AVOCAT ANDREEA SAVELI:"Există riscul ca mii de foşti proprietari să îşi piardă dreptul la restituire"

C.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

Există riscul ca zeci de mii de oameni, deposedaţi abuziv de regimul comunist, să îşi piardă definitiv dreptul la restituire, în condiţiile în care 20 mai 2018 este data limită până la care Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor (CNCI) ar trebui să soluţioneze 36.600 de dosare de despăgubire, depuse în baza legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv de regimul comunist, reiese dintr-un comunicat transmis de Andreea Saveli, avocat specializat în despăgubiri.

Comunicatul arată că, în ultimii 13 ani, instituţiile implicate au reuşit să soluţioneze doar peste 25.000 de dosare. După data de 20 mai, singura opţiune care le rămâne foştilor proprietari şi moştenitorilor acestora este să cheme CNCI în judecată, dar nu mai tarziu de 6 luni, deoarece după acest interval nimeni nu va mai avea dreptul de a acţiona instituţia în instanţă, precizează avocatul: "Practic, după expirarea acestui termen, proprietarii de imobile care nu au dat instituţia în judecată vor fi decăzuţi din drepturi".

Potrivit site-ului ANRP, "direcţia de aplicare a legii 10/2001 are obligaţia de a analiza minimum 700 de dosare pe lună". Potrivit aceleiaşi surse, până la data de 12.02.2018, la Secretariatul CNCI erau înregistrate 62.225 de dosare, din care 25.573 erau soluţionate. Un simplu calcul matematic arată că celelalte 36.600 de dosare aflate în lucru vor fi soluţionate integral în 4 ani de acum înainte, nicidecum până la 20 mai 2018, şi doar pornind de la premisa că ritmul de soluţionare ar fi respectat conform reglementărilor în vigoare, adică, 700 de dosare pe lună, se mai arată în comunicat.

Andreea Saveli a explicat: "Anul trecut, Primăria Capitalei a avut, conform legii, un termen limită similar de soluţionare a dosarelor, respectiv, 1 iulie 2017. Mulţi dintre cei implicaţi în mod direct nu au crezut că există o astfel de dată limită sau că îşi pot pierde chiar şi speranţa de a-şi vedea înapoi proprietăţile confiscate de comunişti cu zeci de ani în urmă. Alte persoane credeau că acea dată se va prelungi, ceea ce nu s-a întâmplat. (...) Majoritatea dosarelor introduse împotriva PMB sunt aproape de soluţionarea în prima instanţă. Cu toate că primăria a cerut respingerea cererilor de chemare în judecată în absolut toate cazurile, instanţa a pronunţat, deja, primele hotărâri prin care a soluţionat favorabil cererile foştilor proprietari. În cele mai multe dintre cazuri, obţinerea unei hotărâri definitive durează aproximativ doi ani. La fel stau lucrurile şi în privinţa CNCI, cu condiţia ca oamenii să nu aştepte introducerea cererii de chemare în judecată până în ultimul moment, când, deja, zeci de mii de dosare vor încărca rolul instanţei iar procesul de soluţionare va deveni mult mai greoi".

Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor este moştenitoarea Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, instituţie înfiinţată în 2005, în scopul soluţionării dosarelor de despăgubire depuse în baza legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv de comunişti.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
FNGCIMM
Cotnari
Erfi
Flixi
Vila Timo
Mozart Spirits
Schlumberger
Verattiva
Contessina
Primigi
Adhouse
Legestart
Calendarul BURSA 2018
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.hipo.ro
www.dreptonline.rowww.dreptonline.ro
modele cărţi de vizităInvitaţii de nuntăCărţi de vizită