Dezbaterea BURSA ELECTROMOBILITATEA - problematică şi soluţiiDezbaterea BURSA ELECTROMOBILITATEA - problematică şi soluţii

Alocaţii reduse pentru copiii români din Austria

I.GHE.
Ziarul BURSA #Companii /

Alocaţii reduse pentru copiii români din Austria

Reacţie tardivă a autorităţilor româ-ne în cazul reducerii de către Austria a alocaţiilor pentru copiii nerezidenţi ai lucrătorilor din respectiva ţară. Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a anunţat că guvernul ia în calcul posibilitatea de a se adresa Curţii Europene de Justiţie, după ce noua lege a intrat, de la 1 ianuraie 2019, în vigoare.

Meleşcanu a declarat: "Este un caz clar de discriminare, deoarece românii care muncesc în Austria plătesc impozitele şi taxele ca orice muncitor sau om încadrat în muncă din Austria, indiferent de naţionalitate. Deci ei contribuie la bugetul statului. Din acest punct de vedere evaluăm acum în prezent posibilitatea, dacă nu vor exista posibilităţi de a reduce această discriminare, să ne adresăm Curţii Europene de Justiţie pe această temă şi probabil că nu vom fi singuri".

Ministrul de resort a spus că, din estimările făcute, alocaţiile copiilor afectaţi de măsură ar scădea la jumătate, deoarece calculul se face în funcţie de nivelul de trai din fiecare ţară din care provin copiii lucrătorilor nerezidenţi.

Guvernul austriac conservator de dreapta a iniţiat în mai 2018 modificări la legea ajutoarelor pentru copii. Ajutorul familial de care beneficiază părinţii copiilor care lucrează în Austria va fi raportat începând cu anul 2019 la cheltuielile valabile în ţările de origine ale fiecăruia. Aceasta înseamnă alocaţii mai mici pentru copiii care trăiesc în ţări precum Ungaria, Bulgaria ori România, state în care cheltuielile familiilor sunt mai mici decât în Austria.

După cum a afirmat ministrul aus-triac al familiei, Juliane Bogner-Strauss din Partidul Popular, "aceste sume urmează să fie folosite în favoarea copiilor din Austria".

Pe de altă parte, copiilor din Elveţia sau Belgia li se va plăti pe viitor un ajutor mai substanţial. În 2016, alocaţiile în valoare de 273 milioane euro au ajuns la 130.000 de copii care trăiau în ţări din UE şi în Elveţia. Suma reprezintă 7% din totalul ajutoarelor sociale din Austria.

Întrebat de Ziarul BURSA, în 9 iulie 2018, despre problema reducerii de către Austria a alocaţiilor copiilor lucrătorilor străini din această ţară, de fapt, discriminarea pe care guvernul de la Viena plănuieşte să o pună în practică privitor la plata acestor alocaţii, care urmau să fie reduse pentru lucrătorii din estul Europei şi mărite pentru cei din vest, minis-trul de externe Teodor Meleşcanu a afirmat: "Poziţia noastră este fermă. Politicile interne ale oricărui stat membru al Uniunii Europene nu trebuie să ducă la discriminări între cetăţenii europeni, indiferent dacă vin din est sau din vest".

De atunci şi până acum se pare că MAE nu a făcut nimic pentru protecţia copiilor români care se află în Austria alături de părinţii lor.

La sfârşitul lunii octombrie 2018, fostul ministru al Muncii, Lia-Olguţa Vasilescu, i-a transmis printr-o scrisoare comisarului european pentru Ocupare, Marianne Thyssen, că România se opune "oricărei iniţiative care periclitează principiul egalităţii în privinţa liberei circulaţii a lucrătorilor".

Legea respectivă a fost criticată şi de europarlamentarul Maria Grapini, care, într-un comunicat de presă, arată: "Sunt revoltată, este incredibil, ilegal, imoral şi discriminatoriu. Indexarea alocaţiilor pentru copii, în funcţie de costul vieţii din statul membru în care copiii îşi au reşedinţa va afecta 132.000 de copii din mai multe state membre. Guvernul Austriei ne sfidează şi sfidează o Europă întreagă. Cetăţenii UE plătesc impozite şi contribuţii la sistemele naţionale de protecţie socială în acelaşi mod ca resortisanţii naţionali. Aceasta înseamnă că, din punct de vedere legal, ei au dreptul la aceleaşi prestaţii".

Domnia sa susţine că a primit trei răspunsuri din partea Comisiei Europene, în care scrie clar că regulamentele Uniunii Europene privind coordonarea sistemelor de securitate socială stabilesc norme comune pentru plata prestaţiilor familiale pentru lucrătorii angajaţi în alt stat membru, astfel că lucrătorii mobili au dreptul la aceleaşi alocaţii pentru copii ca lucrătorii locali, indiferent de locul de reşedinţă al copiilor.

Maria Grapini a declarat că va depune o nouă interpelare către Comisia Europeană, prin care va solicita o justă măsură şi intervenţia de urgenţă a Europei în acest scandal major pe care Austria l-a provocat, încălcând toate principiile juridice de funcţionare ale UE.

Opinia Cititorului ( 3 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. O stire incompleta , ca toate de altfel...Austria a tăiat doar alocațiile copiilor care nu domiciliază pe teritoriul Austriei.De ce nu aduceți copiii aici, sa vedeti de ei ca niste părinți adevărați.Atunci, puteti beneficia de toate drepturile.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Unde sa aducem..,copiii aici la mosi si babe in primul rind nu se poate si in al doilea rind destul ca facem noi foamete pe aici si stam la mila lor ,pe bani ce ni se cuvin noua.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Mare dreptate, unde sa ii aducem la babe?? Sa va fie rușine,..... Noi cei care lucram la babe și moșii ar trebuii sa fim respectării pt munca pe care o prestam,,,,,,,, de ce nu fac austriecii aceasta munca pe acestii banii pe care noi ii primim????

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSustainable Mobility ForumConferinţa CCIB 'Excelena în afaceri. Modelul EFQM – soluţie pentru creşterea competitivităţii'
Cabinet de avocatTMPS