Masa Rotundă - România și Rusia în căutare de noi formate de cooperare
DACĂ NU VA CREȘTE CEREREA PE CREDITARE
BURSA 09.01.2018

EMILIA OLESCU
 
mărește imaginea
     * BNR a majorat rata dobânzii cheie la 2%
       În ton cu estimările analiștilor, Banca Națională a României (BNR) a majorat, ieri, rata dobânzii de politică monetară, de la 1,75% la 2%. Mișcarea Consiliului de Administrație (CA) al Băncii Centrale nu surprinde piața, specialiștii preconizând încă de anul trecut că BNR va adopta această măsură. Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, ne-a spus: "Perspectivele arată că inflația va crește în prima parte a acestui an până la 4,5-5%, iar, în acest context, inevitabil că și dobânzile se vor majora, iar Banca Națională a României va trebui să reacționeze. Noi ne așteptăm ca rata dobânzii de politică monetară să crească, în acest an, în cinci ședințe, și să ajungă la 3%, la finalul lui 2018".
     Și economistul Aurelian Dochia, administrator în cadrul BRD Groupe Societe Generale, este de părere că dobânzile vor crește în continuare, însă într-un ritm lent. "Nu cred că vom avea motive pentru tulburări în piață", ne-a spus domnia sa, estimând: "Este destul de probabil să mai urmeze și alte creșteri ale ratei dobânzii cheie, iar dacă economia rămâne dinamică probabil că vor crește și dobânzile la credite, chiar peste cele ale BNR. Dacă aprecierea economică va fi mai slabă, atunci și ritmul majorărilor de dobândă va fi mai mic".
     În opinia domnului Dochia, este foarte normal ca dobânzile la depozite să nu crească atât de repede precum cele la credite, întrucât "băncile au încă rezerve foarte mari de depozite și nu sunt disperate să își facă noi rezerve".
     Întreg peisajul economic este schimbat de creșterea ratei inflației, ne-a mai spus Aurelian Dochia, care opinează că, "dacă aceasta va depăși 3%, atunci tot tabloul conturat în ultimii trei ani se va schimba".
     Și ROBOR este pe o tendință de creștere, chiar dacă în ultimele zile acest indice a mai scăzut, spun specialiștii. Creșterea ROBOR nu va fi atât de bruscă încât să destabilizeze piața, conform analistului economic Aurelian Dochia, care ne-a explicat: "Dacă cererea de credite va crește, atunci va trebui ca băncile să atragă bani din depozite și, în consecință, dobânzile la depozite se vor majora. În caz contrar, s-ar putea să ne așteptăm la creșteri de dobânzi la depozite abia în a doua parte a anului".
     * Isărescu: "Impactul majorării dobânzii cheie asupra ROBOR este minor"
     Impactul majorării dobânzii de politică monetară asupra ROBOR la trei și șase luni este minor, susține Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României.
     Oficialul Băncii Centrale a spus, ieri, citat de Agerpres: "Dacă ne uităm la realitate, aceasta este următoarea: dobânzile care vă interesează - ROBOR la 3 și la 6 luni - au scăzut aproape permanent în ultimele săptămâni. Astăzi (n.r. ieri), ROBOR a ajuns la 2% la 3 luni, pe fondul unui excedent temporar de lichiditate. Această majorare a ratei dobânzii (n.r. de politică monetară) nu înseamnă că se va majora ROBOR, în baza căruia se calculează dobânda la creditele în lei acordate populației".
     Afirmația domniei sale vine în contextul în care, la finalul săptămânii trecute, fostul bancher Lucian Isar a precizat că aprecierea dobânzii de politică monetară "nu va face decât să consolideze creșterea ROBOR din ultima perioadă".
     Mugur Isărescu a continuat: "S-ar putea ca efectul în piață să fie ușor deosebit. Nu vedem mișcări ample ale dobânzilor. Datoria mea e să transmit acest lucru și să subliniez că modificarea ROBOR, care probabil va apărea - posibil să coboare la 3 luni și sub 2% -, va depinde de condițiile de piață. Impactul este minor și, în consecință, mediatizarea excesivă trebuie să fie atenuată".
     Indicele ROBOR ar trebui să crească repede peste rata inflației, spunea senatorul PNL Florin Cîțu, la finalul anului trecut.
     Rata inflației va depăși 4%, în primăvara anului viitor, urmând să coboare către 3,1% în septembrie 2018, respectiv 3,2% la finalul anului următor, după cum a anunțat, anul trecut, Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR) Mugur Isărescu. Dobânzile de pe piața noastră vor crește în mod inevitabil, pentru că inflația crește, consideră Ionuț Dumitru.
     BNR crede în dobânda cheie, ne-a spus, anul trecut, Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul BNR, explicând: "Cu mult timp în urmă, chiar prin vocea Guvernatorului, Banca Națională a subliniat că, spre deosebire de băncile centrale din țările dezvoltate - de FED și de BCE, care au coborât foarte mult dobânda și în momente importante au rămas și fără arme și fără gloanțe, neputând să mai folosească instrumentele de politică monetară -, BNR a avut grijă întotdeauna să nu ducă dobânda foarte mult în jos.
     În 2009, a început să scadă dobânda și după ce aceasta a coborât de câteva ori, a stagnat. Apoi, în noiembrie 2011, a fost începutul unui nou val de coborâre a dobânzii, care s-a dus până la 1,75%, când s-a oprit din cădere și nu a mai făcut niciun pas. Astfel, Banca Centrală a României și-a păstrat și armele și gloanțele cu care să intervină dacă, Doamne ferește, vin vremuri grele". Specialistul ne-a mai explicat că băncile centrale ridică dobânda cheie atunci când crește inflația, "care se combate cu dobânzi în plus". Pe lângă inflație, mai sunt o serie de alți factori de care BNR ține cont în ședința de Consiliu când stabilește nivelul dobânzii cheie, ne-a mai spus Adrian Vasilescu, adăugând: "După ce sunt prezentate toate analizele, toate punctele de vedere, după ce are loc și ședința de politică monetară, care o precede pe cea a Consiliului, abia la final se votează nivelul dobânzii. Până atunci, nimeni nu poate aprecia ce se va întâmpla cu ea. Întâi sunt analizați toți factorii, sunt luate în considerare mai multe amănunte, nu doar prețurile, ci și PIB, deficit etc. și abia apoi se votează o decizie".
     * BNR a majorat și ratele dobânzilor pentru facilitățile de depozit și de creditare
     Banca Națională a majorat rata dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1% pe an, de la 0,75% și rata dobânzii aferente facilității de creditare la 3% pe an, de la 2,75%. BNR a păstrat nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei și în valută ale instituțiilor de credit.
     Reprezentanții BNR au amintit că rata anuală a inflației a continuat să crească, în primele două luni ale trimestrului al patrulea din 2017, urcând, în octombrie, la 2,63%, de la 1,77% în septembrie, și la 3,23% în noiembrie, nivel inferior limitei de sus a intervalului de variație al țintei, dar mai mare decât cel prognozat.
     "Creșterea prețurilor bunurilor și serviciilor destinate consumului a fost cvasigenerală, aproape toate componentele IPC contribuind la accelerarea inflației", precizează Banca Centrală, adăugând: "Evoluția a fost determinată, cu precădere, de factorii de natura ofertei, principala influență aparținând prețurilor administrate, ca urmare a creșterii tarifului energiei electrice, precum și prețului combustibilului, în contextul majorării accizei la carburanți și a cotațiilor internaționale ale petrolului".
     Creșterea economică, în trimestrul al treilea 2017, a continuat să se accelereze semnificativ, peste așteptări, atrage atenția BNR, precizând că dinamica anuală a PIB real a atins nivelul de 8,8%, de la 6,1% în trimestrul anterior.
     Contribuția exportului net la evoluția PIB și-a dublat valoarea negativă (la -1,2 puncte procentuale), pe fondul decelerării mai puternice a dinamicii anuale a exporturilor de bunuri și servicii în raport cu cea a importurilor, conform datelor BNR.
     Deficitul comercial și-a continuat evoluția nefavorabilă, cumulând, în primele zece luni ale anului trecut, 9,4 miliarde euro, valoare superioară celei corespunzătoare întregului an 2016.
     Cele mai recente evaluări relevă perspectiva continuării creșterii ratei anuale a inflației în lunile următoare, determinată în principal de factori de natura ofertei, precum și de presiunile în creștere ale factorilor fundamentali, care se suprapun în primele luni din 2018 efectelor de bază inflaționiste asociate reducerilor și eliminărilor de impozite indirecte și scăderilor de prețuri administrate.
     Conform BNR, incertitudinile și riscurile asociate perspectivei inflației provin în principal din conduita politicii fiscale și a celei de venituri, volatilității prețului internațional al petrolului și ritmului expansiunii economice a zonei euro și pe plan global. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Aceeasi sectiune (Banci Asigurari)
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
cel mai mare proiect de mediu
Jurnal Bursier
19.10.2018
BVB
     * BET-NG, singurul indice în creștere
       * BET-NG, singurul indice în creștere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de joi, deprecieri pentru opt dintre cei nouă indici,...  click să citești tot articolul
19.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
18.10.2018
BVB
     * Rulaj de numai 37 milioane de lei, în condițiile lipsei transferurilor de tip "deal"
       Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 37,16 milioane de lei, sub valoarea înregistrată în ședința anterioară,...  click să citești tot articolul
18.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene s-au înscris pe un curs negativ în a doua parte a zilei de ieri, din cauza evoluțiilor din sectorul auto, generate de apariția informației conform căreia vânzările de mașini s-au...  click să citești tot articolul
17.10.2018
BVB
     * Transferuri cu 0,5% din acțiunile Fondul Proprietatea, realizate prin piața "deal"
       * Transferuri cu 0,5% din acțiunile Fondul Proprietatea, realizate prin piața "deal"
     
     Ședința de tranzacționare de ieri a fost marcată de aprecieri ale tuturor indicilor bursei, evoluție...  click să citești tot articolul
17.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, investitorii fiind atenți mai degrabă la raportările financiare ale companiilor, pentru trimestrul al treilea, decât la alte informații.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 octombrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9000
2.3862
3.1229
4.0936
0.1803
0.6256
0.2275
4.6669
5.3090
1.4425
3.6267
0.2387
0.4937
1.0844
0.0620
0.4512
0.7209
4.0761
0.2832
1.0953
0.5880
0.0555
0.3598
0.2131
2.6831
0.0394
0.1447
1.1097
0.6282
0.1249
160.9953
5.6653
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.10.2018
     Italian finance minister, Giovanni Tria, recently said that the yield of government bonds is not justified by the fundamental aspects of the budget and it is expecting a drop in them, in order for "the negative effects on the banking system to be avoided".  click here to read the entire article
12.10.2018
     * American president criticized the central bank for raising the interest rates
     * Bloomberg: The richest people in the world have lost 99 billion dollars following the drops in the stock market
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "There is no real danger of us being faced with a stock market crash"
     
     The stock markets of the world saw major drops yesterday, especially those in Asia and Europe, following the Wednesday evolutions of the American markets. Yesterday, on the markets, panic came as a result of American president Donald Trump against the central bank (Federal Reserve - Fed), concerning the interest rate hikes.  click here to read the entire article
01.10.2018
REPORT FROM ROME
     Some people mistake direct democracy with "the popular democracy regime" of communism. No, it is called direct democracy, because the decision is not mediated by representatives.  click here to read the entire article
26.09.2018
THE ROMANIAN DEVELOPMENT CONFERENCE STRATEGY / LÁSZLÓ BORBÉLY, STATE ADVISOR:
     * "We should more seriously concern ourselves with the durable development concept"
     
     The National Strategy for Sustainable Development of Romania will be completed by October 1st, according to Laszlo Borbely, State Counselor, Head of the Department for Sustainable Development of the Government, who states:  click here to read the entire article
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
.