AMENDĂ DE 6 MILIARDE DE DOLARIUE obligă Google să plătească pentru abuz de poziţie dominantă

Elena Deacu
Companii #Media-Advertising /

Actualizare 13:26

Oficialii europeni au acuzat oficial Google că a abuzat de poziţia sa dominantă pe piaţa căutărilor pe internet, obligând compania să plătească o amendă de şase miliarde de dolari, transmite AFP.

Comisia Europeană a menţionat că va deschide şi o anchetă separată anti-trust privind sistemul de operare Android, care domină piaţa telefoanelor mobile.

---

Google va fi acuzată astăzi de Comisia Europeană de abuz de poziţie dominantă pe piaţa de căutare pe internet, în urma unei anchete demarate în 2010, scrie Financial Times, citând surse din piaţă.

Potrivit publicaţiei, Margrethe Vestager, comisarul european pentru concurenţă, va concluziona că Google şi-a dezavantajat clar rivalii şi a favorizat puternic propriile servicii.

Comisia a deschis în noiembrie 2010 o anchetă formală împotriva Google şi, în total, 16 companii acuză gigantul web de practici prin care îşi înlătură concurenţa şi îşi promovează propriile produse şi servicii.

Dacă zvonurile se confirmă, ar fi un moment istoric în era internetului, unul similar cu "bătălia" Comisiei cu Microsoft, care a primit amenzi de două miliarde euro, comentează FT.

Multe dintre companiile de la care a pornit ancheta se plângeau că practicile abuzive ale Google s-au înteţit în 2011 cu o voinţă clară de a elimina orice formă de concurenţă în numeroase sectoare, precum căutarea de clipuri video online sau compararea preţurilor unor produse, cazări şi bilete de avion.

Google era acuzată nu doar că îşi privilegiază în rezultatele căutării propriile produse, ci şi că pur şi simplu copiază conţinut din alte site-uri concurente - precum cele cu review-uri de călătorii şi restaurante - şi îl afişează în propriile rezultate fără acordul site-ului de unde conţinutul fusese preluat.

Comisia Europeană a cerut Google să vină cu propuneri pentru a remedia problemele concurenţiale, iar Google a venit în 2014 cu trei seturi de modificări, însă oficialii UE nu s-au declarat mulţumiţi. La final de 2014, o dată cu schimbarea comisarilor europeni, se pare că s-a schimbat şi atitudinea Comisiei care nu mai e dispusă ca negocierile să tergiverseze. În plus, se pare că negocierile au eşuat din cauza opoziţiei puternice venite din partea autorităţilor franceze şi germane şi din cauza celor mai puternice grupuri telecom şi media din Europa. Acestea nu erau mulţumite de modificările operate de Google, considerându-le insuficiente.

În februarie 2014 se părea că ancheta se apropie de sfârşit, deoarece CE se arăta satisfăcută de modificările promise de Google. Însă, după ce Comisia a trimis setul de propuneri şi la companiile care au depus plângere, s-a dovedit că unele dintre ele sunt total nemulţumite de acestea. În a doua parte din 2014 a urmat un nou set de propuneri, însă nici acestea nu erau mulţumitoare.

Potrivit Financial Times, Google va primi o altă veste proastă miercuri, fiindcă sursele spun că Vestager va anunţa şi lansarea unei investigaţii formale pe tema sistemului de operare Android al Google şi practicile anticoncurenţiale pe care compania le-ar folosi. Mai exact, se va investiga dacă Google impune producătorilor de smartphone-uri reguli care ar ajuta propriile aplicaţii, cum ar fi YouTube.

Google a confirmat într-o comunicare internă faptul că aşteaptă o anchetă şi pentru Android, compania menţionând că pe multe dispozitive cu Android sunt preinstalate aplicaţii concurente de la Facebook sau Google, deci nu se pune problema de o dominaţie a Google.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS