BURSA 20.10.2017

EMILIA OLESCU
 
mărește imaginea
     * Piperea: "Raiffeisen nu neagă faptul că are practici incorecte în contracte"
     *  Raiffeisen: "Legea pentru combaterea practicilor incorecte a intrat în vigoare în 2008, iar practicile sancționate vizează anii 2006-2007"
     *  Parakletos spune că va propune pichetarea sediului ANPC, dacă Autoritatea nu va semna Ordinul de încetare a practicilor incorecte
     -----
       * ACTUALIZARE 15:27
     Bogdan Pandelică a semnat Ordinul în încetare, însă banca nu va păți nimic, scrie pe pagina de Facebook unul dintre administratorii GCCC, adăugând: "Prieteni, toate eforturile noastre au fost în van. Bogdan Pandelică a semnat Ordinul în încetare, însă banca nu va păți nimic. Pentru că în Ordin nu se arată și ce anume este obligată să facă banca în baza Ordinului.
     Au existat cel puțin două variante de Ordin. În prima se arăta în mod clar că banca este obligată să modifice toate contractele, în sensul revenirii la dobânda inițială din contract și la cursul de la acordare.
     Sunt șocat. Îmi vine să plâng. Nu știu ce să mai zic acum. Raiffeisen va scăpa doar cu 50.000 lei amendă. E de mutat din țară, vă spun".
     --------------
     * ACTUALIZARE 14:51 Ordinul de încetare a practicilor incorecte a primit toate semnăturile necesare, ne-au confirmat sursele noastre
     ------
     * ACTUALIZARE 12:38
     Bogdan Pandelică ne-a confirmat și nouă că a semnat Ordinul. Se pare că situația este destul de tensionată în ANPC, atâta vreme cât ne sosesc informații contradictorii referitoare la semnarea acestui document. Clienții cu credite în CHF au trimis o serie de mail-uri și au sunat la Autoritate, în această dimineață, pentru a se interesa în legătură cu Ordinul de încetare a practicilor incorecte.
     ----
     * ACTUALIZARE 12:22
     În timp ce debitorii susțin că președintele ANPC le-a confirmat că a semnat Ordinul de încetare a practicilor incorecte în cazul Raiffeisen Bank, surse apropiate situației ne-au spus că ordinul este încă în curs de semnare.
     -----
     Constatarea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) conform căreia Raiffeisen Bank a avut practici comerciale incorecte în relația cu clienții care au contractat credite în franci elvețieni (CHF) este neîntemeiată, consideră reprezentanții băncii.
     Aceștia subliniază, într-un răspuns transmis ziarului BURSA, că, în activitatea sa, banca a respectat și respectă dispozițiile legale în vigoare.
     Reacția Raiffeisen Bank vine în contextul în care Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor a amendat instituția de credit cu 50.000 de lei pentru practici incorecte și a dispus încetarea acestora. Decizia ANPC vine în urma solicitărilor făcute de Guvernul Tudose și de Administrația Prezidențială, care au cerut instituției să soluționeze un memoriu al Grupului Clienților cu Credite în CHF (GCCC). Acesta face referire la apariția în spațiul public, în luna iulie, a unor documente interne atribuite Raiffeisen Bank, care arată strategia băncii de acordare a creditelor în franci elvețieni (CHF). Bogdan Pandelică a menționat, miercuri, în Senat, că, luni, a fost emis Ordinul pentru încetarea practicilor incorecte, urmând ca acesta să fie semnat până la finalul zilei de astăzi. Până aseară, la închiderea ediției, acesta nu fusese semnat, însă domnul Pandelică ne-a dat asigurări că, cel târziu până diseară, va semna Ordinul de încetare a practicilor incorecte.
     Reprezentanții Raiffeisen Bank ne-au precizat: "Reamintim opiniei publice faptul că prevederile legale au suferit modificări multiple de-a lungul anilor, iar aprecierea practicii la un anumit moment trebuie analizată în raport cu dispozițiile legale în vigoare la acea dată.
     Menționăm că Legea 363/2007 privind combaterea practicilor comerciale incorecte ale comercianților în relația cu consumatorii, act normativ care stă la baza încheierii procesului-verbal de către ANPC, a intrat în vigoare la începutul anului 2008, în condițiile în care practicile analizate și sancționate de către ANPC vizează în mod preponderent anii 2006-2007. Prin urmare, nu există un temei legal care să justifice sancționarea noastră și, din acest motiv, vom contesta în instanța decizia ANPC".
     Referitor la declarația băncii, avocatul Gheorghe Piperea consideră:
     "A susține că atunci când au început vânzarea creditelor în CHF nu se aplica legea privind combaterea practicilor incorecte presupune două aspecte. În primul rând, banca nu neagă faptul că are practici incorecte în contracte. Totodată, Raiffeisen speră ca legiuitorul să o lase să aplice în continuare aceste practici înșelătoare, încă 20 de ani cât durează contractele de credit. Să înțelegem că, dacă nu era atunci o lege care să îi sancționeze pentru înșelătorie, ei puteau înșela, iar înșelătoria rămâne spălată dacă efectele durează 30 de ani?
     Țin să amintesc, însă, că, la acea vreme, erau în vigoare și Ordonanța de Guvern 21/1992 și Codul consumului, care interziceau practicile incorecte, având ca principal scop protejarea consumatorului de practicile incorecte ale comercianților. Acestea stabilesc inclusiv modalitatea în care sunt sancționate aceste practici, reglementările provenind dintr-o Directivă veche - 102/87 - ce privește creditele de consum, abrogată printr-o altă Directivă - 48/2008 - modificată, la rândul ei, de Directiva 17/2014.
     De asemenea, exista, atunci, și Ordonanța de Guvern 99/2000 privind comercializarea bunurilor și servicii de piață, care, la articolele 2, 17 și 36, au ca principal obiectiv, informarea și protejarea consumatorilor față de practicile înșelătoare ale comercianților".
     Asociația Parakletos, condusă de avocatul Piperea, salută decizia ANPC privind emiterea unui Ordin de încetare a practicilor comerciale incorecte săvârșite de Raiffeisen Bank.
     Parakletos precizează: "Având în vedere interesul manifestat de către membrii asociației, precum și protejarea interesului financiar al acestora, Asociația Parakletos consideră că nu există niciun motiv obiectiv care să conducă la întârzierea emiterii Ordinului în încetare de către Președintele ANPC. Avem toată încrederea că acest Ordin de încetare a practicilor comerciale incorecte săvârșite de către Raiffeisen Bank va fi semnat până la sfârșitul acestei săptămâni, de către președintele ANPC, domnul Bogdan Pandelică. În caz contrar, Asociația Parakletos va propune și celorlalte asociații de protecție a consumatorilor organizarea unui miting de amploare, săptămâna următoare, la sediul central din București al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului".
     În baza Ordinului ANPC, banca ar urma să elimine din contractele de credit clauzele care presupun aplicarea acestor practici, respectivele contracte urmând să revină la forma inițială, iar banca să emită un nou grafic de rambursare, la dobânda inițială.
     "ANPC a constatat că Raiffeisen nu doar că nu a informat clienții cu privire la riscurile creditelor în CHF, ci, mai mult decât atât, a prezentat produsul ca fiind unul sigur, stabil, cu o dobândă mică. Controlul trebuie extins la toate băncile care au dat credite în CHF, pentru că toate cele opt bănci au mers pe același scenariu", a menționat senatorul PNL Daniel Zamfir, președintele Comisiei economice, care l-a audiat pe șeful ANPC pe subiect.
     Documentele scurse în mediul online în vară arătau că, în februarie 2009, Comitetul pentru Active și Pasive al Raiffeisen Bank a aprobat o nouă structură de prețuri pentru creditele garantate achiziționate începând cu data de 1 februarie 2008, care vizează creșterea dobânzilor la creditele în franci elvețieni. Unul dintre ele, datat cu 10 mai 2007, detalia un program de repricing pentru creditele acordate în 2006, care prevedea trei etape, ultimele două dintre acestea vizând creșteri de dobânzi - în septembrie 2007 și, respectiv, în ianuarie 2008 - pentru creditele în CHF acordate anterior.
     Unul dintre documentele interne atribuite Raiffeisen Bank menționează: "În cazul în care clienții solicită explicații suplimentare privind creșterea dobânzii și doresc refinanțarea creditului (printr-un credit de la altă bancă), se pot aduce următoarele argumente:
      - Clientul ar trebui să nu uite că dobânda oferită de celelalte bănci este fixă pe primul an și se va mări după primul an de creditare. Dacă s-ar refinanța acum la altă bancă vor suporta niște costuri destul de importante (...) care pot ajunge la 2000-2500 de euro pentru un credit mediu de 30.000 de euro, pentru a beneficia de o dobândă mai mică doar pentru un an, după care se vor găsi în aceeași situație;
      - Clientul ar trebui să se uite atât la dobândă, cât și la comisioanele percepute de concurență (comisioane de administrare lunară sau anuală, comision de acordare credit). Dacă vor lua în calcul și aceste comisioane, vor vedea că ajung la aceeași dobândă pe care o au acum la Raiffeisen sau chiar la o dobândă mai mare;
      - Dacă decid să refinanțeze creditul pe care îl au acum la RBRO, ar trebui să se gândească și la costuri: 3% - comision de rambursare anticipată, taxă de analiză dosar la cealaltă bancă, taxă raport pe evaluare, taxe notariale care pot fi substanțiale, comision de acordare. Dacă totalizează aceste sume și împart la perioada de creditare, vor vedea că suma lunară de plată va fi aceeași sau chiar mai mare;
     - Clientul a beneficiat de o dobândă promoțională în primul an, care i-a permis încadrarea la un credit mai mare. Acum, dobânda a devenit variabilă și a fost adusă la nivelul de piață. Însă, se poate spune clientului, pentru cei care au credite mortgage în EUR, că oricum beneficiază de o dobândă bună (8,5% față de 9% cât este dobânda în momentul de față în oferta curentă a băncii - pentru dobânda revizuibilă)".
     Echipa de control a ANPC a constatat faptul că banca nu a depus toate diligențele în relația cu consumatorul, dând dovadă "de o totală lipsă de preocupare față de gradul de îndatorare a consumatorilor", arată Procesul Verbal încheiat de instituție. Acesta subliniază: "În perioada februarie - decembrie 2008, Raiffeisen Bank a acordat 914 credite cu dobânda promoțională de 4,6% și setase în sistem faptul că, peste un an, rata dobânzii va fi de 5,4% (informație care, potrivit ANPC, nu a fost comunicată vreunui consumator) pentru ca, ulterior, să o majoreze cu 5,6%. Conform contractului, debitorul ar fi putut să opteze pentru dobânzi fixe, însă această opțiune nu era în același câmp vizual astfel încât consumatorul să accepte respectiva variantă (8,6%/an, respectiv 14%/3 ani). Din cele sesizate, reiese faptul că banca folosea această practică la întreg portofoliul de credite (inclusiv lei și euro). (...) Impactul a fost asupra 9.658 de clienți afectați, reprezentând 389,2 milioane euro".
     Documentul citat arată că, într-unul din punctele sale de vedere, Raiffeisen Bank spune că nu exclude situația în care "aceste originale să fi fost sustrase de persoana/persoanele care au transmis către presă aceste documente". În acest context, ANPC subliniază că "banca nu neagă veridicitatea documentelor care au apărut în presă".
     Consumatorii afectați au posibilitatea să solicite în instanță recalcularea dobânzilor și returnarea sumelor de bani plătite în mod necuvenit.
     Bogdan Pandelică a anunțat, miercuri, că toate băncile care au dat credite în franci elvețieni vor fi controlate de ANPC. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de Maria în data de 20.10.2017, ora 06:04)  
 Argumentată legal afirmația dlui Piperea!


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2017, ora 08:26)  
 ANPC protejeza consumatorii sau pe cine?A trebuit sa treaca atatia ani sa inceapa sa ia masuri?


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de Coco în data de 20.10.2017, ora 09:54)  
 Va rog ANAF-ul control la creditele vandute de Raiffeisen sa vedeti atunci export de profit.


 
  3.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 20.10.2017, ora 10:01)
 
  DNA sa verifice creditele externalizate.


 
  3.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 20.10.2017, ora 10:35)
 
 Pentru asta ar fi trebuit sa externalizeze niste credite pesedeu'.


 
4.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2017, ora 12:49)  
 E caz penal ce a facut banca Raiffeisen , ar trebui ca procurorii sa se sesizeze din oficiu.DNA sa intre pe fir si sa verifice banca . In tara asta trebuie sa se faca dreptate.


 
  4.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 20.10.2017, ora 20:19)
 
 Nu e spalare de bani ca in Uk scandalul Hsbc- Africa?


 
5.  greu la deal
    (mesaj trimis de Anton Paul în data de 20.10.2017, ora 13:18)  
 Poate se milostiveste ANPC sa publice pe pagina lor de internet acest Ordin?


 
  5.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 20.10.2017, ora 20:22)
 
 Sper sa il publice Bursa luni.


 
6.  Data
    (mesaj trimis de Client raifeissen în data de 20.10.2017, ora 14:27)  
 Ok. Care este data stipulata in doc.ANPC pana la care banca trebuie sa refaca contractele ?


 
  6.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 6 )
    (mesaj trimis de morales , in data de 20.10.2017, ora 16:41)
 
 nu "reface" nimic !


 
7.  fără titlu
    (mesaj trimis de Gigi în data de 20.10.2017, ora 17:10)  
 Milogii cu CHF fac degeaba presiuni cu Oleasca alaturi. Un ordin de 2 bani nu inlocuieste legea si instant.


 
  7.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 7 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 20.10.2017, ora 17:41)
 
 Gheorghe......te incurci in legi....


 
  7.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 7 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 20.10.2017, ora 21:23)
 
 Ia 2 lei si cheltuie-i......


 
  7.3.   Nu prea...  (răspuns la opinia nr. 7 )
    (mesaj trimis de Constantin , in data de 21.10.2017, ora 11:17)
 
 La ce banca lucrezi sugatorule?


 
8.  E bine ca l-a semnat
    (mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2017, ora 20:16)  
 De ce asa de greu, de ce vineri? Pana luni e timp de gandire?
 Ce schimba?
 Amenda cat e maxim din ce prevede legea?
 Amenda e simbolica.
 Amenda trebuie sa fie descurajatoare.
 Hot prins si primeste o amenda mica poate 1% din ce a furat de-a lungul anilor.Amenda se da pe cifra de afaceri.
 E ca in Sua cu traficanti de droguri: capi primesc o amenda mica/ mare cei marunti puscarie. Parca e aceeasi reteta sau ma insel?
 Un om cat primea pedeapsa daca fura atatia bani?


 
  8.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 8 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 20.10.2017, ora 21:20)
 
 Capitalism!


 
  8.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 8.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 21.10.2017, ora 10:22)
 
 Capitalism inseamna sa traiesti pe datorie?


 
  8.3.   Ce insemna pentru o banca 50000 ? Nimic! Deci i-au  (răspuns la opinia nr. 8 )
    (mesaj trimis de Marian , in data de 31.10.2017, ora 17:23)
 
 Ce insemna pentru o banca 50000 ? Nimic! Deci i-au amendat cu nimic, poate linistiti sa-si vada de infractiuni atata timp cat amenzile nu sunt descurajatoare.


 
9.  De ce nu-l ancheteaza pe Van Grohaici pentru 
    (mesaj trimis de Marian în data de 31.10.2017, ora 17:13)  
 De ce nu este anchetat Van Grohăici pentru înșelătorie și încercarea de subminare a economiei nationale? De ce nu este anchetat Mugur Iscalescu ca a permis si acceptat savarsirea unor astfel de fapte? Parerea mea este ca nu se va intampla nimic, este doar un foc de paie care sa ne abata privirea de la alte aspecte sociale.
 Nu au aceste marionetele noastre curajul de a aplica legea impotriva bancilor. Credeți ăia din CCRO nu puteau sesiza aceasta înselatorie? Unde-i dreptatea in aceasta tara?????
 Toata europa tipa de ani de zile ca acest tip de credite au fost ILEGALE!!!


 
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
24.05.2018
BVB
     * Depreciere de aproape 1% pentru BET
     
     Rulajul consemnat în ședința de tranzacționare de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 24,9 milioane de lei (5,37 milioane de euro), peste cel...  click să citești tot articolul
24.05.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs negativ ieri, pe fondul revenirii temerilor generate de tensiunile dintre SUA și China, după ce președintele american Donald Trump a declarat că "nu e chiar...  click să citești tot articolul
23.05.2018
BVB
     Volumul consemnat în cea de-a doua ședință de tranzacționare a săptămânii a fost de numai 21,2 milioane de lei, sub valoarea medie acestui an, de circa 50,3 milioane de lei, în contextul în care nu...  click să citești tot articolul
23.05.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile companiilor listate la bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, după ce Giuseppe Conte a fost propus prim-ministru în Italia de coaliția populistă formată din Mișcarea 5 Stele și...  click să citești tot articolul
22.05.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a început săptămâna de tranzacționare într-o notă negativă, toți indicii marcând scăderi de peste 1%.  click să citești tot articolul
22.05.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, pe fondul relaxării tensiunilor comerciale dintre China și SUA, în urma unui acord la care au ajuns cele două țări la finele săptămânii trecute.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 23 mai 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9757
2.3669
3.0650
3.9869
0.1798
0.6214
0.2202
4.6292
5.2748
1.4510
3.6046
0.2342
0.4864
1.0744
0.0641
0.4503
0.8126
3.9502
0.3129
1.0830
0.6185
0.0578
0.3648
0.1985
2.7262
0.0392
0.1514
1.0754
0.6267
0.1229
164.5489
5.6028
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
03.05.2018
     President Klaus Iohannis has announced that he has decided to send to the Constitutional Court the laws on the judicial system, but also to the Venice Commission. The president has issued a call to the CCR not to hurry and to work with the European entity, saying that after the Constitutional Court gets to issue an opinion on the new laws, a new analysis of the laws will be conducted and it will be decided then if a new reexamination of the three laws in the Parliament will be needed.  click here to read the entire article
27.04.2018
     The dystopia of 2169 seems to be 151 years away from us, if we were to watch the American sci-fi movie "In Time", in which New Zealand screenwriter, director and producer New Zealand Andrew M. Niccol has imagined a world in which money has been replaced by the lifespan left and each individual over 25 years old (when they stop aging), are wearing a counter on their arm, displaying how much they have left to live; the economic system relies on transactions paid in lifespan - banks, loans, interest rates - the rich are storing billions of years, while the poor only have hours, minutes or seconds left and when their time is up they die suddenly, as if struck by a mace.  click here to read the entire article
25.04.2018
DEPUTY PRIME-MINISTER VIOREL ȘTEFAN:
     * Bogdan Chirițoiu: "The European Commission will force the future buyer of Sidex Galați to increase the output of steel"
     ArcelorMittal may only sell the Galați metallurgic plant with the explicit agreement of the Romanian state, and the European Commission will ensure that the output of the plant will increase after the transaction, deputy prime-minister Viorel Ștefan said yesterday, in a conference on the issue of major industrial energy consumers.  click here to read the entire article
20.04.2018
     * "Iliescu on trial for all the bloodshed!" was one of the powerful slogans of the University Square, as well as "Iliescu - KGB, go back to the USSR!".
     We, who had organized the marathon protest of the century, knew who Ion Iliescu was, as the rest of the Romanian people took a long time to catch on, even Brucan was wrong in his estimate that the much maligned "stupid people" would take two decades to "awake".  click here to read the entire article
16.04.2018
     * - The Syrian gas attack did not exist, the American missiles were brought down, then where are the dead coming from?!
     * - It is enough to tell Syrians that they are attacked and killing each other?
     Friday, Syria was attacked by war attacks, in which a warship of the United Nations which operate in the Red Sea (according to the American officials), American B-1 bombers, four British Royal Tornado GR4 aircraft (which fired Storm Shadow missiles) and French Rafale jets.  click here to read the entire article
12.04.2018
     New Delhi, March 4th, 2017 - I am in the garden of the Royal Plaza hotel, sitting next to the table of a group of Indians, probably Hindus, two women in colorful saris and two men, all of them in their fifties. They are checking me out, I catch them doing it a few times. A Romanian manea, with heavy Indian influences starts playing from the speakers, I am surprised, I start laughing.  click here to read the entire article
02.04.2018
FOR THE FIRST TIME AFTER THE LOSS OF 2.6 BILLION LEI OF 2014
     The Romanian Commercial Bank (BCR) has proposed to shareholders the distribution of dividends of 228.12 million lei, out of the profit of 570 million lei, for last year, this being the first year with such an item on the agenda of the General Shareholder Meeting, after the huge loss of 2014, of 2.6 billion lei, caused by the high provisions and the sale of non-performing loans.  click here to read the entire article
30.03.2018
     The website of the National Bank of Romania still includes the statement that its monetary policy strategy is the direct targeting of inflation.  click here to read the entire article
28.03.2018
     No investor has expressed interest in the privatization of the "Sanevit 2003" disposable syringes factory of Arad, as part of the last procedure initiated by the Ministry of the Economy, which took over the company in 2012 to save ut from bankruptcy, but since then, several attempts at privatization have failed, and since 2013 the plant hasn't manufactured anything, according to News.ro.  click here to read the entire article
27.03.2018
ALEXANDRU BOTEZ, ELECTRICA SHAREHOLDER:
     * The Ministry of Energy has requested the election of a new Board of Directors, even though the current management was elected in October, for a four-year term
     * The company's directors are entitled to compensation in the event of their unjustified dismissal
     * Challenges in court concerning the prior elections would remain groundless
       The proposal of the Ministry of Energy that the shareholders of Electrica (EL) decide, in the General Shareholder Meeting of April 27th, the election of the members of the Board of Directors, through the cumulative vote method, for a term of four years, even though the current directors were elected in October 2017, also for four years, has caused discontent among some shareholders.  click here to read the entire article
.