FMI EXPUNE VULNERABILITĂȚILE SEMNIFICATIVE ALE SISTEMULUI BANCAR DIN ROMÂNIA
BURSA 13.06.2018

CĂLIN RECHEA
 
mărește imaginea
CĂLIN RECHEA      Apariția în presă a principalelor măsuri dintr-un document al BNR, referitoare la limitarea gradului de îndatorare al populației, s-a suprapus, aproape perfect, cu publicarea ultimului raport de evaluare a situației sistemului financiar din România de către Fondul Monetar Internațional.
     Coincidență? Se poate, însă această "coincidență" îi oferă Băncii Naționale justificarea necesară pentru a trece la acțiune. Din păcate este prea târziu, deoarece au fost ignorate principii elementare ale prudenței, care spun, printre altele, că nu este bine să pui semnul de echivalență între creșterea economică sănătoasă și evoluția unei economii "dopate" cu bani ieftini, la fel cum nu poți să oprești fără consecințe o mașină care gonește către un zid, printr-o frână la câțiva metri de impact.
     Raportul de evaluare a situației sistemului financiar este însoțit de cinci anexe, unde sunt analizate bilanțurile bancare, cadrul de politică macroprudențială, riscul sistemic însoțit de teste de stres, precum și gradul de pregătire în fața unei crize.
     După ce scriu că "BNR are o lungă experiență de implementare a măsurilor de politică macroprudențială", autorii raportului subliniază că "transparența, responsabilitatea și coordonarea la nivelul Comitetului Național pentru Supraveghere Macroprudențială trebuie îmbunătățite pentru a contracara înclinarea către inacțiune".
     Această "înclinarea către inacțiune" reprezintă o "provocare" pentru politica macroprudențială, după cum mai arată FMI, deoarece costurile acțiunii sunt cele care apar primele și "sunt mai ușor de observat decât beneficiile potențiale".
     În condițiile în care "BNR se poate afla în minoritate în cazul unui vot cu privire la ris­curi, iar decizia nu trebuie făcută publică", FMI consideră că este necesară o mai mare transparență cu privire la "deciziile de politică macroprudențială și distribuirea voturilor", astfel încât să crească gradul de asumare a responsabilității.
     Până se va ajunge acolo, dacă se va ajunge vreodată, deoarece lipsa transparenței este esențială pentru autoritățile care nu doresc să-și asume niciun fel de responsabilitate, este suficient să privim doar evoluția creditelor pentru locuințe în lei din ultimii cinci ani pentru a constata că prudența nu este decât o vorbă goală pentru Banca Națională a României.
     De la acordarea creditelor "Prima Casă" exclusiv în lei, din august 2013, soldul creditelor pentru locuințe în lei a crescut cu 1748% până în aprilie 2018 și a ajuns la aproape 42 de miliarde de lei (vezi graficul 1).
     Ponderea acestor credite în valoarea totală a creditelor acordate populației a crescut, în același interval, de la 2,2% până la 33,4% (vezi graficul 2).
     Schimbarea dramatică a structurii creditului a creat condițiile pentru consecințe deosebit de negative ale creșterii dobânzilor la nivelul întregii economii naționale.
     În ceea ce privește situația sistemului financiar, FMI arată că "măsurile eficiente de supraveghere au condus la reducerea creditelor neperformante, de la un vârf de 21,9% din total credit în 2013, la 6,4% în decembrie 2017".
     Organizația financiară internațională nu subliniază, însă, că reducerea nu a avut ca efect și diminuarea poverii datoriilor pentru debitori, în special pentru persoanele fizice.
     Creditele acestora au fost vândute firmelor de recuperare la valori cu mult sub valoarea lor nominală, dar debitorul trebuie să plătească suma integrală, de multe ori majorată cu tot felul de penalități.
     Una dintre anexele principale ale raportului FMI include un test de stres aplicat sistemului bancar pentru intervalul 2018 - 2020. Scenariul pesimist include o evoluție a Produsului Intern Brut asemănătoare crizei de la sfârșitul deceniului trecut și creșterea puternică a costurilor de finanțare pe termen lung pentru datoria publică (vezi tabel).
     În aceste condiții, transformarea în realitate a scenariului advers evaluat de FMI poate conduce nu doar la o recesiune temporară, ci la o depresiune economică ale cărei consecințe pot fi catastrofale.
     În cazul scenariului pesimist, FMI consideră că impactul va fi deosebit de mare asupra capitalizării primelor 12 bănci din sistem, care pot înregistra o scădere a ratei de adecvare a capitalului CET1 (Common Equity Tier 1) până la 8,2% în 2020, de la 17,1% la sfârșitul anului 2016.
     Contribuția riscului de credit la declinul capitalizării ar fi de circa 7,5 puncte procentuale, în timp ce declinul valorii portofoliului de titluri de stat ar mai adăuga 3 puncte procentuale la această scădere.
     În scenariul de bază, capitalizarea băncilor va înregistra o scădere de numai 3 puncte procentuale, până la 14,1% în 2020.
     Raportul FMI subliniază că "expunerea băncilor față de obligațiunile guvernamentale este foarte mare", iar aceasta "le expune unor pierderi majore în cazul creșterii dobânzilor".
     Mai mult, dependența dintre stat și bănci, considerată a fi "un cerc vicios al distrugerii" în cazul țărilor din zona euro, este amplificată la noi de exis­tența programului Prima Casă. Despre acest program, FMI mai spune că "subminează eficiența instrumentelor macroprudențiale", deoarece "permite acordarea unor credite cu avans de numai 5%".
     "Expunerea indirectă a băncilor față de garanțiile guvernamentale din cadrul programului Prima Casă întărește cercul vicios dintre bănci și datoria guvernamentală", scriu economiștii de la FMI, în opinia cărora "astfel de șocuri pot constitui un factor suplimentar de reducere a intermedierii financiare, aflată deja printre cele mai scăzute din UE".
     Acesta este motivul pentru care FMI avertizează că programul Prima Casă reprezintă acum un risc semnificativ la adresa stabilității financiare și recomandă adoptarea unor măsuri pentru reducerea garanțiilor acordate de stat. Din păcate, și recomandarea FMI este tardivă, singura ei utilitate fiind aceea a asigurării unei "acoperiri" de genul "noi ne-am făcut datoria și am avertizat", atât de cunoscută la nivelul oficialilor BNR.
     La fel de inutile sunt și recomandările cu privire la gradul maxim de îndatorare, o măsură de politică macroprudențială susținută deschis în raportul FMI. Acesta este mult prea mare pentru scenariul de stres analizat de FMI.
     Analiștii organizației financiare internaționale consideră că o limită de 50% pentru serviciul datoriei raportat la venit (DSTI, Debt Service to Income) în condiții de stres este suficientă pentru creditele ipotecare. În acest caz, scenariile adverse includ șocuri asupra dobânzilor, cursului valutar și venitului debitorilor.
     În raport nu este clar dacă ar trebui să fie luat în considerare doar efectul direct al deprecierii monedei naționale asupra capacității de rambursare a unui credit în valută sau și efectele ulterioare ale acestei deprecieri asupra inflației și altor variabile economice, care pot conduce la dificultăți majore de rambursare și pentru debitorii care au credite în moneda națională.
     Avertismentele de la FMI vin, din păcate, prea târziu. Într-un articol de la sfârșitul anului trecut (BURSA, 11.12.2017) arătam că "Banca Națională recomandă închiderea porții abia după ce fuge calul", în condițiile în care ultimele rapoarte asupra stabilității financiare se rezumau la avertismente.
     Atunci scriam că "Băncii Naționale a României nu-i mai rămâne decât să constate că trebuie închisă poarta, deși calul a scăpat de mult și nimeni nu știe pe unde a ajuns".
     Între timp am aflat unde a ajuns "calul": la fabrica de clei. Cu toate acestea, BNR încă pare să se mai gândească dacă este nevoie de închiderea porții.
     Cum s-a ajuns aici? Pentru răspuns este nevoie să recitim opera clasică "Vrăjitorul din Oz". Când Dorothy a pornit în călătoria sa către Orașul de Smarald, pe drumul construit din cărămizi de aur, i-a întâlnit pe Omul de tinichea, care dorea o inimă, Sperietoarea de ciori, care dorea un creier, și pe Leul cel laș, care dorea să fie curajos.
     În povestea noastră, BNR este o combinație între Omul de tinichea și Leul cel laș, personaj care ar putea să-și "adune" măcar ceva curaj, în condițiile în care recomandările FMI reprezintă "justificarea" supremă pentru eventualele măsuri macroprudențiale, care oricum nu vor avea efect în absența utilizării instrumentului principal, dobânda de politică monetară. Sperietoarea de ciori, căreia nici măcar atotputernicul vrăjitor nu îi poate oferi un creier, știm cine este.
     Vom rămâne, așadar, numai cu noi avertismente, pentru că acțiunea este prea înfricoșătoare și nimeni nu știe unde sunt pantofii lui Dorothy, care, la o simplă atingere, ar putea să ne trimită înapoi acasă. 

     "Transparența, responsabilitatea și coordonarea la nivelul Comitetului Național pentru Supraveghere Macroprudențială trebuie îmbunătățite pentru a contracara înclinarea către inacțiune".
     FMI, Raportul de evaluare a sectorului financiar din România
     
     ____________________
     
     "Expunerea băncilor față de obligațiunile guvernamentale este foarte mare, iar aceasta le expune unor pierderi majore în cazul creșterii dobânzilor".
     FMI, Raportul de evaluare a sectorului financiar din România
     
     ____________________
     
     
     "Expunerea indirectă a băncilor față de garanțiile guvernamentale din cadrul programului Prima Casă întărește cercul vicios dintre bănci și datoria guvernamentală".
     FMI, Raportul de evaluare a sectorului financiar din România
     
     ____________________
     
     
     "Eficiența instrumentelor macroprudențiale este subminată de programul Prima Casă, care permite acordarea unor credite cu avans de numai 5%".
     FMI, Raportul de evaluare a sectorului financiar din România

 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 13.06.2018, ora 07:00)  
 După Fmi ce model de țară ar trebui să urmăm?
 Familia Europeană neexistand.


 
2.  Femei
    (mesaj trimis de Vinny în data de 13.06.2018, ora 07:42)  
 Daca ne orientam după ce zice FMI e cam nasol. Nu-mi aduc aminte sa fi fost macar o data profesioniști.


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 13.06.2018, ora 08:42)  
 Make face mereu chestii interesante si niciodata intamplatoare, cum este cazul si cu fotografia asta care arata ca la baza cladirii BNR se gasesc ruine.


 
  3.1.   Băiat deștept "Make"  (răspuns la opinia nr. 3 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 13.06.2018, ora 09:52)
 
 Nu știu dacă Make este de vină pentru poză, dar chiar este nimerită: ruinele alea sunt acolo de 200 de ani și vor mai fi și după ce Manole și alți corifeii politici "de nezdruncinat" vor părăsi lumea asta ! :-)


 
  3.2.   Cauta modelele interne risc  (răspuns la opinia nr. 3.1 )
    (mesaj trimis de The Brute , in data de 13.06.2018, ora 10:14)
 
 fiind singura tara EU care nu a aplicat aceasta metoda de calcul a riscului de credit. Acum cauta specialisti sa o implementeze prin programul Brain Come Home. Intrebare importanta: pozitie expert principal e la Bucuresti sau Chisinau.


 
  3.3.   risc ?  (răspuns la opinia nr. 3.2 )
    (mesaj trimis de un guru , in data de 13.06.2018, ora 10:34)
 
 Banca da credit lui Vasile si muta tot riscul la Vasile .De ce l-ar mai calcula ? :))) Daca Vasile greseste plateste ca nu a stiut ieconomie cand a luat creditul :)) Banca impacheteaza creditul ca marmota si il vinde ca si pana acum :)


 
  3.4.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3.1 )
    (mesaj trimis de MAKE , in data de 13.06.2018, ora 11:17)
 
 Hanul Serban Voda a fost construit intre 1683 si1685, de Serban Cantacuzino. Palatul BNR a fost construit, peste Han, incepind din 1847.


 
4.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 13.06.2018, ora 08:54)  
 nu i o problema, mai imprima fmi cateva "meleoane" (miliarde de dolari) si pt romania si iar imprumuta romania, doar are cu ce plati, nu face guvernul noul fond de investitii si asa si ultimile companii profitabile ajung gratuit la alti.
 sa speram ca ei le manageriaza corect si asa mici investitori de la bursa vor avea de castigat, restu ramane cu mult praf de sters


 
5.  he,he :)
    (mesaj trimis de un guru în data de 13.06.2018, ora 10:30)  
 Prudenta ? Pai nu vom creste noi la nesfarsit ca chinejii si turcii ? :) Bai hetarilor :) nu mai alarmati populatia ! Tov Erdogan ne-a dat modelul clar : lira s-a facut praf ( tot de la Soros , sic !) dar dobanda tot nu creste ca omoara ieconomia :) Macar aia au economie :) Deci tov Erdogan e farul calauzitor nu hetarii aia de la FMI , clar ? Nu am zis noi ca PC e pt tineri ? Cum drak sa isi ia un vlastar PSD un apartament de 60000 de coco care iera 40000 acum doi ani daca nu il ajutam noi ? De ce e mai scump ? Cum de ce ? Manole si Soros speculeaza pe cocioabele pt tineri .Noroc ca-i salvam noi cu PC :) Hai , sa traim bine ! La vremuri noi tot noi :)


 
6.  fără titlu
    (mesaj trimis de marius în data de 13.06.2018, ora 20:14)  
 Reducerea gradului de indatorare a aparut in presa inca din toamna anului 2017. S-a discutat in comitetul de supreveghere macroprudentiala inca de pe atunci.


 
  6.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 6 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 13.06.2018, ora 22:00)
 
 Acum se vorbește despre un proiect. Ce a apărut în presă? Amenințarea că nu se vor mai da credite? :))))))


 
  6.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 6.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 13.06.2018, ora 22:12)
 
 E acelasi lucru, stii si tu, dar incerci sa aburesti in continuare.


 
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
17.08.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice care a închis ședința de tranzacționare în teritoriu negativ
     
     Rulajul înregistrat în ședința de tranzacționare de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de...  click să citești tot articolul
17.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, pe fondul redresării prețurilor metalelor.
     În acest conext, titlurile "BHP Billiton" Plc., cel mai mare grup minier din lume, s-au apreciat cu 1,2%, la...  click să citești tot articolul
13.08.2018
BVB
     * Circa 30% din rulaj dat de acțiunile Fondul Proprietatea
     * Picaj de peste 5% pentru titlurile Alro, după publicarea rezultatelor financiare pentru primul semestru
     
     Piața principală a...  click să citești tot articolul
13.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut vineri, pe fondul temerilor legate de eventuala răspândire în afara granițelor a problemelor din Turcia, unde lira a scăzut masiv.  click să citești tot articolul
10.08.2018
BVB
     * Declin de 0,33% pentru BET
     
     Rulajul înregistrat în ședința de tranzacționare de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,8 milioane de lei (7,29 milioane de euro), în...  click să citești tot articolul
10.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa se mențin pe un curs mixt, în condițiile în care investitorii sunt atenți la tensiunile comerciale globale și la rezultatele anunțate de companii.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 17 august 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9714
2.3811
3.1091
4.1043
0.1810
0.6244
0.2284
4.6569
5.1960
1.4370
3.6974
0.2463
0.4824
1.0804
0.0606
0.4447
0.6623
4.0889
0.2732
1.0468
0.5943
0.0583
0.3632
0.2138
2.6975
0.0395
0.1467
1.1132
0.6274
0.1230
154.7175
5.6740
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
.