Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
UN NOU IMPAS ÎN DERULAREA CONTRACTULUI DE TERMINALE LOTERISTICE
BURSA 24.04.2018

Ancuța Stanciu
 
mărește imaginea
     *  Direcția Control Financiar de Gestiune le dă dreptate managerilor: "Managerii de zonă nu au competența legală să semneze în numele și pentru CN Loteria Română - în calitate de achizitor, deoarece Loteria Română, ca societate comercială ce funcționează în baza Legii 31/1990 actualizată, nu poate acorda competențe managerilor de zonă ale punctelor de lucru județene"
     
     Scandalul provocat de contractul terminalelor loteristice, încheiat anul trecut între Loteria Română și asocierea S&T România SRL - Safran Identity&Security, în valoare de 8 milioane de euro, pare să nu se mai termine.
     Douăzeci și trei de manageri zonali ai Loteriei Române, dintr-un total de patruzeci și unu, au transmis, recent, o scrisoare conducerii companiei prin care susțin că sunt în incompatibilitate să recepționeze terminalele loteristice din cauza încălcării prevederilor legale în vigoare și a procedurilor interne.
     Surse apropiate situației ne-au declarat că, după ce Direcția Logistică din cadrul Loteriei Române (CNLR) i-a înștiințat că trebuie să recepționeze din punct de vedere calitativ și cantitativ echipamentele achiziționate în baza contractului subsecvent încheiat între Loteria Română și S&T România SRL, managerii zonali i-au scris directorului general Ovidiu Portariuc.
     În adresă, aceștia spun: "Ținând cont de importanța implementării noului sistem loteristic, dar și de valoarea, complexitatea acestei investiții deosebit de importante pentru desfășurarea activității viitoare a CNLR, dorim să vă semnalăm încălcarea procedurilor operaționale și a dispozițiilor legale în ceea ce privește recepția terminalelor loteristice - mijloace fixe componente ale viitorului sistem loteristic, așa cum ne-au fost prezentate la întâlnirea din 11 aprilie 2018, în care managerii de zonă și specialiștii marketing au fost convocați să participe în vederea stabilirii detaliilor organizatorice referitoare la finalizarea cu succes a operațiunilor privind furnizarea, instalarea, configurarea și punerea în funcțiune a noilor terminale loteristice. În cadrul întîlnirii menționate, s-a făcut referire la întocmirea «Procesului verbal de recepție» și a «Formularului de funcționalitate și acceptanță», fără însă a ne fi prezentate și puse la dispoziție aceste documente în cadrul ședinței, cu toate că acestea au fost solicitate".
     După finalizarea ședinței, documentele au fost distribuite în pachete sigilate reprezentanților punctelor de lucru județene, managerii de zonă declarând că, astfel nu a mai existat posibilitatea de a purta discuții despre subiect: "După lecturarea documentelor, am constatat că formularele transise nu respectă Procedura Operațională PO - 06 Investiții și nici cadrul legal".
     Conform scrisorii managerilor de zonă, recepția calitativă și cantitativă a acestor echipamente nu poate fi făcută de o singură persoană, ci de o comisie din care să facă parte persoanele care au elaborat documentațiile tehnico-economice și caietul de sarcini: "La nivelul Punctelor de Lucru Județene nu se cunosc prevederile caietului de sarcini, condițiile contractuale, propunerea tehnică, tehnologia, standardele etc., iar managerii de zonă nu au calificarea necesară pentru a certifica, prin semnătură, recepția calitativă și cantitativă, iar la nivelul punctelor de lucru personalul nu este abilitat pentru a desfășura un asemenea proces de recepție.(...) Managerii de zonă, prin semnarea PVR (n.r. proces verbal de recepție) transmise de către reprezentanții companiei, ar încălca prevederile procedurilor interne și reglementările legale, în vigoare".
     Managerii de zonă ai Loteriei Române au solicitat directorului general ca recepția calitativă și cantitativă a terminalelor loteristice să se realizeze prin desemnarea unei comisii de recepție, din care să facă parte persoanele care au făcut propunerea tehnică, au elaborat documentațiile tehnico-economice și caietul de sarcini.
     Unii manageri de zonă susțin că persoanele care au întocmit documentația caietului de sarcini, care au și încasat compensații bănești sub formă de primă în valore de 33.000 de lei fiecare, sunt cei mai în măsură să facă recepția calitativă.
     În opinia lor, managerii de zonă nu au competența legală să semneze aceste recepții în numele și pentru CNLR SA, în calitate de achizitor, deoarece CNLR SA, ca societate comercială ce funcționează în baza legii 31/1990 actualizată, nu poate acorda competențe managerilor de zonă.
     La finalul săptămânii trecute, Direcția Control Financiar și Gestiune, prin șeful de birou Cornel Toader, a transmis către cabinetul directorului general o notă prin care arată că recepția calitativă și cantitativă nu poate fi făcută de o singură persoană, ci de o Comisie din care trebuie să facă parte persoanele care au elaborat documentațiile tehnico-economice și caietul de sarcini.
     "Managerii de zonă nu au competența legală să semneze în numele și pentru CN Loteria Română - în calitate de achizitor, deoarece Loteria Română, ca societate comercială ce funcționează în baza Legii 31/1990 actualizată, nu poate acorda competențe managerilor de zonă ale punctelor de lucru județene", se arată în documentul Biroului de Control Financiar de Gestiune al Loteriei Române.
     Pe parcursul anului trecut, s-au perindat mai multe persoane în funcția de director general, Ovidiu Portariuc devenind director general al companiei, din 28 septembrie 2017.
     Sursele noastre susțin că achiziția și contractul de furnizare a terminalelor loteristice dintre Loteria Română și asocierea S&T-Safran Identity&Security reprezintă cauza deselor schimbări ale conducerii Loteriei Române.
     Consiliul de Administrație al Loteriei Române de la acea vreme a cerut, în 23 august, Ministerului Finanțelor Publice, acționarul majoritar al companiei, să demareze un control privind această achiziție, întrucât au apărut unele suspiciuni privind licitația prin care a fost făcută respectiva tranzacție, potrivit unor surse apropiate situației. Acestea ne-au spus: "Fostul director general Mihai Păduraru, care a stat pe funcție doar zece zile, a sfidat, practic, actualul Consiliu de Administrație și a semnat contractul cadru dintre Loteria Română și asocierea S&T-Safran Identity&Security fără mandat din partea Consiliului. Deși membrii Consiliului de Administrație i-au cerut o notă de informare cu privire la acest contract, chiar cu câteva zile înainte de ședință, totuși Mihai Păduraru a decis să-l semneze de unul singur și doar să aducă la cunoștința membrilor Consiliului de Administrație că l-a semnat".
     Loteria Română a semnat, în vara anului trecut, un contract de furnizare a unui număr de 2.181 de terminale loteristice. Furnizorul sistemului loteristic este asocierea S&T România SRL - Safran Identity&Security, iar valoarea contractului se ridică la circa 8 milioane de euro. Sorin Constantinescu, expert în combaterea criminalității economico-financiară în domeniul jocurilor de noroc și fost consilier al Loteriei Române, a acuzat că echipamentele pe care Loteria Română le-a solicitat în cadrul acestei licitații au aceleași funcții ca echipamentele deja existente în sediile companiei, instalate acum patru ani de firma Novomatic în cadrul contractului pentru aparatele VLT. Totodată, domnia sa a mai spus că valoarea contractului este nejustificat de mare.
     La jumătatea lunii noiembrie, Loteria Română ne-a transmis: "Domnul Sorin Constantinescu dezinformează repetat opinia publică cu privire la diferite aspecte ale activității Loteriei Române, fără ca afirmațiile pe care le face să poată fi susținute cu argumente. Domnul Sorin Constantinescu continuă să susțină că achiziția de terminale loteristice desfășurată de Loteria Română este «o fraudă, un furt, prețul contractului fiind mult umflat», deși niciun organ de control sau autoritate cu competențe în domeniu nu au constatat acest lucru".
     În prezent, din Consiliul de Administrație al Loteriei Române fac parte: Ioan Răceu, Gheorghe-Ovidiu Petru, Alina-Mirela Petre, Gabriela Dănănae, Alina Narcisa Intze. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  Cu norma intreaga
    (mesaj trimis de Eu în data de 24.04.2018, ora 08:02)  
 Dsoara Stanciu, se pare ca Dvs semnati condica si statul de plata la aceasta institutie de puteti cita cu punct si virgula documente interne din cadrul acestei companii.
 Ati uitat/omis intentionat sa spuneti ca Dl Albu a zburat din functia de Presedinte CA dupa ce a fost demis ultimul director.


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de Ancuta Stanciu în data de 24.04.2018, ora 11:41)  
 Stimate domnule "Eu", eu nu semnez decat articolul.
 Faptul ca am informatii din interiorul Loteriei cu privire la un contract controversat (inteleg ca sunt sute de echipamente care zac in agentiile Loteriei si nu vrea sa-si asume nimeni receptia lor) nu inseamna altceva decat sa imi fac meseria de jurnalist.


 
  2.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de TU , in data de 24.04.2018, ora 12:06)
 
 Nu te mai potolesti, domnule < EU ......?!


 
  2.2.   Tot cu norma intreaga  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de Eu , in data de 24.04.2018, ora 12:23)
 
 Controversat a fost facut tot de presa care a luat interviuri asa zisilor "experti" viciati si ei de anumite interese.
 Asa cum vad eu acest contract, loteria a inchis robinetul care scurgea banii pe la fel si fel de companii ale unor oameni destepti.
 Acum bine, inca se incearca din rasputeri sa nu se implementeze acest contract.


 
  2.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.1 )
    (mesaj trimis de Eu , in data de 24.04.2018, ora 12:44)
 
 Gata, m-am potolit. Sa traiti bine!


 
  2.4.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.3 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 24.04.2018, ora 13:37)
 
 Ok, !


 
  2.5.   Apreciere  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de Ionica Radu , in data de 24.04.2018, ora 17:42)
 
 Foarte bun articolul. Cele mai banoase afaceri sunt cu statul. Atat timp cat presa isi face treaba poate se sesizeaza cine trebuie si opreste jaful.Nu e prima data cand se scrie de afacerile de la loterie.Daca atatea judete scriu ca nu se respecta legea inseamna ca e ceva putred acolo iar cei ce au luat "spaga " sau "prima" fug de raspundere, de semnaturi. Poate chiar sunt un grup infractional organizat...Felicitari domnisoara ziarist. La mai multe articole..sesizari ! Opriti coruptia si devalizarea companiilor !


 
  2.6.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.5 )
    (mesaj trimis de Dan Plopu , in data de 24.04.2018, ora 18:33)
 
 Si daca e tocmai pe dos decat ziceti dvs? Nu toate contractele sunt pe spaga sau pe prima. Cum o fi cu prezumtia de nevinovatie.....incercati si alte pareri....


 
  2.7.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.6 )
    (mesaj trimis de Georgw I. , in data de 24.04.2018, ora 19:58)
 
 VAX....toti hotii invoca prezumtia de nevinovatie. Hotul striga hotii.statul sa traiasca si afacerile cu el. Ca baietii destepti stau la colt, pe repede inainte.pe unul il cheama A, pe altul B, C si tot asa pana la T, Z.


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de Un cititor în data de 24.04.2018, ora 12:31)  
 Informatiile prezentate in acest articol au aprobarea CN Loteria Romana SA? Deontologia profesionala va permite publicarea unor informatii/documente fara acordul persoanei vizate. Din cate stim salariatii sunt obligati sa respecte obligatia de confidentialitate cu privire la informatiile gestionate. Senzationalul stirii nu ar trebui sa fie urmarit cu incalcarea acestor obligatii. Poate veti lua in considerare cu buna credinta aceste recomandari cand veti pregati materiale viitoare.


 
4.  fără titlu
    (mesaj trimis de Erasmismo în data de 24.04.2018, ora 16:04)  
 Loteria este o emblema nationala....lasati organele abilitate sa se ocupe....mai vrem si stiri pozitive....articole de genul..nu fac decat sa dauneze....institutia asta e condusa prin articole in presa sau cum???...qui prodest toata tevatura asta?!


 
  4.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 4 )
    (mesaj trimis de Elvis , in data de 24.04.2018, ora 18:28)
 
 Sfatu meu la toata presa e sa nu mai dea cu batu prin gard. Ce, nu stie guvernantii ce are de facut??? Isi spala toti rufele in public....are/n are unii treaba, hop in presa...ca sa ce....?


 
5.  fără titlu
    (mesaj trimis de Tudor Vrabie în data de 24.04.2018, ora 16:36)  
 Eu doresc success la baietii de la loterie...daca tot nu baga guvernantii autostrazi, macar sa nu mai stau juma de ora sa imi tipareasca in agentie un bilet de joc....hai ca se poate! bafta! Traiasca natiunea! Sus cu ea!


 
6.  fără titlu
    (mesaj trimis de Elena în data de 24.04.2018, ora 16:39)  
 Bine zis Tudor! Ca tot sarbatorim Centenarul si altceva nu avem de trecut la capitolul realizari!


 
7.  DREPT LA REPLICA - REACTIVAREA GRUPURILOR INFRACTI
    (mesaj trimis de Eu în data de 25.04.2018, ora 16:10)  
 DREPT LA REPLICĂ - REACTIVAREA GRUPURILOR INFRACȚIONALE
 ACESTEA NU DORESC FINALIZAREA PROIECTULUI LOTERISTIC SILOR
 
 
 Cu privire la punctul de vedere exprimat de Biroul Control Financiar de Gestiune din cadrul Loteriei Române – birou care își depășește atribuțiile in mod constant și efectuează la „comand㔠controale nelegale, mentionez faptul că Biroul Control Financiar de Gestiune interpretează legea dup㠓bunul plac” și la „comanda” mai multor GRUPURI INFRACTIONALE. Biroul Control Financiar de Gestiune din cadrul Loteriei Române efectuează, emite opinii neavizate și dispune măsuri la comanda GRUPURILOR INFRACȚIONALE inca din anul 2016, aceasta practica continua si în prezent, salariatii din cadrul Biroului Control Financiar de Gestiune comitand prin controalele efectuate nenumarate abuzuri.
 Referitor la faptul că managerii și-au exprimat opinia cu privire la faptul că sunt în incompatibilitate să recepționeze terminalele loteristice din cauza încălcării prevederilor legale în vigoare... DE CE ACEȘTIA NU SPUN CE PREVEDERI LEGALE AR ÎNCĂLCA? DE FAPT PRINCIPALUL OBIECTIV AL GRUPURILOR INFRACȚIONALE ESTE CA ACEST PROIECT LOTERISTIC PROPRIU SĂ NU SE IMPLEMENTEZE ȘI AU ÎNCERCAT PRIN ORICE MIJLOACE POSIBILE SĂ ÎMPIEDICE ACEST LUCRU INCA DE LA DEMARAREA ACESTUI PROIECT PANA IN MOMENTUL PREZENT, RESPECTIV în faza de receptie a echipamentelor achizitionate. Relatez în acest sens o parte din acțiunile intreprinse de aceste grupuri infracționale: tergiversarea semnării contractelor de achiziție publică a echipamentelor pentru sistemul central și a terminalelor, refuzul managerilor Punctelor de lucru Judetene sa semneze procesele verbale de receptie si formularea de acceptanta, demiterea directorilor generali care au respectat prevederile legale...respectiv motivul demiterii domnului Mihai Păduraru este tocmai acela că domnia sa a respectat LEGEA ACHIZIȚIILOR PUBLICE ... și a semnat contractele de achiziție a echipamentelor pentru sistemul central și a terminalelor, semnarea contractelor de achizitie fiind singurul lucru LEGAL pe care domnia sa îl putea face deoarece ACHIZIȚIA ACESTOR ECHIPAMENTE A RESPECTAT LEGEA ACHIZIȚIILOR PUBLICE ȘI LEGISLAȚIA ÎN VIGOARE… Domnul Mihai Păduraru NU AVEA nevoie în momentul finalizării procedurii de achiziție DE MANDAT din partea Consiliului de Administrație, IN ACEL MOMENT AL PROCEDURII DE ACHIZITIE PUBLICA, DOMNUL MIHAI PADURARU, CA REPREZENTATNT LEGAL AL COMPANIEI AVEA DE FAPT OBLIGATIA SA SEMNEZE CONTRACTELE DE ACHIZITIE PUBLICA. DACĂ DOMNUL MIHAI PADURARU AR FI REFUZAT SEMNAREA CONTRACTELOR DE ACHIZITIE PUBLICA IN MOMENTUL FINALIZARII PROCEDURII ATUNCI AR FI ÎNCĂLCAT LEGISLAȚIA ACHIȚIILOR PUBLICE. O întrebare retorică: dacă Loteria Română ar achiziționa alte echipamente, de exemplu PC-uri sau aparate de aer condiționat ... cine ar răspunde de specificațiile tehnice ale acestor echipamente? Managerii de zonă ar refuza să le receționeze și pe acestea ?... răspunsul este simplu...CEL CARE RĂSPUNDE DIN PUNCT DE VEDERE LEGAL DE SPECIFICAȚIILE TEHNICE ALE ECHIPAMENTELOR ACHIZIȚIONATE ESTE PRODUCĂTORUL ACESTORA...ACESTA GARANTEAZĂ PRIN CERTIFICATUL DE CONFORMITATE FAPTUL CĂ SPECIFIICAȚIILE TEHNICE ALE ECHIPAMENTELOR CORESPUND CU CEEA CE S-A ACHIZIȚIONAT.
 CU PRIVIRE LA FAPTUL CĂ PERSOANELE CARE AU ELABORAT DOCUMENTAȚIILE TEHNICO-ECONOMICE ȘI CAIETUL DE SARCINI PENTRU ACHIZIȚIA TERMINALELOR, DIN PUNCT DE VEDERE AL PARERILOR NEAVIZATE, ar trebui să facă recepția calitativă și cantitativă a acestor echipamente, MENTIONEZ faptul că acest lucru este O ABERAȚIE TOTALĂ. În alte companii, în care Statul Roman este unicul acționar, formularele de recepție și acceptanță ale echipamenetele achiziționate prin procedură de achiziție publică formularele de recepție și acceptanță se semnează de cei care au elaborat documentația de achiziție și caietul de sarcini? ... SAU ...CONFORM PREVEDERILOR LEGALE procesul verbal de recepție trebuie semnat “on site” de către personalul care recepționează echipamentele respective, in locatia unde se instaleaza respectivele echipamente ... iar cel care este răspunzător de specificațiile tehnice ale echipamentelor este PRODUCĂTORUL. PRODUCATORUL este cel care emite un CERTIFICAT DE CONFORMITATE în care sunt detaliate specificațiile tehnice ale echipamentului achiziționat. SĂ PRESUPUNEM URMĂTORUL LUCRU: documentația de achiziție si caietul de sarcini a fost elaborat de către un număr de 10 persoane... Cum ar putea aceste 10 persoane, fiecare avand expertiza pe domeniul lui de activitate unii fiind specialiști în achiziție publică, unii fiind consilieri juridici sau economici, altii fiind specialisti in domeniul informatic, să recepționeze fizic în TOATE UNITĂȚILE TERITORIALE ALE LOTERIEI ROMÂNE “ON SITE” UN NUMĂR DE APROXIMATIV 2000 DE ECHIPAMENTE ÎNTR-O PERIOADĂ DE APROXIMATIV 2 LUNI? ACEASTA FIIND O OBLIGATIE ASUMATA PRINTR-O CLAUZA CONTRACTUALA, EXISTAND UN GRAFIC DE IMPLEMENTARE, ACESTA FIIND ANEXĂ LA CONTRACTUL DE ACHIZIȚIE PUBLICA.
  Desele schimbări la nivelul conducerii Loteriei Române... începând cu luna august 2016 și până în prezent au fost mai mult de 8 directori generali la conducerea Companiei ... au fost facute tocmai să pun㠓bețe în roate”, TOCMAI CA ACEST SISTEM LOTERISTIC PROPRIU SĂ NU FIE IMPLEMENTAT … pentru că interesele GRUPURILOR INFRACTIONALE sunt altele ... respectiv achiziția unui “sistem la cheie” … NU IMPLEMENTAREA UNUI SISTEM LOTERISTIC PROPRIU. ÎNTREBAREA CARE SE PUNE, DE FAPT, ESTE: CINE SUNT CEI CARE AR CASTIGA PRIN ACHIZITIA UNUI SISTEM LA CHEIE SAU PRIN SEMNAREA UNUI CONTRACT CU UN TERT ? Domnul Sorin Constantinescu, care își exprimă opiniile in mod neavizat, face parte dintre membrii asociației ROMBET, așa cum apare pe site-ul Rombet, asociație ce reprezintă interesele celor mai importante companii din piața jocurilor de noroc, aflate în raport concurențial cu Loteria Română. Cine l-a investit pe domnul Sorin Constantinescu cu titlu de expert în combaterea criminalității economico-financiară în domeniul jocurilor de noroc?
 Echipamentele (terminalele) achiziționate prin acest contract cu S&T România...care în opinia domnului Sorin Constantinescu, ar avea aceleași funcții/specificații cu alte echipamente deja deținute de Loteria Română....este o informație enorată.......lucru ce poate fi lesne demonstrat din specificațiile tehnice ale echipamentelor de tip POS la care face referire domnul Sorin Constantinescu, care nu sunt aceleași cu cele achiziționate de Loteria Română prin contractul încheiat cu S&T România.
 Referitor la supraestimarea prețului pentru echipamente (terminale), respectiv supraestimarea prețului contractului cu S&T România...poate fi lesne demontat prin studiul de piață efectuat, respectiv prin ofertele primite din partea agenților economici din această piață. Procedura de achiziție publică a echipamentelor pentru Sistemul Central si a terminalelor A RESPECTAT INTOCMAI LEGISLAȚIA ACHIZIȚIILOR PUBLICE. Mai mult de atat, inainte de lansarea procedurilor de achizitie, documentatia a fost avizata de catre Comitetul Tehnico-Economic din cadrul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale - avizul Comitetului Tehnico-Economic fiind cerinta obligatorie pentru declansarea procedurilor de achizitie. Cele 2 proceduri de achizitie au fost complet transparente, documentatia a fost publicata pe site-ul Autoritatii Nationale a Achizitiilor Publice.


 
  7.1.   Replica replicii  (răspuns la opinia nr. 7 )
    (mesaj trimis de Chirila Vasilica , in data de 25.04.2018, ora 20:36)
 
  Stimata persoana " Eu" , ca sa va asumati replica cu tot ce ati scris acolo, o conditie necesara si suficienta este sa va publicati numele si prenumele real, altfel ceea ce ati scris nu este asumat. In concluzie, "Eu " , daca aveti sange unde trebuie dati-va numele si prenumele real ! E asa greu ? Sau va este frica sa sustineti cu date personale reale ceea ce ati scris ?


 
  7.2.   33000  (răspuns la opinia nr. 7 )
    (mesaj trimis de Ionescu & , in data de 25.04.2018, ora 21:53)
 
 Mai, Georgica si ti-am zis de atatea ori, nu mai manca mai baiatule ce nu trebuie, tu crezi ca astia-s prosti ? Slava Domnului ai binecuvantarea celui de SUS, ce-ti mai trebuie ? Vezi ca totul se plateste, mai Georgica ! Lasa fata , ziarista, sa scrie ca scrie bine si adevarat iar tu mai linisteste-te ! Nu-i bine mai,Georgica, mai baiatule,....mai Georgica, stai cuminte baiatule ca ai sa pierzi binecuvantarea si atunci ce faci ? Nici domnul min. nu mai este asa tare pe pozitie, urmeaza sa fie remaniat si tu ce ai sa faci...ii dai inainte cu tupeu...si ? Mai, Georgica, mai baiatule...nu te mai da mare si nu mai ameninta , nu mai jigni oamenii...ai grija, mai, Georgica..


 
  7.3.   Raspuns  (răspuns la opinia nr. 7.1 )
    (mesaj trimis de EU , in data de 26.04.2018, ora 07:08)
 
 Toate cele scrise sunt sustinute prin documente reale. Referitor la caracterul anonim al celor scrise...va intreb doar atat...acesta este numele dvs. Real?


 
  7.4.   Prima  (răspuns la opinia nr. 7.2 )
    (mesaj trimis de Peet Caraian , in data de 26.04.2018, ora 20:23)
 
 Dacă sunteți curajoși, de ce nu publicați toate primele? Sa zicem din ultimii 10 ani? Aaa, primele voastre sunt bune... Nu va convine.


 
8.  DREPT LA REPLICA ARTICOL MONEY CHANEL
    (mesaj trimis de Eu în data de 25.04.2018, ora 18:25)  
 DREPT LA REPLICA - ARTICOL MONEY CHANNEL REFERITOR LA LOTERIA ROMANA
 
 
 
 CONTRACTUL DE ACHIZITIE PUBLICA A TERMINALELOR INCHEIAT ANUL TRECUT DE LOTERIA ROMANA CU S&T ROMANIA - SAFRAN IDENTITY & SECURITY A RESPECTAT LEGEA ACHIZITIILOR PUBLICE. MAI MULT DE ATAT, INAINTE DE LANSAREA PROCEDURILOR DE ACHIZITIE, DOCUMENTATIA A FOST AVIZATA DE COMITETUL TEHNICO-ECONOMIC DIN CADRUL MINISTERULUI COMUNICATIILOR SI SOCIETATII INFORMATIONALE - AVIZUL COMITETUTULUI TEHNICO-ECONOMIC FIIND CERINTA OBLIGATORIE PENTRU DECLANSAREA PROCEDURII DE ACHIZITIE. CELE 2 PROCEDURI DE ACHIZITIE, RESPECTIV PROCEDURA DE ACHIZITIE A ECHIPAMENTELOR PENTRU SISTEMUL CENTRAL SI PROCEDURA DE ACHIZITIE A TERMINALELOR AU FOST COMPLET TRANSPARENTE, DOCUMENTATIA FIIND PUBLICATA PE SITE-UL AUTORITATII NATIONALE A ACHIZITIILOR PUBLICE.
 
 
 MANAGERII DE ZONA PRIN ACEST DOCUMENT TRANSMIS CATRE CONDUCEREA LOTERIEI ROMANE SE DECLARA “INCOMPETENTI” IN A RECEPTIONA UN BUN CUMPARAT DE LOTERIA ROMANA PRINTR-O PRECEDURA DE ACHIZITIE PUBLICA.
 
 O întrebare retorică: dacă Loteria Română ar achiziționa alte echipamente, de exemplu PC-uri sau aparate de aer condiționat ... cine ar răspunde de specificațiile tehnice ale acestor echipamente? Managerii de zonă ar refuza să le receționeze și pe acestea ?
 
 Referitor la faptul că managerii și-au exprimat opinia cu privire la faptul că sunt în incompatibilitate să recepționeze terminalele loteristice din cauza încălcării prevederilor legale în vigoare... DE CE ACEȘTIA NU SPUN CE PREVEDERI LEGALE AR ÎNCĂLCA? DE FAPT PRINCIPALUL OBIECTIV AL GRUPURILOR INFRACȚIONALE ESTE CA ACEST PROIECT LOTERISTIC PROPRIU SĂ NU SE IMPLEMENTEZE ȘI AU ÎNCERCAT PRIN ORICE MIJLOACE POSIBILE SĂ ÎMPIEDICE ACEST LUCRU INCA DE LA DEMARAREA ACESTUI PROIECT PANA IN MOMENTUL PREZENT, RESPECTIV în faza de receptie a echipamentelor achizitionate. Relatez în acest sens o parte din acțiunile intreprinse de aceste grupuri infracționale: tergiversarea semnării contractelor de achiziție publică a echipamentelor pentru sistemul central și a terminalelor, refuzul managerilor Punctelor de lucru Judetene sa semneze procesele verbale de receptie si formularea de acceptanta, demiterea directorilor generali care au respectat prevederile legale...respectiv motivul demiterii domnului Mihai Păduraru este tocmai acela că domnia sa a respectat LEGEA ACHIZIȚIILOR PUBLICE ... și a semnat contractele de achiziție a echipamentelor pentru sistemul central și a terminalelor, semnarea contractelor de achizitie fiind singurul lucru LEGAL pe care domnia sa îl putea face deoarece ACHIZIȚIA ACESTOR ECHIPAMENTE A RESPECTAT LEGEA ACHIZIȚIILOR PUBLICE ȘI LEGISLAȚIA ÎN VIGOARE… Domnul Mihai Păduraru NU AVEA nevoie în momentul finalizării procedurii de achiziție DE MANDAT din partea Consiliului de Administrație, IN ACEL MOMENT AL PROCEDURII DE ACHIZITIE PUBLICA, DOMNUL MIHAI PADURARU, CA REPREZENTATNT LEGAL AL COMPANIEI AVEA DE FAPT OBLIGATIA SA SEMNEZE CONTRACTELE DE ACHIZITIE PUBLICA. DACĂ DOMNUL MIHAI PADURARU AR FI REFUZAT SEMNAREA CONTRACTELOR DE ACHIZITIE PUBLICA IN MOMENTUL FINALIZARII PROCEDURII ATUNCI AR FI ÎNCĂLCAT LEGISLAȚIA ACHIȚIILOR PUBLICE. O întrebare retorică: dacă Loteria Română ar achiziționa alte echipamente, de exemplu PC-uri sau aparate de aer condiționat ... cine ar răspunde de specificațiile tehnice ale acestor echipamente? Managerii de zonă ar refuza să le receționeze și pe acestea ?... răspunsul este simplu...CEL CARE RĂSPUNDE DIN PUNCT DE VEDERE LEGAL DE SPECIFICAȚIILE TEHNICE ALE ECHIPAMENTELOR ACHIZIȚIONATE ESTE PRODUCĂTORUL ACESTORA...ACESTA GARANTEAZĂ PRIN CERTIFICATUL DE CONFORMITATE FAPTUL CĂ SPECIFIICAȚIILE TEHNICE ALE ECHIPAMENTELOR CORESPUND CU CEEA CE S-A ACHIZIȚIONAT.
 
 Cu privire la punctul de vedere exprimat de Biroul Control Financiar de Gestiune din cadrul Loteriei Române – birou care își depășește atribuțiile in mod constant și efectuează la „comand㔠controale nelegale, mentionez faptul că Biroul Control Financiar de Gestiune interpretează legea dup㠓bunul plac” și la „comanda” mai multor GRUPURI INFRACTIONALE. Biroul Control Financiar de Gestiune din cadrul Loteriei Române efectuează, emite opinii neavizate și dispune măsuri la comanda GRUPURILOR INFRACȚIONALE inca din anul 2016, aceasta practica continua si în prezent, salariatii din cadrul Biroului Control Financiar de Gestiune comitand prin controalele efectuate nenumarate abuzuri.
 
 Desele schimbări la nivelul conducerii Loteriei Române... începând cu luna august 2016 și până în prezent au fost mai mult de 8 directori generali la conducerea Companiei ... au fost facute tocmai să pun㠓bețe în roate”, TOCMAI CA ACEST SISTEM LOTERISTIC PROPRIU SĂ NU FIE IMPLEMENTAT … pentru că interesele GRUPURILOR INFRACTIONALE sunt altele ... respectiv achiziția unui “sistem la cheie” … NU IMPLEMENTAREA UNUI SISTEM LOTERISTIC PROPRIU. ÎNTREBAREA CARE SE PUNE, DE FAPT, ESTE: CINE SUNT CEI CARE AR CASTIGA PRIN ACHIZITIA UNUI SISTEM LA CHEIE SAU PRIN SEMNAREA UNUI CONTRACT CU UN TERT ? Domnul Sorin Constantinescu, care își exprimă opiniile in mod neavizat, face parte dintre membrii asociației ROMBET, așa cum apare pe site-ul Rombet, asociație ce reprezintă interesele celor mai importante companii din piața jocurilor de noroc, aflate în raport concurențial cu Loteria Română. Cine l-a investit pe domnul Sorin Constantinescu cu titlu de expert în combaterea criminalității economico-financiară în domeniul jocurilor de noroc?
 
 
 Referitor la supraestimarea prețului pentru echipamente (terminale), respectiv supraestimarea prețului contractului cu S&T România...poate fi lesne demontat prin studiul de piață efectuat, respectiv prin ofertele primite din partea agenților economici din această piață. Procedura de achiziție publică a echipamentelor pentru Sistemul Central si a terminalelor A RESPECTAT INTOCMAI LEGISLAȚIA ACHIZIȚIILOR PUBLICE. Mai mult de atat, inainte de lansarea procedurilor de achizitie, documentatia a fost avizata de catre Comitetul Tehnico-Economic din cadrul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale - avizul Comitetului Tehnico-Economic fiind cerinta obligatorie pentru declansarea procedurilor de achizitie. Cele 2 proceduri de achizitie au fost complet transparente, documentatia fiind publicata pe site-ul Autoritatii Nationale a Achizitiilor Publice.
 
 
 Echipamentele (terminalele) achiziționate prin acest contract cu S&T România - Safran Identity & Security … care în opinia domnului Sorin Constantinescu, ar avea aceleași funcții/specificații cu alte echipamente deja deținute de Loteria Română....este o informație enorată.......lucru ce poate fi lesne demonstrat din specificațiile tehnice ale echipamentelor de tip POS la care face referire domnul Sorin Constantinescu, care nu sunt aceleași cu cele achiziționate de Loteria Română prin contractul încheiat cu S&T România.
 
 PRIN PUBLICAREA UNOR DOCUMENTE INTERNE CU PRIVIRE LA SITUATIA SI SALARIATII DIN CADRUL LOTERIEI ROMANE AU FOST INCALCATE PREVEDERILE REGULAMENTULUI PRIVIND PROTECTIA DATELOR CU CARACTER PERSONAL.


 
  8.1.   Banii  (răspuns la opinia nr. 8 )
    (mesaj trimis de ..Ue , in data de 25.04.2018, ora 20:19)
 
 Pe voi astia cu replica nu va intereseaza decat banii, comisionul vostru. Pentru bani calcati in picioare tot; atunci cand interesele voastre sunt atinse sunteti in stare de orice. Daca esti asa tare in caramida, du-te si anunta organele in drept, si nu te mai vaicari atat. Spune ca ati respectat cadrul legal si ceilalti sunt incompetenti. Dar ai grija, daca nu reusesti sa probezi ceea ce sustii, atunci e grav si stii la ce ma refer. Poate inaintea dumitale se duc "incompetentii " acolo unde trebuie, te-ai gandit ? Sa ai o seara misto! Si mata ai luat prima 33.000 ?


 
  8.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 8.1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 26.04.2018, ora 07:14)
 
 Totul se poate proba...sa vedem ce pot proba incompetentii...probele ii incrimineaza


 
  8.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 8.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 26.04.2018, ora 07:26)
 
 Bai, dar disperati sunteti. Cascavalul, bata-l vina ! Deja e pe fata ! 33.000 lei erau doar avansul la mita ?


 
  8.4.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 8.3 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 26.04.2018, ora 14:13)
 
 Domnule '"anonim"" daca pun mintea Dvs la o bovina o sa pasca pe asfalt.


 
  8.5.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 8.4 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 26.04.2018, ora 15:38)
 
 Nusa, nuielusa, cine-i cea mai malefica din tara ? Ia zii tu...


 
  8.6.   Mesaj eliminat conform regulamentului  (răspuns la opinia nr. 8.5 )
    (mesaj trimis de Redacția , in data de 26.04.2018, ora 15:54)
 
 ...


 
  8.7.   Banii grecilor...  (răspuns la opinia nr. 8.3 )
    (mesaj trimis de Ian , in data de 26.04.2018, ora 19:31)
 
 Mai, ăștia care nu vrei ca Loteria sa aibă sistem propriu, ce va mai plac banii grecilor... Bine ca "nu ați luat spagi de la greci". Dar nici nu mai pupați!! Va lamentati degeaba...


 
  8.8.   Spaga  (răspuns la opinia nr. 8.7 )
    (mesaj trimis de Tronaru Catalin , in data de 27.04.2018, ora 14:42)
 
 Mai baieti eu lucru in privat si nu vad spagi prime ca la voi la loterie.deja mi-e scarba sa intru in magazinele voastre. Va bateti joc de banisori nostri. Sfatuiesc toti cititori sa nu mai intre in magazinele loto. Astia isi iau prime spagi mite din banii nostri si noi cotizam cotizam.DNA si codruta sa vina sa va ia


 
Aceeasi sectiune (Banci Asigurari)
Piaţa de Capital
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 22,68 milioane lei (4,86 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     
     Principalii indici ai burselor asiatice au închis ședința de tranzacționare de astăzi în depreciere.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     * Dolarul s-a apreciat cu 0,38 bani în fața monedei naționale.
     * Francul s-a depreciat la 4,0997 lei.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 3,14%, valoare înregistrată și în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     Indicii bursieri europeni au deschis ședinta de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
25.09.2018
BVB
     * Șapte din cei nouă indici, în scădere
     Lichiditatea înregistrată în prima ședință de tranzacționare a săptămâ­nii la Bursa de Valori București (BVB) a fost de 37,39 milioane de lei, 60% din...  click să citești tot articolul
24.09.2018
     * BET-BK, singurul indice în scădere
     Opt dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat ultima zi de tranzacționare a săptămânii în creștere, singurul coș de acțiuni care a...  click să citești tot articolul
24.09.2018
     Piețele din Europa au încheiat săptămâna trecută în ton optimist, investitorii fiind atenți la datele pozitive privind economia SUA (producția industrială și activitatea din sectorul privat)....  click să citești tot articolul
21.09.2018
BVB
     * Rulaj de 47 milioane de lei, peste media anului
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de joi preponderent în teritoriul pozitiv, opt dintre...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BVB
     * Scădere de 0,53% pentru BET-NG
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,45 milioane de lei, dintre care...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urcat ieri, pe fondul câștigurilor din sectorul materiilor prime.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 25 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8692
2.3828
3.0570
4.0997
0.1819
0.6248
0.2210
4.6603
5.2120
1.4399
3.5102
0.2353
0.4868
1.0865
0.0602
0.4506
0.6447
3.9613
0.2754
0.9679
0.5762
0.0545
0.3543
0.2088
2.6322
0.0394
0.1414
1.0785
0.6272
0.1222
152.8355
5.5615
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.