TEZA UNOR AVOCAȚI DESPRE SANCȚIUNEA ANPC:
BURSA 10.08.2018

Emilia Olescu
 
mărește imaginea
     * ACTUALIZRE Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în legatură cu cesionarea creditelor de către Banc Post, potrivit unui document publicat în mediul online.
     * Piperea: "Categoric nu trebuie să ajungă la Bancpost banii plătiți de clienți în ultimul deceniu, ca dobândă și comisioane, către firma din Olanda"
     * Avocatul Burada: "Dacă cesiunea nu se anulează, atunci banii rămân la consumatori, iar dacă se anulează, banii se duc înapoi la Bancpost, în virtutea contractului de credit"
     * "Este indiscutabil că băncile au un interes pentru care vând împrumuturi fără restanțe - posibil să-și mute profiturile către altă zonă de fiscalitate", ne declara Ionuț Mișa, în 2016
     
     Clienții Bancpost ale căror credite fără restanțe au fost externalizate nu mai datorează dobânzi băncii pentru perioada de după cesiune, chiar dacă EFG Eurobank, acționarul Bancpost, le va restitui sumele plătite în acești ani entităților care au preluat împrumuturile, sunt de părere unii avocați.
     Juriștii consultați de ziarul BURSA au opinii diferite în ceea ce privește efectele pe care le va produce dispoziția Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), care a sancționat dur Bancpost pentru cesionarea creditelor fără întârzieri la plată către societăți nebancare din alte țări.
     ANPC a amendat Bancpost cu 150.000 de lei și a dispus returnarea, către consumatori, a dobânzilor plătite în ultimii zece ani pentru întregul portofoliu de credite, sumă care s-ar ridica la peste 300 de milioane de euro.
     Dobânda a fost încasată ilegal de cesionar și ea trebuie să fie păstrată de cel care a plătit-o, după ce îi va fi restituită, este de părere avocatul Gheorghe Piperea. Domnia sa ne-a precizat: "Cel mult, dacă se întorc creanțele la Bancpost, consumatorul va plăti dobândă pentru creditul său începând din acel moment, dar nu pe cei zece ani din urmă. Categoric nu trebuie să ajungă la Bancpost acești bani plătiți de clienți în ultimul deceniu. În situații de clauze abuzive, chiar se poate dispune de către instanță ca respectivul contract să rămână fără dobândă definitiv, cu titlu penalizator pentru ceea ce a făcut banca. Iar în procesul verbal al ANPC se spune clar că este abuzivă clauza de dobândă".
     De aceeași părere este și avocatul Adrian Cuculis, care ne-a declarat: "În opinia mea, consumatorii nu trebuie să returneze banii către Bancpost, pentru că banca a agreat o chestiune ilegală cu cesionarul, care va trebui să restituie dobânda consumatorilor. Părerea mea este că sumele aferente dobânzilor pe cei zece ani nu pot fi restituiți instituției care a comis ilegalitatea. Eu am procese colective deschise pe această speță - anularea clauzei de cesiune, restituirea dobânzii și penalităților și reintrarea creditului în țară. Pe partea penală au fost clasate dosarele - și sunt curios cum va fi justificat acum acest lucru - iar pe partea civilă ne judecăm în continuare".
     Nu toți specialiștii sunt, însă, de aceeași părere. Avocatul Vasile Deleanu susține că efectele deciziei ANPC "sunt scăpate de sub control": "La prima vedere, s-ar putea ca debitorii să câștige, dar dacă ajungem la Codul civil, atunci s-ar putea ca lucrurile să nu mai fie favorabile consumatorilor. Dacă se anulează cesiunea, atunci părțile vor fi repuse în situația anterioară, iar împrumutatul va fi obligat să returneze către Bancpost dobânzile restituite de EFG".
     În același ton, avocatul Alexandra Burada ne-a explicat: "Procesul verbal al ANPC constată o situație de fapt care nu este demontată de nicio decizie judecătorească. Cesiunea este valabilă atâta vreme cât anularea ei nu se cere în instanță. Dacă cesiunea nu se anulează, atunci banii rămân la consumatori, iar dacă se anulează, banii se duc înapoi la Bancpost, în virtutea contractului de credit".
     
     * Alexandra Burada: "Statul român trebuie să își recupereze prejudiciul"
     
     Alexandra Burada ne-a spus că desființarea cesiunii poate fi cerută în instanță de către statul român - de ANAF, MFP sau orice altă instituție a statului -, în vederea recuperării prejudiciului adus de bancă prin externalizarea creditelor.
     Avocatul menționează: "Acum a fost aruncată piatra, iar această piatră va produce efecte multe. Scopul major este să se sesizeze și alte instituții ale statului că este o problemă. Opinia publică despre ce fac băncile se va schimba, iar statul își va recupera prejudiciul de la EFG Eurobank Ergacias".
     Anul trecut, Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor de la acea vreme, a avut o serie de declarații în care anunța că 70% dintre băncile care activează la noi nu au plătit impozit pe profit în ultimii cinci ani, acestea realizând diverse "optimizări fiscale".
     Tot Ionuț Mișa afirma, în 2016, pe când era director general al Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili din ANAF: "Băncile constituie portofolii de credite, în care includ atât performante, cât și neperformante și pe care le vând la prețuri mult mai mici unor societăți care se ocupă să recupereze sumele neachitate în anii următori vânzării. Există situații în care au fost vândute și performante, aceste active fiind puse în același pachet cu neperformantele. Este indiscutabil că băncile au un interes pentru care vând împrumuturi fără restanțe. Este posibil ca băncile să-și mute profiturile către altă zonă de fiscalitate. Acele profituri înregistrate din creditele performante trebuie înregistrate ca profituri în România, însă, fiind integrate în pachetele de neperformante, profiturile sunt înregistrate în alte părți, astfel încât băncile să își diminueze profitul și să nu mai plătească taxele și impozitele aferente. Există situații în care băncile sunt acționari majoritari la societățile afiliate, către care își vând creditele. Însă, sunt și societăți care nu sunt afiliate, dar acest lucru nu înseamnă că nu au legătură cu băncile. Pentru că sunt situații în care în companiile respective pot fi identificate ca acționari la alte companii, care să aibă, la rândul lor, acționari majoritari - băncile. Avem semnale că există astfel de practici la bănci, din diferite surse, inclusiv din media. Au fost vândute pachete de credite de 100 de milioane de euro cu 5-7 milioane euro. Diferența de 95-93 milioane euro ar reprezenta cheltuială deductibilă. Au fost pierderi, ceea ce înseamnă că băncile și-au diminuat profitul".
     Reprezentanții ANAF nu au răspuns, până la închiderea ediției, solicitării BURSA pe subiect.
     Despre situația de la Bancpost, ANPC a informat ANAF, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Oficiul Național de Prevenire și Combaterea Spălării Banilor și BNR.
     Întrebați, ieri, de ziarul BURSA, care este opinia Băncii Centrale despre dispoziția ANPC de a sancționa Bancpost pentru creditele cesionate în Olanda, reprezentanții BNR ne-au transmis: "Aveți deja o serie de detalii în legătură cu punctul nostru de vedere în privința cesionării (n.r. menționăm că, în articolul «Stop Bancpost!» de ieri, 9 august, am publicat răspunsurile BNR din anii trecuți referitoare la cesiunea creditelor fără restanțe). Vom reveni cu alte precizări dacă vom considera că este cazul, pe viitor. Nu comentăm acțiunile altor instituții, cu atât mai mult în cazul în care banca respectivă va considera necesar să se adreseze instanței pentru clarificări. Abia apoi, eventual, putem face alte comentarii".
     
     * Banca: "Integrarea Bancpost în Grupul BT nu este afectată de deciziile ANPC"
     
     Conform unui document întocmit de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța, Bancpost, controlat de EFG Eurobank, a cesionat credite către EFG New Europe Funding II B.V. (ulterior ERB New Europe Funding II B.V.), deținută, la rândul ei, de o societate cu răspundere limitată - EFG New Europe Holding B.V. (redenumită ERB New Europe Holding B.V.), care face parte din EFG Eurobank Ergasis.
     Potrivit documentului citat, "o cotă de 58% din totalul creditelor acordate consumatorilor, reprezentând 22,5% din creditele totale acordate, a ajuns în Olanda". CJPC subliniază că prejudiciul consumatorilor este estimat la cel puțin 300 milioane de euro, "doar pentru perioada 2008-2015, fără a se avea în vedere perioada 2017- 2018 și fără a se lua în calcul prejudiciul creat consumatorilor ca urmare a procedurilor de executare silită".
     În martie anul curent, creditele din portofoliul EFG New Europe Funding II B.V. (actuala ERB New Europe Funding II B.V.) au fost cesionate către Eurobank Ergasias S.A. Grecia.
     Deși sunt juriști care consideră că toată această situație va afecta achiziția Bancpost de către Banca Transilvania, reprezentanții băncii cu acționariat elen susțin că procesul de integrare al Bancpost în Grupul Banca Transilvania continuă și nu este afectat de decizia luată de ANPC. Aceștia ne-au transmis: "Bancpost a luat nota de opinia ANPC și va discuta cu autoritatea pentru a înțelege mai bine considerentele care au stat la baza deciziei. Din momentul contestării în fața instanțelor de judecată și până la momentul rămânerii definitive a hotărârii judecătorești, toate măsurile stabilite prin procesul verbal sunt suspendate de drept, conform legii.
     În orice situație însă, obligația de restituire a anumitor sume de bani nu va putea fi reținută în sarcina băncii, ci, eventual, în măsura în care instanța va constata legalitatea măsurilor dispuse, doar pe seama cesionarului, care a încasat sumele. Orice eveniment care a avut loc anterior momentului finalizării tranzacției de cumpărare a Bancpost de către BT nu intră în aria de răspundere a Băncii Transilvania, urmând să fie adresat corespunzător și gestionat de către acționarii anteriori (societățile din Grupul Eurobank), în conformitate cu condițiile contractuale convenite la momentul perfectării tranzacției.
     Integrarea Bancpost în Grupul Financiar BT continuă și nu este afectată de recentele decizii ale ANPC în legatura cu statutul clienților ex-Bancpost (externalizați către entități din afara țării).
     Contractul semnat între BT și Eurobank pentru achiziționarea Bancpost acoperă un perimetru și un portofoliu precis și conține clauze detaliate care reglementează posibile situații precum cele menționate mai sus.
     Având în vedere că Banca Transilvania - cea mai mare entitate din Grupul Financiar BT - este o instituție listată, BT va continua să respecte standardele de transparență în relația cu investitorii săi și reamintim faptul că declarații vădit false sau zvonuri din partea unor diverși lideri de opinie pot cădea sub incidența legislației privind abuzul de piață și ar putea fi investigate de către autoritățile de supraveghere".
     Sursele citate ne-au mai spus că Bancpost va formula plângere contravențională împotriva procesului verbal de constatare emis de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța, urmând ca instanța de judecată să pronunțe o soluție cu privire la legalitatea acestuia, inclusiv referitor la restituirea anumitor sume. Banca susține că sumele menționate în presă nu au legătură cu acest proces verbal, ci sunt extrapolări făcute fără o documentare prealabilă, estimate probabil la întreaga piață. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 10.08.2018, ora 00:03)  
 timp,ani, zoala, iobageala


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 10.08.2018, ora 00:23)  
 Otpbank deasenenea a cesionat credite performante in olanda la 2-3 luni de la acordare...toate cele in Cifre.
 Bineinteles srl.


 
3.  Ori e alba ori e neagra
    (mesaj trimis de anonim în data de 10.08.2018, ora 04:10)  
 Domnul Piperea spunea ieri ca cesiunile sunt ilegale si se revine la tarea initiala a creditului, dw dinainte de cesiune, deci Bancppst ar urma sa incaseze dobanzile
 Acum o da invers,
 Cam pare ca e treaba avocateasca aici, sa aiba domniile lor niste painica dw mancat din procese?


 
  3.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3 )
    (mesaj trimis de Codin , in data de 10.08.2018, ora 04:24)
 
 Ești angajat al unei bănci de ai o asemenea opinie favorabilă sistemului?


 
  3.2.   nu am legatura cu nici o banca  (răspuns la opinia nr. 3.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 10.08.2018, ora 10:37)
 
 Nu am nici o legatura cu vreo banca, dar m-am saturat de avocatii astia care ii ametesc pe oameni, ca si in cazul creditelor in franci. pai daca ai luat credit in valuta sau in lei si ti-a crescut rata ca valuta s-a apreciat sau depreciat, atunci trebuie sa iti asumi. Ce vina are banca ca euro sau robor creste ? Cine te obliga sa iei credit si sa te intinzi mai mult decat poti duce ?


 
  3.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3.2 )
    (mesaj trimis de Eu , in data de 10.08.2018, ora 11:12)
 
 Problema este că la aceste credite dobânda ...doar a crescut chiar daca indicele Libor a scăzut...De aceea tot urla lumea!Chiar nu înțelegeți că sunt măgarii făcute de bănci!


 
  3.4.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3.3 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 10.08.2018, ora 11:25)
 
 Este un postac bancar, chiar il crezi ca pe el il mana in lupta revolta fata de avocati? El doar minte.


 
  3.5.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 10.08.2018, ora 11:28)
 
 Ce prostii spui...Adica banca nu trebuie decat sa castige? Ca ce chilipir? In oricare afacere castigi sau pierzi, doar banca cistiga mereu. Ca ce chilipir?


 
  3.6.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3.2 )
    (mesaj trimis de Georgel , in data de 10.08.2018, ora 11:42)
 
 Situatia este mai delicata decat esti dispus tu sa intelegi........


 
  3.7.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3.2 )
    (mesaj trimis de un guru , in data de 10.08.2018, ora 12:52)
 
 Saracile banci :) nevinovate :) Mai nene , las-o in pom de manipulare si citeste acuzatiile nu o mai da cu robor si euribor ca nu la asta se refera acuzatiile.


 
  3.8.   La credite banca trebuie sa castige  (răspuns la opinia nr. 3.5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 10.08.2018, ora 13:03)
 
 cand e vorba de un credit normal ca banca trebuie sa castig
 cand e vorba de depozite bancare castiga deponentul
 intotdeauna cel care da banii castiga


 
  3.9.   sau vreti Bancorex ?  (răspuns la opinia nr. 3.8 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 10.08.2018, ora 13:04)
 
 sau vreti sa nu mai platiti si sa intre bancile in faliment cum a fost la Bancorex si la altele ?


 
  3.10.   Ce treabă are euribor și LIBOR in dob&#  (răspuns la opinia nr. 3.2 )
    (mesaj trimis de MasCOL , in data de 11.08.2018, ora 10:09)
 
 Când mergi la banca și iei un credit îți spune că dobândă este x/%. După ce semnezi apare încă o dobândă: euribor, robor, libor și ce mai sunt. Pai am cursul valutar și dobânda contractului, nu e de ajuns? Nu, că banca îți impune, este un dictator stimata banca.


 
4.  fără titlu
    (mesaj trimis de Codin în data de 10.08.2018, ora 04:22)  
 Și la Raiffeisen este aceeași poveste urâtă. Mi-au vândut creditul fără dobânzi, iar firma de recuperare mi-a luat mai mult.


 
5.  Lalalalaaaa
    (mesaj trimis de anonim în data de 10.08.2018, ora 07:32)  
 Fara o decizie def in instanta BP nu iti va da nici un leu inapoi. Ce da anpc este.apa.de ploaie !


 
  5.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 10.08.2018, ora 09:47)
 
 Pai a zis cineva ca e altfel? Se va ajunge in instanta, logic.


 
  5.2.   hehe :)  (răspuns la opinia nr. 5 )
    (mesaj trimis de un guru , in data de 10.08.2018, ora 13:00)
 
 Ce zice Anpc e apa de ploaie ? Vezi sa nu te ineci cand vor incepe investigatiile alte institutii mult mai puternice .Sa vezi distractie :)


 
6.  fără titlu
    (mesaj trimis de Georgel în data de 10.08.2018, ora 12:03)  
 Anunt: baiat de treaba, posesor srl, caut banca sa-mi cesioneze credite performante. Nu percep comision de acordare sau gestiune. Merg pe dobanda fixa, Libor + 1%. Pe principiul shoarma cu de toate, fac si un offshore daca trebuie, poate atrag si OMV-ul si scoatem si niste gaze din asta, nu ? Aaaaaaa, era sa uit: consultanta va fi asigurata de Schoenherr si ZRP.


 
  6.1.   oglinda :)  (răspuns la opinia nr. 6 )
    (mesaj trimis de un guru , in data de 10.08.2018, ora 13:02)
 
 Sa cesioneze si creditacul creditul catre niste srl de alea cu fer vechi :) Sa fim simetrici la cesionare zic :)


 
7.  Complicat
    (mesaj trimis de Radu Mischie în data de 10.08.2018, ora 14:45)  
 Eu inteleg ca e motiv de bucurie pentru debitori, ca multe banci au fost nesimtite si i-au facut sa sufere.
 Dar as indemna la prudenta. Lucrurile nu vor fi atat de simple.
 Va urma o contestare a procesului--verbal de la ANPC in instanta. Eu, ca si debitor CEB, sunt sceptic, dupa ce cateva procese-verbale ANPC de inlaturare a unor clauze abuzive au fost anulate in instanta. Asa ca avem un risc destul de mare ca instantele sa anuleze (sau sa trunchieze) acest proces-verbal.
 Apoi, firmele din Olanda nu vor sari sa dea banii inapoi. Dimpotriva, oamenii va trebui sa se duca, individual, sa ii ceara. Daca ne inchipuim ca ANPC are capacitatea si vointa sa mearga in Olanda sa ceara banii...
 Apoi, e neclar ce se va intampla cu contractul de cesiune: procesul-verbal vorbeste de punere in situatia anterioara. Asta duce cu gandul la desfiintarea cesiunii. Si aici, diversi se vor gandi cat de retroactive sunt efectele. Adica, dupa desfiintarea cesiunii, se platesc dobanzi catre Bancpost numai pentru viitor, sau si pentru trecut?
 Aici e sigur ca Bancpost nu va sta cu mainile in san si, daca vreun debitor va cere banii de la firmele din Olanda, si ei ii vor cere dobanda acelui debitor.
 Deci vor fi multe procese in instanta, si nimic nu se va rezolva simplu.
 Apoi, sa nu uitam de judecatori. Instante diferite, cu practici diferite. La Bucuresti pierzi, la Cluj castigi, exact cu aceeasi speta.
 Prin urmare, nu as rapi bucuria oamenilor, dar le-as spune sa se inarmeze cu rabdare, recuperarea dobanzilor nu e nici usoara si nu e nici macar garantata.


 
  7.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 7 )
    (mesaj trimis de Georgel , in data de 10.08.2018, ora 19:28)
 
 Corect. Nu face bine nimanui aceasta inflamare .


 
8.  isarescule puscaria te maninca
    (mesaj trimis de chirila mihai în data de 10.08.2018, ora 20:09)  
 golane ceai facut din aceasta tara o tara de robi ..,mnb


 
9.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 14.08.2018, ora 15:08)  
 pe cand controale si la CREDIT EUROPE BANK.....am un credit impotecar in euro si voi plati dublu si....


 
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
13.08.2018
BVB
     * Circa 30% din rulaj dat de acțiunile Fondul Proprietatea
     * Picaj de peste 5% pentru titlurile Alro, după publicarea rezultatelor financiare pentru primul semestru
     
     Piața principală a...  click să citești tot articolul
13.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut vineri, pe fondul temerilor legate de eventuala răspândire în afara granițelor a problemelor din Turcia, unde lira a scăzut masiv.  click să citești tot articolul
10.08.2018
BVB
     * Declin de 0,33% pentru BET
     
     Rulajul înregistrat în ședința de tranzacționare de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,8 milioane de lei (7,29 milioane de euro), în...  click să citești tot articolul
10.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa se mențin pe un curs mixt, în condițiile în care investitorii sunt atenți la tensiunile comerciale globale și la rezultatele anunțate de companii.  click să citești tot articolul
09.08.2018
BVB
     * Opt dintre cei nouă indici ai bursei, în creștere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii preponderent în teritoriul...  click să citești tot articolul
09.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs mixt ieri, investitorii fiind atenți la rezultatele companiilor și la tensiunile comerciale dintre SUA și China.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 14 august 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9670
2.3821
3.1200
4.1212
0.1813
0.6250
0.2280
4.6590
5.2228
1.4409
3.6817
0.2479
0.4889
1.0835
0.0612
0.4493
0.6241
4.0854
0.2905
1.0519
0.5934
0.0585
0.3621
0.2159
2.6952
0.0395
0.1489
1.1122
0.6273
0.1229
156.9480
5.6723
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
.