GALA BURSA CONSTRUCTIILOR - 2018
SCANDALUL DINTRE CURTEA DE CONTURI ȘI BĂNCILE PENTRU LOCUINȚE
BURSA 03.03.2017

EMILIA OLESCU
 
     *  "Instanța anulează decizia Curții de Conturi în cazul BCR Banca pentru Locuințe"
     *  Curtea de Conturi a spus, în 2015, că cele două bănci de economisire-creditare ar fi încălcat legea
       Curtea de Apel București s-a pronunțat în cazul deschis de BCR Banca pentru Locuințe (BCR BpL) împotriva Curții de Conturi, anulând decizia pe care aceasta din urmă a luat-o referitoare la activitatea băncii, au anunțat, ieri, reprezentanții BCR BpL.
     Aceștia subliniază că instanța a dat câștig de cauză BCR BpL, anulând hotărârea Curții cu privire la acordarea primei de stat, prin sentința pronunțată în data de 1 martie, care prevede că legislația actuală nu obligă la justificarea utilizării pentru domeniul locativ pe clienții care au economisit minimum cinci ani, arătând că împrumutul, în sistemul colectiv al economisirii-creditării, este numai o opțiune a clientului, nu o obligativitate. De asemenea, justiția menționează că persoanele fizice minore ori cele în vârstă de peste 65 de ani sunt eligibile să primească prima de stat, conform comuni¬catului băncii.
     Acesta arată: "BCR BpL a argumentat instanței buna-credință și res¬pectarea drepturilor clienților conform legii. BCR BpL speră ca această decizie a instanței să constituie baza clarificării situației și a unui viitor sustenabil al sistemului de economisire-creditare în România, astfel încât acest sistem să poată contribui efectiv la rezolvarea problemelor locative ale românilor".
     În anul 2015, Curtea de Conturi a dat publicității un raport încheiat în urma controalelor efectuate la BCR BpL și Raiffeisen Banca pentru Locuințe.
     Sesizarea comună a Curții de Conturi indică un prejudiciu de aproape 269 de milioane de lei în cazul BCR BpL și de circa 60 de milioane de lei - prejudiciul produs de RBL.
     Curtea de Conturi susține, în raportul citat, că băncile pentru locuințe au pus la punct un mecanism prin care au acordat primele oferite de stat în mod ilegal. Instituția de control a derulat un audit și la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), autoritatea care alocă banii pentru prima de stat oferită de cele două bănci pentru locuințe.
     În anul 2014 au fost efectuate plăți din buget, prin MDRAP, pentru prima de la stat de aproximativ 316 milioane lei, potrivit raportului Curții de Conturi, care arată că acțiunile de control la BCR Banca pentru Locuințe, Raiffeisen Banca pentru Locuințe și MDRAP au avut ca scop verificarea modului de utilizare a acestor subvenții în cadrul contractelor de economisire-creditare.
     Curtea de Conturi apreciază că cele două bănci au solicitat în mod nelegal subvenția reprezentând primă de la stat calculată în procent de 25%, inclusiv asupra comisionului de deschidere, "care reprezintă, în fapt, un cost al clientului ce este suportat de acesta imediat după încheierea contractului de economisire-creditare din primele depuneri în contul bancar".
     Raportul citat reclamă și că băncile pentru locuințe au încheiat contracte de economisire-creditare cu clienți minori, care aveau vârsta mai mică de 18 ani atât la data încheierii contractelor, cât și la data la care aceste contracte au fost reziliate/repartizate.
     Auditorii apreciază că băncile au interpretat eronat calitatea de client în cadrul contractelor de economisire-creditare, subliniind că în spatele acestor contracte se ascunde intenția părinților de a încasa prima de stat pe cât mai multe contracte posibile, res¬pectiv conexarea contractelor și obținerea unui singur credit pentru spațiul locativ, dar cu păstrarea primei de stat pentru toate contractele conexate.
     Oficialii Curții de Conturi au mai spus că acele contracte de economisire-creditare în sistem colectiv pentru domeniul locativ au fost cesionate între clienți, iar băncile au permis, ca urmare a acestor cesiuni, încasarea unei prime de stat de către beneficiarii cesiunilor de contracte de economisire-creditare, peste nivelul maxim legal.
     Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), dar și cele două bănci au contestat la Curtea de Apel București măsurile recomandate de Curtea de Conturi în urma controalelor efectuate.
     Reprezentanții băncilor pentru locuințe ne-au spus că, în opinia lor, instituțiile financiare au respectat toate legile și reglementările care guvernează funcționarea sistemului de economisire-creditare.
     În vara anului trecut, au apărut informații potrivit cărora, în premieră pe piața noastră bancară, Curtea de Conturi a sesizat Direcția Națională Anticorupție (DNA) cu privire la activitatea celor două bănci pentru locuințe, acuzându-le pe acestea de deturnare de fonduri și de obținerea ilegală de fonduri.
     BCR Banca pentru Locuințe a precizat, ulterior, că nu există o anchetă a DNA privind sistemul de economisire-creditare, cele două bănci acționând în instanță Curtea de Conturi pentru interpretare abuzivă a legii.
     BCR Banca pentru Locuințe a considerat, atunci, inexplicabilă publicarea de către Curtea de Conturi a informațiilor privind sesizări făcute către Direcția Națională Anticorupție (DNA) privind funcționarea sistemului de economisire creditare în sistem locativ, după ce DNA a declinat competențele de anchetare, certificând absența unor fapte de corupție care să implice fonduri publice.
     *  Reprezentanții băncii: "BCR BpL a plătit sume importante din fonduri proprii ca să acopere echivalentul primelor plătite de stat"
     Pe parcursul desfășurării procedurilor legale, BCR Bpl a luat decizia să acopere din fonduri proprii echivalentul primelor care au fost plătite de către stat pentru a respecta drepturile clienților și a păstra încrederea în sistemul de economisire-creditare.
     Referitor la acest aspect, reprezentanții băncii ne-au explicat: "Sunt contracte de economisire-creditare care au ajuns la scadență, respectiv s-au împlinit cinci ani de la încheierea lor. În aceste cazuri, statul a virat primele aferente anilor 2012, 2013 și o parte din 2014, rămânând de virat restul din 2014, precum și cele din 2015 și 2016. Curtea de Conturi a blocat sumele virate, însă banca a plătit oamenilor sumele plătite de stat și blocate în conturile clienților. Este vorba despre sume importante, pe care urmează să le recuperăm în măsura în care vom câștiga și în ultimă instanță procesul cu cei de la Curtea de Conturi, care cu siguranță că vor face recurs".
     Sursele citate ne-au precizat că niciun client nu a acționat banca în judecată.
     Președintele BCR BpL Lucian Anghel a declarat: "Vă asigurăm că vom face, în continuare, tot posibilul pentru ca relația de bună colaborare în spiritul bunei-credințe, manifestate până acum atât de clienții noștri, cât și de BCR Banca pentru Locuințe să nu fie influențată negativ de decizia Curții de Conturi. Totodată, îi asigurăm pe clienții noștri că BCR BpL a depus și va depune toate eforturile pentru respectarea întocmai a obligațiilor contractuale, în condițiile legislative existente. În tot acest timp am luat măsuri concrete, astfel încât clienții să nu fie afectați financiar, banca plătind din resursele sale financiare echivalentul primei de stat virate de la buget. Acest lucru demonstrează buna noastră credință".
     Sistemul Bauspar (băncile pentru locuințe) reprezintă o instituție europeană de tradiție de peste 100 de ani, precizează comunicatul BCR BpL, adăugând: "Sistemul Bauspar din România, introdus în anul 2002, urmărește întocmai filozofia și practica sistemului Bauspar european de a stimula atât economisirea, cât și creditarea persoanelor fizice pentru case mai bune, mai sigure, mai sănătoase pentru cei care le locuiesc. Legislația națională care reglementează acest sistem este aliniată cu legislația și practica europene".
     Potrivit domnului Lucian Anghel, sistemul Bauspar rezolvă o problemă a milioane de români care doresc să își renoveze locuințele: "Este un sistem european care funcționează de o sută de ani în Germania și Austria. Intenția de a investi în locuință, în 2015, a crescut în rândul românilor. Sunt 580.000 de familii de români, potrivit unui sondaj IRSOP, care au ca prioritate renovarea locuinței".
     * Sistemul Bauspar, la nivel european
     Cel mai vârstnic client al CMSS - cea mai mare bancă de profil din Cehia - are 107 ani, potrivit lui Vladimir Stanura, președintele CMSS, care a precizat, anul trecut, într-o întâlnire cu presa din România: "Persoanele în vârstă nu iau credite, dar fac economii și de aceea persoanele în vârstă de peste 60 de ani sunt, în mod normal, considerați friendly client". Domnia sa a subliniat că, pentru a putea acorda un credit, este nevoie de patru astfel de clienți, care economisesc prietenos. Principiul este ca băncile să colecteze bani de la cei care economisesc și să-i dea celor care au nevoie de finanțare, a explicat bancherul, adăugând că niciun sistem Bauspar din nicio țară nu impune acordarea unui credit pentru toți cei care economisesc.
     La rândul său, Jiri Plisek, director general la Stavebni Sporitelna Ceske Sporitelny, a adăugat că, atât bătrânii, cât și copiii de doar câteva zile pot să beneficieze de contracte de economisire, metoda fiind una răspândită în Cehia.
     Nu există diferențe considerabile de la țară la țară între principiile sistemului Bauspar, a explicat David Marwan, vice-președinte al Prva Stavebva Sporitelna, din Slovacia, menționând că principiile sunt întâlnite și utilizate în toate țările în care funcționează acest sistem, inclusiv în țara noastră.
     * Ce spune legea
     Ordonanța de Urgență 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului arată, la Capitolul V - "Stimularea economisirii și creditării în sistem colectiv pentru domeniul locativ" -, art. 311, alin. 1, că "fiecare client, persoană fizică cu cetățenia română și cu domiciliul stabil în România, beneficiază de o primă de stat pentru depunerile anuale efectuate în baza unui contract de economisire - creditare încheiat cu o bancă de economisire și creditare în domeniul locativ".
     Următorul articol din lege - 312 -, alin. 1 și 2, adaugă: "Prima de stat se stabilește la 25% din suma economisită în anul respectiv de către client. Prima de stat nu poate depăși echivalentul în lei a 250 euro, calculat la rata de schimb leu/euro comunicată de Banca Națională a României pentru ultima zi lucrătoare a anului de economisire".
     Ordonanța mai subliniază, la art. 315, alin. 1: "Pentru a beneficia în mod constant de prima de stat, contractele de economisire-creditare trebuie să aibă o durată de minimum cinci ani, fără a fi necesară justificarea utilizării în scop locativ a sumei economisite, și este obligatoriu ca înainte de expirarea termenului de economisire stabilit să nu se fi efectuat restituiri totale sau parțiale din sumele economisite".
     Specialiștii din domeniu ne-au explicat că băncile pentru locuințe nu ar putea acorda câte un credit pentru fiecare depozit: "Sistemul așa funcționează, atât la noi, cât și în restul Europei, de unde, de fapt l-au copiat și autoritățile române. Este nevoie de oameni care contribuie la sistem ca să poată fi acordate credite - 100 de oameni economisesc și unul singur ia credit" 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de Nea Tudose tapiteru' în data de 03.03.2017, ora 00:50)  
 Bineinteles ca in loc sa se spele si sa se barbiereasca, "liderul", bo$$ul, luptatorul dac [Fragment eliminat, conform regulamentului.] o sa spuna ca au fost judecatorii pe mana cu BCR. Ca asa e cu "eroii" astia [Fragment eliminat, conform regulamentului.], cand le canta careva din struna lor e drept si cinstit, cand le da peste bot de le sare drojdia din cincizeaca, e "pe mana" cu banca.


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 03.03.2017, ora 06:46)
 
 Au fost la Sinaia, stie toata [Fragment eliminat, conform regulamentului.].


 
  1.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 03.03.2017, ora 20:00)
 
 Corect


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 03.03.2017, ora 19:58)  
 Ce slabi sunt bugetari nostri.


 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Miscellanea, 15:55
OMS:
     Jucatul compulsiv de jocuri video este considerat de-acum o nouă tulburare mentală, anunță astăzi Organizația Mondială a Sănătății, o hotărâre care ar putea să conducă la o stigmatizarea tinerilor, avertizează unii critici, relatează News.ro.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital, 14:58
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 8,88 milioane lei (1,90 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Internaţional, 14:47
UE:
     Uniunea Europeană a prelungit cu un an sancțiunile impuse Rusiei din cauza anexării Peninsulei ucrainene Crimeea în 2014, relatează News.ro.  click să citești tot articolul
Companii-Afaceri, 14:23
RUPERT STADLER
     Directorul executiv al companiei germane de automobile Audi, Rupert Stadler, a fost arestat în legătură cu o investigație privind scandalul Dieselgate, relatează News.ro.  click să citești tot articolul
Politică, 14:16
SRI:
     Serviciul Român de Informații a publicat astăzi protocolul de cooperare cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Înalta Curte de Casație și Justiție.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
18.06.2018
BVB
     * Creșteri pe linie pentru toți indicii bursei
     
     Volumul consemant în ședința de tranzacționare de vineri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de numai 17,7 milioane de lei (3,8 milioane de...  click să citești tot articolul
18.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut vineri, oprindu-se din avansul generat joi de anunțul Băncii Centrale Europene (BCE) privind încheierea, anul acesta, a programului de achiziții de obligațiuni. Cele...  click să citești tot articolul
15.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs ascendent ieri, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat că va menține dobânzile la un nivel scăzut încă un an.  click să citești tot articolul
14.06.2018
BVB
     * Salt de 12,44% pentru SIF Moldova, ca urmare a aprobării programului de răscumpărare de acțiuni la un preț cu mult peste cel din piață
     
     Volumul consemnat în ședința de tranzacționare de la...  click să citești tot articolul
14.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, investitorii așteptând decizia de după reuniunea de politică monetară a Federal Reserve din SUA (Fed), care a avut loc în zilele de 12-13...  click să citești tot articolul
13.06.2018
BVB
     * Volum de doar 27 milioane de lei, jumătate din valoarea medie a anului
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat cea de-a doua zi de tranzacționare a săptămânii în...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 18 iunie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9961
2.3858
3.0565
4.0360
0.1812
0.6264
0.2254
4.6662
5.3310
1.4454
3.6386
0.2400
0.4938
1.0880
0.0636
0.4548
0.8518
4.0240
0.2988
1.0788
0.6249
0.0591
0.3644
0.1944
2.7958
0.0395
0.1527
1.0955
0.6322
0.1231
165.6750
5.6755
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
03.05.2018
     President Klaus Iohannis has announced that he has decided to send to the Constitutional Court the laws on the judicial system, but also to the Venice Commission. The president has issued a call to the CCR not to hurry and to work with the European entity, saying that after the Constitutional Court gets to issue an opinion on the new laws, a new analysis of the laws will be conducted and it will be decided then if a new reexamination of the three laws in the Parliament will be needed.  click here to read the entire article
27.04.2018
     The dystopia of 2169 seems to be 151 years away from us, if we were to watch the American sci-fi movie "In Time", in which New Zealand screenwriter, director and producer New Zealand Andrew M. Niccol has imagined a world in which money has been replaced by the lifespan left and each individual over 25 years old (when they stop aging), are wearing a counter on their arm, displaying how much they have left to live; the economic system relies on transactions paid in lifespan - banks, loans, interest rates - the rich are storing billions of years, while the poor only have hours, minutes or seconds left and when their time is up they die suddenly, as if struck by a mace.  click here to read the entire article
25.04.2018
DEPUTY PRIME-MINISTER VIOREL ȘTEFAN:
     * Bogdan Chirițoiu: "The European Commission will force the future buyer of Sidex Galați to increase the output of steel"
     ArcelorMittal may only sell the Galați metallurgic plant with the explicit agreement of the Romanian state, and the European Commission will ensure that the output of the plant will increase after the transaction, deputy prime-minister Viorel Ștefan said yesterday, in a conference on the issue of major industrial energy consumers.  click here to read the entire article
20.04.2018
     * "Iliescu on trial for all the bloodshed!" was one of the powerful slogans of the University Square, as well as "Iliescu - KGB, go back to the USSR!".
     We, who had organized the marathon protest of the century, knew who Ion Iliescu was, as the rest of the Romanian people took a long time to catch on, even Brucan was wrong in his estimate that the much maligned "stupid people" would take two decades to "awake".  click here to read the entire article
16.04.2018
     * - The Syrian gas attack did not exist, the American missiles were brought down, then where are the dead coming from?!
     * - It is enough to tell Syrians that they are attacked and killing each other?
     Friday, Syria was attacked by war attacks, in which a warship of the United Nations which operate in the Red Sea (according to the American officials), American B-1 bombers, four British Royal Tornado GR4 aircraft (which fired Storm Shadow missiles) and French Rafale jets.  click here to read the entire article
12.04.2018
     New Delhi, March 4th, 2017 - I am in the garden of the Royal Plaza hotel, sitting next to the table of a group of Indians, probably Hindus, two women in colorful saris and two men, all of them in their fifties. They are checking me out, I catch them doing it a few times. A Romanian manea, with heavy Indian influences starts playing from the speakers, I am surprised, I start laughing.  click here to read the entire article
02.04.2018
FOR THE FIRST TIME AFTER THE LOSS OF 2.6 BILLION LEI OF 2014
     The Romanian Commercial Bank (BCR) has proposed to shareholders the distribution of dividends of 228.12 million lei, out of the profit of 570 million lei, for last year, this being the first year with such an item on the agenda of the General Shareholder Meeting, after the huge loss of 2014, of 2.6 billion lei, caused by the high provisions and the sale of non-performing loans.  click here to read the entire article
.