ANTON ANTON:"Am constatat cu îngrijorare că preţurile gazelor cresc"

T.T.
Companii /

"Am constatat cu îngrijorare că preţurile gazelor cresc"

Ministrul Energiei, Anton Anton, alături de secretarul de stat Robert Tudorache şi directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru, au desfăşurat, astăzi, la Iernut, vizita Sucursalei de Producţie Energie Electrică.

"Am constatat, cu îngrijorare, că preţurile gazelor cresc, deoarece contractele se fac pe termen mai lung. Acest lucru afectează populaţia ţării noastre, în condiţiile în care România este producător de gaze. Nu toate gazele pe care le consumăm în România le producem. Producem două treimi, pe timp de iarna, 85-90% în medie anuală, din gazele pe care le consumăm. Este cazul ca, folosind o prevedere europeană, să stopăm această creştere a preţului la gaze. Acelaşi lucru l-am constat la energia electrică. Acesta este scopul OUG 114", a declarat ministrul Energiei, Anton Anton.

Ministrul a subliniat că societăţile din energie sunt foarte profitabile: "Au fost anul trecut, acum doi ani, acum trei ani. Sigur, va scădea profitabilitatea acestor companii, în condiţiile în care OUG 114 prevede taxa de 2% pe cifra de afaceri către ANRE".

Domnul Anton Anton a mai informat că preţurile nu se modifică.

În legatură cu centrala de la Răstoliţa, ministrul Energiei a declarat: "Îmi doresc să vin să tai panglica la Răstoliţa. Este într-un stadiu excepţional în care se ceartă Hidroelectrica cu cei de la Paduri (n.r.Romsilva). Hidroelectrica trebuie să plătească investiţia, nu bugetul de stat. În această centrală de la Iernut, Romgaz investeşte banii. Răstoliţa este o investiţie pe care Hidroelectrica şi-a asumat-o".

Întrebat în ce măsură statul român este pregătit să asigure piaţa liberă pentru gaz natural, domnul Anton Anton a răspuns: "Piaţa de gaze naturale din România este o piaţă conformă normelor europene, de asemenea şi plafonarea este conform normelor europene pentru ca este o plafonare pe trei ani".

Adrian Volintiru, Director general Romgaz, despre centrala de la Iernut: "Ca orice investiţie este una plină de neprevăzut. În primă fază a fost vorba despre apariţia necesităţii unor piloni suplimentari la fundaţie, care a generat o întârziere de patru luni, dar încercăm să o recuperăm. În acest moment, construcţiile civile şi industriale sunt realizate în proproţie de 70%. În ceea ce priveşte partea electrică, sunt undeva la 60%. Anul viitor se va finaliza construcţia centralei Iernut. Centrala veche va ieşi din. În momentul de faţă, centrala veche funcţionează cu 400 MW. La mijlocul anului 2019, din cauza necesităţilor de interconectare cu centrala nouă, va ieşi din funcţiune şi grupul 5 de 200 MW. Şi atunci vor rămâne grupurile 1 şi 4, 200 MW total".

Opinia Cititorului ( 3 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. Dl.Volintiru, transmiteti-i dl.ministru ca nu mai suntem in comunism, cum viseaza dansul, ca sa stabileasca statul pretul la gaze si electricitate, si sa poata castiga o gramada de bani camarila actualei puteri; protectia sociala nu se justifica pentru ca avem printre cele mai preturi la gaze si electricitate din UE.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Corectie: printre cele mai mici preturi la gaze si electricitate

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Asa vorbesc profitorii.Democratie pentru profitori si paguba pentru majoritatea.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS