Conferinta BURSA Codul insolventei 2019Conferinta BURSA Codul insolventei 2019

ANUL TRECUT,Piaţa asigurărilor auto, în "marche arriere"

Gabriela Căpăţînă
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări /

Angela Toncescu: "Asigurările auto au fost dominate de poliţele RCA (cu o pondere de 40%)".

Angela Toncescu: "Asigurările auto au fost dominate de poliţele RCA (cu o pondere de 40%)".

Scăderea numărului contractelor de leasing şi a creditelor acordate de bănci a defavorizat piaţa asigurărilor din ţara noastră, acesta intrând pe pierdere, anul trecut, potrivit Angelei Toncescu, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

"Piaţa asigurărilor a intrat pentru prima oară pe pierdere, în 2009, din cauza crizei financiare", a spus domnia sa, în cadrul Conferinţei Naţionale a Asigurărilor Auto, organizată de Media Xprimm.

Doamna Toncescu a adăugat că primele brute subscrise în 2009 au fost la nivelul celor înregistrate în 2008, în sumă de 8,8 miliarde lei, precizând că aceasta reprezintă o cifră importantă în economie.

Ionel Dima, vicepreşedintele Avus Group, a declarat că piaţa asigurărilor auto are un potenţial încă nevalorificat. "În 2009, asigurările auto au reprezentat 63% din volumul subscrierilor", a adăugat domnia sa.

Doamna Toncescu a mai spus că asigurările generale au înregistrat o creştere de 2%, în 2009, iar asigurările auto au reprezentat cea mai importantă pondere în portofoliile companiilor. Astfel, asigurările auto au fost dominate de poliţele RCA (cu o pondere de 40%), acestea înregistrând un avans de 23% faţă de anul 2008, la 2,1 miliarde lei. Pe segmentul asigurărilor CASCO, primele brute subscrise au însumat 3,3 miliarde, cu 6% mai mult faţă de 2008.

Anul trecut, daunele au înregistrat o creştere substanţială. Pe segmentul asigurărilor CASCO, cheltuielile cu despăgubiri au crescut cu 17% faţă de 2008, iar la RCA, avansul daunelor a fost de 27%, potrivit CSA.

Doamna Toncescu a mai spus că numărul reclamaţiilor făcute de asiguraţi la CSA este de 6.700, în condiţiile în care parcul auto deţine 7 milioane de vehicule asigurate. "Din aceste reclamaţii, 50% sunt rezolvate în favoarea asiguratului, iar restul nu se încadrau în condiţiile de asigurare", precizează domnia sa.

Totodată, înainte de a adera la Uniunea Europeană, o condiţie esenţială pentru ţara noastră a fost atingerea unui grad de cuprindere în asigurarea RCA de minim 85% din deţinătorii de vehicule.

CSA: "Conflictul dintre service-urile auto şi societăţile de asigurări nu există"

Angela Toncescu a precizat că nu există conflicte între service-urile auto şi societăţile de asigurare, între ele fiind o relaţie comercială. "Raporturile între cele două segmente sunt reglementate de un contract juridic şi se rezolvă punctual între părţi", a adăugat domnia sa.

Doamna Toncescu a explicat că dacă vor exista nereguli, CSA va interveni.

CSA: "Bonus-Malus, avantaj pentru asiguraţi"

Introducerea sistemului bonus-malus reprezintă un avantaj pentru asiguraţi, spune Angela Toncescu, adaugând că 90% dintre asiguraţi au bonus, iar doar 10%, au malus. Însă, din 25.000 poliţe noi încheiate de la începutul acestui an, doar 3.000 de poliţe au bonus malus.

Bonus-malus este un sistem de asigurări prin care prima de asigurare poate fi redusă (bonus) dacă în anul anterior asiguratul nu a avut daune sau poate fi mărită (malus) dacă asiguratul a înregistrat daune.

Ionel Dima este de părere că malusarea (asiguratul a înregistrat daune), de până în 5% în prezent, va câştiga teren în următorii ani. "Ar fi pripit să tragem concluzii, deoarece sistemul bonus-malus a fost implementat la 1 ianuarie", a adăugat domnia sa.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Masa rotundă BURSA Energie pentru viitor sau taxe pentru azi?
Deleanu
Cotnari
Erfi
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019