Andreea Cosma, acuzată de complicitate la abuz în serviciu

Ziarul BURSA #Anticorupţie /

Andreea Cosma, acuzată de complicitate la abuz în serviciu

Dosarul de corupţie al Andreei Cosma, fiica fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova Mircea Cosma, a fost trimis, anul trecut, de la Curtea de Apel Ploieşti la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce aceasta a fost aleasă deputat pe lista PSD Prahova, potrivit News.ro.

În acest dosar, Andreea Cosma este inculpată pentru infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu, faptă care ar fi fost comisă în calitate de notar, DNA stabilind un prejudiciu de 18 milioane de lei în această cauză.

În 30 noiembrie 2015, DNA a dispus trimiterea în judecată a Andreei Oana Cosma pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. În acelaşi dosar, alături de fiica fostului preşedinte al CJ Prahova Mircea Cosma, care a condus această instituţie timp de trei mandate, a fost deferit justiţiei un alt fost preşedinte al CJ Prahova, Florin Anghel, care a condus instituţia între 2004 şi 2008.

Anghel este acuzat că în calitate de şef al CJ Prahova l-a împuternicit pe Dănuţ Cornea, fost director al Parcului Industrial Plopeni, deţinut de CJ Prahova, să înstrăineze terenuri dintr-o fostă unitate militară cu o suprafaţă de peste 40 de hectare, care a intrat în activul parcului în urma unui schimb de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale.

Potrivit DNA, bunurile au fost vândute fără să fi fost evaluate, fără desfăşurarea unei licitaţii publice, iar directorul parcului a semnat actele aferente tranzacţiilor fără să fie împuternicit de Adunarea Generală a Acţionarilor mandatată special de Consiliul Judeţean Prahova, fără viza de control financiar preventiv propriu, sustrăgând operaţiunea economică de la controlul de legalitate şi regularitate şi în baza unei procuri emise cu depăşirea competenţelor şi cu încălcarea dispoziţiilor legale. Anchetatorii au stabilit că în urmă încheierii celor nouă contracte de vânzare-cumpărare, în perioada 11 iunie 2008 - 4 iulie 2008, s-a creat un prejudiciu de 17.603.853,34 lei, reprezentând diferenţa între valoarea de preluare a bunurilor vândute şi preţul vânzării.

Procurorii au stabilit, pe parcursul anchetei, că în derularea acestor tranzacţii cei doi au fost ajutaţi de către notarul Andreea Cosma, actual deputat PSD.

Conform anchetatorilor, Andreea Cosma, în calitate de notar, "a acceptat să autentifice contractele de vânzare-cumpărare prin care S.C. Plopeni Industrial Parc S.A., a înstrăinat mai multe imobile ce făceau parte din activul «Ciuperceasca», fără respectarea dispoziţiilor legale în vigoare privind achiziţiile publice şi fără a se ţine seama nici măcar de valorile minimale ce trebuiau a fi avute în vedere potrivit studiului de evaluare «Valori de piaţă-etalon minim informativ» practicat de Camera Notarilor Publici Prahova la data încheierii contractelor de vânzare-cumpărare, respectiv la nivelul anului 2008".

Numele Andreei Cosma a mai apărut într-un alt dosar penal instrumentat în urmă cu mai mulţi ani de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, în care apare şi numele lui Răzvan Alexe, un apropiat al familiei Cosma. Ea a fost cercetată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti nu a făcut niciodată publice concluziile anchetei din acest dosar care nici nu a fost trimis în judecată.

Andreea Cosma, care s-a aflat pe locul al şaptelea pe lista pentru Camera Deputaţilor a PSD Prahova, a devenit parlamentar în condiţiile în care doi dintre candidaţii poziţionaţi înaintea sa pe locuri eligibile au renunţat la mandat. Conform unor surse politice, este vorba despre candidatul de pe locul al doilea, primarul comunei Cornu, Cornel Nanu, şi despre cel aflat pe locul al patrulea, Ludmila Sfârloagă, vicepreşedinte al CJ Prahova.

Fiica fostului şef al CJ Prahova Andreea Cosma este de profesie notar.

Anul trecut, Andreea Cosma a povestit la România TV, cum ea şi familia sa au ajuns victima procurorului Mircea Negulescu, zis Portocală, dat afară din magistratură. Andreea Cosma a lansat acuzaţiile după ce site-ul Lumea Justiţiei a publicat mai multe conversaţii incendiare pe WhatsApp între ea şi procuror, în care Negulescu îi mărturisea deputatei că Mircea Cosma "este nevinovat" şi că "o să câştige la instanţă". Din mesaje nu lipseau declaraţii de iubire.

Duminică seară, Andreea Cosma a declarat, la Antena 3, că, la sfârşitul anului 2015, i s-a propus să facă două denunţuri împotriva a doi politicieni extrem de cunoscuţi, respectiv Sebastian Ghiţă şi Liviu Dragnea: "În luna decembrie 2015, am fost chemată de procurorul Onea Lucian, de faţă fiind fratele meu şi procurorul Negulescu. (...) Mi s-a cerut să fac un denunţ împotriva lui Sebastian Ghiţă, care la acea dată era deputat în Parlamentul României, şi împotriva lui Liviu Dragnea, care în acel moment era deja preşedintele PSD şi deputat în Parlamentul României.

Pe Ghiţă îl cunoaşteam personal, i-am spus că nu pot să fac niciun denunţ împotriva lui Sebastian Ghiţă, iar pe domnul Liviu Dragnea i-am spus că nu îl cunosc.

Mi-a spus că îmi oferă o identitate protejată şi că, dacă fac un denunţ împotriva lui Liviu Dragnea, nu mă va trimite în judecată".

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Depozitarul Central
Ecosmart
Cotnari
Flixi
Erfi

ENGLISH SECTION

more articles

Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro