DACĂ NU VA CREȘTE CEREREA PE CREDITARE
BURSA 09.01.2018

EMILIA OLESCU
 
mărește imaginea
     * BNR a majorat rata dobânzii cheie la 2%
       În ton cu estimările analiștilor, Banca Națională a României (BNR) a majorat, ieri, rata dobânzii de politică monetară, de la 1,75% la 2%. Mișcarea Consiliului de Administrație (CA) al Băncii Centrale nu surprinde piața, specialiștii preconizând încă de anul trecut că BNR va adopta această măsură. Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, ne-a spus: "Perspectivele arată că inflația va crește în prima parte a acestui an până la 4,5-5%, iar, în acest context, inevitabil că și dobânzile se vor majora, iar Banca Națională a României va trebui să reacționeze. Noi ne așteptăm ca rata dobânzii de politică monetară să crească, în acest an, în cinci ședințe, și să ajungă la 3%, la finalul lui 2018".
     Și economistul Aurelian Dochia, administrator în cadrul BRD Groupe Societe Generale, este de părere că dobânzile vor crește în continuare, însă într-un ritm lent. "Nu cred că vom avea motive pentru tulburări în piață", ne-a spus domnia sa, estimând: "Este destul de probabil să mai urmeze și alte creșteri ale ratei dobânzii cheie, iar dacă economia rămâne dinamică probabil că vor crește și dobânzile la credite, chiar peste cele ale BNR. Dacă aprecierea economică va fi mai slabă, atunci și ritmul majorărilor de dobândă va fi mai mic".
     În opinia domnului Dochia, este foarte normal ca dobânzile la depozite să nu crească atât de repede precum cele la credite, întrucât "băncile au încă rezerve foarte mari de depozite și nu sunt disperate să își facă noi rezerve".
     Întreg peisajul economic este schimbat de creșterea ratei inflației, ne-a mai spus Aurelian Dochia, care opinează că, "dacă aceasta va depăși 3%, atunci tot tabloul conturat în ultimii trei ani se va schimba".
     Și ROBOR este pe o tendință de creștere, chiar dacă în ultimele zile acest indice a mai scăzut, spun specialiștii. Creșterea ROBOR nu va fi atât de bruscă încât să destabilizeze piața, conform analistului economic Aurelian Dochia, care ne-a explicat: "Dacă cererea de credite va crește, atunci va trebui ca băncile să atragă bani din depozite și, în consecință, dobânzile la depozite se vor majora. În caz contrar, s-ar putea să ne așteptăm la creșteri de dobânzi la depozite abia în a doua parte a anului".
     * Isărescu: "Impactul majorării dobânzii cheie asupra ROBOR este minor"
     Impactul majorării dobânzii de politică monetară asupra ROBOR la trei și șase luni este minor, susține Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României.
     Oficialul Băncii Centrale a spus, ieri, citat de Agerpres: "Dacă ne uităm la realitate, aceasta este următoarea: dobânzile care vă interesează - ROBOR la 3 și la 6 luni - au scăzut aproape permanent în ultimele săptămâni. Astăzi (n.r. ieri), ROBOR a ajuns la 2% la 3 luni, pe fondul unui excedent temporar de lichiditate. Această majorare a ratei dobânzii (n.r. de politică monetară) nu înseamnă că se va majora ROBOR, în baza căruia se calculează dobânda la creditele în lei acordate populației".
     Afirmația domniei sale vine în contextul în care, la finalul săptămânii trecute, fostul bancher Lucian Isar a precizat că aprecierea dobânzii de politică monetară "nu va face decât să consolideze creșterea ROBOR din ultima perioadă".
     Mugur Isărescu a continuat: "S-ar putea ca efectul în piață să fie ușor deosebit. Nu vedem mișcări ample ale dobânzilor. Datoria mea e să transmit acest lucru și să subliniez că modificarea ROBOR, care probabil va apărea - posibil să coboare la 3 luni și sub 2% -, va depinde de condițiile de piață. Impactul este minor și, în consecință, mediatizarea excesivă trebuie să fie atenuată".
     Indicele ROBOR ar trebui să crească repede peste rata inflației, spunea senatorul PNL Florin Cîțu, la finalul anului trecut.
     Rata inflației va depăși 4%, în primăvara anului viitor, urmând să coboare către 3,1% în septembrie 2018, respectiv 3,2% la finalul anului următor, după cum a anunțat, anul trecut, Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR) Mugur Isărescu. Dobânzile de pe piața noastră vor crește în mod inevitabil, pentru că inflația crește, consideră Ionuț Dumitru.
     BNR crede în dobânda cheie, ne-a spus, anul trecut, Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul BNR, explicând: "Cu mult timp în urmă, chiar prin vocea Guvernatorului, Banca Națională a subliniat că, spre deosebire de băncile centrale din țările dezvoltate - de FED și de BCE, care au coborât foarte mult dobânda și în momente importante au rămas și fără arme și fără gloanțe, neputând să mai folosească instrumentele de politică monetară -, BNR a avut grijă întotdeauna să nu ducă dobânda foarte mult în jos.
     În 2009, a început să scadă dobânda și după ce aceasta a coborât de câteva ori, a stagnat. Apoi, în noiembrie 2011, a fost începutul unui nou val de coborâre a dobânzii, care s-a dus până la 1,75%, când s-a oprit din cădere și nu a mai făcut niciun pas. Astfel, Banca Centrală a României și-a păstrat și armele și gloanțele cu care să intervină dacă, Doamne ferește, vin vremuri grele". Specialistul ne-a mai explicat că băncile centrale ridică dobânda cheie atunci când crește inflația, "care se combate cu dobânzi în plus". Pe lângă inflație, mai sunt o serie de alți factori de care BNR ține cont în ședința de Consiliu când stabilește nivelul dobânzii cheie, ne-a mai spus Adrian Vasilescu, adăugând: "După ce sunt prezentate toate analizele, toate punctele de vedere, după ce are loc și ședința de politică monetară, care o precede pe cea a Consiliului, abia la final se votează nivelul dobânzii. Până atunci, nimeni nu poate aprecia ce se va întâmpla cu ea. Întâi sunt analizați toți factorii, sunt luate în considerare mai multe amănunte, nu doar prețurile, ci și PIB, deficit etc. și abia apoi se votează o decizie".
     * BNR a majorat și ratele dobânzilor pentru facilitățile de depozit și de creditare
     Banca Națională a majorat rata dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1% pe an, de la 0,75% și rata dobânzii aferente facilității de creditare la 3% pe an, de la 2,75%. BNR a păstrat nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei și în valută ale instituțiilor de credit.
     Reprezentanții BNR au amintit că rata anuală a inflației a continuat să crească, în primele două luni ale trimestrului al patrulea din 2017, urcând, în octombrie, la 2,63%, de la 1,77% în septembrie, și la 3,23% în noiembrie, nivel inferior limitei de sus a intervalului de variație al țintei, dar mai mare decât cel prognozat.
     "Creșterea prețurilor bunurilor și serviciilor destinate consumului a fost cvasigenerală, aproape toate componentele IPC contribuind la accelerarea inflației", precizează Banca Centrală, adăugând: "Evoluția a fost determinată, cu precădere, de factorii de natura ofertei, principala influență aparținând prețurilor administrate, ca urmare a creșterii tarifului energiei electrice, precum și prețului combustibilului, în contextul majorării accizei la carburanți și a cotațiilor internaționale ale petrolului".
     Creșterea economică, în trimestrul al treilea 2017, a continuat să se accelereze semnificativ, peste așteptări, atrage atenția BNR, precizând că dinamica anuală a PIB real a atins nivelul de 8,8%, de la 6,1% în trimestrul anterior.
     Contribuția exportului net la evoluția PIB și-a dublat valoarea negativă (la -1,2 puncte procentuale), pe fondul decelerării mai puternice a dinamicii anuale a exporturilor de bunuri și servicii în raport cu cea a importurilor, conform datelor BNR.
     Deficitul comercial și-a continuat evoluția nefavorabilă, cumulând, în primele zece luni ale anului trecut, 9,4 miliarde euro, valoare superioară celei corespunzătoare întregului an 2016.
     Cele mai recente evaluări relevă perspectiva continuării creșterii ratei anuale a inflației în lunile următoare, determinată în principal de factori de natura ofertei, precum și de presiunile în creștere ale factorilor fundamentali, care se suprapun în primele luni din 2018 efectelor de bază inflaționiste asociate reducerilor și eliminărilor de impozite indirecte și scăderilor de prețuri administrate.
     Conform BNR, incertitudinile și riscurile asociate perspectivei inflației provin în principal din conduita politicii fiscale și a celei de venituri, volatilității prețului internațional al petrolului și ritmului expansiunii economice a zonei euro și pe plan global. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Aceeasi sectiune (Banci Asigurari)
VÂNZAREA BANCPOST A REDESCHIS SUBIECTUL CREDITELOR CU PLATA LA ZI, CESIONATE ÎN OLANDA
ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE A ÎNCEPUT SĂ ÎNTOARCĂ RECURSURILE LA CURȚILE DE APEL
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Miscellanea, 15:40
     Procurorii Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București s-au sesizat din oficiu cu privire la incidentele în care au fost implicați un membru al jandarmeriei Române și protestatarii prezenți sâmbătă seara în Piața Universității, se arată într-un comunicat remis astăzi Redacției.  click să citești tot articolul
Politică, 15:29
LIVIU DRAGNEA:
     Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat astăzi că răspunde la orice invitație a președintelui Klaus Iohannis pentru a discuta despre profilul miniștrilor.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital, 14:56
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 40,1 milioane lei (8,6 milioane euro).  click să citești tot articolul
Macroeconomie, 14:54
BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI:
     Masa monetară în sens larg a înregistrat la sfârșitul lunii decembrie 2017 un sold 350.580,8 de milioane lei, aceasta crescând cu 3,2% față de luna noiembrie a aceluiași an, se arată într-un comunicat al Băncii Naționale a României (BNR), remis astăzi Redacției.  click să citești tot articolul
Internaţional, 14:17
     Compania aeriană low-cost Wizz Air este interesată de achiziționarea Alitalia, dar numai pentru rutele pe distanțe scurte și lungi, a afirmat directorul general Jozsef Varadi, într-un interviu acordat unei publicațiii italiene.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
22.01.2018
BVB
     * Dragoș Mesaroș, Goldring: "Circa 93% din întregul rulaj consemnat vineri cu titlurile societății bancare a fost desfășurat printr-un singur transfer. Este clar că acesta a fost realizat de către investitorii instituționali"
       Acțiunile "BRD - Groupe Societe Generale" (BRD) au fost, din nou, titlurile cu cel mai mare volum din ședința de tranzacționare de vineri, rulajul consemnat cu acțiunile societății bancare...  click să citești tot articolul
19.01.2018
BVB
     * Creșteri pe linie pentru toți indicii bursei
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a ieșit în evidență, în ședința de tranzacționare de ieri, prin volumul mare înregistrat de acțiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), de...  click să citești tot articolul
19.01.2018
BURSELE DIN LUME / DATORITĂ REZULTATELOR COMPANIILOR
     Acțiunile de pe piețele din Europa au crescut ușor ieri, după recordurile consemnate în ziua anterioară pe Wall Street. Sectorul tehnologic a avut cele mai importante câștiguri, în baza...  click să citești tot articolul
18.01.2018
BVB
     * Deal de peste 9 milioane de lei cu titluri "Banca Transilvania"
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a ieșit în evidență, în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii, printr-o evoluție pozitivă atât în ceea ce privește cotațiile...  click să citești tot articolul
18.01.2018
BURSELE DIN LUME
     Titlurile societăților listate în Europa au scăzut ieri, după ce companii printre care "Burberry Group" Plc și "Skanska" AB au raportat rezultate financiare dezamăgitoare.  click să citești tot articolul
17.01.2018
BVB
     * Transferuri de 10,5 milioane de lei cu acțiuni "Banca Transilvania"
       Volumul înregistrat în cea de-a doua ședință de tranzacționare a săptămânii a fost de 38,87 de milioane de lei, peste cel din ședința precedentă, de 28,5 milioane de lei, dar sub valoarea medie...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 23 ianuarie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3.0369
2.3867
3.0559
3.9611
0.1837
0.6271
0.2152
4.6679
5.3186
1.5063
3.4451
0.2261
0.4839
1.1191
0.0674
0.4741
1.0049
3.8116
0.3145
1.1904
0.5951
0.0597
0.3549
0.2032
2.7914
0.0394
0.1323
1.0377
0.6280
0.1197
163.7611
5.4980
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
22.01.2018
     The issue of the funding of the budget deficit will become acute in 2018, as the government authorities show us that they haven't learned anything from last year's experience.  click here to read the entire article
22.01.2018
RULING OF THE COURT OF APPEAL
     * Profit.ro Publishing owes the Romanian state approximately 360,000 Euros, and "N.ro Agenția de Știri" SRL, approximately 460.000 Euros
       Journalist Cristi Popa has won in the Court of Appeal the lawsuit against Profit.ro Publishing SA, by which he had disputed the decision by which he had been laid off in 2016, as the court decided that he would be reinstated to the job he held before his layoff, as well as the payment of compensatory salaries.  click here to read the entire article
19.01.2018
GIGI DRAGOMIR, REINSTATED AT THE ANRM
     * The dismissal of Gigi Dragomir as chairman of the ANRM, was one of the last decisions made by Mihai Tudose
     * The reinstatement of Gigi Dragomir as head of the ANRM, among the first decisions made by Mihai Fifor
     * Daniel Zamfir, PNL: "I hope that the reinstatement of Dragomir to his own job represent the admission of the mistake made by Tudose, concerning the obstructing of the updating of the reference price for natural gas"
       Former prime-minister Mihai Tudose and the current interim prime-minister Mihai Fifor, seem to have something in common, aside from the position they fill - they seem to be seriously concerned with the natural gas royalties.  click here to read the entire article
18.01.2018
AFTER THE ROW CONCERNING THE AMENDMENT OF THE REFERENCE FOR THE NATURAL GAS ROYALTY
     * Liberal senator Daniel Zamfir accused former prime-minister Mihai Tudose of sacking ANRM president Gigi Dragomir, for issuing an order which updated the methodology for the calculation of the royalty for natural gas, to match the market price
       The Romanian Association for Oil Exploration and Production (ROPEPCA) yesterday denied, in a press release, the "grave and unjustified" accusations made against the Romanian producers of natural gas, "accusations which concern the alleged insufficient payment of natural gas royalties", which it says are "being discussed in public increasingly often".  click here to read the entire article
17.01.2018
     The first hike of the policy rate in the last ten years, by 0.25 percentage points, is too small and has come too late to have a significant effect on inflationary expectations.  click here to read the entire article
17.01.2018
     Unless something happens to cause us to hurry, by this Friday, or by Monday-Tuesday at the latest, we will be able to say: "Now we've seen everything!" For a historic first time, Romania will have a woman as a prime-minister!  click here to read the entire article
10.01.2018
     * Sources: Dan Pazara is leaving together with Mariana Gheorghe
     * Christina Verchere has been appointed for the remaining part of Mariana Gheorghe's term, namely until April 16th, 2019
       The Supervisory Board of OMV Petrom yesterday appointed Christina Verchere as president of the Directorate and CEO of OMV Petrom, replacing Mariana Gheorghe.  click here to read the entire article
20.12.2017
     The red spot on the white paper becomes greenish, but maintains it's shape, when you move your eyes to the empty part.  click here to read the entire article
19.12.2017
     Approximately 700 magistrates from several courts and prosecutor offices in the country have gathered yesterday on the steps of the Bucharest Court of Appeal.  click here to read the entire article
18.12.2017
     * The Secretary General of the European Federation of Journalists has pledged to support with all his strength, the efforts of FAIR-MediaSind to halt the politicians' attacks on the independence of Romanian journalists
       The political assault on the freedom of the press in Romania, through the amendment of the laws of justice by the coalition in power, was one of the main issues today in the meeting of the Social Dialog Commission of the European Commission, which was attended, on behalf of Romania, Leonard Pădureț, president of the FAIR - MediaSind Culture and Mass Media Federation, together with executive president Cristi Godinac.  click here to read the entire article
14.12.2017
EXCLUSIVE:
     * "We need real and rational policy from the international community and not political tricks"
     * (Interview with his Excellency, Mr. Fuad Kokaly, the Ambassador of Palestine in Bucharest)
       The UN stated it was "extremely concerned over the risks of a violent escalation of the situation" after the decision of Donald Trump to unilaterally recognize Jerusalem as the capital of Israel, in a reunion of the Security Council in which the United States have appeared more isolated than ever, according to AFP.  click here to read the entire article
12.12.2017
AFTER BEING INVESTIGATED BY THE TAX ADMINISTRATION AND THE ANPC, BANKS GET INVESTIGATED BY THE COMPETITION COUNCIL
     * Chirițoiu: "We suspect an exchange of sensitive information on the banking market"
     * Dan Suciu, NBR: "The audits of the Competition Council can't be a reason for panic whatsoever"
     * Unannounced audit at Finmedia
     * The investigated institutions are at risk of being fined 10% of their turnover
     * Vasilescu: "The NBR has nothing to do with these investigations"
       The financial banking system seems to be the focus of most of the investigation entities. After being audited by the National Tax Administration Agency (ANAF) and by the National Consumer Protection Authority (ANPC), some of the banks which operate in Romania have also been investigated by the Competition Council (CC).  click here to read the entire article
11.12.2017
THE COURT RULED THAT SOME CONTRACTS CONCLUDED BY CELL PHONE COMPANIES INCLUDE ABUSIVE CLAUSES
     * The Bucharest Court of Appeal Bucharest yesterday ruled that RCS&RDS has abusive clauses in its contracts
     * The ANPC has also won the initial lawsuit against Telekom România
     * Vodafone has lost the case in the court of last instance against the ANPC
       The Courts have decided that some contracts concluded by the telephony companies contain abusive clauses. The Court rulings were rendered last year, as well as in 2016, but the argumentations have been formulated relatively recently.  click here to read the entire article
08.12.2017
     The hope of an accession as quick as possible by Romania to the Eurozone was dealt a heavy blow precisely on the National Day.  click here to read the entire article
06.12.2017
AFTER THE DRAFT HAD BEEN PUBLISHED IN OCTOBER
     * Gheorghe Șimon: "The royalties law will be voted in the Parliament in February next year"
     * Ministry of the Economy: "We will establish royalties which are fair both for the state as well as for the business sector"
     * Daniel Cătălin Zamfir, PNL: "I found out that there are companies that have never, take note, never paid even one leu in royalties to the Romanian state, even though they have been exploiting resources for over 20 years"
     * Last year, the Court of Auditors announced that Romania lost 1.4 billion dollars, because the ANRM established the oil royalties in a flawed manner
       The entire legislative package concerning the regulation of the system for the regulation of the mineral, oil and hydromineral resources will be revised and will be voted in the Parliament in February next year, Economics minister, Gheorghe Șimon, announced yesterday, after the debates of the Economic, Industries and Services Commission of the Senate.  click here to read the entire article
.