ANALIZĂ ARSCM:Oraşele dezvoltate nu investesc suficient în soluţii Smart City

Ziarul BURSA #Companii #Construcţii /

Cele mai multe oraşe dezvoltate din ţara noastră au mai puţin de 10 soluţii smart implementate, arată o analiză a Asociaţiei Române pentru Smart City şi Mobilitate (ARSCM), redată News.ro.

Potrivit ARSCM, există diferenţe mari între oraşele dezvoltate cu privire la implementarea soluţiilor Smart City. Alba Iulia conduce detaşat în clasamentul proiectelor smart implementate, cu 96 de aplicaţii, în timp ce trei dintre primele cinci oraşe dezvoltate - Bucureşti, Constanţa şi Braşov - au sub 10 proiecte implementate, iar Craiova nu are nicio astfel de soluţie. Timişoara şi Cluj-Napoca sunt singurele oraşe, cu excepţia Municipiului Alba Iulia, care au mai mult de 10 proiecte Smart City în derulare, Timişoara - 19 proiecte, iar Cluj-Napoca - 11.

Asociaţia mai transmite că dezvoltarea rapidă a reţelei Netcity în Capitală oferă suportul de infrastructură necesar pentru funcţionarea rapidă şi eficientă a aplicaţiilor Smart City.

Paradoxal, dezvoltarea economică nu garantează investiţii în soluţiile de tip Smart City, care pot îmbunătăţi semnificativ viaţa locuitorilor din marile metropole, după cum arată analiza ARSCM.

Eduard Dumitraşcu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Smart City şi Mobilitate, a declarat: "Implementarea de soluţii inteligente digitale poate contribui decisiv la creşterea confortului şi siguranţei locuitorilor în marile oraşe. Agenţia ONU pentru domeniul IT&C arată că aplicaţiile Smart City pot reduce cu până la 20% din durata navetei zilnice către serviciu şi înapoi spre casă. Într-un an, acest procent înseamnă patru zile libere pentru fiecare persoană. În plus, aceste soluţii reduc numărul victimelor accidentelor auto şi al infracţiunilor violente cu un procent cuprins între 15 şi 20%".

ARSCM consideră că în ciuda rezultatelor economice foarte bune din ultimii ani şi a creşterii semnificative a populaţiei, în Capitală ne confrutam cu un ritm lent în ceea ce priveşte implementarea de soluţii inteligente, care s-ar traduce, implicit, într-o creştere semnificativă a calităţii vieţii.

Studiul ARSCM informează: "Un aspect favorabil este acela că Bucureştiul este oraşul cel mai dezvoltat pe partea de infrastructură de telecomunicaţii şi acest lucru asigură o disponibilitate crescută a serviciilor de internet şi date, critică pentru funcţionarea eficientă a soluţiilor smart. În Capitală, reţeaua subterană de telecomunicaţii Netcity are în prezent peste o mie de kilometri şi este în plină dezvoltare, urmând să se dubleze în următorii doi ani".

Eduard Dumitraşcu mai precizează: "Investiţiile în infrastructură şi în proiecte de tip Smart City sunt vitale pentru dezvoltarea durabilă a României. Investitorii au nevoie de un cadrul legal stabil şi care stimulează companiile să se implice în astfel de proiecte, care necesită, în cele mai multe cazuri, investiţii semnificative. Spre exemplu, în Bucureşti s-au investit peste 40 de milioane de euro în reţeaua subterană de telecomunicaţii şi investiţia va creşte până la 70 de milioane de euro în următorii ani, exclusiv din fonduri private. Astfel de proiecte nu se pot realiza decât prin parteneriate public-private pe termen lung, în condiţii de stabilitate şi operativitate, pentru beneficiul final al cetăţenilor".

Aplicaţii şi soluţii smart, precum sistemul inteligent de monitorizare şi management al traficului, "smart parking" - care ar ajuta la reducerea aglomeraţiei în zona centrală cu cel puţin 15%, monitorizarea calităţii aerului pentru alinierea la standardele europene, monitorizarea video a zonelor cu infracţionalitate mai ridicată sau monitorizarea depozitării ilegale a gunoiului pot fi gestionate având o infrastructură stabilă de telecomunicaţii precum cea subterană, iar astfel de proiecte funcţionează cu succes şi în alte capitale europene, mai transmite sursa citată.

Asociaţia Română pentru Smart City şi Mobilitate este autoritatea Industriei Smart City din România, având ca obiect principal dezvoltarea comunităţilor creativ-inteligente din ţară. ARCSM este o organizaţie activă, care reuneşte elita profesioniştilor şi experţilor în fiecare domeniu reprezentativ pentru Industria Smart City, creând primul corp al profesioniştilor din această industrie, cu peste 150 de membri activi.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Apanova

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS