Organizator: Ziarul BURSA
 

 
cu sprijinul


  Parteneri
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 
 

 
 
 
Parteneri Media
 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 
Conferința "AGRI-BUSINESS PE PROFIT: Finanțarea afacerilor din agricultură"

Strategia pe Agricultură, în așteptarea unui climat politic favorabil

mărește imaginea
    Aproape 200 de persoane au participat, ieri, la conferința "Agri-Business pe profit", organizată de ziarul "BURSA".
    Invitații au abordat atât subiecte noi în sectorul agricol, cum ar fi reforma Politicii Agricole Comune sau crearea fondurilor mutuale pentru garantare agricolă, precum și probleme recurente ale fermierilor, respectiv finanțarea agriculturii și refacerea sistemului de irigații.
    Producătorii, procesatorii, autoritățile și finanțatorii (bănci, instituții nebancare, statul - prin subvenții) ar trebui să conlucreze pentru a genera plus valoare în agricultură care să contribuie la întreg circuitul economic, după cum a rezultat din dezbaterile care au avut loc ieri.


    Vestita înțelegere politică, numită pact sau strategie pe agricultură, la care autoritățile și societatea civilă au lucrat de-a lungul verii și ar fi trebuit să fie gata în septembrie se lasă, încă, așteptată. Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, ne-a declarat: "Cred în continuare că este nevoie de un acord politic pentru dezvoltarea agriculturii pe termen lung, fie că se va numi strategie sau pact. Acesta depinde, însă, foarte mult de climatul politic. Numai când va fi un consens din acest punct de vedere, atunci vom lansa și această strategie, care va ajunge în parlament, spre aprobare".

    Planul pentru introducerea agriculturii într-o Strategie Națională a fost demarat în 2009 când președintele Traian Băsescu a înființat comisia care se ocupă, actualmente, cu redactarea documentului în cauză. Strategia Națională pentru Agricultură este, poate, unul dintre cele mai așteptate planuri pentru revitalizarea acestui sector.

    Comisia care a întocmit documentul a contat și pe sprijinul președintelui Traian Băsescu care a reiterat, în numeroase rânduri, nevoia elaborării unui plan pe termen lung pentru susținerea agriculturii și pentru creșterea competitivității acestui sector. La rândul său, Ministerul Agriculturii a lucrat toată vara la o altă Strategie Națională pe acest sector, care ar fi trebuit să fie gata tot în această toamnă.

    Banii alocați de la bugetul național pentru agricultură în 2014 vor fi suficienți pentru dezvoltarea rurală

    Alocarea bugetară pentru agricultură în 2014 va fi suficientă pentru segmentul de dezvoltare rurală, potrivit declarațiilor ministrului de resort. Domnul Daniel Constantin a precizat: "Desigur, agricultura nu va avea un buget pe măsura cerințelor mele, însă vor fi alocați suficienți bani pentru segmentul de dezvoltare rurală". Problema recurentă a finanțării sectorului agricol rămâne punctul central al tuturor dezbaterilor din domeniu între autorități și mediul de afaceri. O bună parte din proiectele europene cofinanțate de statul român s-au împotmolit tocmai din lipsa fondurilor limitate ale bugetului din ultimii ani.

    Vorbind despre problemele pe care fermierii le au cu privire la creditare, Ministrul Agriculturii a recunoscut că mediul bancar nu a fost foarte prietenos cu agricultorii, însă a subliniat că noua legislație (n.r.- în ceea ce privește semnarea convențiilor cu bănci care pot acorda credite garantate de Agenția de Plăți) va modifica treptat comportamentul bancar față de finanțarea agriculturii. "Deși doar 11 bănci au mai semnat convenții cu APIA după ce am schimbat legislația am observat că acestea își modifică atitudinea față de finanțarea fermierilor. De exemplu, două bănci mici au venit având condiții mult mai avantajoase decât în trecut".

    În materie de finanțare, fermieriii vor avea la dispoziție și fondul de microcreditare care va fi gestionat de o singură bancă, oferind dobânzi mai mici, o perioadă de grație de trei ani, precum și o durată a creditelor de până la 10 ani. Aceste credite vor fi garantate în proporție de 80% de către stat.

    Ministrul Agriculturii a atras de asemenea atenția și asupra rolului firmelor de consultanță în accesarea fondurilor europene care profită de pe urma fermierilor prost informați. În acest sens, domnia sa a explicat: "Intenția noastră este și încercăm să promovăm nu numai la nivelul Ministerului Agriculturii, ci și în Guvern, ideea de a acredita consultanții, precum notarii. Pentru că, din păcate, sunt foarte multe firme de consultanță, în momentul de față, care profită de faptul că nu există informații suficiente la nivelul fermierilor care vor să-și dezvolte o exploatație.

    Cinci bănci vor acorda credite cu avans de 10% fermierilor care vor să cumpere teren agricol

    Fondul de Garantare al Creditului Rural (FGCR) se află prezent în negocieri cu cinci bănci mari care vor oferi fermierilor credite pentru achiziționarea de terenuri agricole cu un avans de doar 10%. Agricultorii care doresc să achiziționeze terenuri agricole în suprafață de până la 1.000 de hectare o pot face pe parcursul anului acesta în baza facilităților rezultate ca urmare a semnării unui acord între Ministerul Agriculturii și FGCR. Aceștia pot să cumpere terenuri în condiții speciale, acele condiții fiind de a veni doar cu un avans de 10%, iar diferența de 90% să fie garantată jumătate de către stat prin Fondul de Garantare, iar jumătate să se constituie garanție pe terenul care se cumpără. În acest mod, și cei care sunt îngrijorați de liberalizarea pieței funciare de la 1 ianuarie 2014 au posibilitatea, pe parcursul anului 2013, să achiziționeze teren până la 1.000 de hectare, astfel încât să poată să-și desfășoare activitatea agricolă, potrivit Ministrului Agriculturii.

    DANIEL CONSTANTIN, MINISTRUL AGRICULTURII: "Trebuie să ieșim din zona de subzistență și să producem pentru piață"
    ANCA MITROI, BCR LEASING: "Firmele din agricultură nu au întârzieri la plata ratelor"
    LAURENȚIU BACIU, LAPAR: "Încă lucrăm cu utilaje care ar trebui să fie la muzeu"
    ACHIM IRIMESCU, MADR: "CE nu aprobă proiectul privind vânzarea terenurilor către persoanele fizice"
    DORIN COJOCARU, APRIL: "Subvenția pentru lapte va introduce în circuitul economic cantități mari nedeclarate"
    SORIN MINEA, ROMALIMENTA: "Cooperativele - o soluție salvatoare pentru micii fermieri"
    ADRIAN RĂDULESCU, CONSILIER PREZIDENȚIAL: "Învinuiesc Ministerul Agriculturii că nu avem un program național de dezvoltare rurală"
    NARCIS SOMESFALEAN, VALTEC TRACTORS: "Capacitatea de finanțare îngreunează cererea de utilaje agricole"
    ROBERT REKKERS, AGRICOVER: "Fermieri se expun riscurilor financiare apelând la credite bancare"
    VERONICA TONCEA, FGCR: "Contracte de finanțare de peste 300 milioane de euro pentru agricultori, anulate"


.