ACEBOP:"Piaţa cărnii de pasăre din România se confruntă cu supraproducţie"

V.I.
Miscellanea /

"Piaţa cărnii de pasăre din România se confruntă cu supraproducţie"

Piaţa cărnii de pasăre din România se confruntă cu supraproducţie, importuri masive, dar şi cu campanii media negative, legate de utilizarea hormonilor şi a proteinelor interzise, afirmă preşedintele Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine (ACEBOP), Mary Pană.

"Piaţa cărnii de pasăre este total diferită de cea a cărnii de porc pentru că aici ne confruntăm cu o supraproducţie. Avem un nivel de 120% faţă de necesarul de consum şi ne confruntăm cu importuri masive. Pot să vă spun că numai două unităţi mari din Brazilia produc de aproape patru ori mai mult decât cinci unităţi mari europene. Problema României pe lângă partea de supraproducţie şi de orientare mai dificilă spre export este reprezentată de Ucraina, care de 2-3 săptămâni are o triplare - un cadou din partea CE, a DG Trade - a cantităţii pe contingent tarifar. Ucraina s-a dezvoltat foarte mult, şi-a făcut unităţi de tranşare în Slovenia, Olanda şi România. Din Polonia aducem cantităţi mari de pasăre congelată", a declarat preşedintele ACEBOP, potrivit Agerpres.

De asemenea, şeful ACEBOP apreciază că, pe lângă partea comercială propriu-zisă, piaţa cărnii de pasăre se confruntă de o lună de zile cu campanii media negative, finanţate de companii din afara ţării.

"De o lună de zile ne confruntăm cu campanii media negative, legate de hormoni, proteine interzise, copii cu obezitate şi rezistenţa la antibiotice, uitând că de fapt noi trăim într-o Uniune Europeană de mulţi ani şi chiar dacă am vrea să cumpărăm hormoni nu avem de unde şi uitând că tot ce intră la noi din state terţe sau alte state europene nu suportă controale şi pot fi la un moment dat un punct de risc. De asemenea, este foarte important, şi vă rog să acordaţi toată atenţia acestor campanii pro-vegane. Noi nu avem absolut nimic contra veganului, dar sunt finanţate extrem de dureros şi fac o concurenţă îngrozitoare pieţei de carne, cum ar compania EAT care pe lângă partea de pro-vegan susţine foarte mult şi fabricarea de carne artificială. Pentru noi, copiii şi nepoţii noştri aceste programe sunt sub semnul întrebării, ca să nu spun mai mult", a explicat Pană.

În acest context, Grigore Horoi, vicepreşedinte al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), a subliniat că, pe lângă faptul că este ilegală folosirea hormonilor, este imposibil să faci zilnic acest lucru într-o fermă de pui.

"Asociaţia profesională a crescătorilor de păsări din SUA, care are un centru extrem de performant în Arkansas, şi-a publicat pe site rezultatele unor cercetări cu privire la hormonii folosiţi în creşterea păsărilor şi care în rezumat are trei concluzii. Unu, nu este permis legal, doi, nu este economic şi trei, la pui este tehnic imposibil. Este ca şi cum ţi-ai administra insulină zilnic prin injectare. Ştiţi câţi pui sunt într-o fermă, una medie de-a noastră? 370.000, iar pe total în jur de 3,5 milioane. Credeţi că este posibil să umbli cu seringa zi de zi să injectezi hormoni în pui? Dacă mă aud consumatorii probabil nu sunt crezut, dar pot fi elaborate programe la nivelul organizaţiilor profesionale care să livreze încredere", a subliniat Horoi.

El a menţionat cum a fost rezolvată această problemă, în urmă cu 20 de ani, de către cel mai mare producător de pui din Europa, respectiv prin branduri naţionale de calitate, care livrau încredere către consumatori.

"Acum câţiva ani eram în vizită la cel mai mare producător de pui din Europa, era în perioada în care toată media din România înnebunea consumatorii cu hormoni şi antibiotice. L-am întrebat dacă s-a confruntat cu problema aceasta şi cum au rezolvat-o şi mi-a răspuns: "Da! Ne-am confruntat, dar acum 20-25 de ani. Noi am avut trei branduri naţionale de calitate, certificate de organisme care livrau încredere către consumatori". Cam lucrurile acesta putem să le facem, dar nu numai noi, producătorii din industrie, ci împreună", a mai spus vicepreşedintele ARC.

Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) a solicitat în nenumărate rânduri sprijinul autorităţilor pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă sectorul avicol, în special a celor legate de practicile comerciale neloiale ale reţelei comerciale din România şi de importurile de ouă şi carne de pasăre la preţuri de dumping.

Piaţa industriei avicole din România era estimată la circa 1,1 miliarde de euro la nivelul anului 2016, iar producţia autohtonă de carne de pasăre în viu realizată în sistem industrial se ridica la circa 435.000 de tone.

România avea atunci în jur de 500 de ferme avicole autorizate sanitar-veterinar, care aparţin unui număr de 250 de societăţi membre ale UCPR.

Preşedintele ACEBOP, Mary Pană, şi Grigore Horoi, vicepreşedintele ARC au participat, miercuri, la o dezbatere privind industria cărnii din România.

Opinia Cititorului ( 6 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. Normal ca renunta lumea! Carnea e cancerigena plina cu hormoni si antibiotice, stiu eu cum e in ferma, una scrii pe hartie alta faci. Am un prieten cu ferma, azi le da antibiotic, maine le sacrifica. E prietenul meu si ii tot zic, nu ii pasa.

  Nu mai mintiti populatia! Rusine, nu va pasa de copii nostri! 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Hai sictir ! Dumneata crezi ca toti prostii inghit balivernele imbecililor vegani ?!!?

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Baiatul meu e vegan de 3 ani. Nu dati vina pe copii nerusinatilor!

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  preşedintele asta al Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine (ACEBOP), Mary Pană. nu zice nimic de injectarea carnii in abatoare, de ce directia sanitara nu obliga comercianti ca pe linga pret sa scrie cantitatea de fosfati, saruri, etc, injectata in carne (sa ne spuna Pana, cum au ajuns abatoarele sa dubleze masa carni cu diverse substante ) de ce nu se poate comercializa carnea de pasare in tari ca germania, franta, acolo se fac teste adevarate si niciodata carnea de pasare din romania nu le va trece...........

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Sunt niste nerusinati. Dar se trezeste poporul, nu le mai merge asa.

   De cativa ani buni se tot vorbeste de injectarea carnii, de antibiotice. Au operat in umbra, fara frica de Dumnezeu, dar lumea s-a saturat! 

   Carnea nu mai e cum era pe vremuri, banul mai presus de sanatate.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Eu nu mai cumpar de la magazin, doar de la tara, de unde stiu ca au mancat natural. Stiu exact de unde cumpar.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
Invatamantul profesional dual - solutie pentru forta de munca
BIG FOUR
smart city industry awards 2019
PODUL DE LUT
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS