Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
SCANDALUL DINTRE CURTEA DE CONTURI ȘI BĂNCILE PENTRU LOCUINȚE
BURSA 03.03.2017

EMILIA OLESCU
 
     *  "Instanța anulează decizia Curții de Conturi în cazul BCR Banca pentru Locuințe"
     *  Curtea de Conturi a spus, în 2015, că cele două bănci de economisire-creditare ar fi încălcat legea
       Curtea de Apel București s-a pronunțat în cazul deschis de BCR Banca pentru Locuințe (BCR BpL) împotriva Curții de Conturi, anulând decizia pe care aceasta din urmă a luat-o referitoare la activitatea băncii, au anunțat, ieri, reprezentanții BCR BpL.
     Aceștia subliniază că instanța a dat câștig de cauză BCR BpL, anulând hotărârea Curții cu privire la acordarea primei de stat, prin sentința pronunțată în data de 1 martie, care prevede că legislația actuală nu obligă la justificarea utilizării pentru domeniul locativ pe clienții care au economisit minimum cinci ani, arătând că împrumutul, în sistemul colectiv al economisirii-creditării, este numai o opțiune a clientului, nu o obligativitate. De asemenea, justiția menționează că persoanele fizice minore ori cele în vârstă de peste 65 de ani sunt eligibile să primească prima de stat, conform comuni¬catului băncii.
     Acesta arată: "BCR BpL a argumentat instanței buna-credință și res¬pectarea drepturilor clienților conform legii. BCR BpL speră ca această decizie a instanței să constituie baza clarificării situației și a unui viitor sustenabil al sistemului de economisire-creditare în România, astfel încât acest sistem să poată contribui efectiv la rezolvarea problemelor locative ale românilor".
     În anul 2015, Curtea de Conturi a dat publicității un raport încheiat în urma controalelor efectuate la BCR BpL și Raiffeisen Banca pentru Locuințe.
     Sesizarea comună a Curții de Conturi indică un prejudiciu de aproape 269 de milioane de lei în cazul BCR BpL și de circa 60 de milioane de lei - prejudiciul produs de RBL.
     Curtea de Conturi susține, în raportul citat, că băncile pentru locuințe au pus la punct un mecanism prin care au acordat primele oferite de stat în mod ilegal. Instituția de control a derulat un audit și la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), autoritatea care alocă banii pentru prima de stat oferită de cele două bănci pentru locuințe.
     În anul 2014 au fost efectuate plăți din buget, prin MDRAP, pentru prima de la stat de aproximativ 316 milioane lei, potrivit raportului Curții de Conturi, care arată că acțiunile de control la BCR Banca pentru Locuințe, Raiffeisen Banca pentru Locuințe și MDRAP au avut ca scop verificarea modului de utilizare a acestor subvenții în cadrul contractelor de economisire-creditare.
     Curtea de Conturi apreciază că cele două bănci au solicitat în mod nelegal subvenția reprezentând primă de la stat calculată în procent de 25%, inclusiv asupra comisionului de deschidere, "care reprezintă, în fapt, un cost al clientului ce este suportat de acesta imediat după încheierea contractului de economisire-creditare din primele depuneri în contul bancar".
     Raportul citat reclamă și că băncile pentru locuințe au încheiat contracte de economisire-creditare cu clienți minori, care aveau vârsta mai mică de 18 ani atât la data încheierii contractelor, cât și la data la care aceste contracte au fost reziliate/repartizate.
     Auditorii apreciază că băncile au interpretat eronat calitatea de client în cadrul contractelor de economisire-creditare, subliniind că în spatele acestor contracte se ascunde intenția părinților de a încasa prima de stat pe cât mai multe contracte posibile, res¬pectiv conexarea contractelor și obținerea unui singur credit pentru spațiul locativ, dar cu păstrarea primei de stat pentru toate contractele conexate.
     Oficialii Curții de Conturi au mai spus că acele contracte de economisire-creditare în sistem colectiv pentru domeniul locativ au fost cesionate între clienți, iar băncile au permis, ca urmare a acestor cesiuni, încasarea unei prime de stat de către beneficiarii cesiunilor de contracte de economisire-creditare, peste nivelul maxim legal.
     Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), dar și cele două bănci au contestat la Curtea de Apel București măsurile recomandate de Curtea de Conturi în urma controalelor efectuate.
     Reprezentanții băncilor pentru locuințe ne-au spus că, în opinia lor, instituțiile financiare au respectat toate legile și reglementările care guvernează funcționarea sistemului de economisire-creditare.
     În vara anului trecut, au apărut informații potrivit cărora, în premieră pe piața noastră bancară, Curtea de Conturi a sesizat Direcția Națională Anticorupție (DNA) cu privire la activitatea celor două bănci pentru locuințe, acuzându-le pe acestea de deturnare de fonduri și de obținerea ilegală de fonduri.
     BCR Banca pentru Locuințe a precizat, ulterior, că nu există o anchetă a DNA privind sistemul de economisire-creditare, cele două bănci acționând în instanță Curtea de Conturi pentru interpretare abuzivă a legii.
     BCR Banca pentru Locuințe a considerat, atunci, inexplicabilă publicarea de către Curtea de Conturi a informațiilor privind sesizări făcute către Direcția Națională Anticorupție (DNA) privind funcționarea sistemului de economisire creditare în sistem locativ, după ce DNA a declinat competențele de anchetare, certificând absența unor fapte de corupție care să implice fonduri publice.
     *  Reprezentanții băncii: "BCR BpL a plătit sume importante din fonduri proprii ca să acopere echivalentul primelor plătite de stat"
     Pe parcursul desfășurării procedurilor legale, BCR Bpl a luat decizia să acopere din fonduri proprii echivalentul primelor care au fost plătite de către stat pentru a respecta drepturile clienților și a păstra încrederea în sistemul de economisire-creditare.
     Referitor la acest aspect, reprezentanții băncii ne-au explicat: "Sunt contracte de economisire-creditare care au ajuns la scadență, respectiv s-au împlinit cinci ani de la încheierea lor. În aceste cazuri, statul a virat primele aferente anilor 2012, 2013 și o parte din 2014, rămânând de virat restul din 2014, precum și cele din 2015 și 2016. Curtea de Conturi a blocat sumele virate, însă banca a plătit oamenilor sumele plătite de stat și blocate în conturile clienților. Este vorba despre sume importante, pe care urmează să le recuperăm în măsura în care vom câștiga și în ultimă instanță procesul cu cei de la Curtea de Conturi, care cu siguranță că vor face recurs".
     Sursele citate ne-au precizat că niciun client nu a acționat banca în judecată.
     Președintele BCR BpL Lucian Anghel a declarat: "Vă asigurăm că vom face, în continuare, tot posibilul pentru ca relația de bună colaborare în spiritul bunei-credințe, manifestate până acum atât de clienții noștri, cât și de BCR Banca pentru Locuințe să nu fie influențată negativ de decizia Curții de Conturi. Totodată, îi asigurăm pe clienții noștri că BCR BpL a depus și va depune toate eforturile pentru respectarea întocmai a obligațiilor contractuale, în condițiile legislative existente. În tot acest timp am luat măsuri concrete, astfel încât clienții să nu fie afectați financiar, banca plătind din resursele sale financiare echivalentul primei de stat virate de la buget. Acest lucru demonstrează buna noastră credință".
     Sistemul Bauspar (băncile pentru locuințe) reprezintă o instituție europeană de tradiție de peste 100 de ani, precizează comunicatul BCR BpL, adăugând: "Sistemul Bauspar din România, introdus în anul 2002, urmărește întocmai filozofia și practica sistemului Bauspar european de a stimula atât economisirea, cât și creditarea persoanelor fizice pentru case mai bune, mai sigure, mai sănătoase pentru cei care le locuiesc. Legislația națională care reglementează acest sistem este aliniată cu legislația și practica europene".
     Potrivit domnului Lucian Anghel, sistemul Bauspar rezolvă o problemă a milioane de români care doresc să își renoveze locuințele: "Este un sistem european care funcționează de o sută de ani în Germania și Austria. Intenția de a investi în locuință, în 2015, a crescut în rândul românilor. Sunt 580.000 de familii de români, potrivit unui sondaj IRSOP, care au ca prioritate renovarea locuinței".
     * Sistemul Bauspar, la nivel european
     Cel mai vârstnic client al CMSS - cea mai mare bancă de profil din Cehia - are 107 ani, potrivit lui Vladimir Stanura, președintele CMSS, care a precizat, anul trecut, într-o întâlnire cu presa din România: "Persoanele în vârstă nu iau credite, dar fac economii și de aceea persoanele în vârstă de peste 60 de ani sunt, în mod normal, considerați friendly client". Domnia sa a subliniat că, pentru a putea acorda un credit, este nevoie de patru astfel de clienți, care economisesc prietenos. Principiul este ca băncile să colecteze bani de la cei care economisesc și să-i dea celor care au nevoie de finanțare, a explicat bancherul, adăugând că niciun sistem Bauspar din nicio țară nu impune acordarea unui credit pentru toți cei care economisesc.
     La rândul său, Jiri Plisek, director general la Stavebni Sporitelna Ceske Sporitelny, a adăugat că, atât bătrânii, cât și copiii de doar câteva zile pot să beneficieze de contracte de economisire, metoda fiind una răspândită în Cehia.
     Nu există diferențe considerabile de la țară la țară între principiile sistemului Bauspar, a explicat David Marwan, vice-președinte al Prva Stavebva Sporitelna, din Slovacia, menționând că principiile sunt întâlnite și utilizate în toate țările în care funcționează acest sistem, inclusiv în țara noastră.
     * Ce spune legea
     Ordonanța de Urgență 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului arată, la Capitolul V - "Stimularea economisirii și creditării în sistem colectiv pentru domeniul locativ" -, art. 311, alin. 1, că "fiecare client, persoană fizică cu cetățenia română și cu domiciliul stabil în România, beneficiază de o primă de stat pentru depunerile anuale efectuate în baza unui contract de economisire - creditare încheiat cu o bancă de economisire și creditare în domeniul locativ".
     Următorul articol din lege - 312 -, alin. 1 și 2, adaugă: "Prima de stat se stabilește la 25% din suma economisită în anul respectiv de către client. Prima de stat nu poate depăși echivalentul în lei a 250 euro, calculat la rata de schimb leu/euro comunicată de Banca Națională a României pentru ultima zi lucrătoare a anului de economisire".
     Ordonanța mai subliniază, la art. 315, alin. 1: "Pentru a beneficia în mod constant de prima de stat, contractele de economisire-creditare trebuie să aibă o durată de minimum cinci ani, fără a fi necesară justificarea utilizării în scop locativ a sumei economisite, și este obligatoriu ca înainte de expirarea termenului de economisire stabilit să nu se fi efectuat restituiri totale sau parțiale din sumele economisite".
     Specialiștii din domeniu ne-au explicat că băncile pentru locuințe nu ar putea acorda câte un credit pentru fiecare depozit: "Sistemul așa funcționează, atât la noi, cât și în restul Europei, de unde, de fapt l-au copiat și autoritățile române. Este nevoie de oameni care contribuie la sistem ca să poată fi acordate credite - 100 de oameni economisesc și unul singur ia credit" 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de Nea Tudose tapiteru' în data de 03.03.2017, ora 00:50)  
 Bineinteles ca in loc sa se spele si sa se barbiereasca, "liderul", bo$$ul, luptatorul dac [Fragment eliminat, conform regulamentului.] o sa spuna ca au fost judecatorii pe mana cu BCR. Ca asa e cu "eroii" astia [Fragment eliminat, conform regulamentului.], cand le canta careva din struna lor e drept si cinstit, cand le da peste bot de le sare drojdia din cincizeaca, e "pe mana" cu banca.


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 03.03.2017, ora 06:46)
 
 Au fost la Sinaia, stie toata [Fragment eliminat, conform regulamentului.].


 
  1.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 03.03.2017, ora 20:00)
 
 Corect


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 03.03.2017, ora 19:58)  
 Ce slabi sunt bugetari nostri.


 
Aceeasi sectiune (Banci Asigurari)
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
21.09.2018
BVB
     * Rulaj de 47 milioane de lei, peste media anului
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de joi preponderent în teritoriul pozitiv, opt dintre...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BVB
     * Scădere de 0,53% pentru BET-NG
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,45 milioane de lei, dintre care...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urcat ieri, pe fondul câștigurilor din sectorul materiilor prime.  click să citești tot articolul
19.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri au închis în creștere
     * Tranzacții cu aproape 3% din MedLife, efectuate pe piața "deal"
     
     Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de ieri la...  click să citești tot articolul
19.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Piețele europene au urmat un curs mixt ieri, după ce administrația americană a decis să impună taxe vamale de 10% pe importuri chinezești de 200 de miliarde de dolari.  click să citești tot articolul
18.09.2018
BVB
     * Rulaj de 42 milioane de lei, în apropierea mediei acestui an
     
     Cinci dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat prima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 21 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8801
2.3806
3.0614
4.1351
0.1822
0.6242
0.2206
4.6559
5.2123
1.4386
3.5050
0.2364
0.4852
1.0851
0.0595
0.4496
0.6306
3.9517
0.2773
0.9692
0.5774
0.0547
0.3541
0.2093
2.6455
0.0394
0.1409
1.0759
0.6269
0.1220
153.4508
5.5550
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.