Masa Rotundă - România și Rusia în căutare de noi formate de cooperare
BURSA 13.06.2018

Emilia Olescu
 
mărește imaginea
Senatorul Daniel Zamfir are multe inițiative legislative blocate în circuitul de aprobare din Parlament.
     După ce o perioadă însemnată senatorul liberal Daniel Cătălin Zamfir a dat lovitură după lovitură, trecând prin toate comisiile din Senat mai multe proiecte de lege legate de sistemul financiar-bancar, în ultimele luni inițiativele sale legislative au rămas blocate în circuitul de aprobare, majoritatea aflându-se la comisiile din Camera Deputaților.
     Legea plafonării dobânzilor și cea privind retractul litigios, care au trecut de Senat încă de la finalul lunii februarie, nici măcar nu au mai fost puse pe ordinea de zi a ședințelor Comisiei de Buget din Camera Deputaților, deși, peste nici trei săptămâni, parlamentarii vor intra în vacanță și, astfel, așteptările clienților se vor prelungi din nou.
     Proiectul de lege care vizează plafonarea dobânzilor propune un nivel maxim al DAE de 18% pentru creditele de consum și un plafon de 2,5 ori mai mare față de dobânda de politică monetară pentru împrumuturile ipotecare și pentru cele imobiliare.
     Inițiativa legislativă privind retractul litigios prevede că, în timpul des­fășurării unui proces în instanță, debitorul va putea răscumpăra creanța de la firma de recuperare la cel mult dublul prețului cu discount la care creditul a fost achiziționat de recuperator, moment în care litigiul va fi stins.
     *  Dezbaterea proiectului pentru ridicarea imunității BNR - amânată
     Proiectul de lege care prevede modificarea articolului 25 din statutului BNR, respectiv ridicarea imunității civile și penale de care dispune conducerea Băncii Naționale a României (BNR), trebuia să fie dezbătut, ieri, la Comisia Juridică din Senat, însă discuțiile au fost amânate, după cum ne-a spus Daniel Cătălin Zamfir.
     Senatorul liberal a redepus, recent, această inițiativă legislativă, înaintată, inițial, Parlamentului în anul 2016 și clasată, ulterior. Daniel Zamfir ne-a precizat: "Am constatat că proiectul de lege nu a intrat în procedură parlamentară în legislația trecută, fiind clasat. De aceea, am redepus proiectul legislativ. Inițiativa mea mi se pare foarte firească, nu știu de ce surprinde. Chiar președintele Klaus Iohannis a trimis înapoi în Parlament, pentru reexaminare, Legea de înființare a Comitetului Național pentru Supraveghere Macroprudențială, făcând referire, printre altele, la două prevederi - cele care transpuneau, practic, articolul 25 din Legea Statutului BNR - care vizau faptul că cei din conducerea Comitetului au imunitate penală și civilă, creându-se, astfel, un grup de persoane care exced cadrul constituțional, ce spune că nimeni nu este mai presus de lege. Eu nu am făcut decât să îmi însușesc recomandările președintelui țării, pe care, de altfel, și le-a însușit și Parlamentul, eliminând aceste articole din Legea de înființare a Comitetului. Prevederile trebuie să fie scoase și din Legea de funcționare a BNR".
     În aprilie 2016, președintele Iohannis a evidențiat, printre altele, că Legea de constituire a Comitetului Macroprudențial instituie un nou tip de imunitate pentru o categorie de demnitari și funcționari publici, "ce excede cadrului constituțional, ceea ce impune o clarificare legislativă în sensul punerii de acord a recomandărilor europene în materie implementate cu reglementările interne".
     Mai exact, art. 11 (2) din textul inițial al legii sublinia: "Persoanele care au deținut sau dețin calitatea de membru al Consiliului general și, respectiv, al unei comisii tehnice, precum și persoanele care au lucrat sau lucrează în cadrul secretariatului Comitetului, nu răspund civil sau penal pentru îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii oricărui act sau fapt în legătură cu exercitarea, în condițiile legii, a atribuțiilor legate de activitatea Comitetului, dacă aceștia au acționat cu bună credință". Acest articol a fost eliminat din legea promulgată anul trecut de președintele Iohannis.
     Legea nr. 312 din 2004 privind Statutul BNR menționează, la art. 25 (3): "Membrii Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României și personalul acesteia, însărcinat să exercite atribuții de supraveghere prudențială, nu răspund civil sau penal, după caz, dacă instanțele judecătorești constată îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii de către aceste persoane, cu bună-credință și fără neglijență, a oricărui act sau fapt în legătură cu exercitarea, în condițiile legii, a atribuțiilor de supraveghere prudențială".
     Daniel Zamfir solicită, prin inițiativa sa legislativă, eliminarea acestui articol din legea ce reglementează Statutul BNR. În expunerea de motive, parlamentarul subliniază: "Conform alineatelor (3) și (4) ale art. 25 se statuează un regim privilegiat pentru aceste categorii de personal, un nou tip de imunitate care este de natură să creeze un dezechilibru în ceea ce privește răs­punderea tuturor cetățenilor în fața legii în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, imunitate ce excede cadrului constituțional. Practic, prin menținerea acestor prevederi în Legea privind Statutul Băncii Naționale a României, putem vorbi despre o lipsă de asumare a responsabilității factorilor decizionali din cadrul BNR, în condițiile în care aceștia nu răspund în fața legii pentru decizii de importanță majoră asupra societății și economiei românești. În contextul în care a fost deja semnalat acest lucru prin Cererea de reexaminare transmisă Parlamentului României asupra Legii privind supravegherea macroprudențială a sistemului financiar național care conține o prevedere similară cu cea de față, consider că adoptarea prezentei propuneri legislative corectează un derapaj legislativ care poate conduce la o încălcare a principiului constituțional al egalității tuturor cetățenilor în fața legii".
     Alin. (4) din cadrul aceluiași articol arată că acele cheltuieli de judecată ocazionate de procedurile judiciare inițiate împotriva persoanelor prevăzute la alin. (3) sunt suportate de Banca Națională a României.
     Senatorul liberal Florin Cîțu a scris, recent, pe pagina sa de Facebook, că CE și BCE cer modificarea statutului BNR astfel încât reprezentanții Ministerului Finanțelor să nu mai poată participa la ședințele de politică monetară, apreciind că este prea mare riscul unor inflențe politice și, în aceeași notă, cele două instituții solicită și introducerea unei prevederi exprese vizând blocarea oricărei încercări a Guvernului de a influența deciziile BNR. CE și BNR au cerut, în mod constant, o întărire a independenței pentru banca centrală, dar există măsuri legislative, precum cea a senatorului PNL Daniel Zamfir, care merg în direcția inversă, a avertizat, ulterior, Dan Suciu, purtător de cuvând al BNR.
     Ieri, reprezentanții BNR nu au fost prezenți în Senat, pentru a-și spune punctul de vedere, fapt pentru care dis­cuțiile au fost amânate, ne-a spus domnul Zamfir.
     *  Nici legea "Parcul cu Platani" nu a fost luată, ieri, în discuții
     Nici proiectul de lege care face referire la "Parcul cu Platani" nu a fost luat, ieri, în discuții, deși era pus pe ordinea de zi a ședinței Comisiei de Administrație de la Camera Deputaților. Textul legislativ, promovat tot de Daniel Zamfir, urmărește preluarea la Ministerul Tineretului și Sportului a Complexului sportiv care, acum, este în administrarea BNR.
     Recent, proiectului de lege a primit votul din partea plenului Senatului. Anterior, Daniel Zamfir a precizat: "Legea prin care Complexul Sportiv Progresul (folosit abuziv de BNR) va reveni Ministerului Tineretului și Sportului va fi votată în Senatul Româ­niei. E lupta pe care am dus-o împreună cu Ion Țiriac, Ilie Năstase, Simona Halep, George Cosac și mulți alți sportivi, pentru ca pe aceste terenuri să se facă sport de performanță, așa cum se făcea, și nu să țină domnul Isărescu 9 hectare pentru pofta lui și a angajaților. BNR a pierdut toate încercările în instanță pentru a demonstra că e proprietarul acestor terenuri. Demersurile pe care le-am făcut pe lângă premierul României au impiedicat un schimb ilegal de terenuri. E o victorie pentru statul român și sportul de performanță! Încă un vis al meu va deveni realitate! Dreptate până la capăt!"
     Propunerea legislativă prevede că sunt "proprietate publică a statului" și "sunt destinate exclusiv organizării și desfășurării activităților sportive" terenurile și construcțiile de pe aceste terenuri și că toate acestea vor trece la MTS, urmând ca BNR să primească, la schimb, în administrare niște clădiri.
     Daniel Zamfir ne-a spus, ieri, că dezbaterea acestei inițiative a fost amâ­nată pentru că mai este nevoie de un aviz de la MFP pentru amendamentul propus de senatorul liberal referitor la clădirile care ar urma să fie date la schimb BNR.
     *  Nici modificarea Legii Curții de Conturi nu a fost abordată de senatori
     Nici modificarea Legii Curții de Conturi nu a intrat, ieri, în dezbaterile senatorilor, deși a fost anunțată ca subiect pe ordinea de zi.
     Inițiativa liberalului Zamfir a fost adoptată, recent, în plenul Camerei Deputaților cu o majoritate covârșitoare. După votul din plen, liberalul a scris, pe pagina sa de Facebook: "A trecut de Camera Deputaților Legea Curții de Conturi! E o lege care limitează drastic abuzurile unor auditori ai Curții de Conturi și vine în sprijinul tuturor primarilor și funcționarilor publici din administrație!" Senatorul ne-a declarat, recent: "Problema de fond a fost rezolvată - Curtea de Conturi nu se mai pronunță pe oportunitate. De asemenea, auditorii Curții de Conturi nu mai pot stabili prejudicii estimate, ele trebuie să fie certe. Prejudiciul trebuie stabilit cu responsabilitate, Curtea de Conturi trebuind să intervină cu actul de control după finalizarea procedurii, nu înainte de realizarea achiziției sau a investiției făcute. Curtea de Conturi trebuie să verifice modul în care au fost cheltuiți banii, nu modul în care vor fi cheltuiți. Acum, auditorii calculează cum ar fi fost dacă entitatea ar fi procedat altfel. Nu poți spune că nu a fost economic să investeși într-un proiect decât dacă a încălcat legea.
     Am rezolvat și chestiunea suprapunerii de competențe. Acum se întâmplă ca, după ce o autoritate publică dă un aviz de legalitate pe o achiziție, Curtea de Conturi să îl respingă. Conform proiectului de lege, Curtea de Conturi se va pronunța doar pe modul de cheltuire a banului public, nu se va mai pronunța pe achiziție. Avem și un articol ce reglementează procedura de contestație, raportul de audit putând fi contestat și de persoanele fizice vizate de Curtea de Conturi, ceea ce nu se întâmplă acum".
     Anul trecut, Daniel Zamfir ne-a spus: "Auditorii estimează prejudiciile și trimit autoritatea în instanță, se deschide anchetă penală și, în acest timp, funcționarii din primării nu mai semnează nimic de frică. Nici acest lucru nu este în regulă. Auditorii să spună în mod cert care sunt prejudiciile și să-și asume răspunderea pentru respectivele sume! Se va institui măsura răspunderii auditorului Curții de Conturi în legătură cu prejudiciul estimat.
     De asemenea, ar trebui să existe un departament de prevenție în cadrul CCR, care să ofere informații celor din autoritățile locale, dacă aceștia au nevoie, înainte să demareze un proiect. Acum, Curtea de Conturi le spune să întrebe Autoritatea Națională pentru Achiziții Publice (ANAP), iar după aceea le spune că răs­punsul ANAP nu este bun".
     În 2017, bugetul instituției de control a fost redus, iar fostul președinte al Curții de Conturi, Nicolae Văcăroiu, a fost audiat în Senat. Văcăroiu a spus, în cadrul audierilor, că instituția pe care o reprezintă se poate desființa, după ce bugetul său a fost tăiat pentru prima dată în 153 de ani de existență. În replică, președintele de atunci al Comisiei de Buget din Senat, Eugen Teodorovici, actual ministru de Finanțe, i-a spus că "toate au un început".
     Nicolae Văcăroiu a menționat că instituția de control primește anual în jur de 65 de milioane de euro, dar oferă bugetului mult mai mulți bani. Din cauza bugetului insuficient, la Curtea de Conturi există 340 de posturi libere care nu vor fi ocupate, a mai subliniat fostul șef al CCR. În context, Eugen Teodorovici a spus că este nevoie de o reformă a Curții de Conturi. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de Cristofor din Voluntari în data de 13.06.2018, ora 00:35)  
 Care liberal? Ca l-au aruncat aia din PNL ca pe o soseta transpirata. Asta e PSD-ist pur sange, rupe studiourile Antena 3 mai abitir decat Ciuvica. Nu el il punea pe Laboforte de langa Sibiu sa faca tot felul de campanii pentru PSD? Ba da. Nu canta nevasta-sa ode inchinate lui Leoncio de Teleorman? Deci, ce liberal? Vorba lui Mihai Neamtu.


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 13.06.2018, ora 06:10)
 
 Chiar conteaza carui partid apartine?
 Asta conteaza? Nu proiectul de lege ?


 
  1.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 13.06.2018, ora 07:27)
 
 Vorba lui Mihai Neamtu, ce liberal e Mihai Neamtu? Ce partid liberal mai e PNL dupa ce a fuzionat cu partidul Securitatii, PDL? Ce liberali sunt toti pupinbasistii?


 
  1.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 13.06.2018, ora 08:46)
 
 Cum este corect in romaneste: Pupinbasist sau Pupimbasist?


 
  1.4.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 13.06.2018, ora 10:50)
 
 Postacule, ai fost abuzat de acelasi popa ca si Neamtu? Sau va abuzati intre voi, va faceti cunnilingus?


 
  1.5.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.3 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 13.06.2018, ora 11:53)
 
 Varianta corectă este evidentă și are legătură cu ADN-ul militar al Securității, a cărei structură piramidală se finaliza cu Băsăul statului.


 
  1.6.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.4 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 13.06.2018, ora 12:47)
 
 Nu sambatare, aia va faceti tu cu Robu, ca de cand te-a lasat Tiberia doar in Nelutu mai ai nadejde, ca Dorinel am inteles ca iti cere bani, fonfului din Fetesti ii dai 200 de tarie si il tarnosesti pana la ziua.


 
  1.7.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.6 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 13.06.2018, ora 16:48)
 
 Vezi ca Neamtu te inseala cu procuroarea securista Macovei, i-a pus falus si fac perversiuni. Ai ramas tot la manuela, parlitule!


 
  1.8.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.7 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 13.06.2018, ora 16:50)
 
 Cand te mai plimbi tu prin Berceni pe Ga(o)zarului vezi sa nu te inghesuie baietii sa iti scoata saorma mancata din postaceala pe toate gaurile. Ca greu mai primesti alta, pana nu iti faci norma de comentarii... Apropo, Dragnea ti-a dat simbria pentru miting?


 
  1.9.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.8 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 13.06.2018, ora 21:24)
 
 Manuela și Monica Macovei ucide demnitatea dăn om.


 
  1.10.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.4 )
    (mesaj trimis de Corect , in data de 13.06.2018, ora 22:04)
 
 Buna ipoteza! Postacul care nu considera individul, tot o scalda ca e PSD-ist, ca e PNL-ist, ca e asa cum o cer tatucii lui din BNR! Sictir bre postacule! Moise, nici aici nu iti gsesti locul? Stim ca la radio esti vizat, chiar daca inca ai sindicat!


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 13.06.2018, ora 06:41)  
 Ce-i bine pentru popor nu-i bine pentru politician.


 
Aceeasi sectiune (Banci Asigurari)
LUCIAN ISAR, DESPRE LIMITAREA GRADULUI DE ÎNDATORARE A POPULAȚIEI:
Piaţa de Capital
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 29,1 milioane lei (6,24 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Internaţional
     Principalii indici ai burselor asiatice au închis ședința de tranzacționare de astăzi în depreciere.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     * Dolarul a crescut cu 2,68 bani în fața monedei naționale
     * Francul s-a apreciat la 4,0936
     Banca Națională a României (BNR) a anunțat astăzi un curs de referință de 4,6669 lei pentru moneda europeană, în apreciere cu 0,11 bani comparativ cu ședința anterioară, când euro a fost cotat la 4,6658 lei.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     Indicele ROBOR la 3 luni a crescut la 3,28%, de la 3,17%, valoarea înregistrată în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Internaţional
     Indicii bursieri europeni au deschis ședinta de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
cel mai mare proiect de mediu
Jurnal Bursier
19.10.2018
BVB
     * BET-NG, singurul indice în creștere
       * BET-NG, singurul indice în creștere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de joi, deprecieri pentru opt dintre cei nouă indici,...  click să citești tot articolul
19.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
18.10.2018
BVB
     * Rulaj de numai 37 milioane de lei, în condițiile lipsei transferurilor de tip "deal"
       Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 37,16 milioane de lei, sub valoarea înregistrată în ședința anterioară,...  click să citești tot articolul
18.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene s-au înscris pe un curs negativ în a doua parte a zilei de ieri, din cauza evoluțiilor din sectorul auto, generate de apariția informației conform căreia vânzările de mașini s-au...  click să citești tot articolul
17.10.2018
BVB
     * Transferuri cu 0,5% din acțiunile Fondul Proprietatea, realizate prin piața "deal"
       * Transferuri cu 0,5% din acțiunile Fondul Proprietatea, realizate prin piața "deal"
     
     Ședința de tranzacționare de ieri a fost marcată de aprecieri ale tuturor indicilor bursei, evoluție...  click să citești tot articolul
17.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, investitorii fiind atenți mai degrabă la raportările financiare ale companiilor, pentru trimestrul al treilea, decât la alte informații.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 octombrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9000
2.3862
3.1229
4.0936
0.1803
0.6256
0.2275
4.6669
5.3090
1.4425
3.6267
0.2387
0.4937
1.0844
0.0620
0.4512
0.7209
4.0761
0.2832
1.0953
0.5880
0.0555
0.3598
0.2131
2.6831
0.0394
0.1447
1.1097
0.6282
0.1249
160.9953
5.6653
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.10.2018
     Italian finance minister, Giovanni Tria, recently said that the yield of government bonds is not justified by the fundamental aspects of the budget and it is expecting a drop in them, in order for "the negative effects on the banking system to be avoided".  click here to read the entire article
12.10.2018
     * American president criticized the central bank for raising the interest rates
     * Bloomberg: The richest people in the world have lost 99 billion dollars following the drops in the stock market
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "There is no real danger of us being faced with a stock market crash"
     
     The stock markets of the world saw major drops yesterday, especially those in Asia and Europe, following the Wednesday evolutions of the American markets. Yesterday, on the markets, panic came as a result of American president Donald Trump against the central bank (Federal Reserve - Fed), concerning the interest rate hikes.  click here to read the entire article
01.10.2018
REPORT FROM ROME
     Some people mistake direct democracy with "the popular democracy regime" of communism. No, it is called direct democracy, because the decision is not mediated by representatives.  click here to read the entire article
26.09.2018
THE ROMANIAN DEVELOPMENT CONFERENCE STRATEGY / LÁSZLÓ BORBÉLY, STATE ADVISOR:
     * "We should more seriously concern ourselves with the durable development concept"
     
     The National Strategy for Sustainable Development of Romania will be completed by October 1st, according to Laszlo Borbely, State Counselor, Head of the Department for Sustainable Development of the Government, who states:  click here to read the entire article
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
.