AGROMETEOProcesele vegetative la cerealierele de toamnă se vor desfăşura lent, în regiunile agricole din nord-est şi sud

Adina Lateş
Materii Prime /

Procesele vegetative la cerealierele de toamnă se vor desfăşura lent, îndeosebi în nord-estul şi sudul ţării. în perioada următoare, iar rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă se va încadra în limite satisfăcătoare, se arată în prognoză agrometeorologică întocmită de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), valabilă până în data de 12 februarie.

Potrivit sursei citate, în majoritatea regiunilor agricole, la culturile de câmp şi speciile pomi-viticole se va continua stadiul de repaus biologic. Pe fondul menţinerii temperaturilor maxime mai ridicate din aer şi sol, procesele vegetative la cerealierele de toamnă se vor desfăşura lent, îndeosebi în nord-estul şi sudul ţării.

De asemenea, rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Izolat, în vestul Moldovei, se vor înregistra deficite moderate de apă în sol. Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) vor parcurge formarea frunzei a treia şi înfrăţirea (10-100%), pe întreg teritoriul agricol al ţării, în funcţie de data semănatului.

La cultura de rapiţă va predomina faza de înfrunzire (6-15 frunze), în cea mai mare parte a zonelor de cultură. De asemenea, în toate plantaţiile, speciile pomi-viticole îşi vor continua starea de repaus biologic. În condiţiile agrometeorologice prognozate, în zilele cu precipitaţii lucrările agricole de sezon vor fi sistate temporar.

Specialiştii ANM recomandă ca, în perioada următoare, să fie efectuate atât controlul viabilităţii plantelor la culturile de toamnă, evoluţia mugurilor de rod la speciile pomi-viticole, precum şi aplicarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă înfiinţate în perioada optimă.

Din punct de vedere termic, prognoza ANM relevă că, în următoarea săptămână, vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit, în aproape toată ţara. Temperatura maximă a aerului se va încadra între zero şi 14 grade Celsius, în cea mai mare parte a ţării, iar minima se vor situa între -10 şi 7 grade Celsius, în toate zonele de cultură, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni.

Pe de altă parte, se întrevăd precipitaţii sub formă de ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) însoţite de intensificări temporare ale vântului, la nivelul întregii ţări. Local, în zonele joase de câmpie se va semnala ceaţă.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Apanova

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS