ASOCIATIA PARAKLETOS:Votul Comisiei de Buget pe marginea Ordonanţei creditelor ipotecare, o victorie de etapă

GEORGE FORCOŞ
Bănci-Asigurări /

Votul Comisiei de Buget pe marginea Ordonanţei creditelor ipotecare, o victorie de etapă

Asociatia Parakletos susţine că votul dat de Comisia de buget pe marginea OUG 52/2016 privind creditele ipotecare reprezintă o victorie de etapă, în condiţiile în care parlamentarii au fost de acord cu eliminarea costurilor de rambursare anticipată, înăsprirea sancţiunilor aplicate de către ANPC, introducerea reducerii soldului datoriei ca varianta de ajutor pentru debitor, precum şi înăsprirea legii în privinţa circumstanţelor în care banca poate trece la executarea silită asupra bunurilor debitorului.

Asociatia Parakletos precizează, prin intermediul unei postări pe Facebook: "Astăzi (ieri, n.r.) a fost o zi importantă în Comisia de buget din cadrul Camerei Deputaţilor. Dezbaterile au durat ceva mai mult de 3 ore pe marginea OUG 52/2016 privind creditele ipotecare. Consemnăm o victorie de etapă astăzi (ieri, n.r.), din moment ce Comisia de buget a votat pentru eliminarea costurilor de rambursare anticipată, înăsprirea sancţiunilor aplicate de către ANPC, introducerea reducerii soldului datoriei ca varianta de ajutor pentru debitor, precum şi înăsprirea legii în privinţa circumstanţelor în care banca poate trece la executarea silită asupra bunurilor debitorului. Urmează încă un hop - Comisia juridică, după care proiectul de lege ar trebui să fie votat în Plenul Camerei deputaţilor (cameră decizională). Alături de Parakletos, în cadrul Comisiei, şi de aceeaşi parte a baricadei, au fost atât ANPC, cât şi AURSF. A fost o muncă de echipă, iar rezultatul din Comisia de buget ne îndreptăţeşte să avem aşteptări ridicate şi în ceea ce priveşte dezbaterile din Comisia juridică".

Actul normativ transpune Directiva europeană 2014/17 şi, totodată, modifică OUG 50/2010 privind creditele de consum negarantate.

Directiva 17/2014 privind contractele de credit oferite consumatorilor, care a fost transpusă şi la noi, reglementează modul în care băncile îşi promovează produsele după cum urmează: "Toate materialele publicitare şi de promovare privind contractele de credit trebuie să fie corecte, clare şi să nu fie susceptibile de a induce în eroare. Este interzisă utilizarea unor formulări care pot crea aşteptări neîntemeiate din partea consumatorului în ceea ce priveşte disponibilitatea sau costul unui credit. (...) Orice formă de publicitate referitoare la contractele de credit trebuie să cuprindă informaţii standard în conformitate cu prezentul articol".

Conform legii, informaţiile standard indică următoarele:

a) identitatea creditorului sau, după caz, a intermediarului de credite;

b) dacă este cazul, faptul că respectivul contract de credit va fi garantat fie printr-o ipotecă asupra unui bun imobil, fie printr-un alt drept legat de un bun imobil;

c) rata dobânzii, indicând dacă este fixă sau variabilă sau o combinaţie a amândurora, împreună cu informaţii privind toate costurile incluse în costul total al creditului pentru consumator;

d) valoarea totală a creditului;

e) valoarea DAE;

f) durata contractului de credit;

g) valoarea ratelor;

h) valoarea totală plătibilă de către consumator;

i) numărul ratelor;

j) avertizarea consumatorului asupra faptului că posibilele fluctuaţii ale ratei de schimb valutar ar putea afecta suma care trebuie plătită de consumator. (...)

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

ADRBIwww.agerpres.rowww.hipo.ro
www.dreptonline.rowww.dreptonline.ro
modele cărţi de vizităInvitaţii de nuntăCărţi de vizită