ADAIR TURNER, EX-PREŞEDINTELE AUTORITĂŢII FINANCIARE DIN MAREA BRITANIE:Economia globală nu este ameninţată de sectorul bancar, ci de datoria masivă

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional /

Economia globală nu este ameninţată de sectorul bancar, ci de datoria masivă

La zece ani de la prăbuşirea gigantului bancar Lehman Brothers, mulţi specialişti se tem de o nouă criză financiară, însă, de fapt, sistemul financiar global este mult mai solid decât înainte de 2008 şi nu reprezintă o ameninţare pentru economia globală, potrivit lui Adair Turner, fost preşedinte al Autorităţii pentru Servicii Financiare din Regatul Unit, care scrie, în publicaţia Financial Times (FT), că pericolul este reprezentat de datoriile excesive.

Adair Turner, semnatarul articolului, a fost preşedinte al autorităţii în intervalul 2008-2013.

Domnia sa atrage atenţia că expansiunea economică a fost "anemică" în perioada menţionată, în pofida stimulentelor masive acordate de băncile centrale. "Acestea nu au produs supraîncălzirea prezisă de teoria economică, ci un deceniu de creştere lentă şi inflaţie care, în medie, a fost cu mult sub ţinta băncilor centrale", spune Adair Turner, adăugând: "Este adevărat că în ultimul an economia globală a început să aibă o evoluţie mai bună, dar numai datorită deficitelor bugetare mari şi în creştere atât în SUA, cât şi în China".

Conform autorului, această evoluţie slabă reflectă factori mai importanţi decât "inovaţiile financiare inutile şi reglementarea inadecvată a capitalului".

Adair Turner declară: "Criza a reflectat greşelile din sistemul financiar, care s-au înmulţit în mai bine de un deceniu. Revenirea post-criză a fost foarte slabă din cauza unei creşteri masive a datoriei populaţiei şi a celei corporative".

De la declanşarea crizei, această povară a datoriilor nu a dispărut, ci pur şi simplu s-a mutat, la nivelul economiei mondiale, de la sectorul privat la cel public din ţările dezvoltate, spune Adair Turner, menţionând: "Datoria globală totală, ca procent din PIB, este, acum, mai mare decât oricând. Acest exces de datorie face economia globală extrem de vulnerabilă la şocuri".

Semnatarul articolului concluzionează că un sistem financiar mai solid nu reprezintă un motiv de linişte, astfel că ar putea apărea o recesiune economică importantă, agravată de marea povară a datoriilor.

Opinia Cititorului ( 3 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. Alo, prietene britanic, expertule, cum devine sistemul bancar amenintator si ce inseamna un sistem bancar solid?

  Catre cine este datoria asta globala, in cuantum fara precedent? 

  Catre mine? Nu catre sistemul bancar? Dar datornicii nu sunt solvabili, my dear. Deci, cine reprezinta amenintarea, datornicii sau sistemul bancar? Nu vezi ca ai ridicat o problema prosteasca?

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Datoria globală se rostogolește către spiriduși.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Întotdeauna problema e la debitor, cind acesta nu își poate rambursa datoria,, acesta rezultă pur și simplu prin ceea ce se numește în limbaj popular traiul pe datorie. O banca poate da faliment, dar acesta nu înseamnă automat iertăciune de datorie pentru împrumutat. O banca falita înseamnă în fapt un creditor mai putin pe harta, restringerea creditului, mai puțin trai pe datorie. Un stat fără bănci înseamnă colaps, de la cine își mai ia guvernul bănuți pt. Salarii?

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS