Masa Rotundă - România și Rusia în căutare de noi formate de cooperare
CJUE CERTIFICĂ RETRACTUL LITIGIOS
BURSA 09.08.2018

Emilia Olescu
 
mărește imaginea
     * Daniel Zamfir: "În inițiativa mea pentru retractul litigios, debitorul se poate elibera de datorie dacă plătește colectorului dublul prețului achitat de acesta băncii"
     
     Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) certifică retractul litigios, într-un proces deschis împotriva Banco Santander. CJUE a răspuns unor întrebări adresate de Curtea Supremă din Spania, motivarea deciziei fiind emisă în data de 7 august.
     Aceasta arată: "Directiva 93 din 2013 nu este aplicabilă practicii unui profesionist care constă în cesiunea sau în cumpărarea unei creanțe deținute față de un consumator, fără ca posibilitatea unei asemenea cesiuni să fie prevăzută în contractul de împrumut încheiat cu acest consumator, fără ca acesta din urmă să fie informat în prealabil despre respectiva cesiune sau să își dea consimțământul la aceasta și fără a i se acorda acestuia posibilitatea să își răscumpere datoria și, astfel, să o stingă, prin rambursarea către cesionar a prețului pe care acesta l-a plătit pentru cesiunea menționată, majorat cu costurile, cu dobânzile și cu cheltuielile de judecată aplicabile".
     După publicarea acestei motivări, senatorul ALDE Daniel Cătălin Zamfir, care a depus, în Parlament, o inițiativă legislativă privind retractul litigios, a scris, ieri, pe pagina sa de Facebook: "Spania are retract litigios, aplicabil și consumatorilor. Este identic cu ceea ce era reglementat la noi înainte de Codul civil 2011: debitorul a cărui datorie a fost cesionată unui colector de creanțe (sau unui terț oarecare) poate să stingă creanța plătind cesionarului prețul efectiv plătit de el creditorului initial, plus cheltuielile de procedură. CJUE a spus că această dispoziție din Codul civil spaniol este imperativă, neputând fi înlăturată de la aplicare prin contractul de cesiune sau prin contractul de credit, și neputând fi eliminată din contract de instanță, întrucât se prezumă că este vorba de un echilibru rezonabil al raporturilor debitor-creditor-colector de creanțe, gândit de legiuitor.
     În varianta propusă de mine pentru retractul litigios al consumatorului și aflată acum la Camera Deputaților, debitorul se poate elibera dacă platește colectorului dublul acelui preț. Mai mult decât echilibrat. CJUE validează indirect acest proiect. Nu există niciun alt motiv de întârziere a adoptării lui".
     Printre altele, motivarea CJUE mai arată că Directiva 93/13 prevede interzicerea clauzelor standard care, în contradicție cu cerința de bună-credință, provoacă un dezechilibru semnificativ între drepturile și obligațiile părților ce decurg conform articolului contract, în detrimentul consumatorului
     De asemenea, Curia nu se opune unei jurisprudențe naționale, precum cea a Curții Supreme din Spania, potrivit căreia "consecința caracterului abuziv al unei clauze nenegociate a unui contract de împrumut încheiat cu un consumator care stabilește rata dobânzilor moratorii constă în eliminarea totală a acestor dobânzi, dobânzile obișnuite prevăzute în acest contract continuând să curgă".
     În răspunsurile sale la întrebările adresate de Instanța spaniolă, Curtea de Justiție a UE invocă decizia din cazul Andriciuc versurs Banca Româ­nească, în care banca este acționată în jus­tiție pe clauze abuzive. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  sper sa cititi domnule senator...
    (mesaj trimis de Anton Paul în data de 09.08.2018, ora 00:40)  
 Stimate domnule senator,
 Initiativa este laudabila si ar putea aduce ceva usurare celor executati silit. Subliniez: AR PUTEA.
 Acest lucru este insa umbrit de faptul ca intre altele, la acest moment, NU EXISTA O PROCEDURA LEGALA DE cesionare a creditelor neperfomante catre acesti "colectori de creante". De fapt nici nu exista nici activitatea in Clasificarea Activitatilor din Economia Nationala (CAEN). Deci nu are cine sa "colecteze creante". Dar sa spunem ca se poate forta nota cu un cod CAEN apropiat. Puteti sa ne spuneti cum vine "colectorul de creante" si cumpara de la banca/IFN/cooperativa de credit aceste pachete de credite "neperformante", o prevedere legala, ceva? Ca tot caut de ceva vreme. V-am intrebat si pe dumneavoastra, dar ati reusit performanta sa ma blocati si sa blocati toate caile de comunicare intre un cetatean-contribuabil si dumneavoastra, cetatean-angajat al contribuabilului si traitor din taxele si impozitele platite si de mine. Ma bucur ca nu m-ati luat la palme, inca. :)
 Deci, revenind, cum se realizeaza vanzarea ? Ca sa pot afla in timp util si sa-mi manifest dreptul de preemptiune?
 Astept sa publicati raspunsul prin intermediul ziarului Bursa, cel care cu atata bunavointa ne suporta toate aberatiile.
 Cu infrigurare,
 Anton Paul


 
  1.1.   WoooooooooooW  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 09.08.2018, ora 06:54)
 
 Tu zici ceva de aur: nu există în codul CAEN.
 Daca este așa tot ce s-a făcut colectare cu firme de recuperare e fals!
 Recuperarea o putea face doar firma cu care ai semnat contractul și nimeni altcineva?
 NPL e ascunderea imagini negative a bănci în instanță?
 Cum ar arăta la tv că banca x are 1 milion de procese pe rol din 1,5mil de clienți?


 
  1.2.   nu te ambala  (răspuns la opinia nr. 1.1 )
    (mesaj trimis de Anton Paul , in data de 09.08.2018, ora 10:59)
 
 1. La nivelul UE nu exista aceasta activitate in nomenclator. Singura exceptie este Marea Britanie si aceasta pentru ca sectorul financiar-bancar este cel mai dezovltat si serios.
 2. Procedura de vanzare a creditelor presupus neperformante este incalcata fara nicio jena de catre institutiile de credit si acceptata tacit de catre BNR si aprobata prin instante de foarte multi judecatori suficienti. Un bonus al acestor actiuni ilegale il aduc si acesti pseudo-politicieni prin complicarea legislatiei si prin eliminarea responsabilitatii.
 3. Recuperarea se poate face de catre orice firma autorizata de BNR sau ASF.
  DAR NUMAI DUPA CE CREDITORUL A OBTINUT UN DREPT DE EXECUTARE PRIN INSTANTA.Abia in acest moment se poate vinde un credit DOVEDIT neperformant. (Acum are si domnul senator procedura pe scurt si gratis, ca tot ii platim salariul si pensia speciala.)
 4. Procedura ilegala pe care au parcticat-o TOATE institutiile de credit s-a bazat pe un principiu juridic admis fara nicio cercetare, INTERESUL LEGITIM. Aproape toate instantele au considerat acest Interes Legitim al institutiilor de credit ca fiind de nediscutat si ca fiind suficient sa fie clamat pentru a fi dovedit. De fapt, in cvasi majoritatea proceselor cu institutiile de credit, partea adversa porneste cu handicapul infractorului intiparita in mintea judecatorilor. Si nu sunt decat 1,1 milioane de infractori in tara asta in executare silita....
 5. As mai sublinia si alte lucruri, dar nu sunt profet in tara mea, nu sunt nici macar avocat, sunt un neica nimeni care a fost obligat de viata sa citeasca multa legislatie pentru a ma apara de ilegalitatile practicate de sistemul bancar si BNR. Si nu numai.


 
  1.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de Roxana , in data de 09.08.2018, ora 14:44)
 
 Domnule Anton, raspunsul il gasiti singur, daca cititi art 1169 cod civil care, prevede un principiu important pentru raporturile civile, acela al libertatii contractuale. Nu trebuie sa-l jugniti pe dl Zamfir, ci să vă documentati, înainte de a deschide gura.


 
  1.4.   sunteti draguta  (răspuns la opinia nr. 1.3 )
    (mesaj trimis de Anton Paul , in data de 10.08.2018, ora 04:17)
 
 Multumesc pentru atentionare, cunosc articolul, ca deh, bancile si vremurile m-au obligat sa ma informez, dar chiar nu are a face ceea ce spun eu si ceea ce spuneti dumneavoastra, Va recomand cu aceeasi caldura sa cititi oug 99/2006, libertatea dumneavoastra contractuala nu functioneaza in cazul sistemului financiar-bancar. Daca prin absurd s-ar aplica asa, la liber, s-ar numi camatarie si ar fi pedepsita de codul penal.
 Si, pentru a va conduce cat mai rapid catre esenta, articolul 5 si articolul 111 din oug 99/2006 o sa va schimbe impresiile.
 Cat despre jignirile dintre mine si domnul senator, chiar va rog frumos sa o lasati asa, barbateste, intre noi doi.
 Si, daca dumneavoastra considerati ca este o jignire, este opinia dumneavostra, o respect, atata vreme cat chiar aveti un nume real. Cata vreme functionati cu jumatati...
 Un gand bun Roxana, nejignitor...


 
2.  ce sa mai zici
    (mesaj trimis de anonim în data de 09.08.2018, ora 09:29)  
 nu vad ca domnul Zamfir sa aiba competente in domeniul financiar, dar vad ca el se baga la legi pentru banci. Nu sunt in parlament oameni care au studii in acest domeniu ?
 Daniel Zamfir
 Studii
 Institutul de Construcții București, promoția 1993
 Curs de perfecționarea în managementul modern, AROMAR
 Utilizarea tehnicii de calcul în activitatea de management, AROMAR
 Colegiul Național de Apărare - cursuri pentru demnitari - promoția 200


 
  2.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 09.08.2018, ora 10:13)
 
 Vezi ca idolul tau, Manole, tremura in brate la Cinteza: au inchis ochii mizerabili la o teapa de 300 de milioane de euro a BP. Fa-le aer cu frunza de palmier


 
  2.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 09.08.2018, ora 10:47)
 
 Nu de la bancpost a zburat afara geniul care vrea sa-l inlocuiasca pe Isarescu la BNR? Parca isar il cheama ...


 
  2.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 09.08.2018, ora 10:55)
 
 Nu vad nici un fel de competenta la tine, dar vorbesti de competentele altora.


 
  2.4.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de Roxana , in data de 09.08.2018, ora 15:04)
 
 Stimate domn, domnul Zamfir își exercita, cu onoare după părerea mea , misiunea de a propune legi, acestea fiind votate de parlament, daca raspund unei necesități sociale, nu trebuie să ai specializări pentru acest lucru.Ungurii si-au ajutat cetățenii care au avut probleme perioada crizei economice, noi, adică voi, îl jigniți pe acest om, care empatizeaza cu semenii.


 
  2.5.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.4 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 09.08.2018, ora 17:52)
 
 Roxana - exista o specie de trolli cocliti care isi fac veacul pe aici. Probabil papa si ei cate o saorma de la banci. Nu ii lua serios in seama. Oamenii stiu ce a facut dl Zamfir pt ei si il apreciaza.


 
  2.6.   Iarasi sunteti in eroare  (răspuns la opinia nr. 2.4 )
    (mesaj trimis de Anton Paul , in data de 10.08.2018, ora 05:05)
 
 Stimata Roxana,
 Sunt destule lucruri pe care nu le cunoasteti despre domnul senator Zamfir, in mod special, si despre propunerile de legi si necesitatea lor sociala. Dar nu despre aceste lucruri vreau sa va spun acum.
 Proiectul propus de domnul Zamfir este necesar, fara niciun fel de indoiala.
 Insa mai sunt si alte lucruri necesare, de exemplu o propunere cu finalitate. Vedeti dumneavoastra, aceasta propunere reprezinta treapta a douasprezecea a scarii. Ei bine, din aceasta scara lipsesc treptele 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8....
 Iar acest semnal de alarma il tot trag de ceva vreme, i l-am adus la cunostinta in mod direct domnului Zamfir, pe chat-ul FB [ca doar eram prieteni :)))) ] dar si prin postarile mele si prin comentarii. Chiar am aparat acest proiect mai mult decat insusi initiatorul in diverse dezbateri cu cetateni cu opinii bine batatorite, mai ales revansarde politic.
 Acum poate o sa intelegeti ca eu nu am o disputa cu domnul Zamfir, nici chiar cu senatorul Zamfir.
 Eu doar am tras si inca trag un semnal de alarma.
 Daca dumneavoastra considerati ca este onorabil sa rastalmacim vorbele si sa ne suparam ca vacarul pe sat, atunci fie.
 Despre jigniri, desi nu sunt, treaba este si mai simpla: senatorul Zamfir este obligat sa-mi asculte punctele de vedere si sa le discutam/dezbatem. Faptul ca ii reamintesc de salariul platit si de mine si de altii (chiar si dumneavoastra) nu este o jignire, este o obligatie a noastra, a tuturor, de a le reaminti tuturor angajatilor statului ca au si obligatii nu numai drepturi. Chiar mai multe obligatii.
 Un alt lucru important aferent capitolului "jigniri": conform Regulamentului Mesajelor care apare in partea dreapta sau in josul casutei de mesaj, daca cele scrise de mine ar fi constituit o jignire, redactia cenzura mesajul sau partea de mesaj care ar fi adus atingere domnului Zamfir dar nu senatorului Zamfir.
 Partea cu eroarea, de care fac vorbire in titlul comentariului se refera la presupusul ajutor primit de unguri de la statul condus de Victor Orban.
 Asa cum v-am spus si in raspunsul anterior, printre lucrurile postate in GCCC se afla si ceva Decizii/Hotarari ale CJUE cu privire la aceasta mare hotie, creditarea in CHF, la nivelul UE.
 Ei bine, statul maghiar a pierdut cateva batalii importante "datorate" acelui ajutor acordat prin cel putin 3 legi cu aceasta tema CHF si ajutorul. Si nici nu ar fi vreo pierdere mare. Doar 400 de mii din cei circa 850 mii de imprumutati au fost ajutati de statul maghiar si nici ei asa cum credeti dumneavoastra. Din restul 450 de mii "neajutati", marea lor majoritate au fost "ajutati" cu cateva rate platite la 3/4 din valoarea CHF la cursul zilei, circa 5-6.
 Asa ca, va rog frumos, informati-va corect.
 Intamplator, am chiar rude imprumutate/batjocorite in CHF in Ungaria, intamplator in toata paleta de credite, intamplator luate in decurs de un trimestru, intamplator inainte de semnalul de alarma tras de guvernul care a "ajutat".
 Acelasi gand bun, nejignitor....


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 09.08.2018, ora 11:50)  
 Oricum justitia din Romania nu tine cont de Cjue...........


 
Aceeasi sectiune (Banci Asigurari)
LUCIAN ISAR, DESPRE LIMITAREA GRADULUI DE ÎNDATORARE A POPULAȚIEI:
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
cel mai mare proiect de mediu
Jurnal Bursier
19.10.2018
BVB
     * BET-NG, singurul indice în creștere
       * BET-NG, singurul indice în creștere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de joi, deprecieri pentru opt dintre cei nouă indici,...  click să citești tot articolul
19.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
18.10.2018
BVB
     * Rulaj de numai 37 milioane de lei, în condițiile lipsei transferurilor de tip "deal"
       Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 37,16 milioane de lei, sub valoarea înregistrată în ședința anterioară,...  click să citești tot articolul
18.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene s-au înscris pe un curs negativ în a doua parte a zilei de ieri, din cauza evoluțiilor din sectorul auto, generate de apariția informației conform căreia vânzările de mașini s-au...  click să citești tot articolul
17.10.2018
BVB
     * Transferuri cu 0,5% din acțiunile Fondul Proprietatea, realizate prin piața "deal"
       * Transferuri cu 0,5% din acțiunile Fondul Proprietatea, realizate prin piața "deal"
     
     Ședința de tranzacționare de ieri a fost marcată de aprecieri ale tuturor indicilor bursei, evoluție...  click să citești tot articolul
17.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, investitorii fiind atenți mai degrabă la raportările financiare ale companiilor, pentru trimestrul al treilea, decât la alte informații.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 18 octombrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8934
2.3856
3.1071
4.0769
0.1805
0.6254
0.2261
4.6658
5.3102
1.4494
3.5981
0.2380
0.4931
1.0868
0.0618
0.4520
0.7283
4.0493
0.2849
1.0981
0.5837
0.0551
0.3572
0.2144
2.6609
0.0394
0.1445
1.1024
0.6288
0.1242
159.3087
5.6416
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.10.2018
     Italian finance minister, Giovanni Tria, recently said that the yield of government bonds is not justified by the fundamental aspects of the budget and it is expecting a drop in them, in order for "the negative effects on the banking system to be avoided".  click here to read the entire article
12.10.2018
     * American president criticized the central bank for raising the interest rates
     * Bloomberg: The richest people in the world have lost 99 billion dollars following the drops in the stock market
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "There is no real danger of us being faced with a stock market crash"
     
     The stock markets of the world saw major drops yesterday, especially those in Asia and Europe, following the Wednesday evolutions of the American markets. Yesterday, on the markets, panic came as a result of American president Donald Trump against the central bank (Federal Reserve - Fed), concerning the interest rate hikes.  click here to read the entire article
01.10.2018
REPORT FROM ROME
     Some people mistake direct democracy with "the popular democracy regime" of communism. No, it is called direct democracy, because the decision is not mediated by representatives.  click here to read the entire article
26.09.2018
THE ROMANIAN DEVELOPMENT CONFERENCE STRATEGY / LÁSZLÓ BORBÉLY, STATE ADVISOR:
     * "We should more seriously concern ourselves with the durable development concept"
     
     The National Strategy for Sustainable Development of Romania will be completed by October 1st, according to Laszlo Borbely, State Counselor, Head of the Department for Sustainable Development of the Government, who states:  click here to read the entire article
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
.