CJUE CERTIFICĂ RETRACTUL LITIGIOS
BURSA 09.08.2018

Emilia Olescu
 
mărește imaginea
     * Daniel Zamfir: "În inițiativa mea pentru retractul litigios, debitorul se poate elibera de datorie dacă plătește colectorului dublul prețului achitat de acesta băncii"
     
     Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) certifică retractul litigios, într-un proces deschis împotriva Banco Santander. CJUE a răspuns unor întrebări adresate de Curtea Supremă din Spania, motivarea deciziei fiind emisă în data de 7 august.
     Aceasta arată: "Directiva 93 din 2013 nu este aplicabilă practicii unui profesionist care constă în cesiunea sau în cumpărarea unei creanțe deținute față de un consumator, fără ca posibilitatea unei asemenea cesiuni să fie prevăzută în contractul de împrumut încheiat cu acest consumator, fără ca acesta din urmă să fie informat în prealabil despre respectiva cesiune sau să își dea consimțământul la aceasta și fără a i se acorda acestuia posibilitatea să își răscumpere datoria și, astfel, să o stingă, prin rambursarea către cesionar a prețului pe care acesta l-a plătit pentru cesiunea menționată, majorat cu costurile, cu dobânzile și cu cheltuielile de judecată aplicabile".
     După publicarea acestei motivări, senatorul ALDE Daniel Cătălin Zamfir, care a depus, în Parlament, o inițiativă legislativă privind retractul litigios, a scris, ieri, pe pagina sa de Facebook: "Spania are retract litigios, aplicabil și consumatorilor. Este identic cu ceea ce era reglementat la noi înainte de Codul civil 2011: debitorul a cărui datorie a fost cesionată unui colector de creanțe (sau unui terț oarecare) poate să stingă creanța plătind cesionarului prețul efectiv plătit de el creditorului initial, plus cheltuielile de procedură. CJUE a spus că această dispoziție din Codul civil spaniol este imperativă, neputând fi înlăturată de la aplicare prin contractul de cesiune sau prin contractul de credit, și neputând fi eliminată din contract de instanță, întrucât se prezumă că este vorba de un echilibru rezonabil al raporturilor debitor-creditor-colector de creanțe, gândit de legiuitor.
     În varianta propusă de mine pentru retractul litigios al consumatorului și aflată acum la Camera Deputaților, debitorul se poate elibera dacă platește colectorului dublul acelui preț. Mai mult decât echilibrat. CJUE validează indirect acest proiect. Nu există niciun alt motiv de întârziere a adoptării lui".
     Printre altele, motivarea CJUE mai arată că Directiva 93/13 prevede interzicerea clauzelor standard care, în contradicție cu cerința de bună-credință, provoacă un dezechilibru semnificativ între drepturile și obligațiile părților ce decurg conform articolului contract, în detrimentul consumatorului
     De asemenea, Curia nu se opune unei jurisprudențe naționale, precum cea a Curții Supreme din Spania, potrivit căreia "consecința caracterului abuziv al unei clauze nenegociate a unui contract de împrumut încheiat cu un consumator care stabilește rata dobânzilor moratorii constă în eliminarea totală a acestor dobânzi, dobânzile obișnuite prevăzute în acest contract continuând să curgă".
     În răspunsurile sale la întrebările adresate de Instanța spaniolă, Curtea de Justiție a UE invocă decizia din cazul Andriciuc versurs Banca Româ­nească, în care banca este acționată în jus­tiție pe clauze abuzive. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  sper sa cititi domnule senator...
    (mesaj trimis de Anton Paul în data de 09.08.2018, ora 00:40)  
 Stimate domnule senator,
 Initiativa este laudabila si ar putea aduce ceva usurare celor executati silit. Subliniez: AR PUTEA.
 Acest lucru este insa umbrit de faptul ca intre altele, la acest moment, NU EXISTA O PROCEDURA LEGALA DE cesionare a creditelor neperfomante catre acesti "colectori de creante". De fapt nici nu exista nici activitatea in Clasificarea Activitatilor din Economia Nationala (CAEN). Deci nu are cine sa "colecteze creante". Dar sa spunem ca se poate forta nota cu un cod CAEN apropiat. Puteti sa ne spuneti cum vine "colectorul de creante" si cumpara de la banca/IFN/cooperativa de credit aceste pachete de credite "neperformante", o prevedere legala, ceva? Ca tot caut de ceva vreme. V-am intrebat si pe dumneavoastra, dar ati reusit performanta sa ma blocati si sa blocati toate caile de comunicare intre un cetatean-contribuabil si dumneavoastra, cetatean-angajat al contribuabilului si traitor din taxele si impozitele platite si de mine. Ma bucur ca nu m-ati luat la palme, inca. :)
 Deci, revenind, cum se realizeaza vanzarea ? Ca sa pot afla in timp util si sa-mi manifest dreptul de preemptiune?
 Astept sa publicati raspunsul prin intermediul ziarului Bursa, cel care cu atata bunavointa ne suporta toate aberatiile.
 Cu infrigurare,
 Anton Paul


 
  1.1.   WoooooooooooW  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 09.08.2018, ora 06:54)
 
 Tu zici ceva de aur: nu există în codul CAEN.
 Daca este așa tot ce s-a făcut colectare cu firme de recuperare e fals!
 Recuperarea o putea face doar firma cu care ai semnat contractul și nimeni altcineva?
 NPL e ascunderea imagini negative a bănci în instanță?
 Cum ar arăta la tv că banca x are 1 milion de procese pe rol din 1,5mil de clienți?


 
  1.2.   nu te ambala  (răspuns la opinia nr. 1.1 )
    (mesaj trimis de Anton Paul , in data de 09.08.2018, ora 10:59)
 
 1. La nivelul UE nu exista aceasta activitate in nomenclator. Singura exceptie este Marea Britanie si aceasta pentru ca sectorul financiar-bancar este cel mai dezovltat si serios.
 2. Procedura de vanzare a creditelor presupus neperformante este incalcata fara nicio jena de catre institutiile de credit si acceptata tacit de catre BNR si aprobata prin instante de foarte multi judecatori suficienti. Un bonus al acestor actiuni ilegale il aduc si acesti pseudo-politicieni prin complicarea legislatiei si prin eliminarea responsabilitatii.
 3. Recuperarea se poate face de catre orice firma autorizata de BNR sau ASF.
  DAR NUMAI DUPA CE CREDITORUL A OBTINUT UN DREPT DE EXECUTARE PRIN INSTANTA.Abia in acest moment se poate vinde un credit DOVEDIT neperformant. (Acum are si domnul senator procedura pe scurt si gratis, ca tot ii platim salariul si pensia speciala.)
 4. Procedura ilegala pe care au parcticat-o TOATE institutiile de credit s-a bazat pe un principiu juridic admis fara nicio cercetare, INTERESUL LEGITIM. Aproape toate instantele au considerat acest Interes Legitim al institutiilor de credit ca fiind de nediscutat si ca fiind suficient sa fie clamat pentru a fi dovedit. De fapt, in cvasi majoritatea proceselor cu institutiile de credit, partea adversa porneste cu handicapul infractorului intiparita in mintea judecatorilor. Si nu sunt decat 1,1 milioane de infractori in tara asta in executare silita....
 5. As mai sublinia si alte lucruri, dar nu sunt profet in tara mea, nu sunt nici macar avocat, sunt un neica nimeni care a fost obligat de viata sa citeasca multa legislatie pentru a ma apara de ilegalitatile practicate de sistemul bancar si BNR. Si nu numai.


 
  1.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de Roxana , in data de 09.08.2018, ora 14:44)
 
 Domnule Anton, raspunsul il gasiti singur, daca cititi art 1169 cod civil care, prevede un principiu important pentru raporturile civile, acela al libertatii contractuale. Nu trebuie sa-l jugniti pe dl Zamfir, ci să vă documentati, înainte de a deschide gura.


 
  1.4.   sunteti draguta  (răspuns la opinia nr. 1.3 )
    (mesaj trimis de Anton Paul , in data de 10.08.2018, ora 04:17)
 
 Multumesc pentru atentionare, cunosc articolul, ca deh, bancile si vremurile m-au obligat sa ma informez, dar chiar nu are a face ceea ce spun eu si ceea ce spuneti dumneavoastra, Va recomand cu aceeasi caldura sa cititi oug 99/2006, libertatea dumneavoastra contractuala nu functioneaza in cazul sistemului financiar-bancar. Daca prin absurd s-ar aplica asa, la liber, s-ar numi camatarie si ar fi pedepsita de codul penal.
 Si, pentru a va conduce cat mai rapid catre esenta, articolul 5 si articolul 111 din oug 99/2006 o sa va schimbe impresiile.
 Cat despre jignirile dintre mine si domnul senator, chiar va rog frumos sa o lasati asa, barbateste, intre noi doi.
 Si, daca dumneavoastra considerati ca este o jignire, este opinia dumneavostra, o respect, atata vreme cat chiar aveti un nume real. Cata vreme functionati cu jumatati...
 Un gand bun Roxana, nejignitor...


 
2.  ce sa mai zici
    (mesaj trimis de anonim în data de 09.08.2018, ora 09:29)  
 nu vad ca domnul Zamfir sa aiba competente in domeniul financiar, dar vad ca el se baga la legi pentru banci. Nu sunt in parlament oameni care au studii in acest domeniu ?
 Daniel Zamfir
 Studii
 Institutul de Construcții București, promoția 1993
 Curs de perfecționarea în managementul modern, AROMAR
 Utilizarea tehnicii de calcul în activitatea de management, AROMAR
 Colegiul Național de Apărare - cursuri pentru demnitari - promoția 200


 
  2.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 09.08.2018, ora 10:13)
 
 Vezi ca idolul tau, Manole, tremura in brate la Cinteza: au inchis ochii mizerabili la o teapa de 300 de milioane de euro a BP. Fa-le aer cu frunza de palmier


 
  2.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 09.08.2018, ora 10:47)
 
 Nu de la bancpost a zburat afara geniul care vrea sa-l inlocuiasca pe Isarescu la BNR? Parca isar il cheama ...


 
  2.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 09.08.2018, ora 10:55)
 
 Nu vad nici un fel de competenta la tine, dar vorbesti de competentele altora.


 
  2.4.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de Roxana , in data de 09.08.2018, ora 15:04)
 
 Stimate domn, domnul Zamfir își exercita, cu onoare după părerea mea , misiunea de a propune legi, acestea fiind votate de parlament, daca raspund unei necesități sociale, nu trebuie să ai specializări pentru acest lucru.Ungurii si-au ajutat cetățenii care au avut probleme perioada crizei economice, noi, adică voi, îl jigniți pe acest om, care empatizeaza cu semenii.


 
  2.5.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.4 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 09.08.2018, ora 17:52)
 
 Roxana - exista o specie de trolli cocliti care isi fac veacul pe aici. Probabil papa si ei cate o saorma de la banci. Nu ii lua serios in seama. Oamenii stiu ce a facut dl Zamfir pt ei si il apreciaza.


 
  2.6.   Iarasi sunteti in eroare  (răspuns la opinia nr. 2.4 )
    (mesaj trimis de Anton Paul , in data de 10.08.2018, ora 05:05)
 
 Stimata Roxana,
 Sunt destule lucruri pe care nu le cunoasteti despre domnul senator Zamfir, in mod special, si despre propunerile de legi si necesitatea lor sociala. Dar nu despre aceste lucruri vreau sa va spun acum.
 Proiectul propus de domnul Zamfir este necesar, fara niciun fel de indoiala.
 Insa mai sunt si alte lucruri necesare, de exemplu o propunere cu finalitate. Vedeti dumneavoastra, aceasta propunere reprezinta treapta a douasprezecea a scarii. Ei bine, din aceasta scara lipsesc treptele 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8....
 Iar acest semnal de alarma il tot trag de ceva vreme, i l-am adus la cunostinta in mod direct domnului Zamfir, pe chat-ul FB [ca doar eram prieteni :)))) ] dar si prin postarile mele si prin comentarii. Chiar am aparat acest proiect mai mult decat insusi initiatorul in diverse dezbateri cu cetateni cu opinii bine batatorite, mai ales revansarde politic.
 Acum poate o sa intelegeti ca eu nu am o disputa cu domnul Zamfir, nici chiar cu senatorul Zamfir.
 Eu doar am tras si inca trag un semnal de alarma.
 Daca dumneavoastra considerati ca este onorabil sa rastalmacim vorbele si sa ne suparam ca vacarul pe sat, atunci fie.
 Despre jigniri, desi nu sunt, treaba este si mai simpla: senatorul Zamfir este obligat sa-mi asculte punctele de vedere si sa le discutam/dezbatem. Faptul ca ii reamintesc de salariul platit si de mine si de altii (chiar si dumneavoastra) nu este o jignire, este o obligatie a noastra, a tuturor, de a le reaminti tuturor angajatilor statului ca au si obligatii nu numai drepturi. Chiar mai multe obligatii.
 Un alt lucru important aferent capitolului "jigniri": conform Regulamentului Mesajelor care apare in partea dreapta sau in josul casutei de mesaj, daca cele scrise de mine ar fi constituit o jignire, redactia cenzura mesajul sau partea de mesaj care ar fi adus atingere domnului Zamfir dar nu senatorului Zamfir.
 Partea cu eroarea, de care fac vorbire in titlul comentariului se refera la presupusul ajutor primit de unguri de la statul condus de Victor Orban.
 Asa cum v-am spus si in raspunsul anterior, printre lucrurile postate in GCCC se afla si ceva Decizii/Hotarari ale CJUE cu privire la aceasta mare hotie, creditarea in CHF, la nivelul UE.
 Ei bine, statul maghiar a pierdut cateva batalii importante "datorate" acelui ajutor acordat prin cel putin 3 legi cu aceasta tema CHF si ajutorul. Si nici nu ar fi vreo pierdere mare. Doar 400 de mii din cei circa 850 mii de imprumutati au fost ajutati de statul maghiar si nici ei asa cum credeti dumneavoastra. Din restul 450 de mii "neajutati", marea lor majoritate au fost "ajutati" cu cateva rate platite la 3/4 din valoarea CHF la cursul zilei, circa 5-6.
 Asa ca, va rog frumos, informati-va corect.
 Intamplator, am chiar rude imprumutate/batjocorite in CHF in Ungaria, intamplator in toata paleta de credite, intamplator luate in decurs de un trimestru, intamplator inainte de semnalul de alarma tras de guvernul care a "ajutat".
 Acelasi gand bun, nejignitor....


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 09.08.2018, ora 11:50)  
 Oricum justitia din Romania nu tine cont de Cjue...........


 
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
13.08.2018
BVB
     * Circa 30% din rulaj dat de acțiunile Fondul Proprietatea
     * Picaj de peste 5% pentru titlurile Alro, după publicarea rezultatelor financiare pentru primul semestru
     
     Piața principală a...  click să citești tot articolul
13.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut vineri, pe fondul temerilor legate de eventuala răspândire în afara granițelor a problemelor din Turcia, unde lira a scăzut masiv.  click să citești tot articolul
10.08.2018
BVB
     * Declin de 0,33% pentru BET
     
     Rulajul înregistrat în ședința de tranzacționare de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,8 milioane de lei (7,29 milioane de euro), în...  click să citești tot articolul
10.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa se mențin pe un curs mixt, în condițiile în care investitorii sunt atenți la tensiunile comerciale globale și la rezultatele anunțate de companii.  click să citești tot articolul
09.08.2018
BVB
     * Opt dintre cei nouă indici ai bursei, în creștere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii preponderent în teritoriul...  click să citești tot articolul
09.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs mixt ieri, investitorii fiind atenți la rezultatele companiilor și la tensiunile comerciale dintre SUA și China.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 14 august 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9670
2.3821
3.1200
4.1212
0.1813
0.6250
0.2280
4.6590
5.2228
1.4409
3.6817
0.2479
0.4889
1.0835
0.0612
0.4493
0.6241
4.0854
0.2905
1.0519
0.5934
0.0585
0.3621
0.2159
2.6952
0.0395
0.1489
1.1122
0.6273
0.1229
156.9480
5.6723
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
.