AMBASADORUL MARII BRITANII:"Nu putem permite ca folosirea armelor chimice să devină un lucru normal"

Dragoş Ioniţă
Internaţional /

Paul Brummell (Sursa foto: captură Youtube)

Paul Brummell (Sursa foto: captură Youtube)

Ambasadorul Paul Brummell vorbeşte, într-o înregistrare publicată pe pagina oficială de Facebook a Ambasadei Marii Britanii la Bucureşti, despre argumentele care au condus la acţiunea militară din Siria şi subliniază că mesajul celor care au condus acest atac este că folosirea armelor chimice nu poate să devină un lucru normal, "fie în Siria, fie pe străzile din Marea Britanie sau din orice alt loc".

El aminteşte că, sâmbătă, forţe militare din Marea Britanie, Franţa şi Statele Unite "au desfăşurat atacuri coordonate şi ţintite împotriva arsenalului de arme chimice al regimului sirian, cu scopul de a împiedica folosirea acestuia pe viitor".

Pau Brummell punctează: "Prim-ministrul britanic, Theresa May, a explicat care au fost argumentele acestei acţiuni. Pe 7 aprilie, aproximativ 75 de persoane, inclusiv copii mici, au fost ucise într-un atac reprobabil şi inuman, la Douma, la acestea adăugându-se alte 500 de victime".

Potrivit acestuia, "toate indiciile de până acum arată că acesta a fost un atac cu arme chimice".

Diplomatul britanic mai afirmă: "Informaţiile colectate, inclusiv cele de la serviciile secrete, indică regimul sirian ca fiind responsabil de acest ultim atac. Prim-ministrul nostru a explicat că avem dreptul să punem capăt acestei situaţii, folosind toate mijloacele diplomatice posibile, dar eforturile noastre au fost zădărnicite în mod repetat, atât în Siria cât şi la ONU".

În context, aminteşte Brummell, inspectorii Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice "au investigat atacuri precedente şi în patru dintre cazuri au ajuns la concluzia că regimul sirian poartă, într-adevăr, responsabilitate pentru acestea".

De asemenea, ambasadorul Regatului Unit la Bucureşti menţionează şi opoziţia Rusiei, în această chestiune: "De fiecare dată, încercările de a-i face pe cei responsabili să dea socoteală au fost blocate în Consiliul de Securitate al ONU de către Rusia. De la începutul lui 2017, Rusia şi-a folosit dreptul de veto de şase ori în acest scop".

În situaţia actuală, precizează oficialul, "Guvernul britanic a decis că este corect şi legal să iniţieze acţiuni militare" împreună cu aliaţii "cei mai apropiaţi", pentru "a preveni alte suferinţe umane".

Referindu-se la contextul acţiunii desfăşurate sâmbătă, Brummell subiliniază: "Această acţiune nu este amestec în războiul civil şi nu a avut drept scop schimbarea regimului. Aşa cum au discutat prim-ministrul nostru, preşedintele Trump şi preşedintele Macron, loviturile aeriene au fost limitate, ţintite şi eficiente. În mod expres s-a căutat să se evite escaladarea conflictului şi s-a făcut tot posibilul pentru prevenirea pierderilor civile. Această acţiune colectivă trimite un mesaj clar: comunitatea internaţională nu va rămâne indiferentă şi nu va tolera folosirea armelor chimice".

Totodată, oficialul aminteşte de faptul că Theresa May a subliniat că acţiunea militară de sâmbătă, pentru împiedicarea folosirii armelor chimice, "nu este singulară".

În încheierea intervenţiei sale, reprezentantul Coroanei Britanice în România adaugă: "Trebuie să rămânem hotărâţi să rezolvăm conflictul. O soluţie politică este cea mai bună speranţă pentru poporul sirian. De asemenea, este nevoie de un efort diplomatic extins pentru ca normele internaţionale privind interzicerea armelor chimice, care datează de aproape 100 de ani, să fie întărite. Nu putem permite ca folosirea armelor chimice să devină un lucru normal - fie în Siria, fie pe străzile din Marea Britanie sau din orice alt loc".

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Depozitarul Central
Cotnari
Flixi
Erfi

ENGLISH SECTION

more articles

Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo