ASOCIAŢIA ROMÂNĂ PENTRU ENERGIE EOLIANĂ:"Măsurile propuse în Strategia Energetică, în detrimentul consumatorilor"

R.R.
Ziarul BURSA #Companii #Energie /

"Măsurile propuse în Strategia Energetică, în detrimentul consumatorilor"

Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA) se arată îngrijorată în privinţa Strategiei Energetice propusă de Ministerul Energiei, pe motiv că aceasta ignoră tendinţele actuale, de ordin tehnic, economic şi climatic, propunând măsuri care vin în detrimentul consumatorilor, contrare obiectivelor declarate.

Într-un comunicat transmis Redacţiei, RWEA arată: "Strategia Energetică pare o colecţie a planurilor de dezvoltare depăşite moral ale firmelor cu capital de stat, planuri vechi cu potenţial de realizare discutabil, omiţând energia eoliană. (...). Documentul Strategiei Energetice prevede o capacitate adiţională de energie eoliană de aproximativ 1.200 MW până în 2030, un obiectiv prea puţin ambiţios faţă de beneficiile pe care această tehnologie le aduce consumatorilor. Energia eoliană a devenit cea mai ieftină formă de generare a energiei, cu un cost mediu de instalare în România de aproximativ 1080 Euro/kW şi un cost egalizat al energiei (LCOE) de aproximativ 52 Euro/MWh pe perioada de analiză a Strategiei".

Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei, energia eoliană este singura tehnologie care a demonstrat că a respectat obiectivele ultimei strategii adoptate în ţara noastră, instalând capacitatea prevăzută şi aducând în România progres tehnologic; a creat meserii şi şcoli profesionale; şi-a îmbunătăţit performanţa tehnică, în pofida unui cadru de reglementare creat pentru tehnologii convenţionale; şi-a redus costurile în ciuda pierderilor suferite ca urmare a modificărilor repetate aduse schemei de suport, pierderi care au depăşit 25% din capitalul investit; a contribuit la conservarea resurselor primare fosile, valoroase în acoperirea vârfurilor de consum sau a perioadelor critice.

Un studiu realizat de RWEA şi Deloitte, ale cărui date au fost trimise Ministerului Energiei în documentul de poziţie la Strategia Energetică, arată oportunitatea tehnică şi economică pentru capacităţi adiţionale din surse eoliene de cel puţin 3.000 MW în orizontul de timp al Strategiei, ce vor crea o valoare adăugată de peste 5 miliarde de euro în perioada 2021 - 2030, în timp ce impactul investiţiilor legate de dezvoltarea surselor regenerabile de energie va atinge 350 miliarde de euro în perioada analizată, a mai transmis Asociaţia.

Conform reprezentanţilor RWEA, fără barierele pentru integrare, tehnologia eoliană ar fi competitivă pe piaţă, iar investiţiile în domeniu vor putea fi realizate în următorii ani exclusiv din surse private şi fără scheme de suport, fără a aduce costuri suplimentare în factura consumatorului final.

Aceştia au explicat: "Prin comparaţie, tehnologiile prevăzute de Minister pentru investiţii (energie nucleară, energie din cărbune şi centrale de acumulare prin pompaj) sunt cele mai scumpe forme de producţie de energie, cu cele mai mari durate de realizare şi vor avea nevoie de suport din partea consumatorului pe toată durata lor de viaţă. (...). Condiţionarea dezvoltării surselor regenerabile de energie de existenţa unor capacităţi de stocare demonstrează o abordare minimalistă a soluţiilor pe care o piaţă competitivă de energie le poate oferi, neluând în calcul interconectarea pieţelor europene, digitalizarea şi descentralizarea consumului, gestiunea consumului într-o manieră agregată şi inteligentă. O piaţă de stocare funcţională ar putea într-adevăr debloca investiţiile private bazate pe noi tehnologii descentralizate din ce în ce mai competitive, care pot fi dezvoltate la momentul identificării necesităţii şi a oportunităţii economice, investiţii ce până acum au fost blocate de lipsa cadrului legislativ".

RWEA susţine că "este greu de înţeles cum acelaşi document care susţine că are ca obiective «protecţia consumatorului vulnerabil şi reducerea sărăciei energetice» poate să ignore soluţiile competitive", preferând, în schimb, investiţii în acele tehnologii de producţie costisitoare, cu termen de finalizare incert şi costuri suportate, în final, de către consumatori.

Este absolut obligatoriu să ne exploatăm resursele care au cele mai mici costuri şi să beneficiem de sinergiile unui sistem energetic integrat in piaţa europeană, strategie susţinută financiar de Uniunea Europeană, au mai spus reprezentanţii RWEA.

Asociaţia Română pentru Energie Eoliană solicită autorităţilor române să analizeze mai bine contextul european şi global şi să nu întoarcă spatele perspectivei unei economii competitive bazate pe energie ieftină şi curată, cu soluţiile cele mai economice pentru consumatori.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
Invatamantul profesional dual - solutie pentru forta de munca
BIG FOUR
smart city industry awards 2019
PODUL DE LUT
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS