Conferinta BURSA Codul insolventei 2019Conferinta BURSA Codul insolventei 2019

Acţionarii SIF Oltenia rămân fără dividende

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

Acţionarii SIF Oltenia rămân fără dividende

Grupul BCR - Erste nu a mai fost concertat de ASF, în baza unor decizii ale instanţei  

Curtea de Apel a suspendat concertarea de anul trecut

Scenariu vehiculat: dividend zero?

Update 17:30 Acţiunile SIF Oltenia au scăzut cu 6,47% 

Acţiunile SIF Oltenia (simbol SIF5) au scăzut pe Bursa de Valori Bucureşti cu 6,47% la valoarea de 1,763 lei/acţiune.

La această cotaţie, capitalizarea bursieră este de 1,093 miliarde de lei.

-----

Update 16:00 Acţionarii SIF Oltenia rămân fără dividende

Acţionarii SIF Oltenia nu au aprobat niciuna dintre variantele propuse de dividend, în Adunarea Generală de astăzi.

Totodată, Victor Căpitanu a fost ales pentru funcţia de administrator al companiei.

-----

Acţionarii SIF Oltenia se întrunesc, astăzi, în Adunarea generală de bilanţ, la a doua convocare, care ar putea da un semnal privind raporturile de forţe în cadrul companiei, unde, recent, a ieşit la iveală conflictul dintre preşedintele Tudor Ciurezu şi omul de afaceri Florin Pogonaru.

Surse din piaţă spun că preferinţa acţionarilor pentru una dintre variantele de dividend (0,21 lei/acţiune, cerut de un grup de acţionari, format din Gheorghe Iaciu şi fonduri ING; sau 0,16 lei/acţiune, propus de conducere) ar putea sugera intenţiile pentru alegerile viitoare, în contextul în care trei administratori SIF Oltenia, consideraţi apropiaţi ai lui Florin Pogonaru, au demisionat, pe 28 martie.

După demisii, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a cerut SIF Oltenia să convoace acţionarii pentru alegerea a trei membri în Consiliul de Administraţie (CA), însă investitori din piaţă se aşteaptă ca, la respectiva Adunare, acţionarii să facă alegeri pentru întreaga conducere.

Pe ordinea de zi a AGA de astăzi se mai află şi alegerea unui membru CA, pe postul rămas vacant de la alegerile trecute, singurul candidat fiind Victor Căpitanu, partener la casa de investiţii Capital Partners, considerat apropiat al SIF Banat Crişana.

Surse din piaţă spun că, pe lângă grupul Iaciu - ING, care ar prefera dividendul mai mare, se află, cu aceeaşi opţiune şi grupul BCR - Pogonaru.

Printre acţionarii importanţi de la SIF Oltenia, se numără însă şi grupurile din jurul SIF1 Banat Crişana şi SIF2 Moldova, care au intrat după ce ASF a permis deţineri încrucişate între SIF-uri.

Unul dintre scenariile vehiculate în piaţă, înainte de AGA, a fost că SIF-urile nu vor vota niciunul dintre dividende, mergând pe varianta dividendului zero, promovată de SIF1 Banat Crişana. Unele voci spun, însă, că SIF Moldova ar susţine varianta dividendului mai mic.

Înainte de AGA, Autoritatea de Supraveghere Financiară a identificat trei grupuri concertate la SIF Oltenia, care au depăşit deţinerea legală de 5%, respectiv SIF Banat-Crişana, SIF Moldova şi ING.

ASF nu a dispus şi concertarea grupului BCR-Erste, aşa cum o făcuse anul trecut, deşi potrivit unor surse, acesta se afla pe lista transmisă de conducerea SIF Oltenia către Autoritate.

În aprilie 2013, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a decis că grupul de acţionari format din \"Erste Group Bank\", Business Capital for Romania Opportunity Cooperatief\", \"Romanian Equity Partners Cooperatief\", Banca Comercială Română, Fond de pensii administrat privat BCR administrat de BCR Pensii, FDI BCR Dinamic administrat de SAI Erste Asset Management, FDI BCR Expert, administrat de SAI Erste Asset Management şi Fondul de Pensii Facultative BCR Plus acţionează concertat, deţinând 8,78% din capitalul SIF Oltenia, depăşind, astfel, pragul legal de 5%.

Fondurile au dat în judecată ASF şi au obţinut la Curtea de Apel decizii de suspendare a concertării dispuse de Autoritate, care nu sunt, însă, definitive.

Cazul, însă, priveşte fapte de anul trecut, iar nu AGA de acum.

Totuşi, ASF a aplicat decizia la situaţia de astăzi şi a respins să mai declare concertarea, invocând decizia judecătorească, deşi ne aflăm în alt \"moment economic\".

\"ASF nu a făcut decât să aplice o hotărâre judecătorească executorie, chiar dacă nu este definitivă\", ne-a declarat Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF. Potrivit domniei sale, nerespectarea hotărârii instanţei reprezintă infracţiune.

\"Nu este în regulă ce a făcut ASF\", ne-a spus avocatul Gheorghe Piperea, explicând: \"ASF trebuia să emită o nouă decizie, iar aceasta putea fi contestată. Suspendarea dată de instanţă are efecte pentru deciziile de anul trecut, iar pentru situaţia de anul acesta, era necesară o nouă dispunere a ASF. Adunarea Generală este contestabilă. Suspendarea este provizorie şi nu are cum să aibă efecte pentru totdeauna\".

În plus, unele voci susţin că ASF îşi ignoră propriile reguli, întrucât, faţă de aprilie anul trecut, Autoritatea a dat, în decembrie, un aviz prin care fondurile de investiţii şi SIF-urile sunt considerate că acţionează concertat cu administratorii lor.

Mai mult, vocile apreciază că excluderea de la concertare favorizează grupul BCR faţă de celelalte grupuri de acţionari, care nu mai au timp să conteste decizia, în instanţă.

ASF a arătat că grupul format din SIF1 Banat-Crişana, SIF Muntenia (al cărei administrator este deţinut de SIF1), Biofarm (unde SIF1 şi SIF4 deţin pachetul majoritar) şi administratorii SIF1 - Dragoş Bîlteanu, Najib El Lakis şi Ion Stancu deţin cumulat 5,70% din acţiunile SIF5 Oltenia, depăşind limita admisă, şi a obligat aceşti acţionari să revină în limita de 5%, în termen de trei luni.

De asemenea, SIF2 Moldova şi administratorii săi Costel Ceocea, Claudiu Doroş şi Cătălin Iancu au împreună 5,03% din SIF Oltenia, în timp ce patru fonduri ING deţin 6,07%. Autoritatea a obligat şi aceste grupuri să se încadreze în pragul legal.

Ceea ce este normal.

Anormală este discriminarea.

Opinia Cititorului ( 7 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. Nerespectarea unei hot judecatoresti este infractiune doar in cazul SIF5?

  La FP, tovarasul Ursache tolereaza devalizarea, chiar daca nu are administrator legal de 4 ani, in acest caz nu mai este infractiune.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Bilteanu este cancerul pietei romanesti de capital in adevaratul sens al cuvantului. Unde pune laba se usuca si se evaropa tot, si moare. Sper ca astazi, sa se aprobe dividendul mare, ca oricum vor fi ultimii bani pe care ii mai vedem din SIF-uri. Astazi, la Craiova se prezinta aproape in formatiune completa, grupul infractional in scop de praduire, din jurul lui Bilteanu, probabil pentru a-l demola pe Ciurezu. Ce [...]!! Alo ASF, alo Ursache, voi mai aveti urechi sa auziti...mai aveti ochi sa vedeti .. mai aveti gura sa vorbiti, sau v-au fost anulate simturile cu spagi nesimtite?

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. lacomia nu duce departe

   poate ca undeva o sa se rupa firul

   face si Balteanu ce vrea pana la un punct, dar nu se stie cand apare cineva care sa i se opuna 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   daca nu sunt generali sri si scurg banii pt. altii (vezi cazul bancorex)vor plati cu averea lor .

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  domn' ursache cum e cu studiul de impact si decizia cumpararilro incrucisate? ai incasat spaga in avans sau dupa decizie? esti multumit de prada ? a meritat ? banuiesc ca da. incepi sa o cheltui sau inca sta bine ascunsa in conturi departe de tara? sper totusi ca nu te-ai vandut prea ieftin date fiind sumele imense care sunt in joc.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. In prezent mai este comandat un studiu de impact pentru eliminarea pragului de 5 % la SIF-uri.

   Dupa ce va lua si aceasta decizie pe baza studiului de impact probabil domnu Ursache se va retrage pe probleme de sanatate cu tot cu studii de impact si asa metoda de la AVAS prin care la aranjarea unei "privatizari" se comanda un "raport de evaluare" care sa justifice pretul de vanzare mai mare de 1LEU a fost aplicata cu succes si la ASF pentru preluarea sifurilor. 

   Ursache este probabil omul lui Basescu sau Ponta !

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Acum vedeti cat de nociva a fost ridicarea pragului de detinere. Si cat de nociva a fost presa, care a sustinut acest lucru... Acum toti micii investitori sufera... si lichiditatea BVB.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Erfi

ENGLISH SECTION

more articles

Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocat