UPDATE
BURSA 11.08.2017

ANDREI STAN
 
mărește imaginea
     * ACTUALIZARE 17:30 MFP și CDR înființează un grup de lucru care să analizeze corelarea politicii fiscale cu cea de supraveghere prudențială
     Ministerul Finanțelor Publice (MFP) și Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) au convenit înființarea unui grup de lucru care să analizeze corelarea, în mod sustenabil și coerent, a politicii fiscale cu cea de supraveghere prudențială, în vederea asigurării stabilității și predictibilității pentru atragerea capitalurilor financiare necesare dezvoltării țării, potrivit unui comunicat de presă al CDR.
     Sursa citată precizează: "În continuarea discuțiilor cu Primul Ministru al României, Domnul Mihai Tudose, și membrii Guvernului asupra principalelor subiecte de interes public, Ministerul Finanțelor Publice și Coaliția pentru Dezvoltarea României au organizat o întrevedere de lucru, la care au participat și reprezentanții băncilor, și în cadrul căreia au fost abordate aspecte privind buna funcționare a sistemului bancar românesc.
     Participanții au convenit înființarea unui grup de lucru care să analizeze în mod constructiv, între altele, provocările și oportunitățile actuale ale sectorului bancar, cele mai bune practici și politici europene în materie, precum și corelarea, în mod sustenabil și coerent, a politicii fiscale cu cea de supraveghere prudențială, în vederea asigurării stabilității și predictibilității pentru atragerea capitalurilor financiare necesare dezvoltării României".
     Potrivit comunicatului, atât Ministerul Finanțelor Publice, cât și reprezentanții CDR și cei ai sectorului bancar au considerat benefică și oportună adresarea către Banca Națională a României și către reprezentanții societăților de audit a invitației de a participa la sesiunile de lucru, contribuțiile acestor entități fiind "esențiale pentru identificarea unor soluții viabile, validate de toți participanții la piață".
     Reprezentanții CDR mai afirmă: "Coaliția își manifestă speranța și încrederea că, recunoscând importanța încrederii în sistemul bancar și a contribuției acestuia la asigurarea capitalului necesar pentru dezvoltarea României, colaborarea constantă și dialogul constructiv reprezintă calea identificării unor soluții funcționale pe termen lung, care sa răspundă realităților mediului economic actual și complexității activității bancare. Coaliția pentru Dezvoltarea României își manifestă aprecierea pentru disponibilitatea către dialog activ și pragmatic a Guvernului României".
     Coaliția este o inițiativă privată, apolitică, construită ca un acord de colaborare prin participarea colectivă a membrilor săi. Membrii Coaliției contribuie voluntar la formularea unor opinii comune cu privire la politici publice cu impact asupra mediului de afaceri. Coaliția reunește în total 45 de organizații și membri asociați. Scopul Coaliției este de a oferi o bază coerentă pentru consultare cu Guvernul și alte instituții publice pe teme care au impact asupra climatului economic și de afaceri din România, potrivit sursei citate.
     CDR își desfășoară activitatea începând cu anul 2013, prin intermediul a treisprezece grupuri de lucru specializate pe următoarele domenii de activitate: Agricultură, Antreprenoriat, Educație, Energie, Fiscalitate, Fonduri Europene, Infrastructură, IT&C, Mediu, Muncă, Sănătate, Servicii Financiare și Turism.
     --------------
     Instituțiile de credit au fost și rămân deschise să se angajeze în discuții constructive si edificatoare la nivel de conținut cu autoritățile competente, individual sau prin organizațiile de reprezentare ale sectorului bancar, transmit Asociația Română a Băncilor (ARB) și Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR), într-un comunicat de presă comun, remis Redacției. Cele două asociații se arată îngrijorate de faptul că acuzațiile vehiculate în ultima perioadă asupra sectorului bancar în general pot afecta încrederea în sistemul bancar pe de o parte, însă și încrederea băncilor în climatul general de afaceri a cărui predictibilitate este afectată.
     "ARB și CPBR resping generalizarea acestor acuzații, considerând că în situația în care autoritățile au identificat sau vor identifica orice fel de abateri la unele instituții de credit, acestea trebuie clarificate și soluționate individual, nu prin anatemizarea întregului sector bancar", se mai arată în comunicat.
     Pierderile financiare raportate de instituțiile de credit din țara noastră se datorează crizei financiare globale, potrivit reprezentanților celor două asociații, care precizează: "Mai mult, amintim faptul că aceste pierderi raportate au avut drept consecință necesitatea suplimentării capitalului social, acestea reprezentând sume deloc neglijabile care au intrat în România. Pierderile băncilor au fost suportate exclusiv de catre acționarii acestora, iar aportul de capital la nivelul sistemului bancar a fost de 3,5 miliarde de euro în perioada 2008-2016. Reiterăm că sectorul bancar din România a traversat criza financiară globală fară ca un singur leu să fie cheltuit de către Statul Român, cum a fost cazul în alte 23 de țări membre ale Uniunii Europene".
     ARB și CPBR mai spun că, la solicitarea autorităților, băncile europene relevante reprezentate și în țara noastră și-au păstrat expunerea pe România prin binecunoscutul "acord de la Viena", sprijinind Statul Român inclusiv prin finanțarea datoriei publice într-o perioadă în care finanțarea din piața externă se blocase.
     Cele două asociații adaugă: "Așa cum am menționat deja, dincolo de efectele crizei, profiturile reduse ale sectorului bancar au avut drept cauză și eforturile pentru reducerea riscului de credit prin acoperirea creditelor neperformante cu provizioane, de reducere a dobânzilor, însă și de schimbare a modului de calcul prin conversia la standardele internaționale de raportare financiară (IFRS) începând cu anul 2012. Măsurile au avut la bază reglementările Băncii Naționale a României și ale Autorității Bancare Europene privind derularea activității bancare și standardele internaționale de raportare financiară.
     Asociația Română a Băncilor și Consiliul Patronatelor Bancare din România reiterează angajamentul institutiilor de credit de a-și asuma un rol activ în promovarea unui dialog deschis și constructiv cu autoritățile și vor solicita, în continuare, organizarea unor sesiuni de lucru cu Ministerul Finanțelor Publice și ANAF pentru a prezenta poziția și argumentele comunității bancare și a înțelege prioritățile și provocările acestora".
     Asociația Română a Băncilor (ARB) concentrează întreaga piață bancară din țara naostră formată din 36 de instituții de credit active ca persoane juridice române și străine în sectorul financiar. Prioritățile industriei bancare vizează menținerea rolului sistemului bancar de principal finanțator al economiei României cu asigurarea stabilității și credibilității sectorului bancar, potrivit comunicatului. ARB este membră a Federației Bancare Europene din anul 1991 (cu drepturi depline din 2007), a Consiliului European al Plăților, a Federației Ipotecare Europene, a Institutului Bancar European și în 26 de organisme naționale lucrative privind dezvoltarea și perfecționarea cadrului economic. Pentru aceasta, comunitatea bancară pune la dispoziție peste 800 de specialiști care participă la cele 23 de comisii tehnice.
     Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) este organizația patronală a sectorului bancar, fiind afiliată la Confederația Patronală Concordia. Cele cinci bănci care compun CPBR în prezent și care sunt si membre ale ARB, dețin peste o treime din totalul activelor bancare din sistem, angajații acestora reprezentând circa 30% din totalul salariaților din sectorul bancar. Băncile membre CPBR sunt: Banca Comercială Română, Bancpost, ING Bank, Raiffeisen Bank și UniCredit Bank. 

 link: BCR face precizări despre impozitul pe profit

 link: EXCLUSIVITATE
 27 de bănci - nu profit, nu impozit


 link: FLORIN CÎȚU:
 "Atacul Guvernului împotriva băncilor este populist, fără substanță economică"

 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  "Doua banci fura"
    (mesaj trimis de MAKE în data de 11.08.2017, ora 15:30)  
 Cind premierul Mihai Tudose a spus ca doua banci fura, nu a generalizat nimic.
 Deci, in afara sa bata apa in piua, Comunicatul acesta la ce se refera?


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de zaza , in data de 11.08.2017, ora 17:56)
 
  Ziarul Bursa din 10.08.2017 avea un articol care avea titlul :Premierul Tudose: "Ma deranjeaza faptul ca bancile ne fura "".......am inteles deci ca bancile ne fura...Atunci de unde rezulta doua banci ?????{pe de o parte} pe de alta parte ne "fura" ????. Oare daca totusi fura...fura mai mult decat cei ce acuza.....Asa ca mai incet cu exprimarea....{ proverbul vezi barna in ochiul tau si apoi..........}


 
  1.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.1 )
    (mesaj trimis de Gigi , in data de 11.08.2017, ora 18:57)
 
 Make, comunicatul acesta se refera la anathema pusa pe toate bancile din Romania atata vreme cat cele doua banci nu sunt nominalizate. E ca si cum as pune ca doua persoane de la Bursa sunt proaste si publica prostii. Sa fie si MAKE printer ele, n avem cum stii.


 
  1.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.2 )
    (mesaj trimis de Gigi , in data de 11.08.2017, ora 19:03)
 
 Apropo dl Make, aseara la Realitatea am vazut 2 prosti in platou. Nici asta nu e generalizare.


 
  1.4.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.08.2017, ora 23:19)
 
 Mai Gica,corect era : intr-o forma sau alta ,toate bancile fura.


 
  1.5.    Realitatea de la REALITATEA  (răspuns la opinia nr. 1.3 )
    (mesaj trimis de Cititor BURSA si-n stele... , in data de 12.08.2017, ora 11:22)
 
 
  La Realitatea TV (asta-i realitatea) trebuie sa recunoastem ca domnul Make a fost, de departe, cel mai stralucitor - si ca prezenta si in argumentari. I-a cam suparat pe unii, l-au intrerupt mereu dar nu l-au putut controla.
  Bravo domnule Make, sa va vedem/ ascultam mai des; prea ne umplu ecranele cu trepadusi.


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2017, ora 16:07)  
 Pai in cazul asta, ca sa nu mai generalizam nu ar trebui sa se faca publice numele acelor banci?
 Cel mai amuzant este cum.Bnr a schimbat macazul referitor la creditele prima casa.
 Cineva sustinea ceea ce a declarat acum.bnr cu ani de zile inainte...insa toti l-au tavalit...ma rog majoritatea....
 Deci prima casa reprezinta si in opinia bnr ului o forma de ajutor de stat dat bancilor
 majoritatea straine.
 Prima casa va disparea...asta a fost semnalul.
 ..bancile oricum.si-au facut plinul....acum se vor ingrasa (fara sa faca profit), iar robor ul probabil va creste.


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2017, ora 20:20)  
 Acum ce sa zica ca da asa este?


 
4.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2017, ora 23:43)  
 imaculatii din banci ?


 
5.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 13.08.2017, ora 09:04)  
 Cine mai crede ce spun cele 2 adunaturi de borfasi? Bine ca nu l au pus pe chelul ala bancher, fost jurnalis, care iesea peste tot in timpul dipului, sa se jure ca bancile sunt cinstite


 
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Bănci-Asigurări, 13:14
     * Dolarul a câștigat 0,13 bani în fața monedei naționale
     * Francul a coborât la 4,0379 lei
       Banca Națională a României (BNR) a anunțat, astăzi, un curs de referință de 4,5881 lei pentru moneda europeană, în scădere cu 0,02 bani, comparativ cu ședința de vineri, când euro a fost cotat la 4,5883 lei.  detalii
Internaţional, 12:40
     * ACTUALIZARE 14:26 Bărbatul care a ucis cu mașina o persoană la Marsilia suferea de probleme psihice
     Un bărbat care a intrat cu mașina în două stații de autobuz din Franța, omorând cel puțin o persoană, era cunoscut poliției pentru infracțiuni minore și avea probleme psihice, a declarat o sursă din poliție, citată de Reuters.
     ---
     Cel puțin o persoană a fost ucisă și alta a fost grav rănită azi dimineață la Marsilia după ce o mașină a intrat în două rânduri în refugii de autobuz, a declarat pentru Reuters o sursă din poliția franceză.  detalii
Piaţa de Capital, 14:58
     Ministerul Energiei, acționarul majoritar al "Oil Terminal" (simbol bursier OIL), a solicitat convocarea Adunării Generale Ordinare a Acționarilor societății pentru revocarea unor membri ai Consiliului de Administrație (CA) și numirea unora provizorii în locul lor, potrivit unui raport remis astăzi Bursei de Valori București (BVB).  detalii
Internaţional, 14:48
     Bilanțul morților în urma atentatelor de la Barcelona și Cambrils, revendicate de Statul Islamic, a ajuns la 15 morți, a anunțat ministrul de Interne din Catalania, Joaquim Form, citat de AFP.  detalii
Internaţional, 14:38
     Eliberarea de vize de către Statele Unite va fi suspendată temporar în Rusia, începând de miercuri, din cauza reducerii de personal diplomatic dispusă de către Moscova ca ripostă față de sancțiuni ce i-au fost impuse de americani, a anunțat astăzi ambasada americană, transmite AFP.  detalii
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
21.08.2017
BVB
     * Titlurile "OMV Petrom", cele mai lichide
       Ultima ședință de tranzacționare a săptămânii a fost marcată de un rulaj scăzut, volumul fiind de 5,82 milioane de euro, aproape jumătate din media zilnică a acestui an, de 10,49 milioane de euro.  detalii
21.08.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa s-au înscris pe un curs negativ vineri, ca urmare a atentatului care a avut loc în Spania, în ziua precedentă.  detalii
18.08.2017
BVB
     * Titlurile BRD, cele mai tranzacționate
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de ieri, o lichiditate de 48,7 milioane de lei (10,63 milioane euro), mult mai mică decât cea...  detalii
18.08.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au scăzut ușor ieri, pe fondul îndoielilor traderilor privind o viitoare majorare a dobânzii de către banca centrală americană.  detalii
17.08.2017
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a fost dominată, în ședința de ieri, de două tranzacții de tip "deal" realizate cu acțiuni "SIF Moldova" (SIF2), totalizând 51,5...  detalii
17.08.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile companiilor listate la bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, investitorii îndreptându-și atenția către informațiile economice odată ce tensiunile geopolitice s-au mai redus.  detalii
Cotații Internaționale

Prognoza Meteo
Vezi harta temperaturilor
harta temperaturilor
     21.08.2017 
     Prognoza pentru România
     Vremea va fi în general instabilă și se va răci față de ziua precedentă, mai accentuat în centru, nord și în sud-vest. În zona de munte, în centrul țării și local în est și sud, vor fi înnorări temporar accentuate, averse și descărcări electrice. Vântul va avea intensificări temporare în regiunile estice și de sud-vest, dar și în timpul ploilor, când va putea lua aspect de vijelie. Cantitățile de apă vor depăși local 15...20 l/mp și izolat 40...50 l/mp și vor fi condiții de grindină. În restul teritoriului cerul va deveni variabil și doar la începutul zilei izolat va mai ploua. Temperaturile maxime se vor încadra între 18 și 28 de grade, exceptând Muntenia, Dobrogea și jumătatea de sud a Moldovei, unde vor fi cuprinse în general între 29 și 33 de grade. Temperaturile minime se vor situa între 9 și 21 de grade.
     Prognoza pentru București
     Deși temperatura aerului va marca o scădere față de intervalul anterior, vremea va rămâne călduroasă. Temperatura maximă va fi de 31...33 de grade, iar cea minimă de 16...18 grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate seara, dar mai ales noaptea când vor fi averse moderate cantitativ, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.
      
Curs Valutar

Curs valabil din data de 21 august 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
11.08.2017
     Twenty seven banks haven't paid any profit tax in the last 6 years, which has shaken Minister of Public Finances Ionuț Mișa, as well as some MPs, bankers and even the Governor of the National...  details
10.08.2017
11 DAYS LEFT / TRICKS TO FORCE THE EXTENSION OF THE MANDATE OF THE CEO OF THE BSE
     Considering how many tricks Lucian Anghel, the president of the Bucharest Stock Exchange has tried, in order to extend the term of CEO Ludwik Sobolewski, it would be actually crazy if they...  details
08.08.2017
JACK CUTIȘTEANU, PETPROD:
     The state speculates the economy and household consumers, through Hidroelectrica, CEO, Nucleareletrica and CEH, says Jack Cutișteanu, the CEO of Petprod, referring to the evolution of the price of...  details
03.08.2017
FINANCE MINISTER CONFIRMS WHAT BURSA REPORTED FIVE MONTHS AGO:
     * PNL senator Daniel Cătălin Zamfir asks for a "list of shame" of banks that don't pay taxes
     * According to information obtained by BURSA, between 2011-2015, banks in Romania paid 1.3 billion lei (288 million Euros) in taxes
       Public Finance Minister Ionuț Mișa says that almost three quarters of banks operating in Romania haven't paid profit tax in the last few years. With that statement, the head of the Finance...  details
02.08.2017
GABRIEL DUMITRAȘCU, ABOUT THE INCREASE OF THE PRICE OF ELECTRICITY:
     * Dumitrașcu: "Among other things, we recently even had to import the system services, and system services energy is three times more expensive than that on the Day-Ahead market"
       The price of electricity and its increase on the Day-ahead market (PZU) of the OPCOM exchange keeps causing discontent among the players and specialists on the market and is keeping consumers on...  details
01.08.2017
EUROPEAN MP RAMONA MĂNESCU:
     * "We have asked for clarifications and a position of the Commission on whether the Hungarian initiative complies with the Energy Security Strategy of the European Union and the coordination with BRUA"
       The announcement of Hungarian gas operator FGSZ that BRUA would end in Hungary instead of in Austria was surprising and it didn't come as a result of consultations with its regional partners or...  details
31.07.2017
STOCK MARKET SOURCES:
     Lucian Anghel, the president of the BSE, today summoned the Board of the BSE to discuss the terms of the contract of Ludwik Sobolewski, whose mandate expires on August 21st. According to sources...  details
28.07.2017
IN THE ROW OF THE DOUBLE STANDARD
     * The Minister of Agriculture continues to hide the names of the products that have a double standard and of their producers
     * "The minister of agriculture mismanaged the issue of the double standard of food products", says Costel Stanciu, the president of the APC, who asked for the resignation of Petre Daea
       The results of the tests concerning the double standard, conducted on some of the foods and presented on Wednesday by agriculture minister Petre Daea has raised a series of questions, angering both...  details
27.07.2017
ROW AROUND OLTCHIM
     * Ștefan Vuza made a series of statements lately, saying that Oltchim is not making investments, that are there companies that parasitize Oltchim and that the plant's profit isn't real
     * Oltchim executives: "It can be said that the participation of Chimcomplex in the process for the sale of Oltchim has been made exclusively in order to get access to information that would then be used for the benefit of their own businesses"
     * Piperea: "If, because of these statements, the sale of the distinct blocks of assets fails, then Oltchim will bring a tort liability lawsuit, signed by me"
       At Oltchim there is corruption and there are no parasite companies, lawyer Gheorghe Piperea, bankruptcy trustee of the Râmnicu Vâlcea plant, in response to the statements made over the course of...  details
26.07.2017
SOURCES CLOSE TO THE SITUATION:
     * Sources: "A large segment of the price asked for the Mariott building represents the loan contracted by Grand SRL and guaranteed by the state"
     * Dedeman wants to buy the Marriott complex, according to our sources
     * AFI Europe has announced that Dedeman is scrapping plans to buy AFI 4 and 5
       The Austrians of Strabag are asking for 140 million Euros for the building the Marriott hotel of Bucharest is operating in, according to sources close to the deal.  details
25.07.2017
SPECIALISTS:
     * The BRUA project can no longer be funded, after Hungary announced that it would stop on the Hungarian territory, our sources are saying
       The BRUA pipeline, which was supposed to go through Bulgaria, Romania, Hungary and Austria, will have the same fate as Nabucco, meaning it won't be built, some market specialists think.  details
24.07.2017
CEC BANK CHAIRMAN REACTS TO THE STATEMENTS OF LUCIAN ISAR:
     * (Interview with Mr. Radu Grațian Ghețea, the president of CEC Bank)
     * CEC Bank intends to end this year with a three figure profit
     * CEC Bank chairman: "When the EBA makes moves and finds an easing of interest rates is possible, then that will happen over here as well"
     * Radu Ghețea: "In the case of Romcab, we have begun the foreclosure, we have foreclosed some of the collaterals and we will continue to foreclose on others"
       CEC Bank intends to end this year with a three figure profit, Radu Grațian Ghețea, the chairman of the bank told us in a sizeable interview.  details
22.07.2017
MIRCEA URSACHE, ASF:
     * Ursache: "Romcab is required to file the same reports during its restructuring period as it would during normal operation"
       "Romcab" (MCAB) has the same reporting obligations, during the restructuring period, that it does during its regular operation, said Mircea Ursache, vice-president of the Financial...  details
19.07.2017
MIRCEA URSACHE CONFIRMS:
     * Ursache: "We are asking the market operator to comply with corporate governance"
     * In fact, the investigation targets Lucian Anghel, the president of the BSE, because he is the one that can summon the board
       The Financial Oversight Authority is conducting an analysis of the manner of summoning and unfolding of the Board of Directors of the Bucharest Stock Exchange Mircea Ursache, vice-president of the...  details
17.07.2017
     The Association of Brokers has taken a stand against the exclusion of the BURSA newspaper from the guest list of the official events of the Bucharest Stock Exchange, reported on Friday.  details
.