Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
GAMBLING
BURSA 06.03.2018
mărește imaginea
Dan Iliovici, președintele ONJN
     *  Interviu cu Dan Iliovici, președintele ONJN
         Cadrul legal din domeniul gamblingului din țara noastră este dat ca exemplu de bune practici la nivelul statelor UE, susține Dan Iliovici, președintele Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN). Această piață este una concurențială, stabilă, unde avem reglementări clare și proceduri transparente, a completat domnia sa, într-un interviu.

 
     Reporter: Cum caracterizați activitatea din piața jocurilor de noroc?
     Dan Iliovici: Cadrul legal din domeniul jocurilor de noroc din țara noastră este dat ca exemplu de bune practici la nivelul statelor UE, așa cum am observat la toate conferințele și expozițiile internaționale la care am participat. La fel și modul de organizare și funcționare al autorității responsabile cu gestionarea acestui domeniu special - Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN).
     Probabil strâns legat de cele menționate mai sus, este și "răspunsul" pieței de gambling, evoluția din ultimii ani - o dezvoltare organică, pe o piață concurențială, stabilă, unde avem reglementări clare și proceduri transparente. Sunt aspecte apreciate de orice investitor, indiferent de industrie. Este o piață cu operatori din ce în ce mai responsabili în ceea ce privește protecția minorilor, a persoanelor cu risc în dezvoltarea unor probleme de joc. Mai sunt multe de făcut pentru a preveni și diminua efectele negative ale practicării excesive a jocurilor de noroc, dar considerăm că suntem pe calea cea bună.
     Reporter: Câte firme de jocuri online sunt licențiate și câte estimați că vor obține licență în următoarea perioadă?
     Dan Iliovici: La finele anului trecut exista un număr de 21 de operatori economici licențiați pentru jocuri la distanță. Analizând evoluția pieței în ultimii trei ani, apreciem că va continua dezvoltarea organică a industriei, inclusiv pe zona sectorului online, fără să putem însă estima câte companii vor aplica pentru o licență. Aceasta ține și de dezvoltarea tehnologică, de dinamica generală a domeniului gamblingului la nivel mondial.
     Reporter: Câte licențe ați acordat pentru societățile de servicii conexe și în ce constau aceste servicii?
     Dan Iliovici: Pe site-ul Oficiului avem liste cu toți operatorii licențiați clasa I, operatorii de jocuri de noroc, precum și cu cei licențiați clasa a II-a. În această categorie intră producătorii de mijloace de joc, importatorii și distribuitorii de asemenea mijloace, procesatorii de plăți, firmele de certificare și verificare a mijloacelor de joc, afiliații. În acest moment, sunt acordate 306 de licențe clasa a II-a.
     Situația este dinamică - sunt unele firme care renunță la activitate, altele noi care obțin licență. În acest moment, sunt șase societăți comerciale licențiate ca certificatori.
     Reporter: Care este modul de impozitare a companiilor de jocuri online? Dar a celor care organizează jocuri tradiționale? Considerați că mai este nevoie de reglementări pe acest segment?
     Dan Iliovici: Revin la primul răspuns - cadrul legal. Inclusiv sistemul de impozitare din domeniul gamblingului din țara noastră este unul echilibrat, transparent, ușor de înțeles și de aplicat. Suntem un exemplu printre țările Europene. Și, cum spuneam anterior, investitorii, mediul de afaceri apreciază stabilitatea și predictibilitatea unei piețe. Dat fiind faptul că a trecut relativ puțin timp de la intrarea în vigoare a noilor reglementări din domeniu (2015/2016), nu considerăm oportună sau necesară aducerea de noi modificări cadrului legal existent.
     Reporter: Ce lipsuri are domeniul jocurilor de noroc și ce soluții există, în opinia dumneavoastră, pentru rezolvarea lor?
     Dan Iliovici: Cred că putem spune că cea mai mare "nerealizare" este faptul că încă nu s-a înființat fundația și fondul pentru jocuri de noroc responsabile social. Am lucrat intens în ultima perioadă la acest lucru, iar întârzierea este dată, în principal, de problemele legale pe care le ridică modul de înființare și funcționare al acestor instituții. Suntem în curs de definitivare a cadrului normativ și sperăm ca în cel mai scurt timp fundația și fondul să fie gata.
     Reporter: Ce programe de interes public dedicate prevenirii și combaterii dependenței de jocuri de noroc se află în derulare? Ce face ONJN în acest sens?
     Dan Iliovici: În prezent sunt mai multe programe de tip joc responsabil derulate de câteva asociații ale industriei de gambling, unele având o activitate remarcabilă, cu nimic mai prejos decât proiecte similare din țări cu tradiție din Europa. Pe de altă parte, suntem siguri că toate aceste proiecte/programe de educare, prevenție și îndrumare a jucătorilor cu probleme vor dobândi o amploare mult mai mare după înființarea fondului și fundației de interes public dedicate unui joc responsabil social.
     Oficiul a transmis membrilor Consiliului Consultativ de pe lângă ONJN un draft de Act constitutiv și de Statut ale fundației și, în paralel, lucrăm la înființarea instituției fondului. Sperăm ca în scurt timp să venim cu vești bune și să avem primele proiecte.
     Tot din aria preocupărilor Oficiului privind jocul responsabil este și atenția acordată publicității, a acțiunilor promoționale, așa cum am menționat anterior.
     Reporter: La cât se ridică, acum, piața neagră din domeniu și ce estimări aveți pentru anii următori?
     Dan Iliovici: Piața neagră a cunoscut o diminuare semnificativă în urma adoptării noului cadrul legal. De la zero operatori de jocuri online licențiați înainte de 2015, am ajuns la peste 20, astăzi. De asemenea, s-a diminuat foarte mult numărul aparatelor slot-machine operate la negru. Aici am beneficiat și de o colaborare foarte bună cu operatorii care funcționează legal și care ne-au semnalat locații unde existau indicii că sunt exploatate aparate neautorizate. Pentru cei corecți, aceasta este o formă de concurență neloială - ei plătesc taxe, impozite, iar cel ce operează la negru nu plătește nimic.
     Inclusiv jucătorii au înțeles nu numai că este ilegală participarea la jocuri pe site-urile neautorizate, dar că ei înșiși sunt protejați doar dacă joacă pe site-uri legale. Ce garanție poate avea un jucător că își va putea recupera banii de pe un site înregistrat/licențiat într-o țară exotică?!
     Reporter: Ce rezultate a obținut ONJN, anul trecut, în vederea eradicarii evaziunii fiscale?
     Dan Iliovici: Oficiul a desfășurat anul trecut un număr de 13.093 acțiuni de control, la nivel național. Obiectivele noastre sunt cele din domeniul jocurilor de noroc, legalitatea activităților și solicitările jucătorilor privind presupuse abuzuri ale operatorilor.
     În cursul controalelor, orice infracțiune găsită, inclusiv cele de natură fiscală, sunt sesizate parchetelor și instituțiilor abilitate.
     Reporter: Câte amenzi au fost date și care este valoarea totală a acestora?
     Dan Iliovici: În anul 2017, au fost aplicate 1.012 contravenții, amenzile fiind în valoare totală de 9.576.000 lei.
     Reporter: Câte aparate de tip slot machine activează, legal, în piață și câte echipamente estimați că funcționează ilegal, comparativ cu începutul anului trecut?
     Dan Iliovici: În 2017 au fost emise autorizații de exploatare a jocurilor de noroc tip slot-machine clasa A pentru 68.025 posturi de joc, iar pentru jocurile de noroc tip slot-machine clasa B, autorizații de exploatare pentru 3.521 posturi de joc.
     Reporter: Ce ne puteți spune despre reglementările din zona publicității în gambling și despre modul în care este/nu este respectată legislația în domeniu?
     Dan Iliovici: Publicitatea în domeniul jocurilor de noroc este reglementată în legislația specifică, însă sunt unele aspecte importante care necesită o mai bună explicitare. Ne referim la principiile prevăzute de OUG 77/2009 cu privire la modalitățile în care se desfășoară reclama și publicitatea în acest domeniu și în special la protecția minorilor și prevenirea accesului acestora la jocurile de noroc.
     În perioada imediat următoare, Oficiul va definitiva și va supune dezbaterii publice un Cod etic de comunicare comercială responsabilă privind jocurile de noroc. Sunt măsuri care, odată adoptate și puse în aplicare de către operatorii de jocuri de noroc, vor duce la o abordare mult mai responsabilă a modului în care se face publicitate în acest domeniu.
     Reporter: În 25 mai va intra în vigoare Regulamentul privind protecția datelor personale. Sunt firmele din domeniu pregătite să facă față unei asemenea provocări?
     Dan Iliovici: Firmele licențiate la ONJN sunt operatori de date cu caracter personal, deoarece sunt obligate să identifice și să legitimeze jucătorii, pentru prevenirea accesului minorilor la jocurile de noroc. Așadar, la intrarea în vigoare a noii legislații, toate entitățile înregistrate ca operator de date de caracter personal va trebui să aplice aceste măsuri.
     Reporter: Un proiect de modificare a Legii combaterii spălării banilor se află pe circuitul de aprobare. Cum caracterizați această inițiativă legislativă?
     Dan Iliovici: Pe site-ul Oficiului Național pentru Combaterea Spălării Banilor se află în dezbatere publică un proiect de lege pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, urmând ca, în urma analizării acestuia și a consultării organizatorilor de jocuri de noroc, Oficiul să transmită eventuale propuneri pe marginea proiectului.
     Reporter:Cum caracterizați piața pariurilor sportive?
     Dan Iliovici: După modificările legislative din perioada 2015-2016, activitatea de pariuri tradiționale (landbase) a cunoscut o dezvoltare ascendentă. Principalul motiv a fost prevederea conform căreia aparatele de joc tip slot-machine nu mai pot fi amplasate în locații de genul baruri/restaurante, ci doar în spații dedicate jocurilor de noroc, de genul sălilor de pariuri (maxim 5 aparate) sau în săli dedicate pentru sloturi. Prin această măsură s-a avut în vedere o mai bună protecție a minorilor, cărora nu li se mai permite accesul în niciun fel de astfel de spațiu de joc.
     Reporter: Au circulat informații potrivit cărora ONJN ar urma să treacă din nou la MFP. Nu ar fi primul transfer al ONJN de la un minister la altul...
     Care este stadiul actual al acestui transfer și de ce este nevoie ca ONJN să tot fie transferat de la un minister la altul?
     Dan Iliovici: După cum a informat și ziarul dumneavoastră, a existat o propunere privind trecerea Oficiului la Ministerul Finanțelor Publice, dar aceasta a fost retrasă ulterior.
     Reporter: Vă mulțumesc! 

 link: Sectorul nostru de gambling trebuie să țină pasul cu progresele din UE

 link: "Vom susține în 2018 câteva modificări legislative foarte importante pentru industrie"

 link: ANAF:Statul, prejudiciat cu peste 60 milioane lei, în urma ilegalităților din gambling

 link: Codul etic de comunicare responsabilă în domeniul jocurilor de noroc

 link: "Operatorii trebuie să se axeze în viitor pe sectorul online"

 link: Romslot: "Românii nu au probleme de joc mai mari ca ale europenilor"

 link: Numărul participanților la turneele noastre de poker a crescut de peste 20 de ori

 link: "Ne așteptăm ca valoarea pieței de gambling să depășească 1,2 miliarde euro, în 2017"

 link: "Baum" SRL prospectează piața africană

 link: "Tendințele europene sunt de orientare a operatorilor către mediul online"

 link: Impactul modificărilor legislative asupra pieței de gambling din România

 link: "Statul face tot posibilul să nu putem funcționa"

 link: "Operatorii de jocuri au solicitări din ce în ce mai complexe"

 link: "Nicio legătură între schimbările de la Loterie și semnarea contractului pentru terminalele loteristice"

 link: Loteria Română să clarifice situația investițiilor în curs de execuție

 link: Superbet, pariu pe high-tech

 link: "Piața neagră - la cel mai redus nivel de la revoluție până astăzi"
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Aceeasi sectiune (Banci Asigurari)
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
21.09.2018
BVB
     * Rulaj de 47 milioane de lei, peste media anului
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de joi preponderent în teritoriul pozitiv, opt dintre...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BVB
     * Scădere de 0,53% pentru BET-NG
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,45 milioane de lei, dintre care...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urcat ieri, pe fondul câștigurilor din sectorul materiilor prime.  click să citești tot articolul
19.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri au închis în creștere
     * Tranzacții cu aproape 3% din MedLife, efectuate pe piața "deal"
     
     Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de ieri la...  click să citești tot articolul
19.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Piețele europene au urmat un curs mixt ieri, după ce administrația americană a decis să impună taxe vamale de 10% pe importuri chinezești de 200 de miliarde de dolari.  click să citești tot articolul
18.09.2018
BVB
     * Rulaj de 42 milioane de lei, în apropierea mediei acestui an
     
     Cinci dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat prima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 21 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8801
2.3806
3.0614
4.1351
0.1822
0.6242
0.2206
4.6559
5.2123
1.4386
3.5050
0.2364
0.4852
1.0851
0.0595
0.4496
0.6306
3.9517
0.2773
0.9692
0.5774
0.0547
0.3541
0.2093
2.6455
0.0394
0.1409
1.0759
0.6269
0.1220
153.4508
5.5550
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.