Masa Rotundă - România și Rusia în căutare de noi formate de cooperare
MUGUR ISĂRESCU, GUVERNATORUL BNR:
BURSA 09.08.2018

Ramona Radu
 
mărește imaginea
     * "Încetinirea creșterii economice spre pragul de 4% are consecințe bune pentru că este mai aproape de potențialul real al economiei"
     * "Există dezechilibre comerciale și nu le corectăm, dar corecția va fi inevitabilă"
     
     Banca Națională a României (BNR) a revizuit în scădere cu 0,1 puncte procentuale, la 3,5%, prognoza de inflație pentru sfârșitul anului curent, a anunțat, ieri, guvernatorul BNR Mugur Isărescu.
     Pentru ultima lună a anului viitor, Mugur Isărescu anticipează o rată a inflației de 2,7%, în scădere cu 0,3 punc­te procentuale.
     Domnia sa a declarat într-o conferință de presă: "România nu are probleme de stabilitate financiară. Sunt destule probleme în economia româ­nească, încă, dar vă asigur că inflația vine în jos".
     Guvernatorul Băncii Centrale a mai spus că rata inflației s-a plafonat, în trimestrul al doilea din 2018, în luna iunie atingând aceeași valoare cu cea din iunie 2017. Domnia sa a atras, însă, atenția că indicele prețurilor de consum, sub forma medie anuală, va continua să crească câteva luni bune.
     Conform domnului Isărescu, o mare parte a inflației este generată de factori exogeni, care "nu pot fi influențați de politica monetară", iar BNR estimează că inflația se va tempera, spre sfârșitul anului, pe fondul reducerii contribuțiilor acestor factori.
     "De regulă, ajustările de prețuri administrate (n.r. factor exogen) nu se fac în anii electorali, ci sunt amânate în perioada imediat următoare începerii mandatelor, așa că, probabil, anul viitor acești factori exogeni nu vor mai exista", a mai spus Mugur Isărescu, subliniind: "Rămân presiuni inflaționiste în economie, nu jubilăm, nu am câștigat războiul, am câștigat doar o bătălie. Inflația vine în jos. Avem cos­turi de producție semnificativ mai mari, care trebuie contrabalansate cu creșteri de productivitate, cel puțin egale".
     Mugur Isărescu a afirmat că BNR nu a luat în calcul la elaborarea prog­nozei de inflație recenta epidemie de pestă porcină africană, care a avut ca urmare sacrificarea a zeci de mii de animale. Domnia sa a amintit, însă, că țara noastră importă mari cantități de carne de porc și că, din datele Băncii Centrale, în ultima perioadă, prețurile produselor alimentare au rămas relativ stabile.
     * Isărescu: "Potențialul de creștere economică a României, aproape de pragul de 4%"
     BNR anticipează că economia țării noastre va marca, în acest an, o creștere economică de aproximativ 4%, mai mică decât cea consemnată în 2017, de circa 7%, dar și decât estimarea de 5,5% a actualului Guvern, a mai afirmat, ieri, Mugur Isărescu.
     Domnia sa susține că potențialul real de creștere a economiei noastre este mai apropiat de pragul de 4%.
     Guvernatorul Băncii Centrale a explicat: "Excedentul de cerere, care determină inflația, s-a diminuat, ceea ce este bine, dar creșterea economică nu mai este de 7%, ci se duce spre 4%. Dacă vrem creștere, trebuie să stimulăm economia, nu doar cererea, să le corelăm și să «umblăm» la investiții, productivitate, tehnologie. Încetinirea creșterii economice, și scăderea aces­teia, spre pragul de 4%, are consecințe bune pentru că este mai aproape de potențialul economiei. Sigur, BNR își dorește o creștere economică mai mare, dar care să fie corelată cu potențialul economiei, care să fie însoțită de investiții, de dezvoltarea infrastructurii, de creșterea productivității".
     Domnul Isărescu susține că, istoric vorbind, de-a lungul timpului, statele care au avut, constant, un avans anual al economiei de 4-5%, au progresat mai mult, pe termen lung, decât cele care au apăsat prea mult pedala de accelerație și au consemnat creșteri economice anuale de 7%, atrăgând atenția asupra faptului că, pe termen lung, o economie sustenabiloă este mai importantă și mai benefică dezvoltării unui stat, decât o creștere economică pronunțată.
     Conform cifrelor BNR, cea mai mare contribuție la creșterea economică a României a avut-o consumul, Mugur Isărescu amintind: "Consum cât cuprinde și peste potențial și o ușoară revenire a investițiilor, care s-au remarcat de prin toamna anului trecut. Asistăm, însă, la o temperare a creșterilor salariale, în mediul privat, dar văd că în sectorul public au început să crească iar, dar nu vreau să comentez despre asta. Și în ceea ce privește investițiile, activitatea s-a mai temperat, pe fondul sistării construcțiilor rezidențiale".
     * Isărescu: "Situația balanței bunurilor ar trebui să ridice semne de întrebare"
     În contextul excedentului de cerere și al ponderii importurilor (n.r. care depășesc exporturile), dezechilibrele balanței comerciale reprezintă o problemă, iar situația balanței bunurilor ar trebui să ridice semne de întrebare, a mai declarat, ieri, Mugur Isărescu, sub­liniind: "Există dezechilibre comerciale și nu le corectăm. Corecția va fi inevitabilă, iar deficitul balanței comerciale în creștere nu este posibil. Balanța bunurilor ar trebui să ridice semne de întrebare. La balanța bunurilor, deficitele apar în zone unde te-ai fi așteptat mai puțin, la bunurile de consum".
     Guvernatorul BNR a concluzionat că țării noastre îi lipsesc mai multe exporturi de bunuri care să fie produse într-o mai mare măsură pe plan local, precum produsele alimentare. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Aceeasi sectiune (Banci Asigurari)
LUCIAN ISAR, DESPRE LIMITAREA GRADULUI DE ÎNDATORARE A POPULAȚIEI:
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
cel mai mare proiect de mediu
Jurnal Bursier
19.10.2018
BVB
     * BET-NG, singurul indice în creștere
       * BET-NG, singurul indice în creștere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de joi, deprecieri pentru opt dintre cei nouă indici,...  click să citești tot articolul
19.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
18.10.2018
BVB
     * Rulaj de numai 37 milioane de lei, în condițiile lipsei transferurilor de tip "deal"
       Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 37,16 milioane de lei, sub valoarea înregistrată în ședința anterioară,...  click să citești tot articolul
18.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene s-au înscris pe un curs negativ în a doua parte a zilei de ieri, din cauza evoluțiilor din sectorul auto, generate de apariția informației conform căreia vânzările de mașini s-au...  click să citești tot articolul
17.10.2018
BVB
     * Transferuri cu 0,5% din acțiunile Fondul Proprietatea, realizate prin piața "deal"
       * Transferuri cu 0,5% din acțiunile Fondul Proprietatea, realizate prin piața "deal"
     
     Ședința de tranzacționare de ieri a fost marcată de aprecieri ale tuturor indicilor bursei, evoluție...  click să citești tot articolul
17.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, investitorii fiind atenți mai degrabă la raportările financiare ale companiilor, pentru trimestrul al treilea, decât la alte informații.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 18 octombrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8934
2.3856
3.1071
4.0769
0.1805
0.6254
0.2261
4.6658
5.3102
1.4494
3.5981
0.2380
0.4931
1.0868
0.0618
0.4520
0.7283
4.0493
0.2849
1.0981
0.5837
0.0551
0.3572
0.2144
2.6609
0.0394
0.1445
1.1024
0.6288
0.1242
159.3087
5.6416
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.10.2018
     Italian finance minister, Giovanni Tria, recently said that the yield of government bonds is not justified by the fundamental aspects of the budget and it is expecting a drop in them, in order for "the negative effects on the banking system to be avoided".  click here to read the entire article
12.10.2018
     * American president criticized the central bank for raising the interest rates
     * Bloomberg: The richest people in the world have lost 99 billion dollars following the drops in the stock market
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "There is no real danger of us being faced with a stock market crash"
     
     The stock markets of the world saw major drops yesterday, especially those in Asia and Europe, following the Wednesday evolutions of the American markets. Yesterday, on the markets, panic came as a result of American president Donald Trump against the central bank (Federal Reserve - Fed), concerning the interest rate hikes.  click here to read the entire article
01.10.2018
REPORT FROM ROME
     Some people mistake direct democracy with "the popular democracy regime" of communism. No, it is called direct democracy, because the decision is not mediated by representatives.  click here to read the entire article
26.09.2018
THE ROMANIAN DEVELOPMENT CONFERENCE STRATEGY / LÁSZLÓ BORBÉLY, STATE ADVISOR:
     * "We should more seriously concern ourselves with the durable development concept"
     
     The National Strategy for Sustainable Development of Romania will be completed by October 1st, according to Laszlo Borbely, State Counselor, Head of the Department for Sustainable Development of the Government, who states:  click here to read the entire article
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
.