BURSA 13.06.2018

Emilia Olescu
 
mărește imaginea
Senatorul Daniel Zamfir are multe inițiative legislative blocate în circuitul de aprobare din Parlament.
     După ce o perioadă însemnată senatorul liberal Daniel Cătălin Zamfir a dat lovitură după lovitură, trecând prin toate comisiile din Senat mai multe proiecte de lege legate de sistemul financiar-bancar, în ultimele luni inițiativele sale legislative au rămas blocate în circuitul de aprobare, majoritatea aflându-se la comisiile din Camera Deputaților.
     Legea plafonării dobânzilor și cea privind retractul litigios, care au trecut de Senat încă de la finalul lunii februarie, nici măcar nu au mai fost puse pe ordinea de zi a ședințelor Comisiei de Buget din Camera Deputaților, deși, peste nici trei săptămâni, parlamentarii vor intra în vacanță și, astfel, așteptările clienților se vor prelungi din nou.
     Proiectul de lege care vizează plafonarea dobânzilor propune un nivel maxim al DAE de 18% pentru creditele de consum și un plafon de 2,5 ori mai mare față de dobânda de politică monetară pentru împrumuturile ipotecare și pentru cele imobiliare.
     Inițiativa legislativă privind retractul litigios prevede că, în timpul des­fășurării unui proces în instanță, debitorul va putea răscumpăra creanța de la firma de recuperare la cel mult dublul prețului cu discount la care creditul a fost achiziționat de recuperator, moment în care litigiul va fi stins.
     *  Dezbaterea proiectului pentru ridicarea imunității BNR - amânată
     Proiectul de lege care prevede modificarea articolului 25 din statutului BNR, respectiv ridicarea imunității civile și penale de care dispune conducerea Băncii Naționale a României (BNR), trebuia să fie dezbătut, ieri, la Comisia Juridică din Senat, însă discuțiile au fost amânate, după cum ne-a spus Daniel Cătălin Zamfir.
     Senatorul liberal a redepus, recent, această inițiativă legislativă, înaintată, inițial, Parlamentului în anul 2016 și clasată, ulterior. Daniel Zamfir ne-a precizat: "Am constatat că proiectul de lege nu a intrat în procedură parlamentară în legislația trecută, fiind clasat. De aceea, am redepus proiectul legislativ. Inițiativa mea mi se pare foarte firească, nu știu de ce surprinde. Chiar președintele Klaus Iohannis a trimis înapoi în Parlament, pentru reexaminare, Legea de înființare a Comitetului Național pentru Supraveghere Macroprudențială, făcând referire, printre altele, la două prevederi - cele care transpuneau, practic, articolul 25 din Legea Statutului BNR - care vizau faptul că cei din conducerea Comitetului au imunitate penală și civilă, creându-se, astfel, un grup de persoane care exced cadrul constituțional, ce spune că nimeni nu este mai presus de lege. Eu nu am făcut decât să îmi însușesc recomandările președintelui țării, pe care, de altfel, și le-a însușit și Parlamentul, eliminând aceste articole din Legea de înființare a Comitetului. Prevederile trebuie să fie scoase și din Legea de funcționare a BNR".
     În aprilie 2016, președintele Iohannis a evidențiat, printre altele, că Legea de constituire a Comitetului Macroprudențial instituie un nou tip de imunitate pentru o categorie de demnitari și funcționari publici, "ce excede cadrului constituțional, ceea ce impune o clarificare legislativă în sensul punerii de acord a recomandărilor europene în materie implementate cu reglementările interne".
     Mai exact, art. 11 (2) din textul inițial al legii sublinia: "Persoanele care au deținut sau dețin calitatea de membru al Consiliului general și, respectiv, al unei comisii tehnice, precum și persoanele care au lucrat sau lucrează în cadrul secretariatului Comitetului, nu răspund civil sau penal pentru îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii oricărui act sau fapt în legătură cu exercitarea, în condițiile legii, a atribuțiilor legate de activitatea Comitetului, dacă aceștia au acționat cu bună credință". Acest articol a fost eliminat din legea promulgată anul trecut de președintele Iohannis.
     Legea nr. 312 din 2004 privind Statutul BNR menționează, la art. 25 (3): "Membrii Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României și personalul acesteia, însărcinat să exercite atribuții de supraveghere prudențială, nu răspund civil sau penal, după caz, dacă instanțele judecătorești constată îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii de către aceste persoane, cu bună-credință și fără neglijență, a oricărui act sau fapt în legătură cu exercitarea, în condițiile legii, a atribuțiilor de supraveghere prudențială".
     Daniel Zamfir solicită, prin inițiativa sa legislativă, eliminarea acestui articol din legea ce reglementează Statutul BNR. În expunerea de motive, parlamentarul subliniază: "Conform alineatelor (3) și (4) ale art. 25 se statuează un regim privilegiat pentru aceste categorii de personal, un nou tip de imunitate care este de natură să creeze un dezechilibru în ceea ce privește răs­punderea tuturor cetățenilor în fața legii în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, imunitate ce excede cadrului constituțional. Practic, prin menținerea acestor prevederi în Legea privind Statutul Băncii Naționale a României, putem vorbi despre o lipsă de asumare a responsabilității factorilor decizionali din cadrul BNR, în condițiile în care aceștia nu răspund în fața legii pentru decizii de importanță majoră asupra societății și economiei românești. În contextul în care a fost deja semnalat acest lucru prin Cererea de reexaminare transmisă Parlamentului României asupra Legii privind supravegherea macroprudențială a sistemului financiar național care conține o prevedere similară cu cea de față, consider că adoptarea prezentei propuneri legislative corectează un derapaj legislativ care poate conduce la o încălcare a principiului constituțional al egalității tuturor cetățenilor în fața legii".
     Alin. (4) din cadrul aceluiași articol arată că acele cheltuieli de judecată ocazionate de procedurile judiciare inițiate împotriva persoanelor prevăzute la alin. (3) sunt suportate de Banca Națională a României.
     Senatorul liberal Florin Cîțu a scris, recent, pe pagina sa de Facebook, că CE și BCE cer modificarea statutului BNR astfel încât reprezentanții Ministerului Finanțelor să nu mai poată participa la ședințele de politică monetară, apreciind că este prea mare riscul unor inflențe politice și, în aceeași notă, cele două instituții solicită și introducerea unei prevederi exprese vizând blocarea oricărei încercări a Guvernului de a influența deciziile BNR. CE și BNR au cerut, în mod constant, o întărire a independenței pentru banca centrală, dar există măsuri legislative, precum cea a senatorului PNL Daniel Zamfir, care merg în direcția inversă, a avertizat, ulterior, Dan Suciu, purtător de cuvând al BNR.
     Ieri, reprezentanții BNR nu au fost prezenți în Senat, pentru a-și spune punctul de vedere, fapt pentru care dis­cuțiile au fost amânate, ne-a spus domnul Zamfir.
     *  Nici legea "Parcul cu Platani" nu a fost luată, ieri, în discuții
     Nici proiectul de lege care face referire la "Parcul cu Platani" nu a fost luat, ieri, în discuții, deși era pus pe ordinea de zi a ședinței Comisiei de Administrație de la Camera Deputaților. Textul legislativ, promovat tot de Daniel Zamfir, urmărește preluarea la Ministerul Tineretului și Sportului a Complexului sportiv care, acum, este în administrarea BNR.
     Recent, proiectului de lege a primit votul din partea plenului Senatului. Anterior, Daniel Zamfir a precizat: "Legea prin care Complexul Sportiv Progresul (folosit abuziv de BNR) va reveni Ministerului Tineretului și Sportului va fi votată în Senatul Româ­niei. E lupta pe care am dus-o împreună cu Ion Țiriac, Ilie Năstase, Simona Halep, George Cosac și mulți alți sportivi, pentru ca pe aceste terenuri să se facă sport de performanță, așa cum se făcea, și nu să țină domnul Isărescu 9 hectare pentru pofta lui și a angajaților. BNR a pierdut toate încercările în instanță pentru a demonstra că e proprietarul acestor terenuri. Demersurile pe care le-am făcut pe lângă premierul României au impiedicat un schimb ilegal de terenuri. E o victorie pentru statul român și sportul de performanță! Încă un vis al meu va deveni realitate! Dreptate până la capăt!"
     Propunerea legislativă prevede că sunt "proprietate publică a statului" și "sunt destinate exclusiv organizării și desfășurării activităților sportive" terenurile și construcțiile de pe aceste terenuri și că toate acestea vor trece la MTS, urmând ca BNR să primească, la schimb, în administrare niște clădiri.
     Daniel Zamfir ne-a spus, ieri, că dezbaterea acestei inițiative a fost amâ­nată pentru că mai este nevoie de un aviz de la MFP pentru amendamentul propus de senatorul liberal referitor la clădirile care ar urma să fie date la schimb BNR.
     *  Nici modificarea Legii Curții de Conturi nu a fost abordată de senatori
     Nici modificarea Legii Curții de Conturi nu a intrat, ieri, în dezbaterile senatorilor, deși a fost anunțată ca subiect pe ordinea de zi.
     Inițiativa liberalului Zamfir a fost adoptată, recent, în plenul Camerei Deputaților cu o majoritate covârșitoare. După votul din plen, liberalul a scris, pe pagina sa de Facebook: "A trecut de Camera Deputaților Legea Curții de Conturi! E o lege care limitează drastic abuzurile unor auditori ai Curții de Conturi și vine în sprijinul tuturor primarilor și funcționarilor publici din administrație!" Senatorul ne-a declarat, recent: "Problema de fond a fost rezolvată - Curtea de Conturi nu se mai pronunță pe oportunitate. De asemenea, auditorii Curții de Conturi nu mai pot stabili prejudicii estimate, ele trebuie să fie certe. Prejudiciul trebuie stabilit cu responsabilitate, Curtea de Conturi trebuind să intervină cu actul de control după finalizarea procedurii, nu înainte de realizarea achiziției sau a investiției făcute. Curtea de Conturi trebuie să verifice modul în care au fost cheltuiți banii, nu modul în care vor fi cheltuiți. Acum, auditorii calculează cum ar fi fost dacă entitatea ar fi procedat altfel. Nu poți spune că nu a fost economic să investeși într-un proiect decât dacă a încălcat legea.
     Am rezolvat și chestiunea suprapunerii de competențe. Acum se întâmplă ca, după ce o autoritate publică dă un aviz de legalitate pe o achiziție, Curtea de Conturi să îl respingă. Conform proiectului de lege, Curtea de Conturi se va pronunța doar pe modul de cheltuire a banului public, nu se va mai pronunța pe achiziție. Avem și un articol ce reglementează procedura de contestație, raportul de audit putând fi contestat și de persoanele fizice vizate de Curtea de Conturi, ceea ce nu se întâmplă acum".
     Anul trecut, Daniel Zamfir ne-a spus: "Auditorii estimează prejudiciile și trimit autoritatea în instanță, se deschide anchetă penală și, în acest timp, funcționarii din primării nu mai semnează nimic de frică. Nici acest lucru nu este în regulă. Auditorii să spună în mod cert care sunt prejudiciile și să-și asume răspunderea pentru respectivele sume! Se va institui măsura răspunderii auditorului Curții de Conturi în legătură cu prejudiciul estimat.
     De asemenea, ar trebui să existe un departament de prevenție în cadrul CCR, care să ofere informații celor din autoritățile locale, dacă aceștia au nevoie, înainte să demareze un proiect. Acum, Curtea de Conturi le spune să întrebe Autoritatea Națională pentru Achiziții Publice (ANAP), iar după aceea le spune că răs­punsul ANAP nu este bun".
     În 2017, bugetul instituției de control a fost redus, iar fostul președinte al Curții de Conturi, Nicolae Văcăroiu, a fost audiat în Senat. Văcăroiu a spus, în cadrul audierilor, că instituția pe care o reprezintă se poate desființa, după ce bugetul său a fost tăiat pentru prima dată în 153 de ani de existență. În replică, președintele de atunci al Comisiei de Buget din Senat, Eugen Teodorovici, actual ministru de Finanțe, i-a spus că "toate au un început".
     Nicolae Văcăroiu a menționat că instituția de control primește anual în jur de 65 de milioane de euro, dar oferă bugetului mult mai mulți bani. Din cauza bugetului insuficient, la Curtea de Conturi există 340 de posturi libere care nu vor fi ocupate, a mai subliniat fostul șef al CCR. În context, Eugen Teodorovici a spus că este nevoie de o reformă a Curții de Conturi. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de Cristofor din Voluntari în data de 13.06.2018, ora 00:35)  
 Care liberal? Ca l-au aruncat aia din PNL ca pe o soseta transpirata. Asta e PSD-ist pur sange, rupe studiourile Antena 3 mai abitir decat Ciuvica. Nu el il punea pe Laboforte de langa Sibiu sa faca tot felul de campanii pentru PSD? Ba da. Nu canta nevasta-sa ode inchinate lui Leoncio de Teleorman? Deci, ce liberal? Vorba lui Mihai Neamtu.


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 13.06.2018, ora 06:10)
 
 Chiar conteaza carui partid apartine?
 Asta conteaza? Nu proiectul de lege ?


 
  1.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 13.06.2018, ora 07:27)
 
 Vorba lui Mihai Neamtu, ce liberal e Mihai Neamtu? Ce partid liberal mai e PNL dupa ce a fuzionat cu partidul Securitatii, PDL? Ce liberali sunt toti pupinbasistii?


 
  1.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 13.06.2018, ora 08:46)
 
 Cum este corect in romaneste: Pupinbasist sau Pupimbasist?


 
  1.4.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 13.06.2018, ora 10:50)
 
 Postacule, ai fost abuzat de acelasi popa ca si Neamtu? Sau va abuzati intre voi, va faceti cunnilingus?


 
  1.5.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.3 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 13.06.2018, ora 11:53)
 
 Varianta corectă este evidentă și are legătură cu ADN-ul militar al Securității, a cărei structură piramidală se finaliza cu Băsăul statului.


 
  1.6.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.4 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 13.06.2018, ora 12:47)
 
 Nu sambatare, aia va faceti tu cu Robu, ca de cand te-a lasat Tiberia doar in Nelutu mai ai nadejde, ca Dorinel am inteles ca iti cere bani, fonfului din Fetesti ii dai 200 de tarie si il tarnosesti pana la ziua.


 
  1.7.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.6 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 13.06.2018, ora 16:48)
 
 Vezi ca Neamtu te inseala cu procuroarea securista Macovei, i-a pus falus si fac perversiuni. Ai ramas tot la manuela, parlitule!


 
  1.8.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.7 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 13.06.2018, ora 16:50)
 
 Cand te mai plimbi tu prin Berceni pe Ga(o)zarului vezi sa nu te inghesuie baietii sa iti scoata saorma mancata din postaceala pe toate gaurile. Ca greu mai primesti alta, pana nu iti faci norma de comentarii... Apropo, Dragnea ti-a dat simbria pentru miting?


 
  1.9.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.8 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 13.06.2018, ora 21:24)
 
 Manuela și Monica Macovei ucide demnitatea dăn om.


 
  1.10.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.4 )
    (mesaj trimis de Corect , in data de 13.06.2018, ora 22:04)
 
 Buna ipoteza! Postacul care nu considera individul, tot o scalda ca e PSD-ist, ca e PNL-ist, ca e asa cum o cer tatucii lui din BNR! Sictir bre postacule! Moise, nici aici nu iti gsesti locul? Stim ca la radio esti vizat, chiar daca inca ai sindicat!


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 13.06.2018, ora 06:41)  
 Ce-i bine pentru popor nu-i bine pentru politician.


 
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
17.08.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice care a închis ședința de tranzacționare în teritoriu negativ
     
     Rulajul înregistrat în ședința de tranzacționare de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de...  click să citești tot articolul
17.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, pe fondul redresării prețurilor metalelor.
     În acest conext, titlurile "BHP Billiton" Plc., cel mai mare grup minier din lume, s-au apreciat cu 1,2%, la...  click să citești tot articolul
13.08.2018
BVB
     * Circa 30% din rulaj dat de acțiunile Fondul Proprietatea
     * Picaj de peste 5% pentru titlurile Alro, după publicarea rezultatelor financiare pentru primul semestru
     
     Piața principală a...  click să citești tot articolul
13.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut vineri, pe fondul temerilor legate de eventuala răspândire în afara granițelor a problemelor din Turcia, unde lira a scăzut masiv.  click să citești tot articolul
10.08.2018
BVB
     * Declin de 0,33% pentru BET
     
     Rulajul înregistrat în ședința de tranzacționare de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,8 milioane de lei (7,29 milioane de euro), în...  click să citești tot articolul
10.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa se mențin pe un curs mixt, în condițiile în care investitorii sunt atenți la tensiunile comerciale globale și la rezultatele anunțate de companii.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 17 august 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9714
2.3811
3.1091
4.1043
0.1810
0.6244
0.2284
4.6569
5.1960
1.4370
3.6974
0.2463
0.4824
1.0804
0.0606
0.4447
0.6623
4.0889
0.2732
1.0468
0.5943
0.0583
0.3632
0.2138
2.6975
0.0395
0.1467
1.1132
0.6274
0.1230
154.7175
5.6740
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
.