CONFERINȚA CODUL INSOLVENȚEI - Ediția a V-a
SCANDALUL DINTRE CURTEA DE CONTURI ȘI BĂNCILE PENTRU LOCUINȚE
BURSA 03.03.2017

EMILIA OLESCU
 
     *  "Instanța anulează decizia Curții de Conturi în cazul BCR Banca pentru Locuințe"
     *  Curtea de Conturi a spus, în 2015, că cele două bănci de economisire-creditare ar fi încălcat legea
       Curtea de Apel București s-a pronunțat în cazul deschis de BCR Banca pentru Locuințe (BCR BpL) împotriva Curții de Conturi, anulând decizia pe care aceasta din urmă a luat-o referitoare la activitatea băncii, au anunțat, ieri, reprezentanții BCR BpL.
     Aceștia subliniază că instanța a dat câștig de cauză BCR BpL, anulând hotărârea Curții cu privire la acordarea primei de stat, prin sentința pronunțată în data de 1 martie, care prevede că legislația actuală nu obligă la justificarea utilizării pentru domeniul locativ pe clienții care au economisit minimum cinci ani, arătând că împrumutul, în sistemul colectiv al economisirii-creditării, este numai o opțiune a clientului, nu o obligativitate. De asemenea, justiția menționează că persoanele fizice minore ori cele în vârstă de peste 65 de ani sunt eligibile să primească prima de stat, conform comuni¬catului băncii.
     Acesta arată: "BCR BpL a argumentat instanței buna-credință și res¬pectarea drepturilor clienților conform legii. BCR BpL speră ca această decizie a instanței să constituie baza clarificării situației și a unui viitor sustenabil al sistemului de economisire-creditare în România, astfel încât acest sistem să poată contribui efectiv la rezolvarea problemelor locative ale românilor".
     În anul 2015, Curtea de Conturi a dat publicității un raport încheiat în urma controalelor efectuate la BCR BpL și Raiffeisen Banca pentru Locuințe.
     Sesizarea comună a Curții de Conturi indică un prejudiciu de aproape 269 de milioane de lei în cazul BCR BpL și de circa 60 de milioane de lei - prejudiciul produs de RBL.
     Curtea de Conturi susține, în raportul citat, că băncile pentru locuințe au pus la punct un mecanism prin care au acordat primele oferite de stat în mod ilegal. Instituția de control a derulat un audit și la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), autoritatea care alocă banii pentru prima de stat oferită de cele două bănci pentru locuințe.
     În anul 2014 au fost efectuate plăți din buget, prin MDRAP, pentru prima de la stat de aproximativ 316 milioane lei, potrivit raportului Curții de Conturi, care arată că acțiunile de control la BCR Banca pentru Locuințe, Raiffeisen Banca pentru Locuințe și MDRAP au avut ca scop verificarea modului de utilizare a acestor subvenții în cadrul contractelor de economisire-creditare.
     Curtea de Conturi apreciază că cele două bănci au solicitat în mod nelegal subvenția reprezentând primă de la stat calculată în procent de 25%, inclusiv asupra comisionului de deschidere, "care reprezintă, în fapt, un cost al clientului ce este suportat de acesta imediat după încheierea contractului de economisire-creditare din primele depuneri în contul bancar".
     Raportul citat reclamă și că băncile pentru locuințe au încheiat contracte de economisire-creditare cu clienți minori, care aveau vârsta mai mică de 18 ani atât la data încheierii contractelor, cât și la data la care aceste contracte au fost reziliate/repartizate.
     Auditorii apreciază că băncile au interpretat eronat calitatea de client în cadrul contractelor de economisire-creditare, subliniind că în spatele acestor contracte se ascunde intenția părinților de a încasa prima de stat pe cât mai multe contracte posibile, res¬pectiv conexarea contractelor și obținerea unui singur credit pentru spațiul locativ, dar cu păstrarea primei de stat pentru toate contractele conexate.
     Oficialii Curții de Conturi au mai spus că acele contracte de economisire-creditare în sistem colectiv pentru domeniul locativ au fost cesionate între clienți, iar băncile au permis, ca urmare a acestor cesiuni, încasarea unei prime de stat de către beneficiarii cesiunilor de contracte de economisire-creditare, peste nivelul maxim legal.
     Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), dar și cele două bănci au contestat la Curtea de Apel București măsurile recomandate de Curtea de Conturi în urma controalelor efectuate.
     Reprezentanții băncilor pentru locuințe ne-au spus că, în opinia lor, instituțiile financiare au respectat toate legile și reglementările care guvernează funcționarea sistemului de economisire-creditare.
     În vara anului trecut, au apărut informații potrivit cărora, în premieră pe piața noastră bancară, Curtea de Conturi a sesizat Direcția Națională Anticorupție (DNA) cu privire la activitatea celor două bănci pentru locuințe, acuzându-le pe acestea de deturnare de fonduri și de obținerea ilegală de fonduri.
     BCR Banca pentru Locuințe a precizat, ulterior, că nu există o anchetă a DNA privind sistemul de economisire-creditare, cele două bănci acționând în instanță Curtea de Conturi pentru interpretare abuzivă a legii.
     BCR Banca pentru Locuințe a considerat, atunci, inexplicabilă publicarea de către Curtea de Conturi a informațiilor privind sesizări făcute către Direcția Națională Anticorupție (DNA) privind funcționarea sistemului de economisire creditare în sistem locativ, după ce DNA a declinat competențele de anchetare, certificând absența unor fapte de corupție care să implice fonduri publice.
     *  Reprezentanții băncii: "BCR BpL a plătit sume importante din fonduri proprii ca să acopere echivalentul primelor plătite de stat"
     Pe parcursul desfășurării procedurilor legale, BCR Bpl a luat decizia să acopere din fonduri proprii echivalentul primelor care au fost plătite de către stat pentru a respecta drepturile clienților și a păstra încrederea în sistemul de economisire-creditare.
     Referitor la acest aspect, reprezentanții băncii ne-au explicat: "Sunt contracte de economisire-creditare care au ajuns la scadență, respectiv s-au împlinit cinci ani de la încheierea lor. În aceste cazuri, statul a virat primele aferente anilor 2012, 2013 și o parte din 2014, rămânând de virat restul din 2014, precum și cele din 2015 și 2016. Curtea de Conturi a blocat sumele virate, însă banca a plătit oamenilor sumele plătite de stat și blocate în conturile clienților. Este vorba despre sume importante, pe care urmează să le recuperăm în măsura în care vom câștiga și în ultimă instanță procesul cu cei de la Curtea de Conturi, care cu siguranță că vor face recurs".
     Sursele citate ne-au precizat că niciun client nu a acționat banca în judecată.
     Președintele BCR BpL Lucian Anghel a declarat: "Vă asigurăm că vom face, în continuare, tot posibilul pentru ca relația de bună colaborare în spiritul bunei-credințe, manifestate până acum atât de clienții noștri, cât și de BCR Banca pentru Locuințe să nu fie influențată negativ de decizia Curții de Conturi. Totodată, îi asigurăm pe clienții noștri că BCR BpL a depus și va depune toate eforturile pentru respectarea întocmai a obligațiilor contractuale, în condițiile legislative existente. În tot acest timp am luat măsuri concrete, astfel încât clienții să nu fie afectați financiar, banca plătind din resursele sale financiare echivalentul primei de stat virate de la buget. Acest lucru demonstrează buna noastră credință".
     Sistemul Bauspar (băncile pentru locuințe) reprezintă o instituție europeană de tradiție de peste 100 de ani, precizează comunicatul BCR BpL, adăugând: "Sistemul Bauspar din România, introdus în anul 2002, urmărește întocmai filozofia și practica sistemului Bauspar european de a stimula atât economisirea, cât și creditarea persoanelor fizice pentru case mai bune, mai sigure, mai sănătoase pentru cei care le locuiesc. Legislația națională care reglementează acest sistem este aliniată cu legislația și practica europene".
     Potrivit domnului Lucian Anghel, sistemul Bauspar rezolvă o problemă a milioane de români care doresc să își renoveze locuințele: "Este un sistem european care funcționează de o sută de ani în Germania și Austria. Intenția de a investi în locuință, în 2015, a crescut în rândul românilor. Sunt 580.000 de familii de români, potrivit unui sondaj IRSOP, care au ca prioritate renovarea locuinței".
     * Sistemul Bauspar, la nivel european
     Cel mai vârstnic client al CMSS - cea mai mare bancă de profil din Cehia - are 107 ani, potrivit lui Vladimir Stanura, președintele CMSS, care a precizat, anul trecut, într-o întâlnire cu presa din România: "Persoanele în vârstă nu iau credite, dar fac economii și de aceea persoanele în vârstă de peste 60 de ani sunt, în mod normal, considerați friendly client". Domnia sa a subliniat că, pentru a putea acorda un credit, este nevoie de patru astfel de clienți, care economisesc prietenos. Principiul este ca băncile să colecteze bani de la cei care economisesc și să-i dea celor care au nevoie de finanțare, a explicat bancherul, adăugând că niciun sistem Bauspar din nicio țară nu impune acordarea unui credit pentru toți cei care economisesc.
     La rândul său, Jiri Plisek, director general la Stavebni Sporitelna Ceske Sporitelny, a adăugat că, atât bătrânii, cât și copiii de doar câteva zile pot să beneficieze de contracte de economisire, metoda fiind una răspândită în Cehia.
     Nu există diferențe considerabile de la țară la țară între principiile sistemului Bauspar, a explicat David Marwan, vice-președinte al Prva Stavebva Sporitelna, din Slovacia, menționând că principiile sunt întâlnite și utilizate în toate țările în care funcționează acest sistem, inclusiv în țara noastră.
     * Ce spune legea
     Ordonanța de Urgență 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului arată, la Capitolul V - "Stimularea economisirii și creditării în sistem colectiv pentru domeniul locativ" -, art. 311, alin. 1, că "fiecare client, persoană fizică cu cetățenia română și cu domiciliul stabil în România, beneficiază de o primă de stat pentru depunerile anuale efectuate în baza unui contract de economisire - creditare încheiat cu o bancă de economisire și creditare în domeniul locativ".
     Următorul articol din lege - 312 -, alin. 1 și 2, adaugă: "Prima de stat se stabilește la 25% din suma economisită în anul respectiv de către client. Prima de stat nu poate depăși echivalentul în lei a 250 euro, calculat la rata de schimb leu/euro comunicată de Banca Națională a României pentru ultima zi lucrătoare a anului de economisire".
     Ordonanța mai subliniază, la art. 315, alin. 1: "Pentru a beneficia în mod constant de prima de stat, contractele de economisire-creditare trebuie să aibă o durată de minimum cinci ani, fără a fi necesară justificarea utilizării în scop locativ a sumei economisite, și este obligatoriu ca înainte de expirarea termenului de economisire stabilit să nu se fi efectuat restituiri totale sau parțiale din sumele economisite".
     Specialiștii din domeniu ne-au explicat că băncile pentru locuințe nu ar putea acorda câte un credit pentru fiecare depozit: "Sistemul așa funcționează, atât la noi, cât și în restul Europei, de unde, de fapt l-au copiat și autoritățile române. Este nevoie de oameni care contribuie la sistem ca să poată fi acordate credite - 100 de oameni economisesc și unul singur ia credit" 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  fără titlu
    (mesaj trimis de Nea Tudose tapiteru' în data de 03.03.2017, ora 00:50)  
 Bineinteles ca in loc sa se spele si sa se barbiereasca, "liderul", bo$$ul, luptatorul dac [Fragment eliminat, conform regulamentului.] o sa spuna ca au fost judecatorii pe mana cu BCR. Ca asa e cu "eroii" astia [Fragment eliminat, conform regulamentului.], cand le canta careva din struna lor e drept si cinstit, cand le da peste bot de le sare drojdia din cincizeaca, e "pe mana" cu banca.


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 03.03.2017, ora 06:46)
 
 Au fost la Sinaia, stie toata [Fragment eliminat, conform regulamentului.].


 
  1.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 03.03.2017, ora 20:00)
 
 Corect


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 03.03.2017, ora 19:58)  
 Ce slabi sunt bugetari nostri.


 
Aceeasi sectiune (Banci Asigurari)
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
23.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs negativ ieri, după publicarea unor date din care rezultă că activitățile de business din zona euro înregistrează cel mai lent ritm de creștere din ultimul...  click să citești tot articolul
23.03.2018
BVB
     * Deal de 12,4% cu titlurile Carbochim
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut parte de o ședință negativă din punctul de vedere al cotațiilor, toți indicii bursei încheind ziua de tranzacționare în scădere.
     Rulajul...  click să citești tot articolul
22.03.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice în scădere
       Volumul înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii de tranzacționare a scăzut la 44,97 milioane de lei (9,64 milioane de euro), sub cel din ședința anterioară, de 46 de milioane de lei....  click să citești tot articolul
22.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut ieri, investitorii așteptând decizia de politică monetară a băncii centrale americane (Fed).
     Titlurile conglomeratului german "Bayer" AG s-au depreciat cu...  click să citești tot articolul
21.03.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice în creștere
     * Boromir Ind a ajuns la o deținere de 96,25% din Boromir Prod și poate cere retragerea obligatorie a acționarilor și delistarea de la bursă
       Volumul înregistrat în cea de-a doua ședință de tranzacționare a săptămânii a scăzut la 46,24 milioane de lei (9,91 milioane de euro), sub cel din ședința anterioară, de aproape 55 de milioane de...  click să citești tot articolul
21.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au urmat un curs poztiv ieri, pe fondul deprecierii euro, generată de publicarea unor date dezamăgitoare privind încrederea oamenilor de afaceri din Germania....  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 22 martie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9265
2.3857
2.9422
4.0020
0.1838
0.6264
0.2153
4.6659
5.3603
1.4970
3.5883
0.2297
0.4901
1.1052
0.0665
0.4619
0.9661
3.7891
0.3204
1.1573
0.5983
0.0582
0.3514
0.2051
2.7438
0.0394
0.1440
1.0316
0.6269
0.1211
161.9868
5.5080
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
22.03.2018
     "The markets are turning into the markets' greatest enemy", wrote an analyst of Goldman Sachs in a note addressed to its customers, according to an article by Bloomberg, and the jump in the VIX volatility index last month "is a symptom of the financial fragility".  click here to read the entire article
19.03.2018
AS SHAREHOLDER,
     * The president of the Association of Brokers has taken the matter to the County Court of Cluj, to address the capital reduction of 2014 and the subsequent decisions of the company
     * Liviu Stoleru, CEO of Cemacon, told us on Thursday, that "no notification has been received from the company concerning such a topic"
     * The case was recorded on Friday, with the County Court of Cluj
     * BCR sold to BOF for 2 Euros the non-performing loans of 16.5 million Euros of "Cemacon" and "Ambient"
       * UPDATE 15.45 "Cemacon" confirms the lawsuit brought by Dan Paul
     "Cemacon" today sent the Bucharest Stock Exchange, a report whereby it confirms the existence of the lawsuit brought by Dan Paul, the president of the Association of Brokers. However, the officials of the company wrote that they have no details about the case.
     -------
     Dan Paul, the president of the Association of Brokers, has sued "Cemacon" (CEON), acting as shareholder, seeking the annulment of the shareholders' decision of March 24th, 2014, concerning the reduction of the share capital and of the subsequent acts, according to a notification seen by "BURSA".  click here to read the entire article
15.03.2018
THE NATIONAL BANK OF ROMANIA ISN'T COMMENTING, EVEN THOUGH BOTH COMMERCIAL BANKS ARE LISTED ON THE STOCK EXCHANGE
     The National Bank of Romania (BNR) has blocked the acquisition of Banca Românească by OTP Bank România, according to information which appeared yesterday in the Romanian press, as well as on some foreign websites. Thus, the NBR hasn't issued an opinion on the transaction, even though the time by which it should have done so expired since back in autumn last year.  click here to read the entire article
14.03.2018
RAINER SEELE, OMV:
     * OMV has a budget of 10 billion Euros for takeovers, until 2025 and it is targeting the markets in the Middle East and Asia Pacific
     * Manfred Leitner: "It is unknown how the BRUA pipeline will be implemented, but I don't think that all the gas volumes of the Black Sea that get exported will only go to the West"
       OMV wants to reduce its dependence on the European market, between 2020-2025, and will focus on acquisitions in the Middle East and Asia Pacific, according to CEO Rainer Seele.  click here to read the entire article
07.03.2018
ACCORDING TO AN EUROPEAN COMMISSION DOCUMENT, SEEN BY BLOOMBERG
     The European Union (EU) intends to apply tariffs for imports of 2.8 billion Euros (3.5 billion dollars) in the US, from T-shirts and bourbon, to motorbikes, if American president Donald Trump continues its plan to impose 25% tariffs for foreign steel acquisitions, according to Bloomberg.  click here to read the entire article
06.03.2018
     * The EU, which is preparing retaliatory tariffs of its own against the US, is carrying out talks with the countries that will be affected by the taxes proposed by the Americans: Japan, Canada, Brazil and Turkey
     * German economy minister: "President Trump wants to play a game that no one can win"
       One of the top advisors to US president Donald Trump has recently announced that the US will not make any exception from the application of tariffs set on imported steel and aluminum, even if the EU is preparing reprisals, according to ft.com.  click here to read the entire article
05.03.2018
LAST WEEK, ROMANIA HAD THE BIGGEST IMPORTS OF NATURAL GAS IN THE LAST FIVE YEARS
     * In Europe, the cold weather has led to a significant rise in the price of natural gas
       Last week, Romania imported about one third of the daily natural gas consumption to get it through the cold winter period, these being the biggest daily imports of natural gas in the last five years, according to some sources from the energy sector, quoted by Agerpres.  click here to read the entire article
02.03.2018
A POSSIBLE CONTRACT FOR THE SPARE PARTS NEEDED BY PATRIOT MISSILES
     * Aurel Cazacu: "The American partners are trying to cooperate, even if they do not have the obligation to offset, and Aerostar is the best plant in Romania"
     * A rise of over 40% for the Aerostar shares over the last year
       Shares of "Aerostar" Bacău (ARS) yesterday rose 6.5%, to 5.24 lei/share, taking the company's valuation to an all time high - 797.93 million lei, after American company Raytheon announced that it has requested a quote from ARS, to get more information about the parts that might be manufactured in Bacău for the Patriot radar, which is part of the Patriot missile system.  click here to read the entire article
28.02.2018
REPORT FROM BRUSSELS / EUROPEAN ENERGY COMMISSION:
     * "We prefer dialogue, but we may resort to the European courts as well, if things don't work out"
       The European Commission is encouraging dialogue with the Romanian authorities concerning Emergency Government Ordinance 64 of 2016 concerning the natural gas sector, but if the issues on this matter cannot be resolved, we may resort to the European Court of Justice, European energy commissioner Miguel Arias Canete, said in a meeting in Brussels with the representatives of the Romanian energy sector.  click here to read the entire article
26.02.2018
     The success of Antena 3 is admirable! Dan Voiculescu has once again proved his usefulness, his television has created the somewhat plausible media context for justice minister Tudorel Toader to dare make his proposal for the revocation of Laura Codruța Kovesi as chief-prosecutor of the DNA, despite the extraordinary support that she gets in the country and abroad.  click here to read the entire article
23.02.2018
     The dismissal of chief DNA (National Anti-corruption Department) prosecutor Laura Codruța Kovesi was announced last night by Justice Minister Tudorel Toader, at the headquarters of the Ministry, after presenting the justification of the decision, presented in the form of twenty bullet points, while also taking the opportunity to mention he had been head of class, which surprised everybody, because no one was interested in his school achievements.  click here to read the entire article
21.02.2018
LIBERAL SENATOR STRIKES AGAIN
     * Senators have voted for the annual effective rate to be at most 2.5% higher than the policy rate when it comes to mortgage
     * The law will go to the Chamber of Deputies - the decision making forum
     * Senator Zamfir: "Today, we have become European as far as the manner in which loans are granted as well"
       PNL senator Daniel Cătălin Zamfir does not disappoint. His draft law concerning the capping of interest rates was the first that appeared on the agenda yesterday, in the common meeting of the specialized commissions and despite the controversies between him and a few other party colleagues, including the president of the Economic Commission Florin Cîțu, the liberal got more than he had made his objective initially - not just the capping of compensatory and penalty interest rates, but also the capping of the annual effective interest rate charged by banks and Non-Financial Banking Institutions (IFNs).  click here to read the entire article
20.02.2018
UPON REQUEST FROM ONE SHAREHOLDER,
     * The investigation concerns the deliberate reporting of inaccurate financial statements or untrue information
     * Sebastian Vlădescu: "An investigation is the only solution which would show where the money went, I know I've done my job"
       The DIICOT prosecutors have begun prosecution in rem of the actions, in the "Romcab" (MCAB) case, according to a response sent by the prosecutors to Valentin Stănescu, a shareholder in the company.  click here to read the entire article
20.02.2018
     Decorated by Traian Băsescu with the Star of Romania, Gunther Krichbaum, the president of the European Affairs Commission of the Bundestag, asks the president of the European Commission, Jean Claude Juncker, through a letter, not to suspend the application of the Cooperation and Verification Mechanism (MCV) concerning the Romanian judicial system and writes that "in the event of new attacks on the independence of the judicial system, should take into consideration initiating the procedure for the activation of article 7 of the EU treaty" (the suspension of Romania's voting rights in the EU council).  click here to read the entire article
16.02.2018
VALERY KUZMIN, AMBASSADOR OF THE RUSSAIAN FEDERATION IN BUCHAREST:
     * Lucian Bode, co-initiator of the BRUA, is asking for clarifications from Teodor Meleșcanu concerning the export of natural gas from Hungary
       We are happy that the perimeters on the continental coast of Romania (ed. note: offshore in the Black Sea) will start being exploited, because there lies inactive a very important resource of the energy industry, his excellency Valery Kuzmin, Ambassador of the Russian Federation told us in Bucharest, during Diplomat's Day.  click here to read the entire article
.