Conferinta BURSA Codul insolventei 2019Conferinta BURSA Codul insolventei 2019

ACŢIUNILE SIF MOLDOVA AU RĂMAS SUSPENDATE, DAR BVB NU A ANUNŢAT DE CECeocea: "Suspendarea de la tranzacţionare pentru 45 de zile - o abordare extrem de prudenţială"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

Ceocea: "Suspendarea de la tranzacţionare pentru 45 de zile - o abordare extrem de prudenţială"

Actualizare 9:43 BVB: Suspendarea acţiunilor SIF2, menţinută şi astăzi

Suspendarea acţiunilor SIF2 Moldova va fi menţinută cel puţin pentru sesiunea de tranzacţionare din 16.02.2016 datorită consultărilor necesare în vederea identificării unei solutii optime pentru asigurarea protecţiei investitorilor, a transmis Bursa de Valori Bucureşti, în această dimineaţă.

----

Acţiunile SIF2 Moldova au fost şi ieri suspendate de la tranzacţionare, după ce, vineri, Bursa de Valori Bucureşti a luat această decizie, invocând faptul că poate decide suspendarea de la tranzacţionare a instrumentelor financiare, în vederea menţinerii unei pieţe ordonate şi a asigurării accesului egal la informaţia necesară deciziei de a investi (protecţia investitorilor), potrivit Codului BVB.

Reprezentanţii SIF2 au comunicat, vineri, că apreciază ca fiind necesară suspendarea acţiunilor de la tranzacţionare atât la prima dată de înregistrare (15.02.2016, ex-date: 12 februarie), cât şi la a doua dată de înregistrare (30.03.2016, ex-date: 29 martie), aferente procesului de consolidare a valorii nominale a acţiunilor, de la 0,1 lei, la 2,5 lei/unitate, aprobată de acţionari, pe 13 ianuarie.

Reprezentanţii SIF2 consideră însă că, între cele două date, titlurile pot fi transferabile, pe piaţă.

Deşi nu a anunţat, în mod clar pe cât timp a suspendat titlurile SIF2, BVB pare să fi decis ca perioada în care ţine SIF2 în afara pieţei să fie de 45 de zile, respectiv între cele două date de înregistrare.

Bursa de Valori Bucureşti ne-a comunicat, ieri, că va anunţa decizia sa în legătură cu tranzacţionarea acţiunilor SIF Moldova după închiderea şedinţei de tranzactionare, imediat după ora 18:30. Însă, până la închiderea ediţiei, un astfel de raport nu a apărut.

Costel Ceocea, preşedintele SIF2, ne-a declarat, ieri, că a purtat o corespondenţă cu BVB şi cu Autoritatea de Supraveghere Financiară, în care a prezentat opinia companiei, potrivit căruia o suspendare de 45 de zile nu este necesară.

Încă de vineri, SIF Moldova a precizat că, pentru a fi valide opţiunile de aport sau restituire de numerar ale acţionarilor, aceştia trebuie să fie înregistraţi în registrul acţionarilor furnizat de către Depozitarul Central, atât la prima dată de înregistrare cât şi la a doua dată de înregistrare.

"Blocarea tranzacţionării pentru 45 de zile este o abordare extrem de prudenţială", ne-a spus Costel Ceocea, precizând că vorbeşte în nume personal şi că decizia privind suspendarea de la tranzacţionare nu este una care aparţine conducerii SIF Moldova.

"Noi susţinem că există soluţii pe care Bursa le poate avea în vedere", ne-a declarat preşedintele SIF2, adăugând: "Considerăm că, între cele două date de înregistrare, tranzacţiile pot fi făcute în blocuri de câte 25 de acţiuni, astfel încât să evităm deţineri neconsolidabile. Soluţii tehnice există, dacă ne dorim să le luăm în analiză. Operatorul şi Autoritatea trebuie să le valideze".

Potrivit domnului Ceocea, momentul suspendării este nefericit, având în vedere că societatea este în perioada publicării rezultatelor, a auditării acestora şi a convocării Adunării Generale de bilanţ.

SIF Moldova a înregistrat un profit net de 116,69 milioane de lei, în 2015, în scădere cu 37,7% faţă de 2014, conform standardelor internaţionale de contabilitate (IFRS), potrivit unui comunicat al companiei.

Potrivit standardelor româneşti de contabilitate, profitul SIF2 a fost de 115,36 milioane de lei, anul trecut.

Conform raportului, activele totale ale SIF2 au ajuns la 1,45 miliarde de lei, faţă de 1,32 miliarde de lei, în 2014, pe IFRS.

Potrivit SIF2, consolidarea valorii nominale înseamnă operaţiunea de creştere a valorii nominale a acţiunilor emise de SIF Moldova de la 0,1 lei la 2,5 lei, operaţiune efectuată concomitent cu reducerea corespunzătoare a numărului de acţiuni: 25 acţiuni cu valoare nominală de 0,1 lei/acţiune = 1 acţiune cu valoare nominală de 2,5 lei.

Opinia Cititorului ( 3 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. TREBUIA ANALIZATA situatia care se va crea ..

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Daca au murit si bebelusii fara analize damite un SIF

   Interese  

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Domnu ceocea sper ca ți a ieșit ingineria financiara pe nas. Ce te faci dacă un rezidual voia sa vândă la prețul pieței și tu îl ții suspendat ca vrei sa i dai de zece ori mai puțin? Te poți trezi cu mii de procese în următorii ani. Riscul i dus SIF ului și pieței ar trebui sa te zboare repejor

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Cotnari
Erfi

ENGLISH SECTION

more articles

Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocat