ALERT/ CONFERINŢA NAŢIONALĂ DE CYBERSECURITYFlorin Cosmoiu, SRI: "Avem instrumente limitate pentru protecţia datelor cetăţenilor"

P.B.
Companii #Securitate Cibernetică /

Florin Cosmoiu, SRI: "Avem instrumente limitate pentru protecţia datelor cetăţenilor"

Actualizare 13:08 Silvia Vlăsceanu, ACUE: Sectorul energetic are nevoie de investiţii masive în cybersecurity

Sectorul energetic a rămas în urmă cu investiţiile în capacităţi şi reţele noi sau în modernizarea unităţilor şi echipamentelor actuale, a declarat Silvia Vlăsceanu, director executiv al patronatului ACUE. Sectorul nu a făcut însă aproape deloc investiţii în securitatea cibernetică, riscurile de atac fiind enorme.

Domnia sa a pledat pentru armonizarea legislaţiei şi colaborarea între instituţii astfel încât să fie diminuat riscul de atac al companiilor energetice.

(A.T.)

---

Actualizare 11:38 Alexandra Pană, Ministerul Economiei: "Vrem să atragem investiţii private în zona de securitate"

Ministerul Economiei doreşte să atragă investiţii private în zona de cybersecurity şi zona de apărare, prin promovarea de parteneriate public-private, a declarat Alexandra Pană, consilier al ministrului de resort, Mihai Tudose.

Domnia sa a spus că ministerul a lansat în dezbatere un proiect de lege privind industria de apărare, în care se doreşte includerea zonei de cybersecurity, dar şi promovarea inovaţiei şi cercetării.

(A.T.)

---

ACTUALIZARE 10:59 Augustin Jianu, CERT-RO: "Niciun sistem nu este sigur 100%"

Niciun sistem de protecţie împotriva atacurilor cibernetice nu este sigur 100%, a declarat Augustin Jianu, directorul general al CERT-RO. Toate companiile şi instituţiile de stat au nevoie de creşterea nivelului de securizare, iar primul pas este ca managerii companiilor să conştientizeze riscurile şi să le accepte.

Domnia sa a spus că paşii următori sunt evaluarea riscurilor şi a daunelor probabile şi identificarea sistemelor de protecţie necesare.

(A.T.)

---

Actualizare 10:51

Autorităţile noastre deţin instrumente limitate pentru protejarea datelor cu caracter personal ale cetăţenilor, consideră Florin Cosmoiu, directorul Centrului Naţional Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informaţii (SRI).

Domnia sa a declarat că există multe situaţii care trebuie clarificate şi analizate pentru a vedea în ce măsură poate fi permis accesul la datele personale ale cetăţenilor.

"Din păcate, am rămas în urmă cu reglementările în domeniul cibernetic", a spus domnul Cosmoiu, subliniind: "Toată lumea s-a preocupat de modul în care statul poate avea acces la datele cetăţenilor, dar nimeni nu s-a gândit ce instrumente deţin autorităţile pentru protecţia acestor informaţii. Noi avem instrumente foarte puţine şi foarte limitate pentru protejarea acestor date".

(P.B.)

---

Actualizare 10:46 Georgian Pop, Comisia de control asupra SRI: "Ne trebuie echilibru între interesele cetăţenilor şi combaterea atacurilor cyber"

Politicienii se confruntă acum cu provocarea de a reglementa spaţiul cyber şi păstrarea echilibrului între dreptul la viaţa privată a cetăţenilor şi interesul de a oferi instrumentele necesare pentru contracararea atacurilor cibernetice, a declarat Georgian Pop, preşedintele Comisiei parlamentare de control asupra activităţilor SRI.

Domnia sa a subliniat că, pe fondul necesităţii reglementării spaţiului cybernetic, au apărut în spaţiul public controverse puternice, deoarece "oamenii oneşti consideră că măsurile de prevenţie sau contracarare a atacurilor sunt îndreptate de fapt împotriva lor".

(A.T.)

---

Bebe Viorel Ionică, MSI: "Susţinem adoptarea unui pachet legislativ pentru protecţia datelor cu caracter personal"

Ministerul pentru Societatea Informaţională va susţine adoptarea unui pachet de legi pentru siguranţa datelor cu caracter personal ale cetăţenilor, a declarat Bebe Viorel Ionică, secretar de stat în cadrul instituţiei.

Domnia sa a subliniat faptul că securitatea cibernetică este una dintre priorităţile Guvernului, menţionând aprobarea în luna aprilie a Strategiei Naţionale pentru Agenda Digitală - România 2020.

Potrivit sursei citate, 72% dintre utilizatorii de internet la nivelul Uniunii Europene sunt reticenţi în folosirea serviciilor online, întrucât sunt nevoiţi să ofere prea multe date personale.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS