ANALIŞTII ECONOMICI:"Presiunea pe aprecierea francului elveţian este foarte mare"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări /

"Presiunea pe aprecierea francului elveţian este foarte mare"

Specialiştii susţin că doar o intervenţie a Băncii centrale elveţiene ar putea schimba situaţia  

Lionăchescu: "Noi plătim preţul dezinteresului băncilor din ultimii şase ani"

------------

Actualizare 18:54 Francul atinge un nou maxim al ultimelor două luni şi jumătate

Francul a atins astăzi un nou maxim al ultimelor două luni şi jumătate, Banca Naţională a României (BNR) anunţând un curs de referinţă de 4,2773 lei/franc elveţian.

Moneda elveţiană nu a mai ajuns la o valoare atât de ridicată în faţa leului din 29 ianuarie 2015, când BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,2748 lei.

(Elena Deacu)

---

Presiunea pe aprecierea francului elveţian, în următoarea perioadă, este foarte mare, sunt de părere analiştii economici, care opinează că singurul lucru ce ar putea schimba această situaţie ar fi o nouă intervenţie a Băncii centrale a Elveţiei.

După ce a crescut atât pe pieţele externe, cât şi la noi, francul elveţian (CHF) a atins, ieri, un nou maxim istoric în raport cu leul, fiind cotat la 4,2712 lei - valoare record în ultimele două luni şi jumătate.

Moneda elveţiană a depăşit pragul psihologic de 4,2 lei în 26 martie, după ce, timp de o lună şi jumătate, a stat sub acest prag.

Creşterea bruscă a CHF, la 4,3287 lei, a avut loc în ziua de 15 ianuarie 2014, când Banca centrală a Elveţiei a desfiinţat pragul de 1,2 CHF/euro impus în 2011.

Doru Lionăchescu, preşedintele Capital Partners, susţine că, "după cum se observă din afară", Elveţia încearcă să stopeze intrările de bani, considerând că această acţiune "nu va avea succes".

Domnia sa ne-a declarat: "Vom avea parte de o întărire sistemică şi constantă a francului elveţian multă vreme de aici înainte. Unde să se ducă toţi banii din Rusia? Nu se pot refugia în moneda euro pentru că există restricţii, în SUA nu pot merge pentru că vor fi confiscaţi, China dă semne de slăbire, singura opţiune rămânând Elveţia.

SUA tipăreşte dolari de doi ani, de trei luni se tipăreşte euro şi toţi banii îşi caută locuri de popas. Unde să meargă toţi aceşti bani? Elveţia are tradiţie, stabilitate, este o regiune din centrul continentului, cu regim de liber schimb etc.

CHF este o monedă sigură şi de aceea se cumpără franci, majorându-se permanent cursul acestei monede. Doar dacă vom vedea o mişcare a Băncii centrale a Elveţiei, situaţia s-ar putea schimba".

La elveţieni nu contează foarte mult dacă economia creşte sau scade, întrucât fluxul de bani care-şi caută refugiu este foarte mare, apreciază domnul Lionăchescu.

Analistul economic Aurelian Dochia subliniază că situaţia actuală este destul de împovărătoare şi pentru Elveţia şi pentru economia elveţiană, dar că "o cale de scăpare trebuie să existe".

Domnia sa opinează: "Banca centrală a Elveţiei va trebui să caute o soluţie, pentru că francul se întăreşte foarte mult şi prejudiciază economia ţării, exporturile, turismul etc.

Singura modificare importantă care s-ar putea produce în ceea ce priveşte evoluţia francului elveţian ar fi de natura unei politici monetare. Mai precis, Banca centrală a Elveţiei trebuie să ia unele decizii de intervenţie pe piaţă, ca acum patru ani, ceea ce este cam greu. Ar fi greu de justificat o asemenea decizie".

România nu poate merge în altă direcţie, susţine domnia sa, declarându-ne: "Nu depinde de noi să mergem în altă direcţie. Pieţele financiare internaţionale merg în această direcţie, iar relaxarea cantitativă nu face decât să accentueze situaţia. În fiecare lună vin bani în plus în piaţă şi aceşti bani îşi caută locul.

Probabil că pe toate pieţele francul elveţian va mai creşte, dacă situaţia din Elveţia va rămâne cum este în prezent. Presiunea este numai în această direcţie".

Economistul Dragoş Cabat se arată mai încrezător, subliniind că ceea ce se întâmplă în aceste zile în piaţa valutară reprezintă "mişcări de piaţă pe lichiditate mică".

"Nu ştiu câtă încredere ar trebui să avem în aceste mişcări, pentru că nu cred că situaţia va continua aşa", ne-a spus domnia sa, apreciind că trebuie să ne aşteptăm la o scădere a monedei euro faţă de celelalte valute, pe termen lung.

"Leul urmează cursul euro. Nu are cum să se aprecieze, pentru că suntem parte din UE, cu legături puternice în zona euro. Pentru ca leul să se aprecieze faţă de euro, trebuie să avem o creştere economică mult mai mare faţă de zona euro", ne-a mai spus domnia sa.

La noi, francul elveţian nu ar avea nicio importanţă dacă nu ar exista creditele în CHF, conchide Doru Lionăchescu, precizând: "Singurul punct nevralgic dintre noi şi elveţieni este acest grup (n.r. al împrumutaţilor în CHF) - care, de altfel, este destul de mic raportat la populaţia ţării -, întrucât în balanţa comercială dintre aceste două ţări nu găsim cine ştie ce.

Acum, la noi, se plăteşte preţul dezinteresului băncilor din ultimii şase ani. Situaţia putea fi soluţionată de acum 5-6 ani, BNR putea interveni încă de atunci. Ar fi fost mult mai simplu. Acum venim după atâţia ani de criză, iar oamenii nu mai au bani".

În opinia domniei sale, soluţia generală la criza creditelor în CHF este reglementarea insolvenţei persoanelor fizice, astfel încât debitorii de bună credinţă să fie puşi pe poziţie de egalitate cu creditorii, în prezent banca fiind supragarantată.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Omu' are tot mai putini clienti, a devenit al doilea Daianu'...povesti multe, produs zero

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS