Masa Rotundă - România și Rusia în căutare de noi formate de cooperare
TEZA UNOR AVOCAȚI DESPRE SANCȚIUNEA ANPC:
BURSA 10.08.2018

Emilia Olescu
 
mărește imaginea
     * ACTUALIZRE Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în legatură cu cesionarea creditelor de către Banc Post, potrivit unui document publicat în mediul online.
     * Piperea: "Categoric nu trebuie să ajungă la Bancpost banii plătiți de clienți în ultimul deceniu, ca dobândă și comisioane, către firma din Olanda"
     * Avocatul Burada: "Dacă cesiunea nu se anulează, atunci banii rămân la consumatori, iar dacă se anulează, banii se duc înapoi la Bancpost, în virtutea contractului de credit"
     * "Este indiscutabil că băncile au un interes pentru care vând împrumuturi fără restanțe - posibil să-și mute profiturile către altă zonă de fiscalitate", ne declara Ionuț Mișa, în 2016
     
     Clienții Bancpost ale căror credite fără restanțe au fost externalizate nu mai datorează dobânzi băncii pentru perioada de după cesiune, chiar dacă EFG Eurobank, acționarul Bancpost, le va restitui sumele plătite în acești ani entităților care au preluat împrumuturile, sunt de părere unii avocați.
     Juriștii consultați de ziarul BURSA au opinii diferite în ceea ce privește efectele pe care le va produce dispoziția Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), care a sancționat dur Bancpost pentru cesionarea creditelor fără întârzieri la plată către societăți nebancare din alte țări.
     ANPC a amendat Bancpost cu 150.000 de lei și a dispus returnarea, către consumatori, a dobânzilor plătite în ultimii zece ani pentru întregul portofoliu de credite, sumă care s-ar ridica la peste 300 de milioane de euro.
     Dobânda a fost încasată ilegal de cesionar și ea trebuie să fie păstrată de cel care a plătit-o, după ce îi va fi restituită, este de părere avocatul Gheorghe Piperea. Domnia sa ne-a precizat: "Cel mult, dacă se întorc creanțele la Bancpost, consumatorul va plăti dobândă pentru creditul său începând din acel moment, dar nu pe cei zece ani din urmă. Categoric nu trebuie să ajungă la Bancpost acești bani plătiți de clienți în ultimul deceniu. În situații de clauze abuzive, chiar se poate dispune de către instanță ca respectivul contract să rămână fără dobândă definitiv, cu titlu penalizator pentru ceea ce a făcut banca. Iar în procesul verbal al ANPC se spune clar că este abuzivă clauza de dobândă".
     De aceeași părere este și avocatul Adrian Cuculis, care ne-a declarat: "În opinia mea, consumatorii nu trebuie să returneze banii către Bancpost, pentru că banca a agreat o chestiune ilegală cu cesionarul, care va trebui să restituie dobânda consumatorilor. Părerea mea este că sumele aferente dobânzilor pe cei zece ani nu pot fi restituiți instituției care a comis ilegalitatea. Eu am procese colective deschise pe această speță - anularea clauzei de cesiune, restituirea dobânzii și penalităților și reintrarea creditului în țară. Pe partea penală au fost clasate dosarele - și sunt curios cum va fi justificat acum acest lucru - iar pe partea civilă ne judecăm în continuare".
     Nu toți specialiștii sunt, însă, de aceeași părere. Avocatul Vasile Deleanu susține că efectele deciziei ANPC "sunt scăpate de sub control": "La prima vedere, s-ar putea ca debitorii să câștige, dar dacă ajungem la Codul civil, atunci s-ar putea ca lucrurile să nu mai fie favorabile consumatorilor. Dacă se anulează cesiunea, atunci părțile vor fi repuse în situația anterioară, iar împrumutatul va fi obligat să returneze către Bancpost dobânzile restituite de EFG".
     În același ton, avocatul Alexandra Burada ne-a explicat: "Procesul verbal al ANPC constată o situație de fapt care nu este demontată de nicio decizie judecătorească. Cesiunea este valabilă atâta vreme cât anularea ei nu se cere în instanță. Dacă cesiunea nu se anulează, atunci banii rămân la consumatori, iar dacă se anulează, banii se duc înapoi la Bancpost, în virtutea contractului de credit".
     
     * Alexandra Burada: "Statul român trebuie să își recupereze prejudiciul"
     
     Alexandra Burada ne-a spus că desființarea cesiunii poate fi cerută în instanță de către statul român - de ANAF, MFP sau orice altă instituție a statului -, în vederea recuperării prejudiciului adus de bancă prin externalizarea creditelor.
     Avocatul menționează: "Acum a fost aruncată piatra, iar această piatră va produce efecte multe. Scopul major este să se sesizeze și alte instituții ale statului că este o problemă. Opinia publică despre ce fac băncile se va schimba, iar statul își va recupera prejudiciul de la EFG Eurobank Ergacias".
     Anul trecut, Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor de la acea vreme, a avut o serie de declarații în care anunța că 70% dintre băncile care activează la noi nu au plătit impozit pe profit în ultimii cinci ani, acestea realizând diverse "optimizări fiscale".
     Tot Ionuț Mișa afirma, în 2016, pe când era director general al Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili din ANAF: "Băncile constituie portofolii de credite, în care includ atât performante, cât și neperformante și pe care le vând la prețuri mult mai mici unor societăți care se ocupă să recupereze sumele neachitate în anii următori vânzării. Există situații în care au fost vândute și performante, aceste active fiind puse în același pachet cu neperformantele. Este indiscutabil că băncile au un interes pentru care vând împrumuturi fără restanțe. Este posibil ca băncile să-și mute profiturile către altă zonă de fiscalitate. Acele profituri înregistrate din creditele performante trebuie înregistrate ca profituri în România, însă, fiind integrate în pachetele de neperformante, profiturile sunt înregistrate în alte părți, astfel încât băncile să își diminueze profitul și să nu mai plătească taxele și impozitele aferente. Există situații în care băncile sunt acționari majoritari la societățile afiliate, către care își vând creditele. Însă, sunt și societăți care nu sunt afiliate, dar acest lucru nu înseamnă că nu au legătură cu băncile. Pentru că sunt situații în care în companiile respective pot fi identificate ca acționari la alte companii, care să aibă, la rândul lor, acționari majoritari - băncile. Avem semnale că există astfel de practici la bănci, din diferite surse, inclusiv din media. Au fost vândute pachete de credite de 100 de milioane de euro cu 5-7 milioane euro. Diferența de 95-93 milioane euro ar reprezenta cheltuială deductibilă. Au fost pierderi, ceea ce înseamnă că băncile și-au diminuat profitul".
     Reprezentanții ANAF nu au răspuns, până la închiderea ediției, solicitării BURSA pe subiect.
     Despre situația de la Bancpost, ANPC a informat ANAF, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Oficiul Național de Prevenire și Combaterea Spălării Banilor și BNR.
     Întrebați, ieri, de ziarul BURSA, care este opinia Băncii Centrale despre dispoziția ANPC de a sancționa Bancpost pentru creditele cesionate în Olanda, reprezentanții BNR ne-au transmis: "Aveți deja o serie de detalii în legătură cu punctul nostru de vedere în privința cesionării (n.r. menționăm că, în articolul «Stop Bancpost!» de ieri, 9 august, am publicat răspunsurile BNR din anii trecuți referitoare la cesiunea creditelor fără restanțe). Vom reveni cu alte precizări dacă vom considera că este cazul, pe viitor. Nu comentăm acțiunile altor instituții, cu atât mai mult în cazul în care banca respectivă va considera necesar să se adreseze instanței pentru clarificări. Abia apoi, eventual, putem face alte comentarii".
     
     * Banca: "Integrarea Bancpost în Grupul BT nu este afectată de deciziile ANPC"
     
     Conform unui document întocmit de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța, Bancpost, controlat de EFG Eurobank, a cesionat credite către EFG New Europe Funding II B.V. (ulterior ERB New Europe Funding II B.V.), deținută, la rândul ei, de o societate cu răspundere limitată - EFG New Europe Holding B.V. (redenumită ERB New Europe Holding B.V.), care face parte din EFG Eurobank Ergasis.
     Potrivit documentului citat, "o cotă de 58% din totalul creditelor acordate consumatorilor, reprezentând 22,5% din creditele totale acordate, a ajuns în Olanda". CJPC subliniază că prejudiciul consumatorilor este estimat la cel puțin 300 milioane de euro, "doar pentru perioada 2008-2015, fără a se avea în vedere perioada 2017- 2018 și fără a se lua în calcul prejudiciul creat consumatorilor ca urmare a procedurilor de executare silită".
     În martie anul curent, creditele din portofoliul EFG New Europe Funding II B.V. (actuala ERB New Europe Funding II B.V.) au fost cesionate către Eurobank Ergasias S.A. Grecia.
     Deși sunt juriști care consideră că toată această situație va afecta achiziția Bancpost de către Banca Transilvania, reprezentanții băncii cu acționariat elen susțin că procesul de integrare al Bancpost în Grupul Banca Transilvania continuă și nu este afectat de decizia luată de ANPC. Aceștia ne-au transmis: "Bancpost a luat nota de opinia ANPC și va discuta cu autoritatea pentru a înțelege mai bine considerentele care au stat la baza deciziei. Din momentul contestării în fața instanțelor de judecată și până la momentul rămânerii definitive a hotărârii judecătorești, toate măsurile stabilite prin procesul verbal sunt suspendate de drept, conform legii.
     În orice situație însă, obligația de restituire a anumitor sume de bani nu va putea fi reținută în sarcina băncii, ci, eventual, în măsura în care instanța va constata legalitatea măsurilor dispuse, doar pe seama cesionarului, care a încasat sumele. Orice eveniment care a avut loc anterior momentului finalizării tranzacției de cumpărare a Bancpost de către BT nu intră în aria de răspundere a Băncii Transilvania, urmând să fie adresat corespunzător și gestionat de către acționarii anteriori (societățile din Grupul Eurobank), în conformitate cu condițiile contractuale convenite la momentul perfectării tranzacției.
     Integrarea Bancpost în Grupul Financiar BT continuă și nu este afectată de recentele decizii ale ANPC în legatura cu statutul clienților ex-Bancpost (externalizați către entități din afara țării).
     Contractul semnat între BT și Eurobank pentru achiziționarea Bancpost acoperă un perimetru și un portofoliu precis și conține clauze detaliate care reglementează posibile situații precum cele menționate mai sus.
     Având în vedere că Banca Transilvania - cea mai mare entitate din Grupul Financiar BT - este o instituție listată, BT va continua să respecte standardele de transparență în relația cu investitorii săi și reamintim faptul că declarații vădit false sau zvonuri din partea unor diverși lideri de opinie pot cădea sub incidența legislației privind abuzul de piață și ar putea fi investigate de către autoritățile de supraveghere".
     Sursele citate ne-au mai spus că Bancpost va formula plângere contravențională împotriva procesului verbal de constatare emis de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța, urmând ca instanța de judecată să pronunțe o soluție cu privire la legalitatea acestuia, inclusiv referitor la restituirea anumitor sume. Banca susține că sumele menționate în presă nu au legătură cu acest proces verbal, ci sunt extrapolări făcute fără o documentare prealabilă, estimate probabil la întreaga piață. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 10.08.2018, ora 00:03)  
 timp,ani, zoala, iobageala


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 10.08.2018, ora 00:23)  
 Otpbank deasenenea a cesionat credite performante in olanda la 2-3 luni de la acordare...toate cele in Cifre.
 Bineinteles srl.


 
3.  Ori e alba ori e neagra
    (mesaj trimis de anonim în data de 10.08.2018, ora 04:10)  
 Domnul Piperea spunea ieri ca cesiunile sunt ilegale si se revine la tarea initiala a creditului, dw dinainte de cesiune, deci Bancppst ar urma sa incaseze dobanzile
 Acum o da invers,
 Cam pare ca e treaba avocateasca aici, sa aiba domniile lor niste painica dw mancat din procese?


 
  3.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3 )
    (mesaj trimis de Codin , in data de 10.08.2018, ora 04:24)
 
 Ești angajat al unei bănci de ai o asemenea opinie favorabilă sistemului?


 
  3.2.   nu am legatura cu nici o banca  (răspuns la opinia nr. 3.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 10.08.2018, ora 10:37)
 
 Nu am nici o legatura cu vreo banca, dar m-am saturat de avocatii astia care ii ametesc pe oameni, ca si in cazul creditelor in franci. pai daca ai luat credit in valuta sau in lei si ti-a crescut rata ca valuta s-a apreciat sau depreciat, atunci trebuie sa iti asumi. Ce vina are banca ca euro sau robor creste ? Cine te obliga sa iei credit si sa te intinzi mai mult decat poti duce ?


 
  3.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3.2 )
    (mesaj trimis de Eu , in data de 10.08.2018, ora 11:12)
 
 Problema este că la aceste credite dobânda ...doar a crescut chiar daca indicele Libor a scăzut...De aceea tot urla lumea!Chiar nu înțelegeți că sunt măgarii făcute de bănci!


 
  3.4.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3.3 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 10.08.2018, ora 11:25)
 
 Este un postac bancar, chiar il crezi ca pe el il mana in lupta revolta fata de avocati? El doar minte.


 
  3.5.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 10.08.2018, ora 11:28)
 
 Ce prostii spui...Adica banca nu trebuie decat sa castige? Ca ce chilipir? In oricare afacere castigi sau pierzi, doar banca cistiga mereu. Ca ce chilipir?


 
  3.6.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3.2 )
    (mesaj trimis de Georgel , in data de 10.08.2018, ora 11:42)
 
 Situatia este mai delicata decat esti dispus tu sa intelegi........


 
  3.7.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3.2 )
    (mesaj trimis de un guru , in data de 10.08.2018, ora 12:52)
 
 Saracile banci :) nevinovate :) Mai nene , las-o in pom de manipulare si citeste acuzatiile nu o mai da cu robor si euribor ca nu la asta se refera acuzatiile.


 
  3.8.   La credite banca trebuie sa castige  (răspuns la opinia nr. 3.5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 10.08.2018, ora 13:03)
 
 cand e vorba de un credit normal ca banca trebuie sa castig
 cand e vorba de depozite bancare castiga deponentul
 intotdeauna cel care da banii castiga


 
  3.9.   sau vreti Bancorex ?  (răspuns la opinia nr. 3.8 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 10.08.2018, ora 13:04)
 
 sau vreti sa nu mai platiti si sa intre bancile in faliment cum a fost la Bancorex si la altele ?


 
  3.10.   Ce treabă are euribor și LIBOR in dob&#  (răspuns la opinia nr. 3.2 )
    (mesaj trimis de MasCOL , in data de 11.08.2018, ora 10:09)
 
 Când mergi la banca și iei un credit îți spune că dobândă este x/%. După ce semnezi apare încă o dobândă: euribor, robor, libor și ce mai sunt. Pai am cursul valutar și dobânda contractului, nu e de ajuns? Nu, că banca îți impune, este un dictator stimata banca.


 
4.  fără titlu
    (mesaj trimis de Codin în data de 10.08.2018, ora 04:22)  
 Și la Raiffeisen este aceeași poveste urâtă. Mi-au vândut creditul fără dobânzi, iar firma de recuperare mi-a luat mai mult.


 
5.  Lalalalaaaa
    (mesaj trimis de anonim în data de 10.08.2018, ora 07:32)  
 Fara o decizie def in instanta BP nu iti va da nici un leu inapoi. Ce da anpc este.apa.de ploaie !


 
  5.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 10.08.2018, ora 09:47)
 
 Pai a zis cineva ca e altfel? Se va ajunge in instanta, logic.


 
  5.2.   hehe :)  (răspuns la opinia nr. 5 )
    (mesaj trimis de un guru , in data de 10.08.2018, ora 13:00)
 
 Ce zice Anpc e apa de ploaie ? Vezi sa nu te ineci cand vor incepe investigatiile alte institutii mult mai puternice .Sa vezi distractie :)


 
6.  fără titlu
    (mesaj trimis de Georgel în data de 10.08.2018, ora 12:03)  
 Anunt: baiat de treaba, posesor srl, caut banca sa-mi cesioneze credite performante. Nu percep comision de acordare sau gestiune. Merg pe dobanda fixa, Libor + 1%. Pe principiul shoarma cu de toate, fac si un offshore daca trebuie, poate atrag si OMV-ul si scoatem si niste gaze din asta, nu ? Aaaaaaa, era sa uit: consultanta va fi asigurata de Schoenherr si ZRP.


 
  6.1.   oglinda :)  (răspuns la opinia nr. 6 )
    (mesaj trimis de un guru , in data de 10.08.2018, ora 13:02)
 
 Sa cesioneze si creditacul creditul catre niste srl de alea cu fer vechi :) Sa fim simetrici la cesionare zic :)


 
7.  Complicat
    (mesaj trimis de Radu Mischie în data de 10.08.2018, ora 14:45)  
 Eu inteleg ca e motiv de bucurie pentru debitori, ca multe banci au fost nesimtite si i-au facut sa sufere.
 Dar as indemna la prudenta. Lucrurile nu vor fi atat de simple.
 Va urma o contestare a procesului--verbal de la ANPC in instanta. Eu, ca si debitor CEB, sunt sceptic, dupa ce cateva procese-verbale ANPC de inlaturare a unor clauze abuzive au fost anulate in instanta. Asa ca avem un risc destul de mare ca instantele sa anuleze (sau sa trunchieze) acest proces-verbal.
 Apoi, firmele din Olanda nu vor sari sa dea banii inapoi. Dimpotriva, oamenii va trebui sa se duca, individual, sa ii ceara. Daca ne inchipuim ca ANPC are capacitatea si vointa sa mearga in Olanda sa ceara banii...
 Apoi, e neclar ce se va intampla cu contractul de cesiune: procesul-verbal vorbeste de punere in situatia anterioara. Asta duce cu gandul la desfiintarea cesiunii. Si aici, diversi se vor gandi cat de retroactive sunt efectele. Adica, dupa desfiintarea cesiunii, se platesc dobanzi catre Bancpost numai pentru viitor, sau si pentru trecut?
 Aici e sigur ca Bancpost nu va sta cu mainile in san si, daca vreun debitor va cere banii de la firmele din Olanda, si ei ii vor cere dobanda acelui debitor.
 Deci vor fi multe procese in instanta, si nimic nu se va rezolva simplu.
 Apoi, sa nu uitam de judecatori. Instante diferite, cu practici diferite. La Bucuresti pierzi, la Cluj castigi, exact cu aceeasi speta.
 Prin urmare, nu as rapi bucuria oamenilor, dar le-as spune sa se inarmeze cu rabdare, recuperarea dobanzilor nu e nici usoara si nu e nici macar garantata.


 
  7.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 7 )
    (mesaj trimis de Georgel , in data de 10.08.2018, ora 19:28)
 
 Corect. Nu face bine nimanui aceasta inflamare .


 
8.  isarescule puscaria te maninca
    (mesaj trimis de chirila mihai în data de 10.08.2018, ora 20:09)  
 golane ceai facut din aceasta tara o tara de robi ..,mnb


 
9.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 14.08.2018, ora 15:08)  
 pe cand controale si la CREDIT EUROPE BANK.....am un credit impotecar in euro si voi plati dublu si....


 
10.  fără titlu
    (mesaj trimis de a gela în data de 20.08.2018, ora 23:31)  
 Se poate recupera din dobanzile enorme platite ilegal la firma Olandeza??Am avut un credit la Bancpost si pana la o anumira ora iti lua un comision si in cealalta parte a zilei alt comision!Rusine Bancpost


 
Aceeasi sectiune (Banci Asigurari)
LUCIAN ISAR, DESPRE LIMITAREA GRADULUI DE ÎNDATORARE A POPULAȚIEI:
Internaţional
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, New York, au închis în depreciere.  click să citești tot articolul
Internaţional
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI,
     Principalii indici bursieri asiatici erau în depreciere la mijlocul ședinței de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
cel mai mare proiect de mediu
Jurnal Bursier
19.10.2018
BVB
     * BET-NG, singurul indice în creștere
       * BET-NG, singurul indice în creștere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de joi, deprecieri pentru opt dintre cei nouă indici,...  click să citești tot articolul
19.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
18.10.2018
BVB
     * Rulaj de numai 37 milioane de lei, în condițiile lipsei transferurilor de tip "deal"
       Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 37,16 milioane de lei, sub valoarea înregistrată în ședința anterioară,...  click să citești tot articolul
18.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene s-au înscris pe un curs negativ în a doua parte a zilei de ieri, din cauza evoluțiilor din sectorul auto, generate de apariția informației conform căreia vânzările de mașini s-au...  click să citești tot articolul
17.10.2018
BVB
     * Transferuri cu 0,5% din acțiunile Fondul Proprietatea, realizate prin piața "deal"
       * Transferuri cu 0,5% din acțiunile Fondul Proprietatea, realizate prin piața "deal"
     
     Ședința de tranzacționare de ieri a fost marcată de aprecieri ale tuturor indicilor bursei, evoluție...  click să citești tot articolul
17.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, investitorii fiind atenți mai degrabă la raportările financiare ale companiilor, pentru trimestrul al treilea, decât la alte informații.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 18 octombrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8934
2.3856
3.1071
4.0769
0.1805
0.6254
0.2261
4.6658
5.3102
1.4494
3.5981
0.2380
0.4931
1.0868
0.0618
0.4520
0.7283
4.0493
0.2849
1.0981
0.5837
0.0551
0.3572
0.2144
2.6609
0.0394
0.1445
1.1024
0.6288
0.1242
159.3087
5.6416
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.10.2018
     Italian finance minister, Giovanni Tria, recently said that the yield of government bonds is not justified by the fundamental aspects of the budget and it is expecting a drop in them, in order for "the negative effects on the banking system to be avoided".  click here to read the entire article
12.10.2018
     * American president criticized the central bank for raising the interest rates
     * Bloomberg: The richest people in the world have lost 99 billion dollars following the drops in the stock market
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "There is no real danger of us being faced with a stock market crash"
     
     The stock markets of the world saw major drops yesterday, especially those in Asia and Europe, following the Wednesday evolutions of the American markets. Yesterday, on the markets, panic came as a result of American president Donald Trump against the central bank (Federal Reserve - Fed), concerning the interest rate hikes.  click here to read the entire article
01.10.2018
REPORT FROM ROME
     Some people mistake direct democracy with "the popular democracy regime" of communism. No, it is called direct democracy, because the decision is not mediated by representatives.  click here to read the entire article
26.09.2018
THE ROMANIAN DEVELOPMENT CONFERENCE STRATEGY / LÁSZLÓ BORBÉLY, STATE ADVISOR:
     * "We should more seriously concern ourselves with the durable development concept"
     
     The National Strategy for Sustainable Development of Romania will be completed by October 1st, according to Laszlo Borbely, State Counselor, Head of the Department for Sustainable Development of the Government, who states:  click here to read the entire article
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
.