CONFERINȚA CODUL INSOLVENȚEI - Ediția a V-a
UPDATE
BURSA 11.08.2017

ANDREI STAN
 
mărește imaginea
     * ACTUALIZARE 17:30 MFP și CDR înființează un grup de lucru care să analizeze corelarea politicii fiscale cu cea de supraveghere prudențială
     Ministerul Finanțelor Publice (MFP) și Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) au convenit înființarea unui grup de lucru care să analizeze corelarea, în mod sustenabil și coerent, a politicii fiscale cu cea de supraveghere prudențială, în vederea asigurării stabilității și predictibilității pentru atragerea capitalurilor financiare necesare dezvoltării țării, potrivit unui comunicat de presă al CDR.
     Sursa citată precizează: "În continuarea discuțiilor cu Primul Ministru al României, Domnul Mihai Tudose, și membrii Guvernului asupra principalelor subiecte de interes public, Ministerul Finanțelor Publice și Coaliția pentru Dezvoltarea României au organizat o întrevedere de lucru, la care au participat și reprezentanții băncilor, și în cadrul căreia au fost abordate aspecte privind buna funcționare a sistemului bancar românesc.
     Participanții au convenit înființarea unui grup de lucru care să analizeze în mod constructiv, între altele, provocările și oportunitățile actuale ale sectorului bancar, cele mai bune practici și politici europene în materie, precum și corelarea, în mod sustenabil și coerent, a politicii fiscale cu cea de supraveghere prudențială, în vederea asigurării stabilității și predictibilității pentru atragerea capitalurilor financiare necesare dezvoltării României".
     Potrivit comunicatului, atât Ministerul Finanțelor Publice, cât și reprezentanții CDR și cei ai sectorului bancar au considerat benefică și oportună adresarea către Banca Națională a României și către reprezentanții societăților de audit a invitației de a participa la sesiunile de lucru, contribuțiile acestor entități fiind "esențiale pentru identificarea unor soluții viabile, validate de toți participanții la piață".
     Reprezentanții CDR mai afirmă: "Coaliția își manifestă speranța și încrederea că, recunoscând importanța încrederii în sistemul bancar și a contribuției acestuia la asigurarea capitalului necesar pentru dezvoltarea României, colaborarea constantă și dialogul constructiv reprezintă calea identificării unor soluții funcționale pe termen lung, care sa răspundă realităților mediului economic actual și complexității activității bancare. Coaliția pentru Dezvoltarea României își manifestă aprecierea pentru disponibilitatea către dialog activ și pragmatic a Guvernului României".
     Coaliția este o inițiativă privată, apolitică, construită ca un acord de colaborare prin participarea colectivă a membrilor săi. Membrii Coaliției contribuie voluntar la formularea unor opinii comune cu privire la politici publice cu impact asupra mediului de afaceri. Coaliția reunește în total 45 de organizații și membri asociați. Scopul Coaliției este de a oferi o bază coerentă pentru consultare cu Guvernul și alte instituții publice pe teme care au impact asupra climatului economic și de afaceri din România, potrivit sursei citate.
     CDR își desfășoară activitatea începând cu anul 2013, prin intermediul a treisprezece grupuri de lucru specializate pe următoarele domenii de activitate: Agricultură, Antreprenoriat, Educație, Energie, Fiscalitate, Fonduri Europene, Infrastructură, IT&C, Mediu, Muncă, Sănătate, Servicii Financiare și Turism.
     --------------
     Instituțiile de credit au fost și rămân deschise să se angajeze în discuții constructive si edificatoare la nivel de conținut cu autoritățile competente, individual sau prin organizațiile de reprezentare ale sectorului bancar, transmit Asociația Română a Băncilor (ARB) și Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR), într-un comunicat de presă comun, remis Redacției. Cele două asociații se arată îngrijorate de faptul că acuzațiile vehiculate în ultima perioadă asupra sectorului bancar în general pot afecta încrederea în sistemul bancar pe de o parte, însă și încrederea băncilor în climatul general de afaceri a cărui predictibilitate este afectată.
     "ARB și CPBR resping generalizarea acestor acuzații, considerând că în situația în care autoritățile au identificat sau vor identifica orice fel de abateri la unele instituții de credit, acestea trebuie clarificate și soluționate individual, nu prin anatemizarea întregului sector bancar", se mai arată în comunicat.
     Pierderile financiare raportate de instituțiile de credit din țara noastră se datorează crizei financiare globale, potrivit reprezentanților celor două asociații, care precizează: "Mai mult, amintim faptul că aceste pierderi raportate au avut drept consecință necesitatea suplimentării capitalului social, acestea reprezentând sume deloc neglijabile care au intrat în România. Pierderile băncilor au fost suportate exclusiv de catre acționarii acestora, iar aportul de capital la nivelul sistemului bancar a fost de 3,5 miliarde de euro în perioada 2008-2016. Reiterăm că sectorul bancar din România a traversat criza financiară globală fară ca un singur leu să fie cheltuit de către Statul Român, cum a fost cazul în alte 23 de țări membre ale Uniunii Europene".
     ARB și CPBR mai spun că, la solicitarea autorităților, băncile europene relevante reprezentate și în țara noastră și-au păstrat expunerea pe România prin binecunoscutul "acord de la Viena", sprijinind Statul Român inclusiv prin finanțarea datoriei publice într-o perioadă în care finanțarea din piața externă se blocase.
     Cele două asociații adaugă: "Așa cum am menționat deja, dincolo de efectele crizei, profiturile reduse ale sectorului bancar au avut drept cauză și eforturile pentru reducerea riscului de credit prin acoperirea creditelor neperformante cu provizioane, de reducere a dobânzilor, însă și de schimbare a modului de calcul prin conversia la standardele internaționale de raportare financiară (IFRS) începând cu anul 2012. Măsurile au avut la bază reglementările Băncii Naționale a României și ale Autorității Bancare Europene privind derularea activității bancare și standardele internaționale de raportare financiară.
     Asociația Română a Băncilor și Consiliul Patronatelor Bancare din România reiterează angajamentul institutiilor de credit de a-și asuma un rol activ în promovarea unui dialog deschis și constructiv cu autoritățile și vor solicita, în continuare, organizarea unor sesiuni de lucru cu Ministerul Finanțelor Publice și ANAF pentru a prezenta poziția și argumentele comunității bancare și a înțelege prioritățile și provocările acestora".
     Asociația Română a Băncilor (ARB) concentrează întreaga piață bancară din țara naostră formată din 36 de instituții de credit active ca persoane juridice române și străine în sectorul financiar. Prioritățile industriei bancare vizează menținerea rolului sistemului bancar de principal finanțator al economiei României cu asigurarea stabilității și credibilității sectorului bancar, potrivit comunicatului. ARB este membră a Federației Bancare Europene din anul 1991 (cu drepturi depline din 2007), a Consiliului European al Plăților, a Federației Ipotecare Europene, a Institutului Bancar European și în 26 de organisme naționale lucrative privind dezvoltarea și perfecționarea cadrului economic. Pentru aceasta, comunitatea bancară pune la dispoziție peste 800 de specialiști care participă la cele 23 de comisii tehnice.
     Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) este organizația patronală a sectorului bancar, fiind afiliată la Confederația Patronală Concordia. Cele cinci bănci care compun CPBR în prezent și care sunt si membre ale ARB, dețin peste o treime din totalul activelor bancare din sistem, angajații acestora reprezentând circa 30% din totalul salariaților din sectorul bancar. Băncile membre CPBR sunt: Banca Comercială Română, Bancpost, ING Bank, Raiffeisen Bank și UniCredit Bank. 

 link: BCR face precizări despre impozitul pe profit

 link: EXCLUSIVITATE
 27 de bănci - nu profit, nu impozit


 link: FLORIN CÎȚU:
 "Atacul Guvernului împotriva băncilor este populist, fără substanță economică"

 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  "Doua banci fura"
    (mesaj trimis de MAKE în data de 11.08.2017, ora 15:30)  
 Cind premierul Mihai Tudose a spus ca doua banci fura, nu a generalizat nimic.
 Deci, in afara sa bata apa in piua, Comunicatul acesta la ce se refera?


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de zaza , in data de 11.08.2017, ora 17:56)
 
  Ziarul Bursa din 10.08.2017 avea un articol care avea titlul :Premierul Tudose: "Ma deranjeaza faptul ca bancile ne fura "".......am inteles deci ca bancile ne fura...Atunci de unde rezulta doua banci ?????{pe de o parte} pe de alta parte ne "fura" ????. Oare daca totusi fura...fura mai mult decat cei ce acuza.....Asa ca mai incet cu exprimarea....{ proverbul vezi barna in ochiul tau si apoi..........}


 
  1.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.1 )
    (mesaj trimis de Gigi , in data de 11.08.2017, ora 18:57)
 
 Make, comunicatul acesta se refera la anathema pusa pe toate bancile din Romania atata vreme cat cele doua banci nu sunt nominalizate. E ca si cum as pune ca doua persoane de la Bursa sunt proaste si publica prostii. Sa fie si MAKE printer ele, n avem cum stii.


 
  1.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.2 )
    (mesaj trimis de Gigi , in data de 11.08.2017, ora 19:03)
 
 Apropo dl Make, aseara la Realitatea am vazut 2 prosti in platou. Nici asta nu e generalizare.


 
  1.4.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.08.2017, ora 23:19)
 
 Mai Gica,corect era : intr-o forma sau alta ,toate bancile fura.


 
  1.5.    Realitatea de la REALITATEA  (răspuns la opinia nr. 1.3 )
    (mesaj trimis de Cititor BURSA si-n stele... , in data de 12.08.2017, ora 11:22)
 
 
  La Realitatea TV (asta-i realitatea) trebuie sa recunoastem ca domnul Make a fost, de departe, cel mai stralucitor - si ca prezenta si in argumentari. I-a cam suparat pe unii, l-au intrerupt mereu dar nu l-au putut controla.
  Bravo domnule Make, sa va vedem/ ascultam mai des; prea ne umplu ecranele cu trepadusi.


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2017, ora 16:07)  
 Pai in cazul asta, ca sa nu mai generalizam nu ar trebui sa se faca publice numele acelor banci?
 Cel mai amuzant este cum.Bnr a schimbat macazul referitor la creditele prima casa.
 Cineva sustinea ceea ce a declarat acum.bnr cu ani de zile inainte...insa toti l-au tavalit...ma rog majoritatea....
 Deci prima casa reprezinta si in opinia bnr ului o forma de ajutor de stat dat bancilor
 majoritatea straine.
 Prima casa va disparea...asta a fost semnalul.
 ..bancile oricum.si-au facut plinul....acum se vor ingrasa (fara sa faca profit), iar robor ul probabil va creste.


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2017, ora 20:20)  
 Acum ce sa zica ca da asa este?


 
4.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2017, ora 23:43)  
 imaculatii din banci ?


 
5.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 13.08.2017, ora 09:04)  
 Cine mai crede ce spun cele 2 adunaturi de borfasi? Bine ca nu l au pus pe chelul ala bancher, fost jurnalis, care iesea peste tot in timpul dipului, sa se jure ca bancile sunt cinstite


 
Aceeasi sectiune (Banci Asigurari)
DUPĂ CE AVOCATUL A CERUT O DISCUȚIE DESPRE PRACTICA NEUNITARĂ A JUSTIȚIEI ÎN PROCESELE CU BĂNCILE
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Companii-Afaceri, 17:12
     Allianz SE, cea mai mare companie de asigurări din Europa, a înregistrat anul trecut o creștere cu 0,4% a profitului operațional, la 11,1 miliarde de euro (13,9 miliarde de dolari), în linie cu estimările analiștilor, de 11,04 miliarde de euro, transmit DPA, Bloomberg și Reuters.  click să citești tot articolul
Miscellanea, 16:59
     Cercetătorii din Statele Unite au folosit o nouă tehnică de scanare și au descoperit un tablou aflat sub una dintre cele mai cunoscute opere de artă ale lui Pablo Picasso, "La Misereuse Accroupie".  click să citești tot articolul
Politică, 16:30
     Câteva zeci de persoane participă, sâmbătă, la un protest în fața Palatului Controceni, manifestarea intitulată "Eu merg la portocale", fiind organizată de Initiațiva Civică 3.0 a fostului ofițer SRI Daniel Dragomir. La eveniment este prezent și deputatul PSD Liviu Pleșoianu, care a declarat că președintele Iohannis este singurul care "nu a auzit de portocalele de Ploiești", afirmând că șeful statului este "într-o derută logică totală".  click să citești tot articolul
Politică, 15:11
BĂSESCU:
     Liderul PMP Traian Băsescu scrie, pe Facebook, că "a început Unirea", precizând că, până în acest moment, 34 de localități din Republica Moldova au votat în consiliile locale unirea cu România.  click să citești tot articolul
Politică, 14:22
RAEȚCHI (PNL):
     Deputatul PNL Ovidiu Raețchi susține că PSD trebuie să înțeleagă că semnalele din UE privind sancționarea României pentru imixtiuni politice în justiție sunt tot mai grave și le cere social-democraților să nu riște destinul țării pentru dosarele lui Liviu Dragnea.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
16.02.2018
BVB
     * Volum de 66,5 milioane de lei
       Rulajul înregistrat ieri la Bursa de Valori București (BVB) a urcat la 66,55 milioane de lei (14,28 milioane de euro), cu mult peste valoarea înregistrată în ședința anterioară, de 24 de milioane...  click să citești tot articolul
16.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, după ce "Airbus" SE a raportat o situație financiară bine primită de piață.
     Titlurile constructorului de avioane "Airbus"...  click să citești tot articolul
15.02.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București a încheiat ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii în teritoriul pozitiv, majoritatea cotațiilor emitenților listați înregistrând creșteri.  click să citești tot articolul
15.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au avut un curs mixt ieri, în condițiile în care SUA au anunțat o creștere peste așteptări a prețurilor de consum în ianuarie, generând temeri privind...  click să citești tot articolul
14.02.2018
BVB
     * Declin de 7,33% pentru acțiunile Oil Terminal
       Rulajul înregistrat în ședința de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de circa 29,3 milioane de lei (6,29 milioane de euro), peste cel din ședința anterioară, de 23 de milioane de lei,...  click să citești tot articolul
14.02.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au scăzut ieri, în condițiile în care avansul din sectorul minier și cel al călătoriilor nu a fost suficient ca să mențină piețele pe cursul ascendent...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 16 februarie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9702
2.3824
2.9904
4.0452
0.1838
0.6256
0.2114
4.6595
5.2498
1.4962
3.5186
0.2229
0.4807
1.1207
0.0662
0.4698
0.9946
3.7306
0.3209
1.1557
0.5877
0.0581
0.3503
0.2016
2.7663
0.0394
0.1381
1.0157
0.6264
0.1193
162.9856
5.4429
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
16.02.2018
VALERY KUZMIN, AMBASSADOR OF THE RUSSAIAN FEDERATION IN BUCHAREST:
     * Lucian Bode, co-initiator of the BRUA, is asking for clarifications from Teodor Meleșcanu concerning the export of natural gas from Hungary
       We are happy that the perimeters on the continental coast of Romania (ed. note: offshore in the Black Sea) will start being exploited, because there lies inactive a very important resource of the energy industry, his excellency Valery Kuzmin, Ambassador of the Russian Federation told us in Bucharest, during Diplomat's Day.  click here to read the entire article
15.02.2018
IN THE MEETING WITH THE ANRM
     * Also discussed were the intentions of the Mazarin company to acquire some perimeters
       The management of the National Mineral Resources Agency (ANRM) met on Tuesday with Shelley Saxen, deputy economic advisor of the US embassy in Bucharest. On the agenda was last Friday's order issued by the ARNM which establishes the reference price for natural gas mined in Romania, in order to set the royalties will be calculated based on the trading prices on the hub of CEGH Vienna, according to sources close to the talks.  click here to read the entire article
14.02.2018
     * Gigi Dragomir, the president of the ANRM: "We see no reasons why the price of natural gas paid by the end consumers should increase"
     * ROPEPCA: "The proposal to adapt the royalty for natural gas made in Romania to a virtual foreign number shows a lack of sovereignty"
       The reference price for natural gas extracted from Romania, in order to establish the royalties, will be calculated based on the trading prices of the CEGH Viena hub, the National Agency for Mineral Resources announced on Friday, which issued the Order concerning the approval of the Methodology to set the reference price for natural gas extracted from Romania.  click here to read the entire article
07.02.2018
     The Black Monday of 1987 came two months after the beginning of the term of Alan Greenspan as head of the Federal Reserve. Back then, the Dow Jones Industrial Average (DJIA) fell 508 points, 22.61% below that of the previous trading day.  click here to read the entire article
06.02.2018
     * Mihai Dragoș says that the value of the Certinvest Dinamic fund units is updated slowly on the site
     * The investor raises questions about the ties between the fund's managers and the unlisted bond issuers in the fund's portfolio
       Investor Mihai Dragoș has filed a complaint with the Financial Oversight Authority concerning the open fund Certinvest Dinamic, managed by Certinvest.  click here to read the entire article
05.02.2018
     The National Bank of Romania (NBR) thinks that the National Liberal Party (PNL) is a pariah.  click here to read the entire article
30.01.2018
     The female prime-minister seems like a victory against sexism. The emancipation of our women seems to find its expression in the appointment of Viorica Vasilica Dăncilă as head of the Executive.  click here to read the entire article
25.01.2018
THE SALE OF BANCPOST HAS REOPENED THE ISSUE OF LOANS PAID ON TIME, SOLD IN HOLLAND
     * NBR: "It is still up to the courts to establish and verify the legality of the assignment"
     * Debtor: "I went to the address in Holland and there was no main office of any Eurobank entity there"
     * Cuculis: "Companies that have acquired loans are collecting interest illegally"
     * Civil Code: "The assignee may only enforce their rights on a third party after notifying the debtor that they have been assigned"
     * The bank has not notified the customers before selling their loans
     * Bancpost had not answered our enquiry on the matter, by the time the newspaper had gone to the printers
       The sale of Bancpost to Banca Transilvania, without the loans paid to day that were assigned in the past to a Dutch entity, has once again brought up the issue of loans sold abroad, even though they were performing. Customers who have found themselves in this situation have pointed out a number of irregularities in the assignment process.  click here to read the entire article
22.01.2018
     The issue of the funding of the budget deficit will become acute in 2018, as the government authorities show us that they haven't learned anything from last year's experience.  click here to read the entire article
22.01.2018
RULING OF THE COURT OF APPEAL
     * Profit.ro Publishing owes the Romanian state approximately 360,000 Euros, and "N.ro Agenția de Știri" SRL, approximately 460.000 Euros
       Journalist Cristi Popa has won in the Court of Appeal the lawsuit against Profit.ro Publishing SA, by which he had disputed the decision by which he had been laid off in 2016, as the court decided that he would be reinstated to the job he held before his layoff, as well as the payment of compensatory salaries.  click here to read the entire article
19.01.2018
GIGI DRAGOMIR, REINSTATED AT THE ANRM
     * The dismissal of Gigi Dragomir as chairman of the ANRM, was one of the last decisions made by Mihai Tudose
     * The reinstatement of Gigi Dragomir as head of the ANRM, among the first decisions made by Mihai Fifor
     * Daniel Zamfir, PNL: "I hope that the reinstatement of Dragomir to his own job represent the admission of the mistake made by Tudose, concerning the obstructing of the updating of the reference price for natural gas"
       Former prime-minister Mihai Tudose and the current interim prime-minister Mihai Fifor, seem to have something in common, aside from the position they fill - they seem to be seriously concerned with the natural gas royalties.  click here to read the entire article
18.01.2018
AFTER THE ROW CONCERNING THE AMENDMENT OF THE REFERENCE FOR THE NATURAL GAS ROYALTY
     * Liberal senator Daniel Zamfir accused former prime-minister Mihai Tudose of sacking ANRM president Gigi Dragomir, for issuing an order which updated the methodology for the calculation of the royalty for natural gas, to match the market price
       The Romanian Association for Oil Exploration and Production (ROPEPCA) yesterday denied, in a press release, the "grave and unjustified" accusations made against the Romanian producers of natural gas, "accusations which concern the alleged insufficient payment of natural gas royalties", which it says are "being discussed in public increasingly often".  click here to read the entire article
17.01.2018
     The first hike of the policy rate in the last ten years, by 0.25 percentage points, is too small and has come too late to have a significant effect on inflationary expectations.  click here to read the entire article
17.01.2018
     Unless something happens to cause us to hurry, by this Friday, or by Monday-Tuesday at the latest, we will be able to say: "Now we've seen everything!" For a historic first time, Romania will have a woman as a prime-minister!  click here to read the entire article
10.01.2018
     * Sources: Dan Pazara is leaving together with Mariana Gheorghe
     * Christina Verchere has been appointed for the remaining part of Mariana Gheorghe's term, namely until April 16th, 2019
       The Supervisory Board of OMV Petrom yesterday appointed Christina Verchere as president of the Directorate and CEO of OMV Petrom, replacing Mariana Gheorghe.  click here to read the entire article
.