ANALIZĂ SAXO BANK:Preţul cafelei se pregăteşte de o explozie

Andrei Stan
Materii Prime /

Preţul cafelei se pregăteşte de o explozie, în contextul în care vremea nefavorabilă din Vietnam, cel mai mare producător global, şi din Brazilia, a ajutat preţul să recupereze semnificativ, arată, într-o analiză trimisă redacţiei, Ole Hansen, head of commodity strategy în cadrul Saxo Bank.

Datele tehnice din analiza preţului arată un trend crescător. Cafeaua robusta a început deja să "urce", iar "arabica" îi calcă pe urme şi ar putea ajunge la 182 cenţi/livră (4 dolari/kilogram), estimează analistul Saxo Bank. Acesta mai consideră că problemele furnizorilor pentru 2017 susţin teoria unei creşteri de preţ.

După ce şi-a consolidat preţul în ultimele 18 luni, cafeaua arabica începe să dea semne de vioiciune, preţul pregătindu-se de o urcare semnificativă, arată analiza. Cafeaua robusta a fost "motorul" acestei mişcări de revenire în ultimele luni. În vreme ce piaţa de cafea a fost închisă luni în SUA, cel mai tranzacţionat contract pe "robusta" a atins un preţ record pe ultimele 18 luni, la Londra.

În timp ce revenirea preţului cafelei arabica a durat ceva mai mult, ''robusta" a trecut de la un trend de piaţă moderat la unul agresiv, la începutul acestui an. După valoarea scăzută record din februarie, procesul de creştere a câştigat 61,8% faţă de 2014 şi s-a îndreptat spre un sell-off. În săptămâna cu 30 august 2016, fondurile hedge au mărit poziţiile bullish pe cafea cu 11% (până la 26.655 de loturi), adică cea mai ridicată valoare din 2014 încoace.

Potrivit lui Hansen, cafeaua arabica pare să testeze preţul de 154,75 cenţi/livră (3,4 dolari/kg), ceea ce reprezintă o creştere de 38,2%.

O depăşire a acestui preţ ar putea însemna finalul perioadei de plafon, estimează analistul. Acest trend ar putea duce iniţial preţul spre 168,25 cenţi/livră, dar există potenţial chiar şi pentru 181,75 cenţi/livră sau chiar mai mult, se arată în analiză. În prezent, arabica este gata să "atace" preţul de 154,75 cenţi/livră.

Fondurile hedge deţin, în momentul de faţă, poziţii nete long de 32.000 de loturi, doar un pic mai puţin decât valoarea record recentă (19 iulie). În 2014, când a crescut preţul, poziţiile long erau cam cu 36% mai multe, adică 50.000 de loturi.

Recenta creştere a preţului a fost alimentată de datele care arată o scădere a exporturilor la nivel global, ceea ce a atras atenţia asupra stocurilor. În Brazilia, specialiştii sunt îngrijoraţi din cauza frigului care ar fi putut afecta copacii, lucru care e un indiciu destul de limpede asupra recoltei din 2015.

Organizaţia Internaţională a Cafelei a dat publicităţii, săptămâna trecută, un raport care arată că exporturile globale au scăzut cu 22% în iulie. Scăderea a fost mai degrabă pusă pe seama furnizorilor, nu a lipsei cererii, motiv pentru care piaţa va începe să se întrebe de unde vor veni stocuri în următoarele luni.

Potrivit analizei, aici putem introduce în ecuaţie informaţia că producătorii şi comercianţii deopotrivă deţin poziţii nete short de 76.000 de loturi.

Ole Hansen mai spune: "Ultima oară când am văzut aşa ceva a fost în 2014, când arabica se vindea cu peste 200 cenţi/livră. Datele mai arată că numărul de saci de cafea păstraţi în depozite certificate de ICE futures exchange a ajuns la cel mai scăzut nivel înregistrat din 1999 încoace".

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS