Electrica Furnizare
CONFERINȚA "Fondurile Europene" - Ediția a IX-a
GUVERNATORUL BNR MUGUR ISĂRESCU:
BURSA 06.10.2017

EMILIA OLESCU
 
mărește imaginea
     Trebuie găsit echilibrul între debitor și creditor, a reiterat, ieri, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, subliniind că, în conformitate cu reglementările europene din domeniu, se impune o chemare a băncilor la îmblânzire.
     Bancherii nu trebuie să fie încăpățânați, fiind necesar să-și mai reducă și ei costurile, a afirmat șeful Băncii centrale, prezent la un eveniment organizat la Facultatea de Drept de către Centrul pentru Soluționarea Alternativă a Litigiilor Bancare (CSALB).
     Mugur Isărescu a menționat: "Creditul are și o parte emoțională - e o mare bucurie când îl iei și o mare durere când începi să-l plătești. Iar când ai un credit pe jumătate de viață, este foarte neplăcut. (...) Multe litigii dintre consumatori și bănci apar din lipsă de informare, neînțelegere, însă costurile cu litigiile apar pe ambele părți și, dacă vrem costuri mai scăzute, dobânzi mai mici, comisioane reduse, trebuie să ne gândim și la posibilitatea scăderii costurilor cu litigiile. (...) Bancherii nu trebuie să fie încăpățânați, să-și reducă și ei costurile de judecată".
     Prin crearea CSALB, ne-am aliniat realităților europene, mai apreciază Guvernatorul BNR, evidențiind faptul că, pentru o funcționare optimă a Centrului, acesta trebuie consolidat pe un profesionalism absolut, pe o aleasă moralitate, pe flexibilitate, eficiență, imparțialitate și transparență.
     Guvernatorul Isărescu a spus că ideea înființării unui mecanism pentru soluționarea litigiilor bancare i-a fost prezentată în perioada 1991-1992 de către un fost bancher: "În anii "91-'92, un bancher român, acum pensionat, mi-a spus: Faceți un centru de..., nu l-a numit conciliere, i-a spus atunci de împăcare. O să vedeți câte conflicte vor apărea în timp între bănci și creditori. Dacă se duc toți în instanță, vor îngropa instanțele în dosare care nu au sfârșit".
     Potrivit șefului BNR, directivele europene care vizează protecția consumatorilor fac referire la ajutorarea celor care nu își pot achita creditele și nu a celor care nu vor să plătească: "Legea și instituția, împreună, fac ca și în România, înainte de a interveni instanțele judecătorești sau chiar evitând judecata lor, dacă băncile și clienții lor ajung în litigiu, să aibă drept egal la informație corectă, adevărată și la îndrumare".
     Mugur Isărescu a adăugat: "Directiva vine în ajutorul celor care nu își mai pot plăti creditul, niciun cuvânt despre cei care nu mai vor să și-l plătească. Aici este marea dispută în ceea ce privește legile sau proiectele din Parlament cu privire la bănci. Se impune ocrotirea doar a celor care nu pot să mai plătească din motive obiective. De aici se impune și băncilor o chemare la îmblânzire".
     Soluționarea litigiilor cade exclusiv în sarcina conciliatorilor, care nu pot fi supuși unor presiuni ce ar influența abordarea lor asupra respectivelor litigii, membrii consiliului ocupându-se cu logistica CSALB, a ținut să precizeze Guvernatorul.
     Isărescu a mai subliniat, printre altele, că nu este adevărată opinia care s-a creat, potrivit căreia BNR este avocatul băncilor, menționând că Banca Centrală este avocatul sistemului financiar, care este esențial în economie. "Afirmațiile de genul «clienții au devenit robii băncilor» sar mult dincolo de realitate", a conchis domnia sa.
     "Din cauza percepției deformate, se crede că Centrul SALB reprezintă băncile, ceea ce este o eroare fundamentală", a completat avocatul Valeriu Stoica, apărător al băncilor în unele procese cu clienții. Domnia sa a explicat: "Unii dintre conciliatori sunt avocați, care fie îi reprezintă pe consumatori, fie pe clienți. De aceea există percepția că nu există imparțialitate și independență, dar nu înseamnă că acești specialiști, dacă au reprezentat, la un moment dat, o parte sau alta, nu au capacitatea să fie imparțiali". Avocatul Valeriu Stoica a concluzionat că încrederea nu se naște peste noapte, iar consumatorii și bancherii au nevoie unii de ceilalți.
     CSALB este o entitate care a luat ființă în anul 2015, în vederea adoptării de soluții alternative a litigiilor dintre consumatori și instituțiile financiar-bancare și nebancare.
     Finanțarea Centrului este asigurată de instituțiile financiar-bancare, suma stabilită în prezent fiind de 600.000 de euro pe an, însă conciliatorii nu vor fi plătiți direct de bănci, ci vor fi remunerați prin intermediul Centrului, indiferent de soluția dată, în favoarea clientului sau a băncii, potrivit conducerii CSALB.
     Centrul SALB este condus de un Colegiu de Coordonare format din cinci membri, câte unul de la BNR, ANPC, ARB și asociațiile de consumatori, iar unul independent, ales de ceilalți patru.
     Încă de la momentul înființării acestei entități au apărut controverse legate atât de regulile sale de funcționare, cât și de membrii conducerii, de modul de finanțare a Centrului și de selecție a conciliatorilor. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  Centrul...
    (mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2017, ora 00:41)  
 Am făcut sesizării in 2016 si in 2017. Nu am primit răspunsuri.
 Tipic pentru gangsteri.


 
2.  Patria e pe maini bune... lasati orice speranta...
    (mesaj trimis de Hai sa ne inveselim, ca abia apoi platim în data de 06.10.2017, ora 09:37)  
 Asa e, priceputule! Da-le si-un pahar de vin, sa se simta bine, sa fie mare bucurie, numai sa semneze. Pe urma incepe durerea literelor mici si a celor care nu primesc nici un raspuns de la "institutiile independente". Ia-l si pe nea Valerica sa puna si el jumate din zaibar (doar n-o sa le dati DOC la fraieri).


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2017, ora 09:49)  
 Isarescule, trebuia sa faci asta de acum 10 ani. acum esti pe duca din cauza asta, la fel si bancile. la cat mai multe!


 
4.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2017, ora 11:39)  
 clientii au devenit scalvii bancilor cand francul a crescut de la 2,2 la 4,2 si oamenii s-au trezit ca nu le mai ramane bani sa isi cumpere mancare dupa ce achita rata la banci. banci care nu au miscat un deget sa imparta riscuil cu clientii si care au inceract sa ii fure si abuzeze prin clauze ilegale. da, domnule Isarescu, dvs traiti in alta realitate decat noi, o realitate prezentata de ghiduri englezesti de fine living, cu conace vechi reabilitate pe sute de mii de euro bani europeni si vii nesfarsite si vinuri scumpe.


 
  4.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 06.10.2017, ora 14:46)
 
 Da de ce sa imparta riscul cu clientii? Tu imparti bucataria si baia cu banca?


 
5.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2017, ora 11:40)  
 Valeriu Stoica nu este abilitat sa vorbeasca despre incredere. este o vulpe securistica


 
6.  Minciuni și alte minciuni
    (mesaj trimis de Mihai în data de 06.10.2017, ora 12:06)  
 Guvernatorul BNR este un mincinos notoriu! Gargara asta e doar praf in ochii prostilor! Trebuia sa ia masuri referitor la clauzele ilegale ale bancilor, la comisioanele imbecile, la contractele bagata de gât și la multe altele... Mincinos patologic! Băncile nu negociază niciodată nimic!


 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Bănci-Asigurări, 14:32
UPDATE
     * ACTUALIZARE 18:19
     Licența de turism a Omnia Turism a fost retrasă de către direcția de specialitate din cadrul Ministerului Turismului, a anunțat sâmbătă ministerul, care subliniază că verifică, alături de ANAF, toate contractele încheiate de touroperator, potrivit unui comunicat de presă remis Redacției.
     * ACTUALIZARE 15:11 Burcea, ANAT: "Vom lansa un fond de sprijin pentru turiștii afectați în cazul Omnia Turism"
     * Dobre: "ANAF va începe în scurt timp un control pentru a identifica toate companiile ce au avut contract cu Omnia Turism"  detalii
Miscellanea, 12:43
UPDATE
     Tânărul evadat de la Spitalul de Psihiatrie de la Grajduri a fost găsit pe raza localității
     Potrivit Poliției, bărbatul a fost găsit și a fost din nou internat.  detalii
Internaţional, 10:20
     * ACTUALIZARE 13:36
     Guvernul spaniol s-a reunit astăzi într-o ședința extraordinară pentru a analiza pașii în vederea suspendării autonomiei Cataloniei, în contextul în care liderii acestei regiuni amenință că vor declara independența, potrivit DPA.
     * Guvernul spaniol urmează să își impună controlul direct asupra Cataloniei  detalii
Politică, 16:30
TUDOSE:
     Premierul Mihai Tudose a declarat, astăzi, în Valea Jiului, la finalul unei întâlniri cu sindicaliștii și cu conducerea Complexului Energetic Hunedoara, că își dorește ca anul viitor România să nu mai fie nevoită să importe jumătate din stocurile de cărbune pentru iarnă, așa cum s-a întâmplat anul acesta, potrivit unei surse din presă.  detalii
Companii-Afaceri, 13:09
     CE Oltenia a achizitionat peste 3,7 milioane certificate de CO2 aferente producției de energie realizate în acest an, din care circa 3,4 milioane unități EUA au fost alocate prin Planul Național de Investiții (PNI), restul fiind achiziționate de pe piața primară EEX, pentru respectarea obligatiilor de conformare impuse de prevederile HG nr.780/2006, potrivitt unui comunicat de presă.  detalii
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
20.10.2017
BVB
     Ședința din penultima zi de tranzacționare a săptămânii a înregistrat o lichiditate de 32,82 milioane de lei, mai mare decât cea înregistrată miercuri, de 31 milioane de lei, dar sub media zilnică...  detalii
20.10.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile companiilor listate la bursele din Europa au scăzut ieri, din cauza escaladării tensiunilor politice din Spania.  detalii
19.10.2017
BVB
     * Acțiunile "Aerostar" - avans de aproape 15%, după semnarea memorandumului cu "Raytheon International Defence System" privind înzestrarea armatei cu sisteme Patriot
       Piața Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de ieri, o lichiditate de 31 milioane de lei (6,75 milioane euro), sub media zilnică a acestui an (48,13 milioane...  detalii
19.10.2017
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, investitorii fiind atenți la rezultatele financiare anunțate de companii.  detalii
18.10.2017
BVB
     * Creșteri pe linie pentru toți indicii bursei
     * Acțiunile "Impact Developer & Contractor" înregistrează un salt de 3,04%
       După evoluția mixtă de luni a indicilor Bursei de Valori București (BVB), ședința de tranzacționare de ieri a fost marcată de creșterea generală a pieței, în contextul unui rulaj de aproape 24...  detalii
18.10.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au scăzut ieri, în majoritate, în special cele din sectorul auto, din cauza slăbirii cererii din domeniu.  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 20 octombrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0552
2,3507
3,1140
3,9646
0,1788
0,6176
0,2207
4,5975
5,1203
1,4922
3,4365
0,2242
0,4883
1,0831
0,0676
0,4769
1,0615
3,8945
0,2846
1,2299
0,5882
0,0599
0,3443
0,2062
2,7187
0,0386
0,1467
1,0603
0,6125
0,1174
160,3963
5,4940
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
19.10.2017
AFTER FINDING THAT THE STRATEGY OF RAIFFEISEN BANK WAS DISHONEST
     * Daniel Zamfir: "It has been proven that Raiffeisen has cheated people. There is nothing left to debate"
     * Bogdan Pandelică: "The order for the cessation of the unfair practice of Raiffeisen Bank has been issued, I will sign it in a few days"
       All the banks that have granted CHF loans will be audited by the National Consumer Protection Authority (ANPC), its chairman Bogdan Pandelică, announced yesterday in the Economic Commission of the Senate.  details
18.10.2017
OVIDIU DEMETRESCU, ARBA:
     * The management of the company accepted two applications that were sent in late, for the elections of October 26th, claiming they were submitted "within reasonable delays"
     * "I think that we are embarrassing ourselves, by the mere fact that we were able to interpret the law in such a way", said Ovidiu Demetrescu
     * "Demetrescu: "ASF and BVB should react, in the case of Electrica, if they had a management with a free spirit"
       The directors of "Electrica" (EL) violated the law when accepting the applications backed by the government for the elections of the new management, recorded eight minutes after the deadline from the convening notice, claiming they were submitted "within a reasonable delay", says Ovidiu Demetrescu, the president of the Romanian Association for Good Management (Asociația Română de Bună Administrare - ARBA).  details
16.10.2017
EXCLUSIVE
     * "The US and Saudi Arabia - the main sponsors of terrorism in the world"
     * (Interview with His Excellency, Mr. Hamid Moayyer, ambassador of the Republic of Iran in Romania)
       Donald Trump, the United States president, must decide by October 15th whether or not he will certify if Iran has followed the terms of the nuclear agreement signed in 2015 by Iran and six major western powers.  details
12.10.2017
EARTHLY LAWS, IGNORED ON THE BSE PLANET
     The Bucharest Stock Exchange (BVB), the operator of the Romanian capital market, still stands by the nonsensical claim made by its former CEO Ludwik Sobolewski, that his contract expired on August 21st, but not his mandate.  details
12.10.2017
AT THE INVESTIGATIVE COMMISSION OF THE ACTIVITY OF THE ANRE
     * Sources: PSD has four names for the head of the ANRE
     * Rumored names: Florentin Pandele, mayor of Voluntari, Iulian Iancu, president of the Industries Commission, former prime-minister Sorin Grindeanu and deputy Eugen Nicolicea
       Niculae Havrileț, the president of the National Authority for Regulation in the Energy Sector (ANRE), together with other members of the Regulatory Committee of the ANRE, will arrive before the Commission for the Investigation of the activity of the ANRE.  details
11.10.2017
RADU CRĂCIUN, APAPR, ABOUT THE INVESTMENT OF PRIVATE PENSION FUNDS IN DIGI, A COMPANY WHICH HAS CRIMINAL ISSUES:
     Mandatory private pension funds which have invested in Digi Communications, the parent company of RCS&RDS, which was indicted on money laundering and offering bribes, have taken this operating risk into account, by offering a lower price in the IPO, Radu Crăciun, member on the Board of Directors of the Romanian Association of Privately Managed Pensions (APAPR).  details
09.10.2017
     President of BURSA Press Group, Florian Goldstein (MAKE), participated, as speaker, on September 26th, at a debate regarding the future of the European Union, in Brussels, at the invitation of Group of the European People's Party.
     The subject of the debate can be synthesized in four questions:
     1. Would it be recommendable for the EU Non-Eurozone States to adopt Euro currency?(...)
     -------------
     Question nr.1 answers given by my fellow citizens are divided, and this summer polemic between the Euro MP Theodor Stolojan and Daniel Daianu (member of the Romanian National Bank Board of Directors) in the financial newspaper BURSA has shaped up the idea we could adopt Euro anytime (given the condition of maintaining the macroeconomic balances), an idea opposed to the one claiming Euro adoption should wait till the convergence criteria would be fulfilled.  details
09.10.2017
UNICREDIT WARNS THAT THE ROMANIAN GOVERNMENT IS REPEATING MANY OF THE MISTAKES THAT HAVE LED TO THE RECESSION OF 2009-2010
     * Vasilescu: "There are many crystal ball readers, even in the banking system"
     * UniCredit estimates that the leu will continue to weaken against the Euro to 4.6-4.7, in the first quarter of 2018, and that the policy rate will increase to 2.5%
       UniCredit Bank analysts are issuing a warning that the Romanian government is repeating many of the mistakes that have led to the recession of 2009-2010. The quoted experts are mentioning both the fiscal policy that is risky for the economy, as well as the fact that the leu will significantly weaken in 2018, and the deficit may increase to 3.7%. Among other things, the UniCredit report issued on Friday predicts an EUR/RON exchange rate of 4.7 and a policy rate of 2.5%, for the beginning of next year.  details
05.10.2017
AFTER BEING FORCED TO MOVE THE BRD NĂSTASE ȚIRIAC TROPHY TOURNAMENT TO BUDAPEST
     * Ilie Năstase: "If I was Țiriac, I would sue Mugur Isărescu"
       PNL senator Daniel Zamfir, president of the Budget Commission in the Senate, a vocal critic of the banking system, of the NBR and of its governor is adamant about bringing up the activity of the NBR from all angles.  details
03.10.2017
     * The BSE may be taken off the watchlist
     * FTSE only noted improvements when it comes to stock lending, while the liquidity requirement has not yet been met
     * Poland, upgraded to the emerging market status
     * Mongolia and Nigeria, removed from the watchlists
       The Bucharest Stock Exchange (BSE) remains a frontier market, for at least a year, after, on Friday night, FTSE Russell did not give promote it.  details
02.10.2017
     * Iulian Iancu: "We shouldn't stand out by being silent in Brussels and be forced to give natural gas to the neighboring countries, by taking it away from our industrial consumers"
     * Emil Calotă: "If we do not take action, the natural gas stored by the Romanian producers will remain unused, because there will be far cheaper imported gas available"
       The National Authority for the Regulation of the Energy Market (ANRE) has asked for the reconsideration of gas storage policies in Romania to be made a priority, Emil Calotă, the vice-president of the ANRE recently said, in the debates in the Industry Commission of the Romania Parliament about the Draft Law concerning the approval of the Government Emergency Ordinance no.64/2016 for the amendment and completion of the Law of Electricity and of natural gas no. 123/ 2012.  details
29.09.2017
LUCIAN ANGHEL:
     We can't expect Romania to be upgraded to the emerging market status right now, BSE president Lucian Anghel said yesterday, as FTSE Russell will publish today its annual classification report.  details
28.09.2017
     Central European Media (CME), the owner of Pro TV, is currently in negotiations to sell the four TV stations it still holds in Central and Eastern Europe, according to Echo 24, which quotes several concerned sources.  details
27.09.2017
     The Romanian Commercial Bank (BCR) is saying for the first time, that the sale of the Cemacon was made at a price of 1 Euro, and the lender stressed that this was done to save the company.  details
26.09.2017
THE CONFERENCE "THE FUTURE OF THE ROMANIAN CAPITAL MARKET" - THE 6TH EDITION/MIRCEA URSACHE, ASF:
     * Cappon, Prodan and Sobolewski yesterday had their interviews for the position of CEO of the BSE
     Ludwik Sobolewski is no longer the CEO of the Bucharest Stock Exchange (BVB), Mircea Ursache, the vice-president of the Financial Oversight Authority (ASF) said yesterday. He added that the ASF has conducted an analysis concerning corporate governance at the BSE.  details
.