CONFERINȚA CODUL INSOLVENȚEI - Ediția a V-a
BURSA 20.10.2017

EMILIA OLESCU
 
mărește imaginea
     * Piperea: "Raiffeisen nu neagă faptul că are practici incorecte în contracte"
     *  Raiffeisen: "Legea pentru combaterea practicilor incorecte a intrat în vigoare în 2008, iar practicile sancționate vizează anii 2006-2007"
     *  Parakletos spune că va propune pichetarea sediului ANPC, dacă Autoritatea nu va semna Ordinul de încetare a practicilor incorecte
     -----
       * ACTUALIZARE 15:27
     Bogdan Pandelică a semnat Ordinul în încetare, însă banca nu va păți nimic, scrie pe pagina de Facebook unul dintre administratorii GCCC, adăugând: "Prieteni, toate eforturile noastre au fost în van. Bogdan Pandelică a semnat Ordinul în încetare, însă banca nu va păți nimic. Pentru că în Ordin nu se arată și ce anume este obligată să facă banca în baza Ordinului.
     Au existat cel puțin două variante de Ordin. În prima se arăta în mod clar că banca este obligată să modifice toate contractele, în sensul revenirii la dobânda inițială din contract și la cursul de la acordare.
     Sunt șocat. Îmi vine să plâng. Nu știu ce să mai zic acum. Raiffeisen va scăpa doar cu 50.000 lei amendă. E de mutat din țară, vă spun".
     --------------
     * ACTUALIZARE 14:51 Ordinul de încetare a practicilor incorecte a primit toate semnăturile necesare, ne-au confirmat sursele noastre
     ------
     * ACTUALIZARE 12:38
     Bogdan Pandelică ne-a confirmat și nouă că a semnat Ordinul. Se pare că situația este destul de tensionată în ANPC, atâta vreme cât ne sosesc informații contradictorii referitoare la semnarea acestui document. Clienții cu credite în CHF au trimis o serie de mail-uri și au sunat la Autoritate, în această dimineață, pentru a se interesa în legătură cu Ordinul de încetare a practicilor incorecte.
     ----
     * ACTUALIZARE 12:22
     În timp ce debitorii susțin că președintele ANPC le-a confirmat că a semnat Ordinul de încetare a practicilor incorecte în cazul Raiffeisen Bank, surse apropiate situației ne-au spus că ordinul este încă în curs de semnare.
     -----
     Constatarea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) conform căreia Raiffeisen Bank a avut practici comerciale incorecte în relația cu clienții care au contractat credite în franci elvețieni (CHF) este neîntemeiată, consideră reprezentanții băncii.
     Aceștia subliniază, într-un răspuns transmis ziarului BURSA, că, în activitatea sa, banca a respectat și respectă dispozițiile legale în vigoare.
     Reacția Raiffeisen Bank vine în contextul în care Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor a amendat instituția de credit cu 50.000 de lei pentru practici incorecte și a dispus încetarea acestora. Decizia ANPC vine în urma solicitărilor făcute de Guvernul Tudose și de Administrația Prezidențială, care au cerut instituției să soluționeze un memoriu al Grupului Clienților cu Credite în CHF (GCCC). Acesta face referire la apariția în spațiul public, în luna iulie, a unor documente interne atribuite Raiffeisen Bank, care arată strategia băncii de acordare a creditelor în franci elvețieni (CHF). Bogdan Pandelică a menționat, miercuri, în Senat, că, luni, a fost emis Ordinul pentru încetarea practicilor incorecte, urmând ca acesta să fie semnat până la finalul zilei de astăzi. Până aseară, la închiderea ediției, acesta nu fusese semnat, însă domnul Pandelică ne-a dat asigurări că, cel târziu până diseară, va semna Ordinul de încetare a practicilor incorecte.
     Reprezentanții Raiffeisen Bank ne-au precizat: "Reamintim opiniei publice faptul că prevederile legale au suferit modificări multiple de-a lungul anilor, iar aprecierea practicii la un anumit moment trebuie analizată în raport cu dispozițiile legale în vigoare la acea dată.
     Menționăm că Legea 363/2007 privind combaterea practicilor comerciale incorecte ale comercianților în relația cu consumatorii, act normativ care stă la baza încheierii procesului-verbal de către ANPC, a intrat în vigoare la începutul anului 2008, în condițiile în care practicile analizate și sancționate de către ANPC vizează în mod preponderent anii 2006-2007. Prin urmare, nu există un temei legal care să justifice sancționarea noastră și, din acest motiv, vom contesta în instanța decizia ANPC".
     Referitor la declarația băncii, avocatul Gheorghe Piperea consideră:
     "A susține că atunci când au început vânzarea creditelor în CHF nu se aplica legea privind combaterea practicilor incorecte presupune două aspecte. În primul rând, banca nu neagă faptul că are practici incorecte în contracte. Totodată, Raiffeisen speră ca legiuitorul să o lase să aplice în continuare aceste practici înșelătoare, încă 20 de ani cât durează contractele de credit. Să înțelegem că, dacă nu era atunci o lege care să îi sancționeze pentru înșelătorie, ei puteau înșela, iar înșelătoria rămâne spălată dacă efectele durează 30 de ani?
     Țin să amintesc, însă, că, la acea vreme, erau în vigoare și Ordonanța de Guvern 21/1992 și Codul consumului, care interziceau practicile incorecte, având ca principal scop protejarea consumatorului de practicile incorecte ale comercianților. Acestea stabilesc inclusiv modalitatea în care sunt sancționate aceste practici, reglementările provenind dintr-o Directivă veche - 102/87 - ce privește creditele de consum, abrogată printr-o altă Directivă - 48/2008 - modificată, la rândul ei, de Directiva 17/2014.
     De asemenea, exista, atunci, și Ordonanța de Guvern 99/2000 privind comercializarea bunurilor și servicii de piață, care, la articolele 2, 17 și 36, au ca principal obiectiv, informarea și protejarea consumatorilor față de practicile înșelătoare ale comercianților".
     Asociația Parakletos, condusă de avocatul Piperea, salută decizia ANPC privind emiterea unui Ordin de încetare a practicilor comerciale incorecte săvârșite de Raiffeisen Bank.
     Parakletos precizează: "Având în vedere interesul manifestat de către membrii asociației, precum și protejarea interesului financiar al acestora, Asociația Parakletos consideră că nu există niciun motiv obiectiv care să conducă la întârzierea emiterii Ordinului în încetare de către Președintele ANPC. Avem toată încrederea că acest Ordin de încetare a practicilor comerciale incorecte săvârșite de către Raiffeisen Bank va fi semnat până la sfârșitul acestei săptămâni, de către președintele ANPC, domnul Bogdan Pandelică. În caz contrar, Asociația Parakletos va propune și celorlalte asociații de protecție a consumatorilor organizarea unui miting de amploare, săptămâna următoare, la sediul central din București al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului".
     În baza Ordinului ANPC, banca ar urma să elimine din contractele de credit clauzele care presupun aplicarea acestor practici, respectivele contracte urmând să revină la forma inițială, iar banca să emită un nou grafic de rambursare, la dobânda inițială.
     "ANPC a constatat că Raiffeisen nu doar că nu a informat clienții cu privire la riscurile creditelor în CHF, ci, mai mult decât atât, a prezentat produsul ca fiind unul sigur, stabil, cu o dobândă mică. Controlul trebuie extins la toate băncile care au dat credite în CHF, pentru că toate cele opt bănci au mers pe același scenariu", a menționat senatorul PNL Daniel Zamfir, președintele Comisiei economice, care l-a audiat pe șeful ANPC pe subiect.
     Documentele scurse în mediul online în vară arătau că, în februarie 2009, Comitetul pentru Active și Pasive al Raiffeisen Bank a aprobat o nouă structură de prețuri pentru creditele garantate achiziționate începând cu data de 1 februarie 2008, care vizează creșterea dobânzilor la creditele în franci elvețieni. Unul dintre ele, datat cu 10 mai 2007, detalia un program de repricing pentru creditele acordate în 2006, care prevedea trei etape, ultimele două dintre acestea vizând creșteri de dobânzi - în septembrie 2007 și, respectiv, în ianuarie 2008 - pentru creditele în CHF acordate anterior.
     Unul dintre documentele interne atribuite Raiffeisen Bank menționează: "În cazul în care clienții solicită explicații suplimentare privind creșterea dobânzii și doresc refinanțarea creditului (printr-un credit de la altă bancă), se pot aduce următoarele argumente:
      - Clientul ar trebui să nu uite că dobânda oferită de celelalte bănci este fixă pe primul an și se va mări după primul an de creditare. Dacă s-ar refinanța acum la altă bancă vor suporta niște costuri destul de importante (...) care pot ajunge la 2000-2500 de euro pentru un credit mediu de 30.000 de euro, pentru a beneficia de o dobândă mai mică doar pentru un an, după care se vor găsi în aceeași situație;
      - Clientul ar trebui să se uite atât la dobândă, cât și la comisioanele percepute de concurență (comisioane de administrare lunară sau anuală, comision de acordare credit). Dacă vor lua în calcul și aceste comisioane, vor vedea că ajung la aceeași dobândă pe care o au acum la Raiffeisen sau chiar la o dobândă mai mare;
      - Dacă decid să refinanțeze creditul pe care îl au acum la RBRO, ar trebui să se gândească și la costuri: 3% - comision de rambursare anticipată, taxă de analiză dosar la cealaltă bancă, taxă raport pe evaluare, taxe notariale care pot fi substanțiale, comision de acordare. Dacă totalizează aceste sume și împart la perioada de creditare, vor vedea că suma lunară de plată va fi aceeași sau chiar mai mare;
     - Clientul a beneficiat de o dobândă promoțională în primul an, care i-a permis încadrarea la un credit mai mare. Acum, dobânda a devenit variabilă și a fost adusă la nivelul de piață. Însă, se poate spune clientului, pentru cei care au credite mortgage în EUR, că oricum beneficiază de o dobândă bună (8,5% față de 9% cât este dobânda în momentul de față în oferta curentă a băncii - pentru dobânda revizuibilă)".
     Echipa de control a ANPC a constatat faptul că banca nu a depus toate diligențele în relația cu consumatorul, dând dovadă "de o totală lipsă de preocupare față de gradul de îndatorare a consumatorilor", arată Procesul Verbal încheiat de instituție. Acesta subliniază: "În perioada februarie - decembrie 2008, Raiffeisen Bank a acordat 914 credite cu dobânda promoțională de 4,6% și setase în sistem faptul că, peste un an, rata dobânzii va fi de 5,4% (informație care, potrivit ANPC, nu a fost comunicată vreunui consumator) pentru ca, ulterior, să o majoreze cu 5,6%. Conform contractului, debitorul ar fi putut să opteze pentru dobânzi fixe, însă această opțiune nu era în același câmp vizual astfel încât consumatorul să accepte respectiva variantă (8,6%/an, respectiv 14%/3 ani). Din cele sesizate, reiese faptul că banca folosea această practică la întreg portofoliul de credite (inclusiv lei și euro). (...) Impactul a fost asupra 9.658 de clienți afectați, reprezentând 389,2 milioane euro".
     Documentul citat arată că, într-unul din punctele sale de vedere, Raiffeisen Bank spune că nu exclude situația în care "aceste originale să fi fost sustrase de persoana/persoanele care au transmis către presă aceste documente". În acest context, ANPC subliniază că "banca nu neagă veridicitatea documentelor care au apărut în presă".
     Consumatorii afectați au posibilitatea să solicite în instanță recalcularea dobânzilor și returnarea sumelor de bani plătite în mod necuvenit.
     Bogdan Pandelică a anunțat, miercuri, că toate băncile care au dat credite în franci elvețieni vor fi controlate de ANPC. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  fără titlu
    (mesaj trimis de Maria în data de 20.10.2017, ora 06:04)  
 Argumentată legal afirmația dlui Piperea!


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2017, ora 08:26)  
 ANPC protejeza consumatorii sau pe cine?A trebuit sa treaca atatia ani sa inceapa sa ia masuri?


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de Coco în data de 20.10.2017, ora 09:54)  
 Va rog ANAF-ul control la creditele vandute de Raiffeisen sa vedeti atunci export de profit.


 
  3.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 20.10.2017, ora 10:01)
 
  DNA sa verifice creditele externalizate.


 
  3.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 20.10.2017, ora 10:35)
 
 Pentru asta ar fi trebuit sa externalizeze niste credite pesedeu'.


 
4.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2017, ora 12:49)  
 E caz penal ce a facut banca Raiffeisen , ar trebui ca procurorii sa se sesizeze din oficiu.DNA sa intre pe fir si sa verifice banca . In tara asta trebuie sa se faca dreptate.


 
  4.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 20.10.2017, ora 20:19)
 
 Nu e spalare de bani ca in Uk scandalul Hsbc- Africa?


 
5.  greu la deal
    (mesaj trimis de Anton Paul în data de 20.10.2017, ora 13:18)  
 Poate se milostiveste ANPC sa publice pe pagina lor de internet acest Ordin?


 
  5.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 5 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 20.10.2017, ora 20:22)
 
 Sper sa il publice Bursa luni.


 
6.  Data
    (mesaj trimis de Client raifeissen în data de 20.10.2017, ora 14:27)  
 Ok. Care este data stipulata in doc.ANPC pana la care banca trebuie sa refaca contractele ?


 
  6.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 6 )
    (mesaj trimis de morales , in data de 20.10.2017, ora 16:41)
 
 nu "reface" nimic !


 
7.  fără titlu
    (mesaj trimis de Gigi în data de 20.10.2017, ora 17:10)  
 Milogii cu CHF fac degeaba presiuni cu Oleasca alaturi. Un ordin de 2 bani nu inlocuieste legea si instant.


 
  7.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 7 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 20.10.2017, ora 17:41)
 
 Gheorghe......te incurci in legi....


 
  7.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 7 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 20.10.2017, ora 21:23)
 
 Ia 2 lei si cheltuie-i......


 
  7.3.   Nu prea...  (răspuns la opinia nr. 7 )
    (mesaj trimis de Constantin , in data de 21.10.2017, ora 11:17)
 
 La ce banca lucrezi sugatorule?


 
8.  E bine ca l-a semnat
    (mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2017, ora 20:16)  
 De ce asa de greu, de ce vineri? Pana luni e timp de gandire?
 Ce schimba?
 Amenda cat e maxim din ce prevede legea?
 Amenda e simbolica.
 Amenda trebuie sa fie descurajatoare.
 Hot prins si primeste o amenda mica poate 1% din ce a furat de-a lungul anilor.Amenda se da pe cifra de afaceri.
 E ca in Sua cu traficanti de droguri: capi primesc o amenda mica/ mare cei marunti puscarie. Parca e aceeasi reteta sau ma insel?
 Un om cat primea pedeapsa daca fura atatia bani?


 
  8.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 8 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 20.10.2017, ora 21:20)
 
 Capitalism!


 
  8.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 8.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 21.10.2017, ora 10:22)
 
 Capitalism inseamna sa traiesti pe datorie?


 
  8.3.   Ce insemna pentru o banca 50000 ? Nimic! Deci i-au  (răspuns la opinia nr. 8 )
    (mesaj trimis de Marian , in data de 31.10.2017, ora 17:23)
 
 Ce insemna pentru o banca 50000 ? Nimic! Deci i-au amendat cu nimic, poate linistiti sa-si vada de infractiuni atata timp cat amenzile nu sunt descurajatoare.


 
9.  De ce nu-l ancheteaza pe Van Grohaici pentru 
    (mesaj trimis de Marian în data de 31.10.2017, ora 17:13)  
 De ce nu este anchetat Van Grohăici pentru înșelătorie și încercarea de subminare a economiei nationale? De ce nu este anchetat Mugur Iscalescu ca a permis si acceptat savarsirea unor astfel de fapte? Parerea mea este ca nu se va intampla nimic, este doar un foc de paie care sa ne abata privirea de la alte aspecte sociale.
 Nu au aceste marionetele noastre curajul de a aplica legea impotriva bancilor. Credeți ăia din CCRO nu puteau sesiza aceasta înselatorie? Unde-i dreptatea in aceasta tara?????
 Toata europa tipa de ani de zile ca acest tip de credite au fost ILEGALE!!!


 
Aceeasi sectiune (Banci Asigurari)
DUPĂ CE AVOCATUL A CERUT O DISCUȚIE DESPRE PRACTICA NEUNITARĂ A JUSTIȚIEI ÎN PROCESELE CU BĂNCILE
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Companii-Afaceri, 17:12
     Allianz SE, cea mai mare companie de asigurări din Europa, a înregistrat anul trecut o creștere cu 0,4% a profitului operațional, la 11,1 miliarde de euro (13,9 miliarde de dolari), în linie cu estimările analiștilor, de 11,04 miliarde de euro, transmit DPA, Bloomberg și Reuters.  click să citești tot articolul
Miscellanea, 16:59
     Cercetătorii din Statele Unite au folosit o nouă tehnică de scanare și au descoperit un tablou aflat sub una dintre cele mai cunoscute opere de artă ale lui Pablo Picasso, "La Misereuse Accroupie".  click să citești tot articolul
Politică, 16:30
     Câteva zeci de persoane participă, sâmbătă, la un protest în fața Palatului Controceni, manifestarea intitulată "Eu merg la portocale", fiind organizată de Initiațiva Civică 3.0 a fostului ofițer SRI Daniel Dragomir. La eveniment este prezent și deputatul PSD Liviu Pleșoianu, care a declarat că președintele Iohannis este singurul care "nu a auzit de portocalele de Ploiești", afirmând că șeful statului este "într-o derută logică totală".  click să citești tot articolul
Politică, 15:11
BĂSESCU:
     Liderul PMP Traian Băsescu scrie, pe Facebook, că "a început Unirea", precizând că, până în acest moment, 34 de localități din Republica Moldova au votat în consiliile locale unirea cu România.  click să citești tot articolul
Politică, 14:22
RAEȚCHI (PNL):
     Deputatul PNL Ovidiu Raețchi susține că PSD trebuie să înțeleagă că semnalele din UE privind sancționarea României pentru imixtiuni politice în justiție sunt tot mai grave și le cere social-democraților să nu riște destinul țării pentru dosarele lui Liviu Dragnea.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
16.02.2018
BVB
     * Volum de 66,5 milioane de lei
       Rulajul înregistrat ieri la Bursa de Valori București (BVB) a urcat la 66,55 milioane de lei (14,28 milioane de euro), cu mult peste valoarea înregistrată în ședința anterioară, de 24 de milioane...  click să citești tot articolul
16.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, după ce "Airbus" SE a raportat o situație financiară bine primită de piață.
     Titlurile constructorului de avioane "Airbus"...  click să citești tot articolul
15.02.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București a încheiat ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii în teritoriul pozitiv, majoritatea cotațiilor emitenților listați înregistrând creșteri.  click să citești tot articolul
15.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au avut un curs mixt ieri, în condițiile în care SUA au anunțat o creștere peste așteptări a prețurilor de consum în ianuarie, generând temeri privind...  click să citești tot articolul
14.02.2018
BVB
     * Declin de 7,33% pentru acțiunile Oil Terminal
       Rulajul înregistrat în ședința de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de circa 29,3 milioane de lei (6,29 milioane de euro), peste cel din ședința anterioară, de 23 de milioane de lei,...  click să citești tot articolul
14.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au scăzut ieri, în condițiile în care avansul din sectorul minier și cel al călătoriilor nu a fost suficient ca să mențină piețele pe cursul ascendent...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 16 februarie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9702
2.3824
2.9904
4.0452
0.1838
0.6256
0.2114
4.6595
5.2498
1.4962
3.5186
0.2229
0.4807
1.1207
0.0662
0.4698
0.9946
3.7306
0.3209
1.1557
0.5877
0.0581
0.3503
0.2016
2.7663
0.0394
0.1381
1.0157
0.6264
0.1193
162.9856
5.4429
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
16.02.2018
VALERY KUZMIN, AMBASSADOR OF THE RUSSAIAN FEDERATION IN BUCHAREST:
     * Lucian Bode, co-initiator of the BRUA, is asking for clarifications from Teodor Meleșcanu concerning the export of natural gas from Hungary
       We are happy that the perimeters on the continental coast of Romania (ed. note: offshore in the Black Sea) will start being exploited, because there lies inactive a very important resource of the energy industry, his excellency Valery Kuzmin, Ambassador of the Russian Federation told us in Bucharest, during Diplomat's Day.  click here to read the entire article
15.02.2018
IN THE MEETING WITH THE ANRM
     * Also discussed were the intentions of the Mazarin company to acquire some perimeters
       The management of the National Mineral Resources Agency (ANRM) met on Tuesday with Shelley Saxen, deputy economic advisor of the US embassy in Bucharest. On the agenda was last Friday's order issued by the ARNM which establishes the reference price for natural gas mined in Romania, in order to set the royalties will be calculated based on the trading prices on the hub of CEGH Vienna, according to sources close to the talks.  click here to read the entire article
14.02.2018
     * Gigi Dragomir, the president of the ANRM: "We see no reasons why the price of natural gas paid by the end consumers should increase"
     * ROPEPCA: "The proposal to adapt the royalty for natural gas made in Romania to a virtual foreign number shows a lack of sovereignty"
       The reference price for natural gas extracted from Romania, in order to establish the royalties, will be calculated based on the trading prices of the CEGH Viena hub, the National Agency for Mineral Resources announced on Friday, which issued the Order concerning the approval of the Methodology to set the reference price for natural gas extracted from Romania.  click here to read the entire article
07.02.2018
     The Black Monday of 1987 came two months after the beginning of the term of Alan Greenspan as head of the Federal Reserve. Back then, the Dow Jones Industrial Average (DJIA) fell 508 points, 22.61% below that of the previous trading day.  click here to read the entire article
06.02.2018
     * Mihai Dragoș says that the value of the Certinvest Dinamic fund units is updated slowly on the site
     * The investor raises questions about the ties between the fund's managers and the unlisted bond issuers in the fund's portfolio
       Investor Mihai Dragoș has filed a complaint with the Financial Oversight Authority concerning the open fund Certinvest Dinamic, managed by Certinvest.  click here to read the entire article
05.02.2018
     The National Bank of Romania (NBR) thinks that the National Liberal Party (PNL) is a pariah.  click here to read the entire article
30.01.2018
     The female prime-minister seems like a victory against sexism. The emancipation of our women seems to find its expression in the appointment of Viorica Vasilica Dăncilă as head of the Executive.  click here to read the entire article
25.01.2018
THE SALE OF BANCPOST HAS REOPENED THE ISSUE OF LOANS PAID ON TIME, SOLD IN HOLLAND
     * NBR: "It is still up to the courts to establish and verify the legality of the assignment"
     * Debtor: "I went to the address in Holland and there was no main office of any Eurobank entity there"
     * Cuculis: "Companies that have acquired loans are collecting interest illegally"
     * Civil Code: "The assignee may only enforce their rights on a third party after notifying the debtor that they have been assigned"
     * The bank has not notified the customers before selling their loans
     * Bancpost had not answered our enquiry on the matter, by the time the newspaper had gone to the printers
       The sale of Bancpost to Banca Transilvania, without the loans paid to day that were assigned in the past to a Dutch entity, has once again brought up the issue of loans sold abroad, even though they were performing. Customers who have found themselves in this situation have pointed out a number of irregularities in the assignment process.  click here to read the entire article
22.01.2018
     The issue of the funding of the budget deficit will become acute in 2018, as the government authorities show us that they haven't learned anything from last year's experience.  click here to read the entire article
22.01.2018
RULING OF THE COURT OF APPEAL
     * Profit.ro Publishing owes the Romanian state approximately 360,000 Euros, and "N.ro Agenția de Știri" SRL, approximately 460.000 Euros
       Journalist Cristi Popa has won in the Court of Appeal the lawsuit against Profit.ro Publishing SA, by which he had disputed the decision by which he had been laid off in 2016, as the court decided that he would be reinstated to the job he held before his layoff, as well as the payment of compensatory salaries.  click here to read the entire article
19.01.2018
GIGI DRAGOMIR, REINSTATED AT THE ANRM
     * The dismissal of Gigi Dragomir as chairman of the ANRM, was one of the last decisions made by Mihai Tudose
     * The reinstatement of Gigi Dragomir as head of the ANRM, among the first decisions made by Mihai Fifor
     * Daniel Zamfir, PNL: "I hope that the reinstatement of Dragomir to his own job represent the admission of the mistake made by Tudose, concerning the obstructing of the updating of the reference price for natural gas"
       Former prime-minister Mihai Tudose and the current interim prime-minister Mihai Fifor, seem to have something in common, aside from the position they fill - they seem to be seriously concerned with the natural gas royalties.  click here to read the entire article
18.01.2018
AFTER THE ROW CONCERNING THE AMENDMENT OF THE REFERENCE FOR THE NATURAL GAS ROYALTY
     * Liberal senator Daniel Zamfir accused former prime-minister Mihai Tudose of sacking ANRM president Gigi Dragomir, for issuing an order which updated the methodology for the calculation of the royalty for natural gas, to match the market price
       The Romanian Association for Oil Exploration and Production (ROPEPCA) yesterday denied, in a press release, the "grave and unjustified" accusations made against the Romanian producers of natural gas, "accusations which concern the alleged insufficient payment of natural gas royalties", which it says are "being discussed in public increasingly often".  click here to read the entire article
17.01.2018
     The first hike of the policy rate in the last ten years, by 0.25 percentage points, is too small and has come too late to have a significant effect on inflationary expectations.  click here to read the entire article
17.01.2018
     Unless something happens to cause us to hurry, by this Friday, or by Monday-Tuesday at the latest, we will be able to say: "Now we've seen everything!" For a historic first time, Romania will have a woman as a prime-minister!  click here to read the entire article
10.01.2018
     * Sources: Dan Pazara is leaving together with Mariana Gheorghe
     * Christina Verchere has been appointed for the remaining part of Mariana Gheorghe's term, namely until April 16th, 2019
       The Supervisory Board of OMV Petrom yesterday appointed Christina Verchere as president of the Directorate and CEO of OMV Petrom, replacing Mariana Gheorghe.  click here to read the entire article
.