GALA revistei BURSA ConstrucţiilorGALA revistei BURSA Construcţiilor

AUTORITĂŢI DE REGLEMENTARE:UE are nevoie de noi reguli pentru protejarea consumatorului

M.I.
Internaţional /

UE are nevoie de noi reguli pentru protejarea consumatorului

Uniunea Europeană ar putea avea nevoie de noi reguli pentru protejarea consumatorilor de riscurile provocate de criptomonede, prevenirea spălării banilor şi eliminarea reglementărilor naţionale divergente care creează concurenţă neloială, potrivit autorităţilor de reglementare ale UE, transmite Reuters.

Autorităţile de reglementare au avertizat din 2013 că investitorii ar putea înregistra pierderi majore în urma investiţiilor în monede virtuale precum Bitcoin şi ether, sau în oferte iniţiale de monede, care atrag fonduri pentru companii în schimbul criptomonedelor.

La sfârşitul anului 2017, Bitcoin a crescut aproape de 20.000 de dolari pe unitate, dar între timp a pierdut trei sferturi din valoare.

Valoarea criptomonedelor a atins un maxim de 830 de miliarde de dolari în urmă cu un an, dar a scăzut până în octombrie la 210 miliarde de dolari, reprezentând sub 3% din piaţa mondială a aurului.

Autoritatea Bancară Europeană (EBA) afirmă într-un raport referitor la criptomonede că acestea nu intră sub incidenţa reglementărilor financiare ale UE, fiind mai greu să fie construită o imagine detaliată.

Autorităţile de reglementare din UE au identificat instituţiile financiare care deţin în mod direct criptomonede, creează o piaţă a acestora, acordă împromuturi garantate cu criptomonede şi schimbă aceste monede cu numerar. Dar deţin puţine date referitoare la aceste activităţi.

Evoluţiile din piaţă indică la rândul lor necesitatea revizuirii în continuare a legislaţiei referitoare la combaterea spălării banilor, potrivit EBA.

O analiză cuprinzătoare a costurilor şi beneficiilor ar stabili dacă este necesară o măsură pentru reglementarea oportunităţilor şi riscurilor activităţilor cu criptomonede şi tehnologiilor asociate, consideră EBA.

O analiză a UE ar putea evalua impactul activităţilor cu criptomonede asupra solidităţii sectorului financiar şi al legăturilor dintre criptomonede şi sectorul bancar tradiţional.

Separat, Autoritatea Europeană pentru Instrumente Financiare şi Pieţe (European Securities and Markets Authority - ESMA) afirmă că unele criptoactive intră sub incidenţa regulilor referitoare la tranzacţiile cu instrumente financiare ale UE, dar aurtorităţile de supraveghere au dificultăţi în aplicarea acestora.

Recomandările EBA şi ESMA marchează încă un pas spre reglementarea acestui sector în Europa, după eşuarea încercărilor de a se ajunge la un consens la nivel mondial, dincolo de monitorizarea mai strictă a sectorului criptomonedelor.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Tot textul este plin de "ar putea", "ar stabili", "daca" samd.

    Este deplorabil sa publicati un astfel de "articol". 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSustainable Mobility Forum
Cabinet de avocatTMPS