ANALIZA KEYSFIN:Piaţa serviciilor medicale private, în creştere

I.T.
Miscellanea #Sănătate /

Piaţa serviciilor medicale private, în creştere

În prag de epidemie de gripă, românii au luat cu asalt cabinetele medicale. Cum multe dintre spitalele şi cabinetele medicale de stat sunt supra-aglomerate, alternativa oferită de serviciile medicale private atrage tot mai mulţi români. Dovadă că afacerile acestor companii au crescut, faţă de 2007, cu aproape 500%, arată o analiză KeysFin remisă, astăzi, Redacţiei noastre.

Chiar dacă asistenţa medicală este gratuită pentru angajaţii români, tot mai mulţi aleg să îşi trateze problemele de sănătate în sistemul privat. De la analize la operaţii complicate, companiile private din sectorul medical au ajuns, în 2019, să ofere mare parte din serviciile necesare populaţiei.

Principalul argument cu care se prezintă în faţa clienţilor îl reprezintă calitatea serviciilor. Aşa s-a ajuns ca afacerile din sectorul serviciilor medicale private să ţintească, în 2018, nivelul de 11 miliarde de lei, de la 9,7 miliarde de lei în 2017.

Potrivit analizei KeysFin, business-ul din acest sector a crescut cu 21,3% faţă de 2016, respectiv cu 472% faţă de 2007.

Profitul net al reţelelor de clinici private a crescut cu 29% faţă de 2016 şi cu 420% faţă de 2007, la 1,5 miliarde de lei în 2017.

"În 2018, piaţa serviciilor medicale private a atins un nivel de maturitate, dovadă că numărul de companii s-a menţinut la aproape 15.000, în scădere cu numai 1,5% faţă de 2016. Faţă de 2007, evoluţia este una impresionantă - sunt cu aproape 90% mai multe companii decât acum 12 ani'', afirmă analiştii KeysFin.

Potrivit acestora, 2019 va aduce, cel mai probabil, o continuare a consolidării pieţei, achiziţiile şi fuziunile urmând să fie în prim-plan.

"Dezvoltarea reţelelor de clinici private va continua în acest an prin absorbţia cabinetelor independente, iar marii jucători îşi vor consolida prezenţa în comunităţile urbane prin extinderea serviciilor, de la analize şi operaţii la asigurări medicale", estimează experţii.

Potrivit datelor KeysFin, în sectorul medical privat activează, în prezent, peste 65.000 de angajaţi, în creştere cu 2,1% faţă de 2016 şi cu 122% faţă de 2007. Costul mediu cu forţa de muncă a crescut cu 22% faţă de 2016 la aproape 39.000 de lei per angajat în timp ce productivitatea muncii a avansat ceva mai lent, cu 19%, la peste 147.000 de lei per angajat în 2017.

"2019 va aduce, cel mai probabil, o accentuare a bătăliei pe resursele umane. Într-un sector în care concurenţa este acerbă, extinderea serviciilor, atât din punct de vedere calitativ cât mai ales cantitativ (noi clinici, cabinete, servicii etc.) va fi condiţionată de disponibilitatea personalului (medici, asistenţi etc.). Nivelul salarial şi condiţiile de muncă vor reprezenta tot mai mult o alternativă viabilă pentru personalul de la stat care nu a dorit să facă pasul spre clinicile din Occident", estimează analiştii.

Dezvoltarea economică accelerată, reliefată prin extinderea serviciilor şi îmbunătăţirea nivelului de trai (creşterea veniturilor clienţilor) şi îmbătrânirea populaţiei vor face ca necesarul de servicii medicale să crească semnificativ în următorii ani.

Potrivit datelor Institutului de Monitorizare şi Evaluare a Sănătăţii (IHME), dacă în 2015 cheltuielile pentru sănătate erau de 1,128 de dolari/persoană, până în 2040 acestea ar urma să ajungă la peste 3,085 de dolari

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS