ASF:"BRD, liderul pieţei serviciilor de depozitare, datorită expunerii pe FP"

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea /

"BRD, liderul pieţei serviciilor de depozitare, datorită expunerii pe FP"
 • document ataşat Situaţia depozitarilor în sem. I 2014 şi Tranzacţii transfrontaliere de tip DVP şi tranzacţii OTC decontate de către Depozitarul Central
  apasă aici pentru a descărca.

  Cota de piaţă a liderului pieţei serviciilor de depozitare, BRD-GSG s-a diminuat, de la circa 64% la finele anului trecut, la aproximativ 48%, la finalul primului semestru, iar următorul clasat, BCR, a căştigat cotă de piaţă suplimentară, de la 18,17%, la 33,53%, reiese din raportul Autorităţii de Supraveghere Financiară asupra pieţei de capital, în semestrul I din acest an.

  Astfel, diferenţele dintre primii trei actori ai pieţei serviciilor de depozitare s-au mai diminuat, ceea ce îmbunătăţeşte condiţiile de concurenţă pe această piaţă şi reduce potenţialul risc sistemic dat de un grad de concentrare foarte ridicat, arată analiştii ASF.

  În ceea ce priveşte provenienţa şi structura activelor depozitate, în cazul BRD cea mai mare expunere se înregistrează faţă de Fondul Proprietatea, în vreme ce pentru depozitarii aflaţi în clasament pe poziţiile 2 şi 3 (BCR, respectiv Raiffeisen) expunerea dominantă este faţă de fondurile de investiţii administrate în cadrul grupului respectiv, conform studiului citat.

  Instituţiile de credit BRD, Citibank Europe PLC şi Raiffeisen Bank SA sunt cele mai importante bănci de decontare, ocupând primele trei poziţii în clasamentul participanţilor la sistemul Depozitarului Central, împreună cumulând peste 68% din valoarea compensată în cursul semestrului I 2014.

  Datele Depozitarului Central arată o creştere progresivă pe parcursul primelor 6 luni din anul 2014 a valorii tranzacţiilor decontate, atât pe total, cât şi separat în ceea ce priveşte tranzacţiile cu acţiuni şi cu unităţi de fond. De cealaltă parte, tranzacţiile cu obligaţiuni şi cu titluri de stat decontate prin sistemul Depozitarului Central au arătat un caracter mai degrabă sporadic.

  Valoarea totală a tranzacţiilor pe pieţele organizate decontate de către Depozitarul Central în primele 6 luni ale anului 2014 a fost comparabilă cu cea din perioada similară a anului 2013, potrivit ASF, care adaugă: "Se constată însă o creştere a numărului şi a valorii tranzacţiilor transfrontaliere şi a tranzacţiilor OTC decontate prin Depozitarul Central. Aceasta, coroborată cu ponderea din ce în ce mai importantă a tranzacţiilor Deal în rulajul total al bursei arată că preferinţa investitorilor mari pentru a derula tranzacţii pe piaţa Regular este în scădere, ceea ce afectează lichiditatea reală a pieţei reglementate".

  În semestrul I din acest an, au fost decontate 180 de tranzacţii transfrontaliere, în sumă de 4,9 milioane de lei, în timp ce, pe parcursul anului 2013, au avut loc 212 tranzacţii transfrontaliere, în sumă de 9,6 milioane de lei.

  ASF: "Se constată însă o creştere a numărului şi a valorii tranzacţiilor transfrontaliere şi a tranzacţiilor OTC decontate prin Depozitarul Central. Aceasta, coroborată cu ponderea din ce în ce mai importantă a tranzacţiilor Deal în rulajul total al bursei arată că preferinţa investitorilor mari pentru a derula tranzacţii pe piaţa Regular este în scădere, ceea ce afectează lichiditatea reală a pieţei reglementate".

  Opinia Cititorului

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Cotaţii Internaţionale

  vezi aici mai multe cotaţii

  Bursa Construcţiilor

  www.constructiibursa.ro

  Apanova
  Invatamantul profesional dual - solutie pentru forta de munca
  BIG FOUR
  smart city industry awards 2019
  PODUL DE LUT
  Calendarul BURSA 2019
  Schlumberger
  Legestart
  Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
  Carte - The crisis solution terminus a quo
  www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
  Cabinet de avocatTMPS