Acţionarii Patria Bank au aprobat conversia în acţiuni a unei datorii faţă de acţionarul majoritar

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

Acţionarii Patria Bank au aprobat conversia în acţiuni a unei datorii faţă de acţionarul majoritar

Acţionarii Patria Bank (PBK) au aprobat, ieri, la AGA, majorarea capitalului social social cu suma de maxim 60.538.661,1 lei, la maxim 287.660.392,4 lei, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Conform deciziei AGA, majorarea capitalului se va efectua prin: i) conversia, în limita sumei de 40.309.000 lei (reprezentând echivalentul în lei a sumei de 8.650.000 euro la un curs estimat de 4,66 lei / euro, care va fi actualizat cu cursul BNR din ziua subscrierii) a împrumuturilor subordonate acordate Băncii de EEAF Financial Services BV şi prin ii) aport suplimentar în numerar, cu acordarea dreptului de preferinţă tuturor acţionarilor existenţi ai Băncii.

EEAF Financial Services BV este acţionarul majoritar al Patria Bank, cu un procent de 76,2%, în timp ce Ilie Carabulea are un pachet de 10,8%.

Împrumuturile acordate băncii de EEAF Financial Services BV rezultă din contractul de împrumut subordonat din data de 23.08.2016, cu modificările ulterioare, în valoare de 4.350.000 euro şi respectiv din contractul de împrumut subordonat din data de 23 februarie 2018, în valoare de 4.300.000 euro.

EEAF Financial Services BV este un fond de capital privat administrat de Axxess Capital, ai cărui principali investitori sunt instituţii precum BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investiţii, parte a Grupului Băncii Europene pentru Investiţii) şi alte instituţii importante la nivel european.

Majorarea capitalului Patria Bank se realizează pentru susţinerea planurilor de dezvoltare ale băncii, conform convocatorului AGA.

Patria Bank a raportat pentru anul 2017 o pierdere netă de 42 milioane de lei, faţă de nivelul bugetat de 20 milioane de lei, potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti.

În comunicat se precizează că anul 2017 a reprezentat pentru Patria Bank, banca rezultată în urma fuziunii din luna mai 2017 dintre fosta Banca Comercială Carpatica şi fosta Patria Bank, un exerciţiu financiar în care cele două bănci au funcţionat separat 4 luni anterior fuziunii şi 8 luni împreună ca bancă fuzionată.

La finalul lunii ianuarie 2016, Ilie Carabulea renunţase la controlul Băncii Carpatica (BCC), după ce a vândut, alături de alţi patru acţionari, 20% din bancă, pentru 23,1 milioane de lei (5,1 milioane de euro), către Nextebank (devenită Patria Bank, deţinută, în proporţie de 98%, de EEAF Financial Services BV).

Ulterior, Patria Bank a ajuns să deţină 64,16% din acţiunile BCC, după încheierea ofertei publice derulate în martie 2016 pentru cumpărarea titlurilor deţinute de acţionarii minoritari, în cadrul căreia a achiziţionat un pachet de 9,37% pentru 21,67 milioane lei. Ilie Carabulea rămăsese, anterior fuziunii, cu un pachet de 18,46% din acţiunile BCC.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.hipo.ro
www.dreptonline.rowww.dreptonline.ro
modele cărţi de vizităInvitaţii de nuntăCărţi de vizită