Avertisment de "panică financiară" în China

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie /

Avertisment de "panică financiară" în China
Călin Rechea

"Credem că acum este foarte probabil să vedem o panică financiară în China", au scris cercetătorii de la National Institution for Finance & Development (NIFD) într-o analiză publicată, doar pentru scurt timp, pe site-ul organizaţiei, conform unei ştiri Bloomberg.

NFID este un institut de cercetare fondat în 2005 şi este susţinut de Academia Chineză de Ştiinţe Sociale. Raportul a fost obţinut de Bloomberg News, iar autenticitatea sa a fost confirmată de un oficial al organizaţiei.

Cele mai mari ris­curi identificate de NFID se referă la încetarea plăţilor pentru obligaţiunile emise de companii, criza de lichiditate şi declinul accelerat al burselor din ultima perioadă.

Principalul indice al burselor din China, Shanghai Stock Exchange Composite, a înregistrat deja un declin de circa 22% de la începutul anului şi a ajuns până la cel mai scăzut nivel din martie 2016 (vezi graficul).

Bloomberg estimează că valoarea cumulată a pierderilor pentru acţiunile listate se apropie de 2 trilioane de dolari. Prăbuşirea bursieră din 2015 a condus la pierderi estimate la 5 trilioane de dolari.

Printre sectoarele cele mai afectate se află cel al construcţiilor şi transportul aerian, unde s-au acumulat datorii importante în dolari. În aceste condiţii, capacitatea de rambursare s-a deteriorat semnificativ odată cu deprecierea yuanului faţă de dolar.

Mai mult, noile reglementări adoptate pentru piaţa imobiliară rezidenţială, destinate, în special, eliminării speculaţiilor imobiliare, au amplificat presiunile asupra sectorului construcţiilor.

Riscurile pentru economia şi piaţa financiară din China sunt amplificate de conflictul comercial cu Statele Unite şi de creşterea dobânzilor din cea mai mare economie a lumii, se mai arată în documentul de la NFID.

Institutul chinez a mai avertizat că volumul împrumuturilor utilizate pentru cumpărarea în marjă a acţiunilor companiilor a atins un nivel similar celui din 2015, de circa 5 trilioane de yuani (760 de miliarde de dolari), iar atunci achiziţiile în marjă au fost un factor principal al prăbuşirii indicelui Bursei de la Shanghai.

"Am eşuat în curăţarea pieţei fondurilor care achiziţionează acţiuni pe datorie după prăbuşirea pieţei în 2015, iar acestea au revenit sub o nouă deghizare", se mai arată în studiul de la NFID.

Bloomberg aminteşte că studiul de la NFID vine pe fondul îngrijorării exprimate în ultima perioadă de mai mulţi reprezentanţi ai mediului academic, referitoare la capacitatea economiei Chinei de a rezista în faţa unei dispute comerciale prelungite cu Statele Unite.

"Prevenirea şi limitarea răspândirii unei panici financiare trebuie să fie prioritatea de top a instituţiilor noastre de reglementare financiară şi macroeconomică", este recomandarea autorilor studiului de la NFID, iar "China trebuie să fie pregătită pentru implementarea unei combinaţii de măsuri fiscale şi financiare în eventualitatea unei crize sistemice".

De asemenea, autorităţilor li se recomandă aplicarea imediată şi totală a măsurilor în caz de necesitate, cum ar fi un default al unei companii majore, şi nu implementarea lor graduală.

Se pare că am ajuns în stadiul în care cel mai mare "experiment" economic din istoria omenirii, creşterea exponenţială a Chinei din ultimele trei decenii, trebuie să se confrunte cu realitatea, iar autorităţile de la Beijing au îndoieli serioase cu privire la trecerea cu succes a testului.

Opinia Cititorului ( 2 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. Se prabusesc? Nu-i bai, se gasesc altii care sa le ia locul.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  yuanul se duce imobiliarele cad si te trezesti cu chinezii la munca in romania ca sasi plateasca ratele la casele cumparate in rate de tip camatarie iar acum intervine statul chinez si cumpara tot sii ii baga pe chinezi inapoi in chirie sii pune la munca in china la curatenie la sters borduri la maturat strazi pentru ca daca constructiile pica nu se mai construieste in dolari devalorizati unflati in pene tipatiti calzi si trimisi in china via irak aruncati din avion ... etc etc .. si razboiul comercial continua ...ccc ppp ok

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Apanova

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS