ASOCIATIA SOCIETATILOR FINANCIARE DIN ROMÂNIA :"Plafonarea dobânzilor la credite va restricţiona accesul la finanţare a milioane de români"

D.I.
Bănci-Asigurări /

"Plafonarea dobânzilor la credite va restricţiona accesul la finanţare a milioane de români"

Asociaţia Societăţilor Financiare din România (ALB) atrage atenţia asupra efectelor negative pe care le poate avea adoptarea proiectului de Lege pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 13/2011, referitor la plafonarea dobânzilor atât la creditele ipotecare, cât şi la cele de consum, se arată într-un comunicat remis astăzi Redacţiei.

Potrivit documentului, implementarea unui plafon pentru Dobânda Anuală Efectivă (DAE), fără a ţine cont de specificul fiecărui segment de creditare, "ar putea avea consecinţe negative atât asupra consumatorilor, cât şi a întregii economii, fie că vorbim despre piaţa imobiliară, retail sau piaţa auto".

În viziunea reprezentanţilor ALB, "plafonarea, in mod arbitrar şi fără o consultare prealabilă a industriei financiare, a dobânzilor la nivelul întregii pieţe de creditare poate avea ca efect limitarea accesului populaţiei la soluţii de creditare pentru nevoile personale, de baza, ale acestor consumatori, cum ar fi: refinantare, cheltuieli medicale, bunuri de folosinta indelungata (electrocasnice - televizoare, frigidere, masini de spalat, sisteme de incalzire), cheltuieli ocazionate de renovarea locuinţei sau cheltuieli cu educaţia copiilor".

Astfel, ceea ce se doreşte a fi o măsură de protecţie a consumatorilor de servicii financiare, poate avea, însă, efect invers, iar mulţi dintre aceşti clienţi nu vor mai avea posibilitatea să acceseze credite potrivite nevoilor lor de la instituţiile reglementate.

Potrivit sursei citate, având în vedere impactul economic şi social la nivel naţional al acestei măsuri, "ALB România consideră că este esenţială stabilirea unui dialog deschis şi constructiv între legiuitor, autorităţi şi finanţatori în scopul identificării unei soluţii potrivite, atât pentru consumatorii de produse financiare, cât şi pentru industria de creditare. În acest sens, ALB a trimis biroului permanent al Camerei Deputaţilor o solicitare de prelungire a termenului până la care pot fi depuse amendamente. Termenul propus iniţial este 14 martie 2018, mult prea scurt pentru a permite o analiză amănunţită şi o dezbarere informată".

În comunicat se mai arată că instituţiile financiare nebancare membre ALB, care au 1,7 milioane de clienti activi, au acordat credite de consum noi in valoare de 5,2 miliarde lei in 2017, finanţând astfel nevoile diverse ale consumatorilor de diverse vârste şi niveluri de venit.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
FNGCIMM
Cotnari
Erfi
Flixi
Vila Timo
Mozart Spirits
Schlumberger
Verattiva
Contessina
Primigi
Adhouse
Legestart
Calendarul BURSA 2018
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.hipo.ro
www.dreptonline.rowww.dreptonline.ro
modele cărţi de vizităInvitaţii de nuntăCărţi de vizită