Organizator: Ziarul BURSA
 

  Parteneri
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 

 
 

 
 

 
 
Parteneri Media
 
 

 
 

 
 

 
Conferința "AGRI-BUSINESS PE PROFIT:
Politica Agricolă Comună - 2014-2020"

DANIEL CONSTANTIN:"Infrastructura principală de irigații - prioritatea MADR"

mărește imaginea
  Finanțarea lucrărilor de reabilitare a infrastructurii principale de irigații reprezintă prioritatea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), după cum ne-a spus ministrul de resort Daniel Constantin.

  Oficialul ne-a precizat că aceste lucrări urmează să fie derulate în paralel cu cele aferente infrastructurii secundare de irigații.

  Daniel Constantin ne-a declarat: "În perioada 2007-2013 am avut o alocare de 60 de milioane de euro pentru infrastructura secundară de irigații, iar noi am suplimentat-o până la 140 de milioane, lucrările fiind finanțate 100% din fonduri nerambursabile. Astăzi, avem proiecte depuse, dar și contracte semnate care sunt în implementare.

  Pe Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 avem 370 de milioane de euro de la UE și noi am mai alocat până la circa 435 de milioane. Este vorba despre toată infrastructura secundară, care deservește peste 500.000 de hectare de teren, fiind vorba despre mai mult de 400 de organizații de udători vizați. Aceasta nu poate funcționa, însă, fără infrastructura principală, care înseamnă amenajările aferente. De aceea, prioritatea noastră este identificarea resurselor pentru refacerea infrastructurii principale, așa cum ne-a recomandat și Comisia Europeană".

  Potrivit domnului Daniel ConsŹtantin, o parte din infrastructura principală de irigații este reabilitată. Ministrul de resort ne-a precizat că resursele financiare pot să provină fie de la fermieri, fie din fonduri de coeziune sau din fonduri atrase prin parteneriate public-private.

  Daniel Constantin ne-a explicat că există cazuri în care anumite federații de udători sunt de acord să se ocupe de infrastructura principală de irigații dacă există resurse pentru cea secundară.
  
"Până la finalul anului 2016 vom finaliza lucrările de refacere a infrastructurii secundare de irigații, dar referitor la infrastructura principală nu aș dori să dau încă termene", ne-a mai declarat ministrul agriculturii.

  Agricultura s-a stabilizat, atât din punct de vedere al producției, cât și al plăților către fermieri

  "Finanțarea de la UE alocată în perioada 2007-2014 pentru sectorul agricol a însemnat foarte mult, altfel nu ne-am fi situat la nivelul la care ne aflăm acum", a apreciat, vineri, Daniel Constantin, spunând că, pe plățile directe, a fost absorbită toată suma alocată, an de an.

  În acest an, producția agricolă se va ridica la nivelul celei din 2013, când domeniul a avut o pondere importantă în PIB, a estimat ministrul de resort, menționând că Politica Agricolă Comună trebuie adaptată situației din țara noastră.

  Agricultura s-a stabilizat, din punct de vedere al producției și al plăților către fermieri (săptămâna aceasta deja vor fi făcute avansuri de plăți pentru fermieri), a menționat domnia sa, adăugând că, deși avem producție și deschidem noi piețe, încă suntem nemulțumiți de preț: "În acest sens, avem discuții cu Bursa Română de Mărfuri, pentru o platformă în domeniul agricol. Dacă vom avea un sistem transparent la nivel național cu cât s-a recolatat în diverse zone, cu prețurile din respectivele regiuni, nu cred că vor fi probleme".

  Din 2015, va trebui ca fermierii să aducă și alte garanții pe lângă scrisoarea de confort

  Daniel Constantin susține că statul, împreună cu fondurile de garantare și cu sistemul bancar, trebuie să asigure pachete de finanțare pentru fermieri, astfel încât aceștia să își poată duce mai departe proiectele începute.

  Ministrul de resort a adăugat că, din 2015, va trebui ca fermierii să aducă și alte garanții pe lângă scrisoarea de confort, pentru obținerea cofinanțării, întrucât au fost cazuri în care cei care au venit cu scrisori de confort nu și-au putut duce la final proiectul și au reziliat contractul.
  
În cadrul viitoarelor programe de finanțare europeană, va fi acordat un procentaj mai mare celor care integrează producția și celor care intră într-o formă asociativă, aceștia urmând să primească cu 20% mai mult, a anunțat ministrul Constantin.

  Sunt 830 de fermieri cu suprafețe de teren între 1 și 5 hectare care și-ar putea comasa terenurile, aceștia urmând să primească subvenții mai mari, potrivit domniei sale.

  De asemenea, sprijinul pentru tinerii care își încep activitatea în agricultură este mai mare, ajungând la 50.000-60.000 de euro.

  Pentru agricultura bio, a fost semnat un ajutor de minimis de la stat, pentru completarea fondurilor de la UE dedicate acestui segment, întrucât finanțarea pe acest segment a scăzut, în acest an, la 4 milioane euro, de la 7 milioane euro în 2013.

  "România a început să-și creeze un brand prin realizarea produselor agricole prietenoase cu mediul, care sunt tot mai multe", a subliniat ministrul Constantin, precizând că, în această perioadă, se lucrează la o strategie prin care să fie sprijinită trecerea terenurilor de la agricultura convențională la cea bio.

  Vom avea atașați agricoli în cele mai importante țări de export.

  Țara noastră va avea atașați agricoli în cele mai importante țări de export, acest lucru fiind posibil de anul viitor, a spus Daniel Constantin, adăugând că Republica Populară Chineză este prima țară vizată în acest sens, având în vedere intensificarea comerțului în zona respectivă.

  "Am aprobat, anul trecut, un act normativ prin care am solicitat Guvernului să identifice resurse financiare astfel încât să putem trimite în câteva zone importante de piață pentru noi, pentru România, atașați specializați. (...) Am pregătit deja oameni din Minister, tineri, din punct de vedere al limbilor străine, dar și al cunoașterii zonelor respective din punct de vedere comercial. Eu sper ca din anul 2015 o parte dintre aceștia să își înceapă activitatea, dar trebuie să găsim resursele financiare. Nu sunt costuri foarte mari pentru că știu că sunt plătiți la fel ca diplomații", a subliniat domnia sa.

  Anul trecut, MADR intenționa să trimită atașați agricoli la Washington, Madrid, Chișinău, Kiev, Istanbul și Beijing.

  Guvernul vrea să realizeze cadastrul, gratuit, odată cu deschiderea POR

  Guvernul s-a angajat ca, odată cu deschiderea Programului Operațional Regional, să înceapă realizarea cadastrului în mod gratuit, primul obiectivul fiind întocmirea cadastrului rural potrivit ministrului Daniel Constantin.

  Oficialul a menționat că, pentru următorii șapte ani, este prevăzută o sumă de 250 de milioane de euro pentru realizarea cadastrului, prin POR.

  "Taxa pe stâlp" ar putea fi eliminată din agricultură

  "Taxa pe stâlp" ar putea fi eliminată din sectorul agricol dacă proiectul legislativ care se află în camera Deputaților va fi aprobat, a anunțat ministrul Agriculturii Daniel Constantin.

  Oficialul MADR a subliniat că inițiativa a trecut de Senat, precizând: "Sunt segmente unde nu poate fi aplicată această taxă. Sistemul de irigații, pe segmentul de infrastructură secundară, este neoperabil și se va investi pentru ca acesta să fie refăcut. Nu putem să venim și să impozităm această infrastructură, pentru că ar fi contraproductiv. Mai sunt gardurile, platformele betonate și nu numai. Sper ca cel puțin să fie amendat acest proiect și măcar aceste câteva segmente să fie scutite de taxa pe construcții speciale". Daniel Constantin a menționat că deputații vor lua în discuție proiectul de lege care prevede eliminarea "taxei pe stâlp" din agricultură imediat după ce se vor întoarce din teritoriu. Guvernul a hotărât reducerea la 1% a cuantumului de 1,5% stabilit pentru taxa pe construcții speciale, intrată în vigoare de la începutul acestui an.

  În perioada 2012-2013, importurile de lapte au fost în creștere, iar producția internă - din ce în ce mai mică. În aceste condiții, plățile au început să fie acordate la producție, ceea ce a condus la creșterea producției cu 15,2%, în primele opt luni din acest an comparativ cu perioada similară din anul trecut, și cu 17%, în august 2014 față de august 2013.


    EUROPARLAMENTARUL LAURENTIU REBEGA: "Pagube de 5,1 miliarde de euro pentru agricultorii europeni în urma embargoului impus de Rusia"
    ALEXANDRU COITA, BRM: "Bursa de Marfuri sprijina fiscalizarea stocurilor de cereale tranzactionate în piata"
    ALEX JURCONI, PRO AGRO: "Statul trebuie sa protejeze fermierii de sanctiunile Rusiei"
    DORIN COJOCARU, APRIL: "Pretul laptelui îsi va relua cresterea începând din iulie 2015"
    RAMONA IVAN, CEC BANK: "Multi beneficiari cu proiecte din 2008-2010 nu au putut finaliza contractele"
    SORIN MINEA, ROMALIMENTA: "Consumatorii se orienteaza catre alimentele proaste, din piata neagra"
    NADIA CRISAN, COALITIA PENTRU DEZVOLTAREA ROMÂNIEI: "Taxarea inversa la carne, absolut necesara pentru sectorul agricol"
    FERMIERUL ADRIAN RADULESCU: "Bancile mentin dobânzi ridicate în lei, pentru creditele agricole"
    CRISTIAN PÂRVAN, AOAR: "Potentialul energetic al agriculturii, capabil sa înlocuiasca dependenta de motorina"


.