CONFERINȚA CODUL INSOLVENȚEI - Ediția a V-a
GUVERNATORUL BNR MUGUR ISĂRESCU:
BURSA 06.10.2017

EMILIA OLESCU
 
mărește imaginea
     Trebuie găsit echilibrul între debitor și creditor, a reiterat, ieri, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, subliniind că, în conformitate cu reglementările europene din domeniu, se impune o chemare a băncilor la îmblânzire.
     Bancherii nu trebuie să fie încăpățânați, fiind necesar să-și mai reducă și ei costurile, a afirmat șeful Băncii centrale, prezent la un eveniment organizat la Facultatea de Drept de către Centrul pentru Soluționarea Alternativă a Litigiilor Bancare (CSALB).
     Mugur Isărescu a menționat: "Creditul are și o parte emoțională - e o mare bucurie când îl iei și o mare durere când începi să-l plătești. Iar când ai un credit pe jumătate de viață, este foarte neplăcut. (...) Multe litigii dintre consumatori și bănci apar din lipsă de informare, neînțelegere, însă costurile cu litigiile apar pe ambele părți și, dacă vrem costuri mai scăzute, dobânzi mai mici, comisioane reduse, trebuie să ne gândim și la posibilitatea scăderii costurilor cu litigiile. (...) Bancherii nu trebuie să fie încăpățânați, să-și reducă și ei costurile de judecată".
     Prin crearea CSALB, ne-am aliniat realităților europene, mai apreciază Guvernatorul BNR, evidențiind faptul că, pentru o funcționare optimă a Centrului, acesta trebuie consolidat pe un profesionalism absolut, pe o aleasă moralitate, pe flexibilitate, eficiență, imparțialitate și transparență.
     Guvernatorul Isărescu a spus că ideea înființării unui mecanism pentru soluționarea litigiilor bancare i-a fost prezentată în perioada 1991-1992 de către un fost bancher: "În anii "91-'92, un bancher român, acum pensionat, mi-a spus: Faceți un centru de..., nu l-a numit conciliere, i-a spus atunci de împăcare. O să vedeți câte conflicte vor apărea în timp între bănci și creditori. Dacă se duc toți în instanță, vor îngropa instanțele în dosare care nu au sfârșit".
     Potrivit șefului BNR, directivele europene care vizează protecția consumatorilor fac referire la ajutorarea celor care nu își pot achita creditele și nu a celor care nu vor să plătească: "Legea și instituția, împreună, fac ca și în România, înainte de a interveni instanțele judecătorești sau chiar evitând judecata lor, dacă băncile și clienții lor ajung în litigiu, să aibă drept egal la informație corectă, adevărată și la îndrumare".
     Mugur Isărescu a adăugat: "Directiva vine în ajutorul celor care nu își mai pot plăti creditul, niciun cuvânt despre cei care nu mai vor să și-l plătească. Aici este marea dispută în ceea ce privește legile sau proiectele din Parlament cu privire la bănci. Se impune ocrotirea doar a celor care nu pot să mai plătească din motive obiective. De aici se impune și băncilor o chemare la îmblânzire".
     Soluționarea litigiilor cade exclusiv în sarcina conciliatorilor, care nu pot fi supuși unor presiuni ce ar influența abordarea lor asupra respectivelor litigii, membrii consiliului ocupându-se cu logistica CSALB, a ținut să precizeze Guvernatorul.
     Isărescu a mai subliniat, printre altele, că nu este adevărată opinia care s-a creat, potrivit căreia BNR este avocatul băncilor, menționând că Banca Centrală este avocatul sistemului financiar, care este esențial în economie. "Afirmațiile de genul «clienții au devenit robii băncilor» sar mult dincolo de realitate", a conchis domnia sa.
     "Din cauza percepției deformate, se crede că Centrul SALB reprezintă băncile, ceea ce este o eroare fundamentală", a completat avocatul Valeriu Stoica, apărător al băncilor în unele procese cu clienții. Domnia sa a explicat: "Unii dintre conciliatori sunt avocați, care fie îi reprezintă pe consumatori, fie pe clienți. De aceea există percepția că nu există imparțialitate și independență, dar nu înseamnă că acești specialiști, dacă au reprezentat, la un moment dat, o parte sau alta, nu au capacitatea să fie imparțiali". Avocatul Valeriu Stoica a concluzionat că încrederea nu se naște peste noapte, iar consumatorii și bancherii au nevoie unii de ceilalți.
     CSALB este o entitate care a luat ființă în anul 2015, în vederea adoptării de soluții alternative a litigiilor dintre consumatori și instituțiile financiar-bancare și nebancare.
     Finanțarea Centrului este asigurată de instituțiile financiar-bancare, suma stabilită în prezent fiind de 600.000 de euro pe an, însă conciliatorii nu vor fi plătiți direct de bănci, ci vor fi remunerați prin intermediul Centrului, indiferent de soluția dată, în favoarea clientului sau a băncii, potrivit conducerii CSALB.
     Centrul SALB este condus de un Colegiu de Coordonare format din cinci membri, câte unul de la BNR, ANPC, ARB și asociațiile de consumatori, iar unul independent, ales de ceilalți patru.
     Încă de la momentul înființării acestei entități au apărut controverse legate atât de regulile sale de funcționare, cât și de membrii conducerii, de modul de finanțare a Centrului și de selecție a conciliatorilor. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  Centrul...
    (mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2017, ora 00:41)  
 Am făcut sesizării in 2016 si in 2017. Nu am primit răspunsuri.
 Tipic pentru gangsteri.


 
2.  Patria e pe maini bune... lasati orice speranta...
    (mesaj trimis de Hai sa ne inveselim, ca abia apoi platim în data de 06.10.2017, ora 09:37)  
 Asa e, priceputule! Da-le si-un pahar de vin, sa se simta bine, sa fie mare bucurie, numai sa semneze. Pe urma incepe durerea literelor mici si a celor care nu primesc nici un raspuns de la "institutiile independente". Ia-l si pe nea Valerica sa puna si el jumate din zaibar (doar n-o sa le dati DOC la fraieri).


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2017, ora 09:49)  
 Isarescule, trebuia sa faci asta de acum 10 ani. acum esti pe duca din cauza asta, la fel si bancile. la cat mai multe!


 
4.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2017, ora 11:39)  
 clientii au devenit scalvii bancilor cand francul a crescut de la 2,2 la 4,2 si oamenii s-au trezit ca nu le mai ramane bani sa isi cumpere mancare dupa ce achita rata la banci. banci care nu au miscat un deget sa imparta riscuil cu clientii si care au inceract sa ii fure si abuzeze prin clauze ilegale. da, domnule Isarescu, dvs traiti in alta realitate decat noi, o realitate prezentata de ghiduri englezesti de fine living, cu conace vechi reabilitate pe sute de mii de euro bani europeni si vii nesfarsite si vinuri scumpe.


 
  4.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 06.10.2017, ora 14:46)
 
 Da de ce sa imparta riscul cu clientii? Tu imparti bucataria si baia cu banca?


 
5.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2017, ora 11:40)  
 Valeriu Stoica nu este abilitat sa vorbeasca despre incredere. este o vulpe securistica


 
6.  Minciuni și alte minciuni
    (mesaj trimis de Mihai în data de 06.10.2017, ora 12:06)  
 Guvernatorul BNR este un mincinos notoriu! Gargara asta e doar praf in ochii prostilor! Trebuia sa ia masuri referitor la clauzele ilegale ale bancilor, la comisioanele imbecile, la contractele bagata de gât și la multe altele... Mincinos patologic! Băncile nu negociază niciodată nimic!


 
Aceeasi sectiune (Banci Asigurari)
DECIZIE A TRIBUNALULUI CONSTANȚA, ÎNTR-UN DOSAR PE ÎNGHEȚAREA FRANCULUI ELVEȚIAN
DEȘI BNR NU A AVIZAT ACHIZIȚIA BĂNCII ROMÂNEȘTI DE CĂTRE OTP BANK
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
21.03.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice în creștere
     * Boromir Ind a ajuns la o deținere de 96,25% din Boromir Prod și poate cere retragerea obligatorie a acționarilor și delistarea de la bursă
       Volumul înregistrat în cea de-a doua ședință de tranzacționare a săptămânii a scăzut la 46,24 milioane de lei (9,91 milioane de euro), sub cel din ședința anterioară, de aproape 55 de milioane de...  click să citești tot articolul
21.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au urmat un curs poztiv ieri, pe fondul deprecierii euro, generată de publicarea unor date dezamăgitoare privind încrederea oamenilor de afaceri din Germania....  click să citești tot articolul
20.03.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut un început de săptămână negativ din punctul de vedere al cotațiilor, toți indicii bursei terminând ședința de tranzacționare în depreciere.  click să citești tot articolul
20.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene au urmat un curs negativ ieri, analiștii atribuind această evoluție temerilor legate de războiul comercial global.
     Titlurile producătorului britanic de software "Micro Focus...  click să citești tot articolul
19.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut vineri, în baza datelor oficiale care arată o evoluție lentă a inflației în regiune. În zona euro, rata anuală a inflației a atins 1,1% în februarie, față de 1,3% în...  click să citești tot articolul
19.03.2018
     * BET urcă cu 1,49%
       Volumul înregistrat în ultima ședință de tranzacționare a săptămânii a fost de 117,15 milioane de lei (25,11 milioane de euro), aproape dublul valorii medii zilnice din acest an, de circa 59...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Prognoza Meteo
Vezi harta temperaturilor
harta temperaturilor
     21.03.2018 
     Prognoza pentru România
     Vremea se va menține deosebit de rece. Cerul, mai mult noros ziua, se va degaja treptat noaptea în jumătatea de nord a țării. Vor fi precipitații, mai ales în prima parte a intervalului, predominant sub formă de ninsoare în Banat, Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei, local în Crișana și izolat în Maramureș și mixte în Oltenia, Muntenia și Dobrogea, unde pe spații mici se va forma polei. În jumătatea de sud a teritoriului, izolat, cantitățile de apă vor depăși 10...15 l/mp. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în nord-vestul țării și pe arii restrânse în celelalte regiuni. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -2 și 4 grade, mai ridicate pe litoral până spre 6 grade, iar cele minime se vor situa, în general, între -11 și -1 grad, cu cele mai scăzute valori în Maramureș. Izolat, dimineața și noaptea, va fi ceață.
     Prognoza pentru București
     Vremea se va menține deosebit de rece. Cerul va fi mai mult noros și mai ales după-amiaza și seara temporar vor fi precipitații sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare și condiții de polei. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 1 grad, iar cea minimă va fi de -3...-2 grade.
      
Curs Valutar

Curs valabil din data de 20 martie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9210
2.3854
2.8995
3.9781
0.1834
0.6264
0.2152
4.6655
5.3165
1.4988
3.5608
0.2303
0.4911
1.1029
0.0655
0.4629
0.9597
3.7891
0.3154
1.1532
0.5987
0.0581
0.3541
0.2020
2.7350
0.0394
0.1435
1.0316
0.6270
0.1215
159.9577
5.5012
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
19.03.2018
AS SHAREHOLDER,
     * The president of the Association of Brokers has taken the matter to the County Court of Cluj, to address the capital reduction of 2014 and the subsequent decisions of the company
     * Liviu Stoleru, CEO of Cemacon, told us on Thursday, that "no notification has been received from the company concerning such a topic"
     * The case was recorded on Friday, with the County Court of Cluj
     * BCR sold to BOF for 2 Euros the non-performing loans of 16.5 million Euros of "Cemacon" and "Ambient"
       * UPDATE 15.45 "Cemacon" confirms the lawsuit brought by Dan Paul
     "Cemacon" today sent the Bucharest Stock Exchange, a report whereby it confirms the existence of the lawsuit brought by Dan Paul, the president of the Association of Brokers. However, the officials of the company wrote that they have no details about the case.
     -------
     Dan Paul, the president of the Association of Brokers, has sued "Cemacon" (CEON), acting as shareholder, seeking the annulment of the shareholders' decision of March 24th, 2014, concerning the reduction of the share capital and of the subsequent acts, according to a notification seen by "BURSA".  click here to read the entire article
15.03.2018
THE NATIONAL BANK OF ROMANIA ISN'T COMMENTING, EVEN THOUGH BOTH COMMERCIAL BANKS ARE LISTED ON THE STOCK EXCHANGE
     The National Bank of Romania (BNR) has blocked the acquisition of Banca Românească by OTP Bank România, according to information which appeared yesterday in the Romanian press, as well as on some foreign websites. Thus, the NBR hasn't issued an opinion on the transaction, even though the time by which it should have done so expired since back in autumn last year.  click here to read the entire article
14.03.2018
RAINER SEELE, OMV:
     * OMV has a budget of 10 billion Euros for takeovers, until 2025 and it is targeting the markets in the Middle East and Asia Pacific
     * Manfred Leitner: "It is unknown how the BRUA pipeline will be implemented, but I don't think that all the gas volumes of the Black Sea that get exported will only go to the West"
       OMV wants to reduce its dependence on the European market, between 2020-2025, and will focus on acquisitions in the Middle East and Asia Pacific, according to CEO Rainer Seele.  click here to read the entire article
07.03.2018
ACCORDING TO AN EUROPEAN COMMISSION DOCUMENT, SEEN BY BLOOMBERG
     The European Union (EU) intends to apply tariffs for imports of 2.8 billion Euros (3.5 billion dollars) in the US, from T-shirts and bourbon, to motorbikes, if American president Donald Trump continues its plan to impose 25% tariffs for foreign steel acquisitions, according to Bloomberg.  click here to read the entire article
06.03.2018
     * The EU, which is preparing retaliatory tariffs of its own against the US, is carrying out talks with the countries that will be affected by the taxes proposed by the Americans: Japan, Canada, Brazil and Turkey
     * German economy minister: "President Trump wants to play a game that no one can win"
       One of the top advisors to US president Donald Trump has recently announced that the US will not make any exception from the application of tariffs set on imported steel and aluminum, even if the EU is preparing reprisals, according to ft.com.  click here to read the entire article
05.03.2018
LAST WEEK, ROMANIA HAD THE BIGGEST IMPORTS OF NATURAL GAS IN THE LAST FIVE YEARS
     * In Europe, the cold weather has led to a significant rise in the price of natural gas
       Last week, Romania imported about one third of the daily natural gas consumption to get it through the cold winter period, these being the biggest daily imports of natural gas in the last five years, according to some sources from the energy sector, quoted by Agerpres.  click here to read the entire article
02.03.2018
A POSSIBLE CONTRACT FOR THE SPARE PARTS NEEDED BY PATRIOT MISSILES
     * Aurel Cazacu: "The American partners are trying to cooperate, even if they do not have the obligation to offset, and Aerostar is the best plant in Romania"
     * A rise of over 40% for the Aerostar shares over the last year
       Shares of "Aerostar" Bacău (ARS) yesterday rose 6.5%, to 5.24 lei/share, taking the company's valuation to an all time high - 797.93 million lei, after American company Raytheon announced that it has requested a quote from ARS, to get more information about the parts that might be manufactured in Bacău for the Patriot radar, which is part of the Patriot missile system.  click here to read the entire article
28.02.2018
REPORT FROM BRUSSELS / EUROPEAN ENERGY COMMISSION:
     * "We prefer dialogue, but we may resort to the European courts as well, if things don't work out"
       The European Commission is encouraging dialogue with the Romanian authorities concerning Emergency Government Ordinance 64 of 2016 concerning the natural gas sector, but if the issues on this matter cannot be resolved, we may resort to the European Court of Justice, European energy commissioner Miguel Arias Canete, said in a meeting in Brussels with the representatives of the Romanian energy sector.  click here to read the entire article
26.02.2018
     The success of Antena 3 is admirable! Dan Voiculescu has once again proved his usefulness, his television has created the somewhat plausible media context for justice minister Tudorel Toader to dare make his proposal for the revocation of Laura Codruța Kovesi as chief-prosecutor of the DNA, despite the extraordinary support that she gets in the country and abroad.  click here to read the entire article
23.02.2018
     The dismissal of chief DNA (National Anti-corruption Department) prosecutor Laura Codruța Kovesi was announced last night by Justice Minister Tudorel Toader, at the headquarters of the Ministry, after presenting the justification of the decision, presented in the form of twenty bullet points, while also taking the opportunity to mention he had been head of class, which surprised everybody, because no one was interested in his school achievements.  click here to read the entire article
21.02.2018
LIBERAL SENATOR STRIKES AGAIN
     * Senators have voted for the annual effective rate to be at most 2.5% higher than the policy rate when it comes to mortgage
     * The law will go to the Chamber of Deputies - the decision making forum
     * Senator Zamfir: "Today, we have become European as far as the manner in which loans are granted as well"
       PNL senator Daniel Cătălin Zamfir does not disappoint. His draft law concerning the capping of interest rates was the first that appeared on the agenda yesterday, in the common meeting of the specialized commissions and despite the controversies between him and a few other party colleagues, including the president of the Economic Commission Florin Cîțu, the liberal got more than he had made his objective initially - not just the capping of compensatory and penalty interest rates, but also the capping of the annual effective interest rate charged by banks and Non-Financial Banking Institutions (IFNs).  click here to read the entire article
20.02.2018
UPON REQUEST FROM ONE SHAREHOLDER,
     * The investigation concerns the deliberate reporting of inaccurate financial statements or untrue information
     * Sebastian Vlădescu: "An investigation is the only solution which would show where the money went, I know I've done my job"
       The DIICOT prosecutors have begun prosecution in rem of the actions, in the "Romcab" (MCAB) case, according to a response sent by the prosecutors to Valentin Stănescu, a shareholder in the company.  click here to read the entire article
20.02.2018
     Decorated by Traian Băsescu with the Star of Romania, Gunther Krichbaum, the president of the European Affairs Commission of the Bundestag, asks the president of the European Commission, Jean Claude Juncker, through a letter, not to suspend the application of the Cooperation and Verification Mechanism (MCV) concerning the Romanian judicial system and writes that "in the event of new attacks on the independence of the judicial system, should take into consideration initiating the procedure for the activation of article 7 of the EU treaty" (the suspension of Romania's voting rights in the EU council).  click here to read the entire article
16.02.2018
VALERY KUZMIN, AMBASSADOR OF THE RUSSAIAN FEDERATION IN BUCHAREST:
     * Lucian Bode, co-initiator of the BRUA, is asking for clarifications from Teodor Meleșcanu concerning the export of natural gas from Hungary
       We are happy that the perimeters on the continental coast of Romania (ed. note: offshore in the Black Sea) will start being exploited, because there lies inactive a very important resource of the energy industry, his excellency Valery Kuzmin, Ambassador of the Russian Federation told us in Bucharest, during Diplomat's Day.  click here to read the entire article
15.02.2018
IN THE MEETING WITH THE ANRM
     * Also discussed were the intentions of the Mazarin company to acquire some perimeters
       The management of the National Mineral Resources Agency (ANRM) met on Tuesday with Shelley Saxen, deputy economic advisor of the US embassy in Bucharest. On the agenda was last Friday's order issued by the ARNM which establishes the reference price for natural gas mined in Romania, in order to set the royalties will be calculated based on the trading prices on the hub of CEGH Vienna, according to sources close to the talks.  click here to read the entire article
.