MUGUR ISĂRESCU, GUVERNATORUL BNR:
BURSA 09.08.2018

Ramona Radu
 
mărește imaginea
     * "Încetinirea creșterii economice spre pragul de 4% are consecințe bune pentru că este mai aproape de potențialul real al economiei"
     * "Există dezechilibre comerciale și nu le corectăm, dar corecția va fi inevitabilă"
     
     Banca Națională a României (BNR) a revizuit în scădere cu 0,1 puncte procentuale, la 3,5%, prognoza de inflație pentru sfârșitul anului curent, a anunțat, ieri, guvernatorul BNR Mugur Isărescu.
     Pentru ultima lună a anului viitor, Mugur Isărescu anticipează o rată a inflației de 2,7%, în scădere cu 0,3 punc­te procentuale.
     Domnia sa a declarat într-o conferință de presă: "România nu are probleme de stabilitate financiară. Sunt destule probleme în economia româ­nească, încă, dar vă asigur că inflația vine în jos".
     Guvernatorul Băncii Centrale a mai spus că rata inflației s-a plafonat, în trimestrul al doilea din 2018, în luna iunie atingând aceeași valoare cu cea din iunie 2017. Domnia sa a atras, însă, atenția că indicele prețurilor de consum, sub forma medie anuală, va continua să crească câteva luni bune.
     Conform domnului Isărescu, o mare parte a inflației este generată de factori exogeni, care "nu pot fi influențați de politica monetară", iar BNR estimează că inflația se va tempera, spre sfârșitul anului, pe fondul reducerii contribuțiilor acestor factori.
     "De regulă, ajustările de prețuri administrate (n.r. factor exogen) nu se fac în anii electorali, ci sunt amânate în perioada imediat următoare începerii mandatelor, așa că, probabil, anul viitor acești factori exogeni nu vor mai exista", a mai spus Mugur Isărescu, subliniind: "Rămân presiuni inflaționiste în economie, nu jubilăm, nu am câștigat războiul, am câștigat doar o bătălie. Inflația vine în jos. Avem cos­turi de producție semnificativ mai mari, care trebuie contrabalansate cu creșteri de productivitate, cel puțin egale".
     Mugur Isărescu a afirmat că BNR nu a luat în calcul la elaborarea prog­nozei de inflație recenta epidemie de pestă porcină africană, care a avut ca urmare sacrificarea a zeci de mii de animale. Domnia sa a amintit, însă, că țara noastră importă mari cantități de carne de porc și că, din datele Băncii Centrale, în ultima perioadă, prețurile produselor alimentare au rămas relativ stabile.
     * Isărescu: "Potențialul de creștere economică a României, aproape de pragul de 4%"
     BNR anticipează că economia țării noastre va marca, în acest an, o creștere economică de aproximativ 4%, mai mică decât cea consemnată în 2017, de circa 7%, dar și decât estimarea de 5,5% a actualului Guvern, a mai afirmat, ieri, Mugur Isărescu.
     Domnia sa susține că potențialul real de creștere a economiei noastre este mai apropiat de pragul de 4%.
     Guvernatorul Băncii Centrale a explicat: "Excedentul de cerere, care determină inflația, s-a diminuat, ceea ce este bine, dar creșterea economică nu mai este de 7%, ci se duce spre 4%. Dacă vrem creștere, trebuie să stimulăm economia, nu doar cererea, să le corelăm și să «umblăm» la investiții, productivitate, tehnologie. Încetinirea creșterii economice, și scăderea aces­teia, spre pragul de 4%, are consecințe bune pentru că este mai aproape de potențialul economiei. Sigur, BNR își dorește o creștere economică mai mare, dar care să fie corelată cu potențialul economiei, care să fie însoțită de investiții, de dezvoltarea infrastructurii, de creșterea productivității".
     Domnul Isărescu susține că, istoric vorbind, de-a lungul timpului, statele care au avut, constant, un avans anual al economiei de 4-5%, au progresat mai mult, pe termen lung, decât cele care au apăsat prea mult pedala de accelerație și au consemnat creșteri economice anuale de 7%, atrăgând atenția asupra faptului că, pe termen lung, o economie sustenabiloă este mai importantă și mai benefică dezvoltării unui stat, decât o creștere economică pronunțată.
     Conform cifrelor BNR, cea mai mare contribuție la creșterea economică a României a avut-o consumul, Mugur Isărescu amintind: "Consum cât cuprinde și peste potențial și o ușoară revenire a investițiilor, care s-au remarcat de prin toamna anului trecut. Asistăm, însă, la o temperare a creșterilor salariale, în mediul privat, dar văd că în sectorul public au început să crească iar, dar nu vreau să comentez despre asta. Și în ceea ce privește investițiile, activitatea s-a mai temperat, pe fondul sistării construcțiilor rezidențiale".
     * Isărescu: "Situația balanței bunurilor ar trebui să ridice semne de întrebare"
     În contextul excedentului de cerere și al ponderii importurilor (n.r. care depășesc exporturile), dezechilibrele balanței comerciale reprezintă o problemă, iar situația balanței bunurilor ar trebui să ridice semne de întrebare, a mai declarat, ieri, Mugur Isărescu, sub­liniind: "Există dezechilibre comerciale și nu le corectăm. Corecția va fi inevitabilă, iar deficitul balanței comerciale în creștere nu este posibil. Balanța bunurilor ar trebui să ridice semne de întrebare. La balanța bunurilor, deficitele apar în zone unde te-ai fi așteptat mai puțin, la bunurile de consum".
     Guvernatorul BNR a concluzionat că țării noastre îi lipsesc mai multe exporturi de bunuri care să fie produse într-o mai mare măsură pe plan local, precum produsele alimentare. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
13.08.2018
BVB
     * Circa 30% din rulaj dat de acțiunile Fondul Proprietatea
     * Picaj de peste 5% pentru titlurile Alro, după publicarea rezultatelor financiare pentru primul semestru
     
     Piața principală a...  click să citești tot articolul
13.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut vineri, pe fondul temerilor legate de eventuala răspândire în afara granițelor a problemelor din Turcia, unde lira a scăzut masiv.  click să citești tot articolul
10.08.2018
BVB
     * Declin de 0,33% pentru BET
     
     Rulajul înregistrat în ședința de tranzacționare de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,8 milioane de lei (7,29 milioane de euro), în...  click să citești tot articolul
10.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa se mențin pe un curs mixt, în condițiile în care investitorii sunt atenți la tensiunile comerciale globale și la rezultatele anunțate de companii.  click să citești tot articolul
09.08.2018
BVB
     * Opt dintre cei nouă indici ai bursei, în creștere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii preponderent în teritoriul...  click să citești tot articolul
09.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs mixt ieri, investitorii fiind atenți la rezultatele companiilor și la tensiunile comerciale dintre SUA și China.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 14 august 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9670
2.3821
3.1200
4.1212
0.1813
0.6250
0.2280
4.6590
5.2228
1.4409
3.6817
0.2479
0.4889
1.0835
0.0612
0.4493
0.6241
4.0854
0.2905
1.0519
0.5934
0.0585
0.3621
0.2159
2.6952
0.0395
0.1489
1.1122
0.6273
0.1229
156.9480
5.6723
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
.