Apanova
DACĂ NU VA CREȘTE CEREREA PE CREDITARE
BURSA 09.01.2018

EMILIA OLESCU
 
mărește imaginea
     * BNR a majorat rata dobânzii cheie la 2%
       În ton cu estimările analiștilor, Banca Națională a României (BNR) a majorat, ieri, rata dobânzii de politică monetară, de la 1,75% la 2%. Mișcarea Consiliului de Administrație (CA) al Băncii Centrale nu surprinde piața, specialiștii preconizând încă de anul trecut că BNR va adopta această măsură. Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, ne-a spus: "Perspectivele arată că inflația va crește în prima parte a acestui an până la 4,5-5%, iar, în acest context, inevitabil că și dobânzile se vor majora, iar Banca Națională a României va trebui să reacționeze. Noi ne așteptăm ca rata dobânzii de politică monetară să crească, în acest an, în cinci ședințe, și să ajungă la 3%, la finalul lui 2018".
     Și economistul Aurelian Dochia, administrator în cadrul BRD Groupe Societe Generale, este de părere că dobânzile vor crește în continuare, însă într-un ritm lent. "Nu cred că vom avea motive pentru tulburări în piață", ne-a spus domnia sa, estimând: "Este destul de probabil să mai urmeze și alte creșteri ale ratei dobânzii cheie, iar dacă economia rămâne dinamică probabil că vor crește și dobânzile la credite, chiar peste cele ale BNR. Dacă aprecierea economică va fi mai slabă, atunci și ritmul majorărilor de dobândă va fi mai mic".
     În opinia domnului Dochia, este foarte normal ca dobânzile la depozite să nu crească atât de repede precum cele la credite, întrucât "băncile au încă rezerve foarte mari de depozite și nu sunt disperate să își facă noi rezerve".
     Întreg peisajul economic este schimbat de creșterea ratei inflației, ne-a mai spus Aurelian Dochia, care opinează că, "dacă aceasta va depăși 3%, atunci tot tabloul conturat în ultimii trei ani se va schimba".
     Și ROBOR este pe o tendință de creștere, chiar dacă în ultimele zile acest indice a mai scăzut, spun specialiștii. Creșterea ROBOR nu va fi atât de bruscă încât să destabilizeze piața, conform analistului economic Aurelian Dochia, care ne-a explicat: "Dacă cererea de credite va crește, atunci va trebui ca băncile să atragă bani din depozite și, în consecință, dobânzile la depozite se vor majora. În caz contrar, s-ar putea să ne așteptăm la creșteri de dobânzi la depozite abia în a doua parte a anului".
     * Isărescu: "Impactul majorării dobânzii cheie asupra ROBOR este minor"
     Impactul majorării dobânzii de politică monetară asupra ROBOR la trei și șase luni este minor, susține Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României.
     Oficialul Băncii Centrale a spus, ieri, citat de Agerpres: "Dacă ne uităm la realitate, aceasta este următoarea: dobânzile care vă interesează - ROBOR la 3 și la 6 luni - au scăzut aproape permanent în ultimele săptămâni. Astăzi (n.r. ieri), ROBOR a ajuns la 2% la 3 luni, pe fondul unui excedent temporar de lichiditate. Această majorare a ratei dobânzii (n.r. de politică monetară) nu înseamnă că se va majora ROBOR, în baza căruia se calculează dobânda la creditele în lei acordate populației".
     Afirmația domniei sale vine în contextul în care, la finalul săptămânii trecute, fostul bancher Lucian Isar a precizat că aprecierea dobânzii de politică monetară "nu va face decât să consolideze creșterea ROBOR din ultima perioadă".
     Mugur Isărescu a continuat: "S-ar putea ca efectul în piață să fie ușor deosebit. Nu vedem mișcări ample ale dobânzilor. Datoria mea e să transmit acest lucru și să subliniez că modificarea ROBOR, care probabil va apărea - posibil să coboare la 3 luni și sub 2% -, va depinde de condițiile de piață. Impactul este minor și, în consecință, mediatizarea excesivă trebuie să fie atenuată".
     Indicele ROBOR ar trebui să crească repede peste rata inflației, spunea senatorul PNL Florin Cîțu, la finalul anului trecut.
     Rata inflației va depăși 4%, în primăvara anului viitor, urmând să coboare către 3,1% în septembrie 2018, respectiv 3,2% la finalul anului următor, după cum a anunțat, anul trecut, Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR) Mugur Isărescu. Dobânzile de pe piața noastră vor crește în mod inevitabil, pentru că inflația crește, consideră Ionuț Dumitru.
     BNR crede în dobânda cheie, ne-a spus, anul trecut, Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul BNR, explicând: "Cu mult timp în urmă, chiar prin vocea Guvernatorului, Banca Națională a subliniat că, spre deosebire de băncile centrale din țările dezvoltate - de FED și de BCE, care au coborât foarte mult dobânda și în momente importante au rămas și fără arme și fără gloanțe, neputând să mai folosească instrumentele de politică monetară -, BNR a avut grijă întotdeauna să nu ducă dobânda foarte mult în jos.
     În 2009, a început să scadă dobânda și după ce aceasta a coborât de câteva ori, a stagnat. Apoi, în noiembrie 2011, a fost începutul unui nou val de coborâre a dobânzii, care s-a dus până la 1,75%, când s-a oprit din cădere și nu a mai făcut niciun pas. Astfel, Banca Centrală a României și-a păstrat și armele și gloanțele cu care să intervină dacă, Doamne ferește, vin vremuri grele". Specialistul ne-a mai explicat că băncile centrale ridică dobânda cheie atunci când crește inflația, "care se combate cu dobânzi în plus". Pe lângă inflație, mai sunt o serie de alți factori de care BNR ține cont în ședința de Consiliu când stabilește nivelul dobânzii cheie, ne-a mai spus Adrian Vasilescu, adăugând: "După ce sunt prezentate toate analizele, toate punctele de vedere, după ce are loc și ședința de politică monetară, care o precede pe cea a Consiliului, abia la final se votează nivelul dobânzii. Până atunci, nimeni nu poate aprecia ce se va întâmpla cu ea. Întâi sunt analizați toți factorii, sunt luate în considerare mai multe amănunte, nu doar prețurile, ci și PIB, deficit etc. și abia apoi se votează o decizie".
     * BNR a majorat și ratele dobânzilor pentru facilitățile de depozit și de creditare
     Banca Națională a majorat rata dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1% pe an, de la 0,75% și rata dobânzii aferente facilității de creditare la 3% pe an, de la 2,75%. BNR a păstrat nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei și în valută ale instituțiilor de credit.
     Reprezentanții BNR au amintit că rata anuală a inflației a continuat să crească, în primele două luni ale trimestrului al patrulea din 2017, urcând, în octombrie, la 2,63%, de la 1,77% în septembrie, și la 3,23% în noiembrie, nivel inferior limitei de sus a intervalului de variație al țintei, dar mai mare decât cel prognozat.
     "Creșterea prețurilor bunurilor și serviciilor destinate consumului a fost cvasigenerală, aproape toate componentele IPC contribuind la accelerarea inflației", precizează Banca Centrală, adăugând: "Evoluția a fost determinată, cu precădere, de factorii de natura ofertei, principala influență aparținând prețurilor administrate, ca urmare a creșterii tarifului energiei electrice, precum și prețului combustibilului, în contextul majorării accizei la carburanți și a cotațiilor internaționale ale petrolului".
     Creșterea economică, în trimestrul al treilea 2017, a continuat să se accelereze semnificativ, peste așteptări, atrage atenția BNR, precizând că dinamica anuală a PIB real a atins nivelul de 8,8%, de la 6,1% în trimestrul anterior.
     Contribuția exportului net la evoluția PIB și-a dublat valoarea negativă (la -1,2 puncte procentuale), pe fondul decelerării mai puternice a dinamicii anuale a exporturilor de bunuri și servicii în raport cu cea a importurilor, conform datelor BNR.
     Deficitul comercial și-a continuat evoluția nefavorabilă, cumulând, în primele zece luni ale anului trecut, 9,4 miliarde euro, valoare superioară celei corespunzătoare întregului an 2016.
     Cele mai recente evaluări relevă perspectiva continuării creșterii ratei anuale a inflației în lunile următoare, determinată în principal de factori de natura ofertei, precum și de presiunile în creștere ale factorilor fundamentali, care se suprapun în primele luni din 2018 efectelor de bază inflaționiste asociate reducerilor și eliminărilor de impozite indirecte și scăderilor de prețuri administrate.
     Conform BNR, incertitudinile și riscurile asociate perspectivei inflației provin în principal din conduita politicii fiscale și a celei de venituri, volatilității prețului internațional al petrolului și ritmului expansiunii economice a zonei euro și pe plan global. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Aceeasi sectiune (Banci Asigurari)
ÎN MARTIE 2018 FAȚĂ DE ACEEAȘI LUNĂ DIN 2017
ALERT: CEL MAI MARE NIVEL DIN ULTIMII TREI ANI ȘI JUMĂTATE
DIN MĂRUNTAIELE RĂZBOIULUI VALUTAR SUA - CHINA - UE
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
26.04.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs negativ ieri, investitorii fiind mai interesați de titlurile de stat americane - datorită randamentelor - decât de acțiuni.  click să citești tot articolul
26.04.2018
BVB
     Rulajul înregistrat în ședința de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 61,08 milioane de lei (13,14 milioane de euro), circa o treime din valoarea tranzacționată fiind realizată cu...  click să citești tot articolul
25.04.2018
BVB
     * Dragoș Mesaroș, Goldring: "Dacă BET reușește să construiască un suport în zona nivelului de 9.000 de puncte, există șanse importante ca indicele să continue să urce"
     
     Piața...  click să citești tot articolul
25.04.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au fluctuat ieri, investitorii din regiune fiind atenți la rezultatele financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
24.04.2018
BVB
     Bursa de Valori București (BVB) a avut parte de un debut de săptămână pozitiv din punctul de vedere al cotațiilor, toți indicii încheind ședința de tranzacționare de ieri în creștere.  click să citești tot articolul
24.04.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au urmat un curs pozitiv în a doua parte a zilei de ieri, pe fondul unor date mixte privind economia regiunii.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 25 aprilie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8872
2.3762
2.9606
3.8777
0.1826
0.6240
0.2150
4.6474
5.3147
1.4856
3.4903
0.2308
0.4800
1.1024
0.0617
0.4459
0.9335
3.8065
0.3054
1.0960
0.6024
0.0570
0.3523
0.2012
2.7010
0.0393
0.1448
1.0364
0.6263
0.1207
162.1320
5.4996
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
25.04.2018
DEPUTY PRIME-MINISTER VIOREL ȘTEFAN:
     * Bogdan Chirițoiu: "The European Commission will force the future buyer of Sidex Galați to increase the output of steel"
     ArcelorMittal may only sell the Galați metallurgic plant with the explicit agreement of the Romanian state, and the European Commission will ensure that the output of the plant will increase after the transaction, deputy prime-minister Viorel Ștefan said yesterday, in a conference on the issue of major industrial energy consumers.  click here to read the entire article
20.04.2018
     * "Iliescu on trial for all the bloodshed!" was one of the powerful slogans of the University Square, as well as "Iliescu - KGB, go back to the USSR!".
     We, who had organized the marathon protest of the century, knew who Ion Iliescu was, as the rest of the Romanian people took a long time to catch on, even Brucan was wrong in his estimate that the much maligned "stupid people" would take two decades to "awake".  click here to read the entire article
16.04.2018
     * - The Syrian gas attack did not exist, the American missiles were brought down, then where are the dead coming from?!
     * - It is enough to tell Syrians that they are attacked and killing each other?
     Friday, Syria was attacked by war attacks, in which a warship of the United Nations which operate in the Red Sea (according to the American officials), American B-1 bombers, four British Royal Tornado GR4 aircraft (which fired Storm Shadow missiles) and French Rafale jets.  click here to read the entire article
12.04.2018
     New Delhi, March 4th, 2017 - I am in the garden of the Royal Plaza hotel, sitting next to the table of a group of Indians, probably Hindus, two women in colorful saris and two men, all of them in their fifties. They are checking me out, I catch them doing it a few times. A Romanian manea, with heavy Indian influences starts playing from the speakers, I am surprised, I start laughing.  click here to read the entire article
02.04.2018
FOR THE FIRST TIME AFTER THE LOSS OF 2.6 BILLION LEI OF 2014
     The Romanian Commercial Bank (BCR) has proposed to shareholders the distribution of dividends of 228.12 million lei, out of the profit of 570 million lei, for last year, this being the first year with such an item on the agenda of the General Shareholder Meeting, after the huge loss of 2014, of 2.6 billion lei, caused by the high provisions and the sale of non-performing loans.  click here to read the entire article
30.03.2018
     The website of the National Bank of Romania still includes the statement that its monetary policy strategy is the direct targeting of inflation.  click here to read the entire article
28.03.2018
     No investor has expressed interest in the privatization of the "Sanevit 2003" disposable syringes factory of Arad, as part of the last procedure initiated by the Ministry of the Economy, which took over the company in 2012 to save ut from bankruptcy, but since then, several attempts at privatization have failed, and since 2013 the plant hasn't manufactured anything, according to News.ro.  click here to read the entire article
27.03.2018
ALEXANDRU BOTEZ, ELECTRICA SHAREHOLDER:
     * The Ministry of Energy has requested the election of a new Board of Directors, even though the current management was elected in October, for a four-year term
     * The company's directors are entitled to compensation in the event of their unjustified dismissal
     * Challenges in court concerning the prior elections would remain groundless
       The proposal of the Ministry of Energy that the shareholders of Electrica (EL) decide, in the General Shareholder Meeting of April 27th, the election of the members of the Board of Directors, through the cumulative vote method, for a term of four years, even though the current directors were elected in October 2017, also for four years, has caused discontent among some shareholders.  click here to read the entire article
22.03.2018
     "The markets are turning into the markets' greatest enemy", wrote an analyst of Goldman Sachs in a note addressed to its customers, according to an article by Bloomberg, and the jump in the VIX volatility index last month "is a symptom of the financial fragility".  click here to read the entire article
19.03.2018
AS SHAREHOLDER,
     * The president of the Association of Brokers has taken the matter to the County Court of Cluj, to address the capital reduction of 2014 and the subsequent decisions of the company
     * Liviu Stoleru, CEO of Cemacon, told us on Thursday, that "no notification has been received from the company concerning such a topic"
     * The case was recorded on Friday, with the County Court of Cluj
     * BCR sold to BOF for 2 Euros the non-performing loans of 16.5 million Euros of "Cemacon" and "Ambient"
       * UPDATE 15.45 "Cemacon" confirms the lawsuit brought by Dan Paul
     "Cemacon" today sent the Bucharest Stock Exchange, a report whereby it confirms the existence of the lawsuit brought by Dan Paul, the president of the Association of Brokers. However, the officials of the company wrote that they have no details about the case.
     -------
     Dan Paul, the president of the Association of Brokers, has sued "Cemacon" (CEON), acting as shareholder, seeking the annulment of the shareholders' decision of March 24th, 2014, concerning the reduction of the share capital and of the subsequent acts, according to a notification seen by "BURSA".  click here to read the entire article
15.03.2018
THE NATIONAL BANK OF ROMANIA ISN'T COMMENTING, EVEN THOUGH BOTH COMMERCIAL BANKS ARE LISTED ON THE STOCK EXCHANGE
     The National Bank of Romania (BNR) has blocked the acquisition of Banca Românească by OTP Bank România, according to information which appeared yesterday in the Romanian press, as well as on some foreign websites. Thus, the NBR hasn't issued an opinion on the transaction, even though the time by which it should have done so expired since back in autumn last year.  click here to read the entire article
14.03.2018
RAINER SEELE, OMV:
     * OMV has a budget of 10 billion Euros for takeovers, until 2025 and it is targeting the markets in the Middle East and Asia Pacific
     * Manfred Leitner: "It is unknown how the BRUA pipeline will be implemented, but I don't think that all the gas volumes of the Black Sea that get exported will only go to the West"
       OMV wants to reduce its dependence on the European market, between 2020-2025, and will focus on acquisitions in the Middle East and Asia Pacific, according to CEO Rainer Seele.  click here to read the entire article
07.03.2018
ACCORDING TO AN EUROPEAN COMMISSION DOCUMENT, SEEN BY BLOOMBERG
     The European Union (EU) intends to apply tariffs for imports of 2.8 billion Euros (3.5 billion dollars) in the US, from T-shirts and bourbon, to motorbikes, if American president Donald Trump continues its plan to impose 25% tariffs for foreign steel acquisitions, according to Bloomberg.  click here to read the entire article
06.03.2018
     * The EU, which is preparing retaliatory tariffs of its own against the US, is carrying out talks with the countries that will be affected by the taxes proposed by the Americans: Japan, Canada, Brazil and Turkey
     * German economy minister: "President Trump wants to play a game that no one can win"
       One of the top advisors to US president Donald Trump has recently announced that the US will not make any exception from the application of tariffs set on imported steel and aluminum, even if the EU is preparing reprisals, according to ft.com.  click here to read the entire article
05.03.2018
LAST WEEK, ROMANIA HAD THE BIGGEST IMPORTS OF NATURAL GAS IN THE LAST FIVE YEARS
     * In Europe, the cold weather has led to a significant rise in the price of natural gas
       Last week, Romania imported about one third of the daily natural gas consumption to get it through the cold winter period, these being the biggest daily imports of natural gas in the last five years, according to some sources from the energy sector, quoted by Agerpres.  click here to read the entire article
.