BURSA 20.10.2017

EMILIA OLESCU
 
mărește imaginea
     * Piperea: "Raiffeisen nu neagă faptul că are practici incorecte în contracte"
     *  Raiffeisen: "Legea pentru combaterea practicilor incorecte a intrat în vigoare în 2008, iar practicile sancționate vizează anii 2006-2007"
     *  Parakletos spune că va propune pichetarea sediului ANPC, dacă Autoritatea nu va semna Ordinul de încetare a practicilor incorecte
     -----
       * ACTUALIZARE 15:27
     Bogdan Pandelică a semnat Ordinul în încetare, însă banca nu va păți nimic, scrie pe pagina de Facebook unul dintre administratorii GCCC, adăugând: "Prieteni, toate eforturile noastre au fost în van. Bogdan Pandelică a semnat Ordinul în încetare, însă banca nu va păți nimic. Pentru că în Ordin nu se arată și ce anume este obligată să facă banca în baza Ordinului.
     Au existat cel puțin două variante de Ordin. În prima se arăta în mod clar că banca este obligată să modifice toate contractele, în sensul revenirii la dobânda inițială din contract și la cursul de la acordare.
     Sunt șocat. Îmi vine să plâng. Nu știu ce să mai zic acum. Raiffeisen va scăpa doar cu 50.000 lei amendă. E de mutat din țară, vă spun".
     --------------
     * ACTUALIZARE 14:51 Ordinul de încetare a practicilor incorecte a primit toate semnăturile necesare, ne-au confirmat sursele noastre
     ------
     * ACTUALIZARE 12:38
     Bogdan Pandelică ne-a confirmat și nouă că a semnat Ordinul. Se pare că situația este destul de tensionată în ANPC, atâta vreme cât ne sosesc informații contradictorii referitoare la semnarea acestui document. Clienții cu credite în CHF au trimis o serie de mail-uri și au sunat la Autoritate, în această dimineață, pentru a se interesa în legătură cu Ordinul de încetare a practicilor incorecte.
     ----
     * ACTUALIZARE 12:22
     În timp ce debitorii susțin că președintele ANPC le-a confirmat că a semnat Ordinul de încetare a practicilor incorecte în cazul Raiffeisen Bank, surse apropiate situației ne-au spus că ordinul este încă în curs de semnare.
     -----
     Constatarea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) conform căreia Raiffeisen Bank a avut practici comerciale incorecte în relația cu clienții care au contractat credite în franci elvețieni (CHF) este neîntemeiată, consideră reprezentanții băncii.
     Aceștia subliniază, într-un răspuns transmis ziarului BURSA, că, în activitatea sa, banca a respectat și respectă dispozițiile legale în vigoare.
     Reacția Raiffeisen Bank vine în contextul în care Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor a amendat instituția de credit cu 50.000 de lei pentru practici incorecte și a dispus încetarea acestora. Decizia ANPC vine în urma solicitărilor făcute de Guvernul Tudose și de Administrația Prezidențială, care au cerut instituției să soluționeze un memoriu al Grupului Clienților cu Credite în CHF (GCCC). Acesta face referire la apariția în spațiul public, în luna iulie, a unor documente interne atribuite Raiffeisen Bank, care arată strategia băncii de acordare a creditelor în franci elvețieni (CHF). Bogdan Pandelică a menționat, miercuri, în Senat, că, luni, a fost emis Ordinul pentru încetarea practicilor incorecte, urmând ca acesta să fie semnat până la finalul zilei de astăzi. Până aseară, la închiderea ediției, acesta nu fusese semnat, însă domnul Pandelică ne-a dat asigurări că, cel târziu până diseară, va semna Ordinul de încetare a practicilor incorecte.
     Reprezentanții Raiffeisen Bank ne-au precizat: "Reamintim opiniei publice faptul că prevederile legale au suferit modificări multiple de-a lungul anilor, iar aprecierea practicii la un anumit moment trebuie analizată în raport cu dispozițiile legale în vigoare la acea dată.
     Menționăm că Legea 363/2007 privind combaterea practicilor comerciale incorecte ale comercianților în relația cu consumatorii, act normativ care stă la baza încheierii procesului-verbal de către ANPC, a intrat în vigoare la începutul anului 2008, în condițiile în care practicile analizate și sancționate de către ANPC vizează în mod preponderent anii 2006-2007. Prin urmare, nu există un temei legal care să justifice sancționarea noastră și, din acest motiv, vom contesta în instanța decizia ANPC".
     Referitor la declarația băncii, avocatul Gheorghe Piperea consideră:
     "A susține că atunci când au început vânzarea creditelor în CHF nu se aplica legea privind combaterea practicilor incorecte presupune două aspecte. În primul rând, banca nu neagă faptul că are practici incorecte în contracte. Totodată, Raiffeisen speră ca legiuitorul să o lase să aplice în continuare aceste practici înșelătoare, încă 20 de ani cât durează contractele de credit. Să înțelegem că, dacă nu era atunci o lege care să îi sancționeze pentru înșelătorie, ei puteau înșela, iar înșelătoria rămâne spălată dacă efectele durează 30 de ani?
     Țin să amintesc, însă, că, la acea vreme, erau în vigoare și Ordonanța de Guvern 21/1992 și Codul consumului, care interziceau practicile incorecte, având ca principal scop protejarea consumatorului de practicile incorecte ale comercianților. Acestea stabilesc inclusiv modalitatea în care sunt sancționate aceste practici, reglementările provenind dintr-o Directivă veche - 102/87 - ce privește creditele de consum, abrogată printr-o altă Directivă - 48/2008 - modificată, la rândul ei, de Directiva 17/2014.
     De asemenea, exista, atunci, și Ordonanța de Guvern 99/2000 privind comercializarea bunurilor și servicii de piață, care, la articolele 2, 17 și 36, au ca principal obiectiv, informarea și protejarea consumatorilor față de practicile înșelătoare ale comercianților".
     Asociația Parakletos, condusă de avocatul Piperea, salută decizia ANPC privind emiterea unui Ordin de încetare a practicilor comerciale incorecte săvârșite de Raiffeisen Bank.
     Parakletos precizează: "Având în vedere interesul manifestat de către membrii asociației, precum și protejarea interesului financiar al acestora, Asociația Parakletos consideră că nu există niciun motiv obiectiv care să conducă la întârzierea emiterii Ordinului în încetare de către Președintele ANPC. Avem toată încrederea că acest Ordin de încetare a practicilor comerciale incorecte săvârșite de către Raiffeisen Bank va fi semnat până la sfârșitul acestei săptămâni, de către președintele ANPC, domnul Bogdan Pandelică. În caz contrar, Asociația Parakletos va propune și celorlalte asociații de protecție a consumatorilor organizarea unui miting de amploare, săptămâna următoare, la sediul central din București al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului".
     În baza Ordinului ANPC, banca ar urma să elimine din contractele de credit clauzele care presupun aplicarea acestor practici, respectivele contracte urmând să revină la forma inițială, iar banca să emită un nou grafic de rambursare, la dobânda inițială.
     "ANPC a constatat că Raiffeisen nu doar că nu a informat clienții cu privire la riscurile creditelor în CHF, ci, mai mult decât atât, a prezentat produsul ca fiind unul sigur, stabil, cu o dobândă mică. Controlul trebuie extins la toate băncile care au dat credite în CHF, pentru că toate cele opt bănci au mers pe același scenariu", a menționat senatorul PNL Daniel Zamfir, președintele Comisiei economice, care l-a audiat pe șeful ANPC pe subiect.
     Documentele scurse în mediul online în vară arătau că, în februarie 2009, Comitetul pentru Active și Pasive al Raiffeisen Bank a aprobat o nouă structură de prețuri pentru creditele garantate achiziționate începând cu data de 1 februarie 2008, care vizează creșterea dobânzilor la creditele în franci elvețieni. Unul dintre ele, datat cu 10 mai 2007, detalia un program de repricing pentru creditele acordate în 2006, care prevedea trei etape, ultimele două dintre acestea vizând creșteri de dobânzi - în septembrie 2007 și, respectiv, în ianuarie 2008 - pentru creditele în CHF acordate anterior.
     Unul dintre documentele interne atribuite Raiffeisen Bank menționează: "În cazul în care clienții solicită explicații suplimentare privind creșterea dobânzii și doresc refinanțarea creditului (printr-un credit de la altă bancă), se pot aduce următoarele argumente:
      - Clientul ar trebui să nu uite că dobânda oferită de celelalte bănci este fixă pe primul an și se va mări după primul an de creditare. Dacă s-ar refinanța acum la altă bancă vor suporta niște costuri destul de importante (...) care pot ajunge la 2000-2500 de euro pentru un credit mediu de 30.000 de euro, pentru a beneficia de o dobândă mai mică doar pentru un an, după care se vor găsi în aceeași situație;
      - Clientul ar trebui să se uite atât la dobândă, cât și la comisioanele percepute de concurență (comisioane de administrare lunară sau anuală, comision de acordare credit). Dacă vor lua în calcul și aceste comisioane, vor vedea că ajung la aceeași dobândă pe care o au acum la Raiffeisen sau chiar la o dobândă mai mare;
      - Dacă decid să refinanțeze creditul pe care îl au acum la RBRO, ar trebui să se gândească și la costuri: 3% - comision de rambursare anticipată, taxă de analiză dosar la cealaltă bancă, taxă raport pe evaluare, taxe notariale care pot fi substanțiale, comision de acordare. Dacă totalizează aceste sume și împart la perioada de creditare, vor vedea că suma lunară de plată va fi aceeași sau chiar mai mare;
     - Clientul a beneficiat de o dobândă promoțională în primul an, care i-a permis încadrarea la un credit mai mare. Acum, dobânda a devenit variabilă și a fost adusă la nivelul de piață. Însă, se poate spune clientului, pentru cei care au credite mortgage în EUR, că oricum beneficiază de o dobândă bună (8,5% față de 9% cât este dobânda în momentul de față în oferta curentă a băncii - pentru dobânda revizuibilă)".
     Echipa de control a ANPC a constatat faptul că banca nu a depus toate diligențele în relația cu consumatorul, dând dovadă "de o totală lipsă de preocupare față de gradul de îndatorare a consumatorilor", arată Procesul Verbal încheiat de instituție. Acesta subliniază: "În perioada februarie - decembrie 2008, Raiffeisen Bank a acordat 914 credite cu dobânda promoțională de 4,6% și setase în sistem faptul că, peste un an, rata dobânzii va fi de 5,4% (informație care, potrivit ANPC, nu a fost comunicată vreunui consumator) pentru ca, ulterior, să o majoreze cu 5,6%. Conform contractului, debitorul ar fi putut să opteze pentru dobânzi fixe, însă această opțiune nu era în același câmp vizual astfel încât consumatorul să accepte respectiva variantă (8,6%/an, respectiv 14%/3 ani). Din cele sesizate, reiese faptul că banca folosea această practică la întreg portofoliul de credite (inclusiv lei și euro). (...) Impactul a fost asupra 9.658 de clienți afectați, reprezentând 389,2 milioane euro".
     Documentul citat arată că, într-unul din punctele sale de vedere, Raiffeisen Bank spune că nu exclude situația în care "aceste originale să fi fost sustrase de persoana/persoanele care au transmis către presă aceste documente". În acest context, ANPC subliniază că "banca nu neagă veridicitatea documentelor care au apărut în presă".
     Consumatorii afectați au posibilitatea să solicite în instanță recalcularea dobânzilor și returnarea sumelor de bani plătite în mod necuvenit.
     Bogdan Pandelică a anunțat, miercuri, că toate băncile care au dat credite în franci elvețieni vor fi controlate de ANPC. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de Maria în data de 20.10.2017, ora 06:04)  
 Argumentată legal afirmația dlui Piperea!


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2017, ora 08:26)  
 ANPC protejeza consumatorii sau pe cine?A trebuit sa treaca atatia ani sa inceapa sa ia masuri?


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de Coco în data de 20.10.2017, ora 09:54)  
 Va rog ANAF-ul control la creditele vandute de Raiffeisen sa vedeti atunci export de profit.


 
  3.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 20.10.2017, ora 10:01)
 
  DNA sa verifice creditele externalizate.


 
  3.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 20.10.2017, ora 10:35)
 
 Pentru asta ar fi trebuit sa externalizeze niste credite pesedeu'.


 
4.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2017, ora 12:49)  
 E caz penal ce a facut banca Raiffeisen , ar trebui ca procurorii sa se sesizeze din oficiu.DNA sa intre pe fir si sa verifice banca . In tara asta trebuie sa se faca dreptate.


 
  4.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 20.10.2017, ora 20:19)
 
 Nu e spalare de bani ca in Uk scandalul Hsbc- Africa?


 
5.  greu la deal
    (mesaj trimis de Anton Paul în data de 20.10.2017, ora 13:18)  
 Poate se milostiveste ANPC sa publice pe pagina lor de internet acest Ordin?


 
  5.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 20.10.2017, ora 20:22)
 
 Sper sa il publice Bursa luni.


 
6.  Data
    (mesaj trimis de Client raifeissen în data de 20.10.2017, ora 14:27)  
 Ok. Care este data stipulata in doc.ANPC pana la care banca trebuie sa refaca contractele ?


 
  6.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 6 )
    (mesaj trimis de morales , in data de 20.10.2017, ora 16:41)
 
 nu "reface" nimic !


 
7.  fără titlu
    (mesaj trimis de Gigi în data de 20.10.2017, ora 17:10)  
 Milogii cu CHF fac degeaba presiuni cu Oleasca alaturi. Un ordin de 2 bani nu inlocuieste legea si instant.


 
  7.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 7 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 20.10.2017, ora 17:41)
 
 Gheorghe......te incurci in legi....


 
  7.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 7 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 20.10.2017, ora 21:23)
 
 Ia 2 lei si cheltuie-i......


 
  7.3.   Nu prea...  (răspuns la opinia nr. 7 )
    (mesaj trimis de Constantin , in data de 21.10.2017, ora 11:17)
 
 La ce banca lucrezi sugatorule?


 
8.  E bine ca l-a semnat
    (mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2017, ora 20:16)  
 De ce asa de greu, de ce vineri? Pana luni e timp de gandire?
 Ce schimba?
 Amenda cat e maxim din ce prevede legea?
 Amenda e simbolica.
 Amenda trebuie sa fie descurajatoare.
 Hot prins si primeste o amenda mica poate 1% din ce a furat de-a lungul anilor.Amenda se da pe cifra de afaceri.
 E ca in Sua cu traficanti de droguri: capi primesc o amenda mica/ mare cei marunti puscarie. Parca e aceeasi reteta sau ma insel?
 Un om cat primea pedeapsa daca fura atatia bani?


 
  8.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 8 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 20.10.2017, ora 21:20)
 
 Capitalism!


 
  8.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 8.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 21.10.2017, ora 10:22)
 
 Capitalism inseamna sa traiesti pe datorie?


 
  8.3.   Ce insemna pentru o banca 50000 ? Nimic! Deci i-au  (răspuns la opinia nr. 8 )
    (mesaj trimis de Marian , in data de 31.10.2017, ora 17:23)
 
 Ce insemna pentru o banca 50000 ? Nimic! Deci i-au amendat cu nimic, poate linistiti sa-si vada de infractiuni atata timp cat amenzile nu sunt descurajatoare.


 
9.  De ce nu-l ancheteaza pe Van Grohaici pentru 
    (mesaj trimis de Marian în data de 31.10.2017, ora 17:13)  
 De ce nu este anchetat Van Grohăici pentru înșelătorie și încercarea de subminare a economiei nationale? De ce nu este anchetat Mugur Iscalescu ca a permis si acceptat savarsirea unor astfel de fapte? Parerea mea este ca nu se va intampla nimic, este doar un foc de paie care sa ne abata privirea de la alte aspecte sociale.
 Nu au aceste marionetele noastre curajul de a aplica legea impotriva bancilor. Credeți ăia din CCRO nu puteau sesiza aceasta înselatorie? Unde-i dreptatea in aceasta tara?????
 Toata europa tipa de ani de zile ca acest tip de credite au fost ILEGALE!!!


 
Aceeasi sectiune (Banci Asigurari)
SUPLIMENTAR LA LICITAȚIA DE JOI, CÂND A ÎMPRUMUTAT 92 MILIOANE LEI
Bănci-Asigurări
     * Dolarul a coborât cu 4,17 bani în fața monedei naționale.
     * Francul s-a depreciat la 4,0809 lei
     Banca Națională a României (BNR) a anunțat, astăzi, un curs de referință de 4,6434 lei pentru moneda europeană, în depreciere cu 0,49 bani, comparativ cu ședința anterioară, când euro a fost cotat la 4,6483 lei.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     Indicele ROBOR la 3 luni stagnează la 3,27%, valoarea înregistrată și în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au deschis în depreciere ședința de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
21.08.2018
BVB
     * Prime Transaction: "Săptămâna se deschide cu creșteri pentru toți indicii bursieri"
     
     Prima ședință de tranzacționare a Bursei de Valori București (BVB) din această săptămână s-a...  click să citești tot articolul
21.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, în baza speranțelor legate de rezultatele negocierilor comercicale China - SUA, care vor avea loc săp­tămâna aceasta.
     Titlurile gigantului...  click să citești tot articolul
20.08.2018
BVB
     * Prime Transaction: "Circa jumătate din rulaj, dat de titlurile Banca Transilvania"
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat în teritoriul pozitiv ultima zi de...  click să citești tot articolul
20.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut ușor vineri, investitorii având temeri cu privire la situația băncilor din Italia. Sectorul bancar din Italia este în atenție din cauza îngrijorărilor ce privesc...  click să citești tot articolul
17.08.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice care a închis ședința de tranzacționare în teritoriu negativ
     
     Rulajul înregistrat în ședința de tranzacționare de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de...  click să citești tot articolul
17.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, pe fondul redresării prețurilor metalelor.
     În acest conext, titlurile "BHP Billiton" Plc., cel mai mare grup minier din lume, s-au apreciat cu 1,2%, la...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Prognoza Meteo
Vezi harta temperaturilor
harta temperaturilor
     21.08.2018 
     Prognoza pentru România
     Vremea va fi în general frumoasă și călduroasă în cea mai mare parte a țării, iar indicele de confort termic, temperatură-umezeală (ITU), va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități, local în Câmpia de Vest și pe suprafețe mici în Câmpia Română. Cerul va fi variabil, însă după-amiaza și seara gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere și se va manifesta prin înnorări accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, local în zona de deal și munte, pe arii restrânse în sud-sud-vest și cu totul izolat în rest. Punctiform se pot înregistra cantități de apă mai însemnate. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 27 și 35 de grade, iar cele minime între 13 și 23 de grade. Dimineața și noaptea, în depresiunile din estul Transilvaniei, vor fi condiții de ceață.
     Prognoza pentru București
     Vremea va fi în general frumoasă și călduroasă, iar indicele de confort termic, temperatură umezeală (ITU), se va apropia și posibil va atinge pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări după-amiaza și seara, când vor crește șansele pentru ploi de scurtă durată și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi în jur de 33 de grade, iar cea minimă de 18...20 de grade.
      
Curs Valutar

Curs valabil din data de 21 august 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9655
2.3742
3.0947
4.0809
0.1804
0.6226
0.2250
4.6434
5.1688
1.4366
3.6561
0.2431
0.4782
1.0782
0.0599
0.4419
0.6566
4.0320
0.2801
1.0162
0.5889
0.0577
0.3604
0.2130
2.6875
0.0394
0.1455
1.0977
0.6258
0.1232
154.7773
5.6228
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
.