BURSA 20.10.2017

EMILIA OLESCU
 
mărește imaginea
     * Piperea: "Raiffeisen nu neagă faptul că are practici incorecte în contracte"
     *  Raiffeisen: "Legea pentru combaterea practicilor incorecte a intrat în vigoare în 2008, iar practicile sancționate vizează anii 2006-2007"
     *  Parakletos spune că va propune pichetarea sediului ANPC, dacă Autoritatea nu va semna Ordinul de încetare a practicilor incorecte
     -----
       * ACTUALIZARE 15:27
     Bogdan Pandelică a semnat Ordinul în încetare, însă banca nu va păți nimic, scrie pe pagina de Facebook unul dintre administratorii GCCC, adăugând: "Prieteni, toate eforturile noastre au fost în van. Bogdan Pandelică a semnat Ordinul în încetare, însă banca nu va păți nimic. Pentru că în Ordin nu se arată și ce anume este obligată să facă banca în baza Ordinului.
     Au existat cel puțin două variante de Ordin. În prima se arăta în mod clar că banca este obligată să modifice toate contractele, în sensul revenirii la dobânda inițială din contract și la cursul de la acordare.
     Sunt șocat. Îmi vine să plâng. Nu știu ce să mai zic acum. Raiffeisen va scăpa doar cu 50.000 lei amendă. E de mutat din țară, vă spun".
     --------------
     * ACTUALIZARE 14:51 Ordinul de încetare a practicilor incorecte a primit toate semnăturile necesare, ne-au confirmat sursele noastre
     ------
     * ACTUALIZARE 12:38
     Bogdan Pandelică ne-a confirmat și nouă că a semnat Ordinul. Se pare că situația este destul de tensionată în ANPC, atâta vreme cât ne sosesc informații contradictorii referitoare la semnarea acestui document. Clienții cu credite în CHF au trimis o serie de mail-uri și au sunat la Autoritate, în această dimineață, pentru a se interesa în legătură cu Ordinul de încetare a practicilor incorecte.
     ----
     * ACTUALIZARE 12:22
     În timp ce debitorii susțin că președintele ANPC le-a confirmat că a semnat Ordinul de încetare a practicilor incorecte în cazul Raiffeisen Bank, surse apropiate situației ne-au spus că ordinul este încă în curs de semnare.
     -----
     Constatarea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) conform căreia Raiffeisen Bank a avut practici comerciale incorecte în relația cu clienții care au contractat credite în franci elvețieni (CHF) este neîntemeiată, consideră reprezentanții băncii.
     Aceștia subliniază, într-un răspuns transmis ziarului BURSA, că, în activitatea sa, banca a respectat și respectă dispozițiile legale în vigoare.
     Reacția Raiffeisen Bank vine în contextul în care Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor a amendat instituția de credit cu 50.000 de lei pentru practici incorecte și a dispus încetarea acestora. Decizia ANPC vine în urma solicitărilor făcute de Guvernul Tudose și de Administrația Prezidențială, care au cerut instituției să soluționeze un memoriu al Grupului Clienților cu Credite în CHF (GCCC). Acesta face referire la apariția în spațiul public, în luna iulie, a unor documente interne atribuite Raiffeisen Bank, care arată strategia băncii de acordare a creditelor în franci elvețieni (CHF). Bogdan Pandelică a menționat, miercuri, în Senat, că, luni, a fost emis Ordinul pentru încetarea practicilor incorecte, urmând ca acesta să fie semnat până la finalul zilei de astăzi. Până aseară, la închiderea ediției, acesta nu fusese semnat, însă domnul Pandelică ne-a dat asigurări că, cel târziu până diseară, va semna Ordinul de încetare a practicilor incorecte.
     Reprezentanții Raiffeisen Bank ne-au precizat: "Reamintim opiniei publice faptul că prevederile legale au suferit modificări multiple de-a lungul anilor, iar aprecierea practicii la un anumit moment trebuie analizată în raport cu dispozițiile legale în vigoare la acea dată.
     Menționăm că Legea 363/2007 privind combaterea practicilor comerciale incorecte ale comercianților în relația cu consumatorii, act normativ care stă la baza încheierii procesului-verbal de către ANPC, a intrat în vigoare la începutul anului 2008, în condițiile în care practicile analizate și sancționate de către ANPC vizează în mod preponderent anii 2006-2007. Prin urmare, nu există un temei legal care să justifice sancționarea noastră și, din acest motiv, vom contesta în instanța decizia ANPC".
     Referitor la declarația băncii, avocatul Gheorghe Piperea consideră:
     "A susține că atunci când au început vânzarea creditelor în CHF nu se aplica legea privind combaterea practicilor incorecte presupune două aspecte. În primul rând, banca nu neagă faptul că are practici incorecte în contracte. Totodată, Raiffeisen speră ca legiuitorul să o lase să aplice în continuare aceste practici înșelătoare, încă 20 de ani cât durează contractele de credit. Să înțelegem că, dacă nu era atunci o lege care să îi sancționeze pentru înșelătorie, ei puteau înșela, iar înșelătoria rămâne spălată dacă efectele durează 30 de ani?
     Țin să amintesc, însă, că, la acea vreme, erau în vigoare și Ordonanța de Guvern 21/1992 și Codul consumului, care interziceau practicile incorecte, având ca principal scop protejarea consumatorului de practicile incorecte ale comercianților. Acestea stabilesc inclusiv modalitatea în care sunt sancționate aceste practici, reglementările provenind dintr-o Directivă veche - 102/87 - ce privește creditele de consum, abrogată printr-o altă Directivă - 48/2008 - modificată, la rândul ei, de Directiva 17/2014.
     De asemenea, exista, atunci, și Ordonanța de Guvern 99/2000 privind comercializarea bunurilor și servicii de piață, care, la articolele 2, 17 și 36, au ca principal obiectiv, informarea și protejarea consumatorilor față de practicile înșelătoare ale comercianților".
     Asociația Parakletos, condusă de avocatul Piperea, salută decizia ANPC privind emiterea unui Ordin de încetare a practicilor comerciale incorecte săvârșite de Raiffeisen Bank.
     Parakletos precizează: "Având în vedere interesul manifestat de către membrii asociației, precum și protejarea interesului financiar al acestora, Asociația Parakletos consideră că nu există niciun motiv obiectiv care să conducă la întârzierea emiterii Ordinului în încetare de către Președintele ANPC. Avem toată încrederea că acest Ordin de încetare a practicilor comerciale incorecte săvârșite de către Raiffeisen Bank va fi semnat până la sfârșitul acestei săptămâni, de către președintele ANPC, domnul Bogdan Pandelică. În caz contrar, Asociația Parakletos va propune și celorlalte asociații de protecție a consumatorilor organizarea unui miting de amploare, săptămâna următoare, la sediul central din București al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului".
     În baza Ordinului ANPC, banca ar urma să elimine din contractele de credit clauzele care presupun aplicarea acestor practici, respectivele contracte urmând să revină la forma inițială, iar banca să emită un nou grafic de rambursare, la dobânda inițială.
     "ANPC a constatat că Raiffeisen nu doar că nu a informat clienții cu privire la riscurile creditelor în CHF, ci, mai mult decât atât, a prezentat produsul ca fiind unul sigur, stabil, cu o dobândă mică. Controlul trebuie extins la toate băncile care au dat credite în CHF, pentru că toate cele opt bănci au mers pe același scenariu", a menționat senatorul PNL Daniel Zamfir, președintele Comisiei economice, care l-a audiat pe șeful ANPC pe subiect.
     Documentele scurse în mediul online în vară arătau că, în februarie 2009, Comitetul pentru Active și Pasive al Raiffeisen Bank a aprobat o nouă structură de prețuri pentru creditele garantate achiziționate începând cu data de 1 februarie 2008, care vizează creșterea dobânzilor la creditele în franci elvețieni. Unul dintre ele, datat cu 10 mai 2007, detalia un program de repricing pentru creditele acordate în 2006, care prevedea trei etape, ultimele două dintre acestea vizând creșteri de dobânzi - în septembrie 2007 și, respectiv, în ianuarie 2008 - pentru creditele în CHF acordate anterior.
     Unul dintre documentele interne atribuite Raiffeisen Bank menționează: "În cazul în care clienții solicită explicații suplimentare privind creșterea dobânzii și doresc refinanțarea creditului (printr-un credit de la altă bancă), se pot aduce următoarele argumente:
      - Clientul ar trebui să nu uite că dobânda oferită de celelalte bănci este fixă pe primul an și se va mări după primul an de creditare. Dacă s-ar refinanța acum la altă bancă vor suporta niște costuri destul de importante (...) care pot ajunge la 2000-2500 de euro pentru un credit mediu de 30.000 de euro, pentru a beneficia de o dobândă mai mică doar pentru un an, după care se vor găsi în aceeași situație;
      - Clientul ar trebui să se uite atât la dobândă, cât și la comisioanele percepute de concurență (comisioane de administrare lunară sau anuală, comision de acordare credit). Dacă vor lua în calcul și aceste comisioane, vor vedea că ajung la aceeași dobândă pe care o au acum la Raiffeisen sau chiar la o dobândă mai mare;
      - Dacă decid să refinanțeze creditul pe care îl au acum la RBRO, ar trebui să se gândească și la costuri: 3% - comision de rambursare anticipată, taxă de analiză dosar la cealaltă bancă, taxă raport pe evaluare, taxe notariale care pot fi substanțiale, comision de acordare. Dacă totalizează aceste sume și împart la perioada de creditare, vor vedea că suma lunară de plată va fi aceeași sau chiar mai mare;
     - Clientul a beneficiat de o dobândă promoțională în primul an, care i-a permis încadrarea la un credit mai mare. Acum, dobânda a devenit variabilă și a fost adusă la nivelul de piață. Însă, se poate spune clientului, pentru cei care au credite mortgage în EUR, că oricum beneficiază de o dobândă bună (8,5% față de 9% cât este dobânda în momentul de față în oferta curentă a băncii - pentru dobânda revizuibilă)".
     Echipa de control a ANPC a constatat faptul că banca nu a depus toate diligențele în relația cu consumatorul, dând dovadă "de o totală lipsă de preocupare față de gradul de îndatorare a consumatorilor", arată Procesul Verbal încheiat de instituție. Acesta subliniază: "În perioada februarie - decembrie 2008, Raiffeisen Bank a acordat 914 credite cu dobânda promoțională de 4,6% și setase în sistem faptul că, peste un an, rata dobânzii va fi de 5,4% (informație care, potrivit ANPC, nu a fost comunicată vreunui consumator) pentru ca, ulterior, să o majoreze cu 5,6%. Conform contractului, debitorul ar fi putut să opteze pentru dobânzi fixe, însă această opțiune nu era în același câmp vizual astfel încât consumatorul să accepte respectiva variantă (8,6%/an, respectiv 14%/3 ani). Din cele sesizate, reiese faptul că banca folosea această practică la întreg portofoliul de credite (inclusiv lei și euro). (...) Impactul a fost asupra 9.658 de clienți afectați, reprezentând 389,2 milioane euro".
     Documentul citat arată că, într-unul din punctele sale de vedere, Raiffeisen Bank spune că nu exclude situația în care "aceste originale să fi fost sustrase de persoana/persoanele care au transmis către presă aceste documente". În acest context, ANPC subliniază că "banca nu neagă veridicitatea documentelor care au apărut în presă".
     Consumatorii afectați au posibilitatea să solicite în instanță recalcularea dobânzilor și returnarea sumelor de bani plătite în mod necuvenit.
     Bogdan Pandelică a anunțat, miercuri, că toate băncile care au dat credite în franci elvețieni vor fi controlate de ANPC. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  fără titlu
    (mesaj trimis de Maria în data de 20.10.2017, ora 06:04)  
 Argumentată legal afirmația dlui Piperea!


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2017, ora 08:26)  
 ANPC protejeza consumatorii sau pe cine?A trebuit sa treaca atatia ani sa inceapa sa ia masuri?


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de Coco în data de 20.10.2017, ora 09:54)  
 Va rog ANAF-ul control la creditele vandute de Raiffeisen sa vedeti atunci export de profit.


 
  3.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 20.10.2017, ora 10:01)
 
  DNA sa verifice creditele externalizate.


 
  3.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 20.10.2017, ora 10:35)
 
 Pentru asta ar fi trebuit sa externalizeze niste credite pesedeu'.


 
4.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2017, ora 12:49)  
 E caz penal ce a facut banca Raiffeisen , ar trebui ca procurorii sa se sesizeze din oficiu.DNA sa intre pe fir si sa verifice banca . In tara asta trebuie sa se faca dreptate.


 
  4.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 20.10.2017, ora 20:19)
 
 Nu e spalare de bani ca in Uk scandalul Hsbc- Africa?


 
5.  greu la deal
    (mesaj trimis de Anton Paul în data de 20.10.2017, ora 13:18)  
 Poate se milostiveste ANPC sa publice pe pagina lor de internet acest Ordin?


 
  5.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 20.10.2017, ora 20:22)
 
 Sper sa il publice Bursa luni.


 
6.  Data
    (mesaj trimis de Client raifeissen în data de 20.10.2017, ora 14:27)  
 Ok. Care este data stipulata in doc.ANPC pana la care banca trebuie sa refaca contractele ?


 
  6.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 6 )
    (mesaj trimis de morales , in data de 20.10.2017, ora 16:41)
 
 nu "reface" nimic !


 
7.  fără titlu
    (mesaj trimis de Gigi în data de 20.10.2017, ora 17:10)  
 Milogii cu CHF fac degeaba presiuni cu Oleasca alaturi. Un ordin de 2 bani nu inlocuieste legea si instant.


 
  7.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 7 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 20.10.2017, ora 17:41)
 
 Gheorghe......te incurci in legi....


 
  7.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 7 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 20.10.2017, ora 21:23)
 
 Ia 2 lei si cheltuie-i......


 
  7.3.   Nu prea...  (răspuns la opinia nr. 7 )
    (mesaj trimis de Constantin , in data de 21.10.2017, ora 11:17)
 
 La ce banca lucrezi sugatorule?


 
8.  E bine ca l-a semnat
    (mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2017, ora 20:16)  
 De ce asa de greu, de ce vineri? Pana luni e timp de gandire?
 Ce schimba?
 Amenda cat e maxim din ce prevede legea?
 Amenda e simbolica.
 Amenda trebuie sa fie descurajatoare.
 Hot prins si primeste o amenda mica poate 1% din ce a furat de-a lungul anilor.Amenda se da pe cifra de afaceri.
 E ca in Sua cu traficanti de droguri: capi primesc o amenda mica/ mare cei marunti puscarie. Parca e aceeasi reteta sau ma insel?
 Un om cat primea pedeapsa daca fura atatia bani?


 
  8.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 8 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 20.10.2017, ora 21:20)
 
 Capitalism!


 
  8.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 8.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 21.10.2017, ora 10:22)
 
 Capitalism inseamna sa traiesti pe datorie?


 
  8.3.   Ce insemna pentru o banca 50000 ? Nimic! Deci i-au  (răspuns la opinia nr. 8 )
    (mesaj trimis de Marian , in data de 31.10.2017, ora 17:23)
 
 Ce insemna pentru o banca 50000 ? Nimic! Deci i-au amendat cu nimic, poate linistiti sa-si vada de infractiuni atata timp cat amenzile nu sunt descurajatoare.


 
9.  De ce nu-l ancheteaza pe Van Grohaici pentru 
    (mesaj trimis de Marian în data de 31.10.2017, ora 17:13)  
 De ce nu este anchetat Van Grohăici pentru înșelătorie și încercarea de subminare a economiei nationale? De ce nu este anchetat Mugur Iscalescu ca a permis si acceptat savarsirea unor astfel de fapte? Parerea mea este ca nu se va intampla nimic, este doar un foc de paie care sa ne abata privirea de la alte aspecte sociale.
 Nu au aceste marionetele noastre curajul de a aplica legea impotriva bancilor. Credeți ăia din CCRO nu puteau sesiza aceasta înselatorie? Unde-i dreptatea in aceasta tara?????
 Toata europa tipa de ani de zile ca acest tip de credite au fost ILEGALE!!!


 
Aceeasi sectiune (Banci Asigurari)
RATA ANUALĂ A INFLAȚIEI A URCAT, ÎN NOIEMBRIE, LA 3,2%, CEL MAI MARE NIVEL DIN AUGUST 2013
ADRIAN VASILESCU REACȚIONEAZĂ LA AFIRMAȚIILE SENATORULUI ZAMFIR DESPRE PLAFONAREA DOBÂNZILOR:
DUPĂ CE AU FOST CONTROLATE DE FISC ȘI ANPC, BĂNCILE - VERIFICATE ȘI DE CONSILIUL CONCURENȚEI
CREDITUL DE CONSUM ȘI LEASINGUL OPERAȚIONAL, INVESTIGATE DE CHIRIȚOIU
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Miscellanea, 09:13
UPDATE
     * ACTUALIZARE 11:25
     Sicriul cu trupul neînsuflețit al regelui Mihai a fost adus în România, sosind, la ora 11.00, cu o aeronavă militară care a aterizat pe Aeroportul Henri Coandă.  detalii
Politică, 08:33
     * ACTUALIZARE 11:55
     Curtea Constituțională a României (CCR) a amânat, astăzi, pentru 23 ianuarie, dezbaterea sesizării președintelui Klaus Iohannis cu privire la legea care menține abrogarea suspendării funcționarilor publici trimiși în judecată, potrivit Agerpres.  detalii
Strategia Naţională Anticorupţie, 08:09
     * ACTUALIZARE 12:10 Regulamentul Camerei Deputaților a fost modificat
     Plenul Camerei Deputaților a adoptat astăzi cu 176 voturi "pentru" (PSD, ALDE, UDMR), 88 de voturi "împotrivă" (PNL, USR, PMP) și trei abțineri modificarea propriului regulament de funcționare, astfel încât timpii de dezbatere a unui act normativ în acest for să fie reduși semnificativ.
     -------
     Plenul Camerei Deputaților dezbate și dă vot final astăzi asupra altor două legi privind Justiția - 304/2004 privind organizarea judiciară și 317/2004 privind funcționarea CSM, potrivit News.ro.  detalii
Politică, 11:56
     Protestul mut din fața sediului PSD din Sibiu durează de aproape 48 de ore, fiind autorizat. Protestatarii au instituit "o zonă liberă de corupție" și cer tuturor să li se alăture și să creeze astfel de zone și în alte orașe din țară.  detalii
Macroeconomie, 11:33
     În luna octombrie 2017, producția industrială a crescut față de luna precedentă atât ca serie brută cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 4,5%, respectiv cu 1,0%, potrivit unui comunicat al Institutului Național de Statistică (INS).  detalii
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
13.12.2017
BVB
     * "Întotdeauna, din piețele mici, se iese mai repede decât din cele mari, pentru că lichiditatea este mai scăzută", punctează analistul
     * "Deal" de aproape 17 milioane de lei cu titlurile DIGI
       Ședința de tranzacționare de ieri de la Bursa de Valori București (BVB) a fost marcată de o nouă scădere generalizată a pieței, toți indicii bursei suferind deprecieri ale cotațiilor.  detalii
13.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele europene au urmat un curs ascendent ieri, în baza avansului din sectorul petrolului și gazelor.  detalii
12.12.2017
BVB / SCĂDERI PE LINIE LA BVB
     * Lichiditate de numai 30 de milioane de lei
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a ieșit în evidență, în ședința de tranzacționare de luni, printr--o tranzacție realizată pe piața "deal", în valoare de 7,38 milioane...  detalii
12.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au fluctuat ieri, în prima zi a unei săptămâni în care sunt așteptate reuniuni importante de politică monetară în SUA și Europa.  detalii
11.12.2017
BVB
     Ultima ședință de tranzacționare a săptămânii a fost dominată de un transfer realizat pe piața "deal" cu acțiuni "Banca Transilvania" (TLV), în valoare de aproape 31,28 milioane de...  detalii
11.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv vineri, în majoritate, după acordul istoric încheiat, la Bruxelles, între Comisia Europeană și Marea Britanie privind termenii ieșirii acestei...  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 12 decembrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2,9787
2,3705
3,0676
4,9746
0,1810
0,6229
0,2210
4,6362
5,2449
1,4750
3,4698
0,2273
0,4725
1,1024
0,0669
0,4678
1,0286
3,9368
0,2896
1,1910
0,5948
0,0611
0,3614
0,2064
2,7346
0,0388
0,1448
1,0718
0,6148
0,1207
157,4320
5,5551
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
11.12.2017
THE COURT RULED THAT SOME CONTRACTS CONCLUDED BY CELL PHONE COMPANIES INCLUDE ABUSIVE CLAUSES
     * The Bucharest Court of Appeal Bucharest yesterday ruled that RCS&RDS has abusive clauses in its contracts
     * The ANPC has also won the initial lawsuit against Telekom România
     * Vodafone has lost the case in the court of last instance against the ANPC
       The Courts have decided that some contracts concluded by the telephony companies contain abusive clauses. The Court rulings were rendered last year, as well as in 2016, but the argumentations have been formulated relatively recently.  details
08.12.2017
     The hope of an accession as quick as possible by Romania to the Eurozone was dealt a heavy blow precisely on the National Day.  details
06.12.2017
AFTER THE DRAFT HAD BEEN PUBLISHED IN OCTOBER
     * Gheorghe Șimon: "The royalties law will be voted in the Parliament in February next year"
     * Ministry of the Economy: "We will establish royalties which are fair both for the state as well as for the business sector"
     * Daniel Cătălin Zamfir, PNL: "I found out that there are companies that have never, take note, never paid even one leu in royalties to the Romanian state, even though they have been exploiting resources for over 20 years"
     * Last year, the Court of Auditors announced that Romania lost 1.4 billion dollars, because the ANRM established the oil royalties in a flawed manner
       The entire legislative package concerning the regulation of the system for the regulation of the mineral, oil and hydromineral resources will be revised and will be voted in the Parliament in February next year, Economics minister, Gheorghe Șimon, announced yesterday, after the debates of the Economic, Industries and Services Commission of the Senate.  details
28.11.2017
AFTER THE TRANSACTION BETWEEN BANCA TRANSILVANIA AND BANCPOST
     * Customers with borrowers in CHF from Bancpost are waiting for a conversion program with a discount
       After moving to second spot last year in the domestic banking system, through the acquisition of Volksbank, Banca Transilvania (BT) ends up on equal footing with BCR, taking over Bancpost, from Greek group Eurobank.  details
27.11.2017
     * MAKE, BURSA: "I want the new CEO of the BSE to participate in the drafting of a new strategy for the development of capital market"
       On Thursday night, "BURSA" received the Award for the promoting of high standards of corporate governance on the capital market, as part of the 2017 Capital Market Awards Gala, organized by the Association of Brokers.  details
24.11.2017
     * Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, scheduled for meetings with the board
     * Both candidates seem to be closet o the group in the shareholder structure of the BSE
     * George Butunoiu is in charge of recruitment
     * The waiting list may include a few foreigners, including former BRD executive Jacek Panczyk
       According to some market sources, banker Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, Chief Investment Officer at NN Pensii România, will hold interviews in the beginning of next week with the Board of the BSE, after Ludwik Sobolewski's term expired in the summer.  details
23.11.2017
PATRICIA SUÁREZ RAMÍREZ, THE PRESIDENT OF THE ASSOCIATION OF FINANCIAL CONSUMERS OF SPAIN:
     * The head of the ASUFIN: "The ruling of the Supreme Court of Spain in which the Andriciuc case has been invoked will be part of the Spanish case law and the lower courts will be required to apply the principle that underlies this decision"
       The ruling issued by the Court of Justice of the European Union (CJUE) in the Andriciuc versus Banca Românească case represents a great advantage for Spanish debtors, said Patricia Suarez Ramírez, the president of the Association of Financial Consumers in Spain (ASUFIN), as part of a response recently sent to BURSA.  details
22.11.2017
     * Dragnea: "Those who are against me are hiding behind institutions"
       The president of the Chamber of Deputies, Liviu Dragnea, leader of the PSD, thinks that his enemies are hiding behind some institutions, "they crucify people", and the real stake is "the blocking of the Laws concerning the Justice system".  details
21.11.2017
     The Council of the European Union and the European Parliament have sent to the ECB, in the beginning of this year, a request concerning the sending of some proposals to revise the framework for managing crises.  details
20.11.2017
ANPC STRIKES AGAIN
     * BCR: "Ongoing contracts no longer contain the clauses that have been subjected to examination"
     * Sources: "ANPC has 6 lawsuits against BCR, which will lead to enormous losses for Erste Bank if BCR loses in court"
       After forcing Raiffeisen Bank to eliminate the unfair practices from the loan agreements, the National Consumer Protection Authority (ANPC) strikes again, this time the biggest bank in the system. BCR lost in the court of first instance, against the ANPC, in a class action lawsuit concerning abusive lending clauses.  details
16.11.2017
THE QUICK RISE OF THE INDEX WHICH SETS THE TREND FOR INTEREST RATES ON LOANS DENOMINATED IN LEI ISN'T STOPPING
     The 3-month ROBOR rate, which is used to calculate the interest rates, the majority of the loans denominated in lei, has jumped past the 2% psychological level, and yesterday reached 2.06%, up from Tuesday's 1.92%, according to data from the NBR.  details
16.11.2017
THE PARLIAMENT IS ASKING FOR INFORMATION CONCERNING THE INVESTIGATIONS WHICH OMV PETROM HAS BEEN SUBJECTED TO
     * Minister Toma Petcu, former ministers Răzvan Nicolescu and Victor Grigorescu, the representatives of the state in the executive structure of OMV Petrom and Mihai Busuioc, the president of the Court of Auditors were heard today in the Investigation Commission
       The executives of OMV Petrom mentioned, in a letter addressed to the parliament, the existence of four lawsuits brought by the National Energy Regulation Authority (ANRE) and of seven audits by the Authority, between 2012-2017, as the recent request for information by the Commission for the Investigation of the activity of the ANRE targeted a period of 12 years, from 2015 to 2017.  details
14.11.2017
THE EURO AT AN ALL-TIME HIGH
     * Vasilescu: "We cannot say that the currency market has gone off the rails, the exchange rate has moved 4 bani in 4 days"
     * "Perhaps it is a simple coincidence the fact that on November 8th was approved the Emergency Ordinance of the Fiscal Code and it was also on that day that the Euro rose past 4.6 lei", said Mr. Vasilescu
       The leu yesterday reached a historic low against the Euro, 4.6495 lei/Euro, up 1.05 over the previous meeting, marking the fourth day where the exchange rate was above 4.6 lei.  details
13.11.2017
     In October, the Romanian Commercial Bank, through Schoenherr și Asociații, has submitted, with the County Court of Bihor, a request for the insolvency of the European Drinks group, owned by the Micula brothers. That group includes: European Drinks, Transilvania General Import-Export, European Food, Starmill SRL, Scandic Distilleries SA, Rieni Drinks.  details
10.11.2017
DUMITRU COSTIN (BNS):
     * The executives of OMV Petrom, summoned to appear in the Parliament for the third time
     * Sevil Shhaideh and Radu-Spiridon Cojocaru, the representatives of the state on the Supervisory Board of OMV Petrom, also called in for hearings
     * Costin: "We have notified the Audit Body of the Prime-Minister"
       The management of OMV Petrom, namely Mrs. Mariana Gheorghe, as well as the representatives of the Romanian state on the Supervisory Board of OMV Petrom, Sevil Shhaideh and Radu-Spiridon Cojocaru will be invited to appear in the hearings on the Investigation Commission for the activity of the ANRE, the members of the Commission decided on Thursday.  details
.