Electrica Furnizare
UPDATE
BURSA 11.08.2017

ANDREI STAN
 
mărește imaginea
     * ACTUALIZARE 17:30 MFP și CDR înființează un grup de lucru care să analizeze corelarea politicii fiscale cu cea de supraveghere prudențială
     Ministerul Finanțelor Publice (MFP) și Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) au convenit înființarea unui grup de lucru care să analizeze corelarea, în mod sustenabil și coerent, a politicii fiscale cu cea de supraveghere prudențială, în vederea asigurării stabilității și predictibilității pentru atragerea capitalurilor financiare necesare dezvoltării țării, potrivit unui comunicat de presă al CDR.
     Sursa citată precizează: "În continuarea discuțiilor cu Primul Ministru al României, Domnul Mihai Tudose, și membrii Guvernului asupra principalelor subiecte de interes public, Ministerul Finanțelor Publice și Coaliția pentru Dezvoltarea României au organizat o întrevedere de lucru, la care au participat și reprezentanții băncilor, și în cadrul căreia au fost abordate aspecte privind buna funcționare a sistemului bancar românesc.
     Participanții au convenit înființarea unui grup de lucru care să analizeze în mod constructiv, între altele, provocările și oportunitățile actuale ale sectorului bancar, cele mai bune practici și politici europene în materie, precum și corelarea, în mod sustenabil și coerent, a politicii fiscale cu cea de supraveghere prudențială, în vederea asigurării stabilității și predictibilității pentru atragerea capitalurilor financiare necesare dezvoltării României".
     Potrivit comunicatului, atât Ministerul Finanțelor Publice, cât și reprezentanții CDR și cei ai sectorului bancar au considerat benefică și oportună adresarea către Banca Națională a României și către reprezentanții societăților de audit a invitației de a participa la sesiunile de lucru, contribuțiile acestor entități fiind "esențiale pentru identificarea unor soluții viabile, validate de toți participanții la piață".
     Reprezentanții CDR mai afirmă: "Coaliția își manifestă speranța și încrederea că, recunoscând importanța încrederii în sistemul bancar și a contribuției acestuia la asigurarea capitalului necesar pentru dezvoltarea României, colaborarea constantă și dialogul constructiv reprezintă calea identificării unor soluții funcționale pe termen lung, care sa răspundă realităților mediului economic actual și complexității activității bancare. Coaliția pentru Dezvoltarea României își manifestă aprecierea pentru disponibilitatea către dialog activ și pragmatic a Guvernului României".
     Coaliția este o inițiativă privată, apolitică, construită ca un acord de colaborare prin participarea colectivă a membrilor săi. Membrii Coaliției contribuie voluntar la formularea unor opinii comune cu privire la politici publice cu impact asupra mediului de afaceri. Coaliția reunește în total 45 de organizații și membri asociați. Scopul Coaliției este de a oferi o bază coerentă pentru consultare cu Guvernul și alte instituții publice pe teme care au impact asupra climatului economic și de afaceri din România, potrivit sursei citate.
     CDR își desfășoară activitatea începând cu anul 2013, prin intermediul a treisprezece grupuri de lucru specializate pe următoarele domenii de activitate: Agricultură, Antreprenoriat, Educație, Energie, Fiscalitate, Fonduri Europene, Infrastructură, IT&C, Mediu, Muncă, Sănătate, Servicii Financiare și Turism.
     --------------
     Instituțiile de credit au fost și rămân deschise să se angajeze în discuții constructive si edificatoare la nivel de conținut cu autoritățile competente, individual sau prin organizațiile de reprezentare ale sectorului bancar, transmit Asociația Română a Băncilor (ARB) și Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR), într-un comunicat de presă comun, remis Redacției. Cele două asociații se arată îngrijorate de faptul că acuzațiile vehiculate în ultima perioadă asupra sectorului bancar în general pot afecta încrederea în sistemul bancar pe de o parte, însă și încrederea băncilor în climatul general de afaceri a cărui predictibilitate este afectată.
     "ARB și CPBR resping generalizarea acestor acuzații, considerând că în situația în care autoritățile au identificat sau vor identifica orice fel de abateri la unele instituții de credit, acestea trebuie clarificate și soluționate individual, nu prin anatemizarea întregului sector bancar", se mai arată în comunicat.
     Pierderile financiare raportate de instituțiile de credit din țara noastră se datorează crizei financiare globale, potrivit reprezentanților celor două asociații, care precizează: "Mai mult, amintim faptul că aceste pierderi raportate au avut drept consecință necesitatea suplimentării capitalului social, acestea reprezentând sume deloc neglijabile care au intrat în România. Pierderile băncilor au fost suportate exclusiv de catre acționarii acestora, iar aportul de capital la nivelul sistemului bancar a fost de 3,5 miliarde de euro în perioada 2008-2016. Reiterăm că sectorul bancar din România a traversat criza financiară globală fară ca un singur leu să fie cheltuit de către Statul Român, cum a fost cazul în alte 23 de țări membre ale Uniunii Europene".
     ARB și CPBR mai spun că, la solicitarea autorităților, băncile europene relevante reprezentate și în țara noastră și-au păstrat expunerea pe România prin binecunoscutul "acord de la Viena", sprijinind Statul Român inclusiv prin finanțarea datoriei publice într-o perioadă în care finanțarea din piața externă se blocase.
     Cele două asociații adaugă: "Așa cum am menționat deja, dincolo de efectele crizei, profiturile reduse ale sectorului bancar au avut drept cauză și eforturile pentru reducerea riscului de credit prin acoperirea creditelor neperformante cu provizioane, de reducere a dobânzilor, însă și de schimbare a modului de calcul prin conversia la standardele internaționale de raportare financiară (IFRS) începând cu anul 2012. Măsurile au avut la bază reglementările Băncii Naționale a României și ale Autorității Bancare Europene privind derularea activității bancare și standardele internaționale de raportare financiară.
     Asociația Română a Băncilor și Consiliul Patronatelor Bancare din România reiterează angajamentul institutiilor de credit de a-și asuma un rol activ în promovarea unui dialog deschis și constructiv cu autoritățile și vor solicita, în continuare, organizarea unor sesiuni de lucru cu Ministerul Finanțelor Publice și ANAF pentru a prezenta poziția și argumentele comunității bancare și a înțelege prioritățile și provocările acestora".
     Asociația Română a Băncilor (ARB) concentrează întreaga piață bancară din țara naostră formată din 36 de instituții de credit active ca persoane juridice române și străine în sectorul financiar. Prioritățile industriei bancare vizează menținerea rolului sistemului bancar de principal finanțator al economiei României cu asigurarea stabilității și credibilității sectorului bancar, potrivit comunicatului. ARB este membră a Federației Bancare Europene din anul 1991 (cu drepturi depline din 2007), a Consiliului European al Plăților, a Federației Ipotecare Europene, a Institutului Bancar European și în 26 de organisme naționale lucrative privind dezvoltarea și perfecționarea cadrului economic. Pentru aceasta, comunitatea bancară pune la dispoziție peste 800 de specialiști care participă la cele 23 de comisii tehnice.
     Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) este organizația patronală a sectorului bancar, fiind afiliată la Confederația Patronală Concordia. Cele cinci bănci care compun CPBR în prezent și care sunt si membre ale ARB, dețin peste o treime din totalul activelor bancare din sistem, angajații acestora reprezentând circa 30% din totalul salariaților din sectorul bancar. Băncile membre CPBR sunt: Banca Comercială Română, Bancpost, ING Bank, Raiffeisen Bank și UniCredit Bank. 

 link: BCR face precizări despre impozitul pe profit

 link: EXCLUSIVITATE
 27 de bănci - nu profit, nu impozit


 link: FLORIN CÎȚU:
 "Atacul Guvernului împotriva băncilor este populist, fără substanță economică"

 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  "Doua banci fura"
    (mesaj trimis de MAKE în data de 11.08.2017, ora 15:30)  
 Cind premierul Mihai Tudose a spus ca doua banci fura, nu a generalizat nimic.
 Deci, in afara sa bata apa in piua, Comunicatul acesta la ce se refera?


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de zaza , in data de 11.08.2017, ora 17:56)
 
  Ziarul Bursa din 10.08.2017 avea un articol care avea titlul :Premierul Tudose: "Ma deranjeaza faptul ca bancile ne fura "".......am inteles deci ca bancile ne fura...Atunci de unde rezulta doua banci ?????{pe de o parte} pe de alta parte ne "fura" ????. Oare daca totusi fura...fura mai mult decat cei ce acuza.....Asa ca mai incet cu exprimarea....{ proverbul vezi barna in ochiul tau si apoi..........}


 
  1.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.1 )
    (mesaj trimis de Gigi , in data de 11.08.2017, ora 18:57)
 
 Make, comunicatul acesta se refera la anathema pusa pe toate bancile din Romania atata vreme cat cele doua banci nu sunt nominalizate. E ca si cum as pune ca doua persoane de la Bursa sunt proaste si publica prostii. Sa fie si MAKE printer ele, n avem cum stii.


 
  1.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.2 )
    (mesaj trimis de Gigi , in data de 11.08.2017, ora 19:03)
 
 Apropo dl Make, aseara la Realitatea am vazut 2 prosti in platou. Nici asta nu e generalizare.


 
  1.4.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.08.2017, ora 23:19)
 
 Mai Gica,corect era : intr-o forma sau alta ,toate bancile fura.


 
  1.5.    Realitatea de la REALITATEA  (răspuns la opinia nr. 1.3 )
    (mesaj trimis de Cititor BURSA si-n stele... , in data de 12.08.2017, ora 11:22)
 
 
  La Realitatea TV (asta-i realitatea) trebuie sa recunoastem ca domnul Make a fost, de departe, cel mai stralucitor - si ca prezenta si in argumentari. I-a cam suparat pe unii, l-au intrerupt mereu dar nu l-au putut controla.
  Bravo domnule Make, sa va vedem/ ascultam mai des; prea ne umplu ecranele cu trepadusi.


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2017, ora 16:07)  
 Pai in cazul asta, ca sa nu mai generalizam nu ar trebui sa se faca publice numele acelor banci?
 Cel mai amuzant este cum.Bnr a schimbat macazul referitor la creditele prima casa.
 Cineva sustinea ceea ce a declarat acum.bnr cu ani de zile inainte...insa toti l-au tavalit...ma rog majoritatea....
 Deci prima casa reprezinta si in opinia bnr ului o forma de ajutor de stat dat bancilor
 majoritatea straine.
 Prima casa va disparea...asta a fost semnalul.
 ..bancile oricum.si-au facut plinul....acum se vor ingrasa (fara sa faca profit), iar robor ul probabil va creste.


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2017, ora 20:20)  
 Acum ce sa zica ca da asa este?


 
4.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2017, ora 23:43)  
 imaculatii din banci ?


 
5.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 13.08.2017, ora 09:04)  
 Cine mai crede ce spun cele 2 adunaturi de borfasi? Bine ca nu l au pus pe chelul ala bancher, fost jurnalis, care iesea peste tot in timpul dipului, sa se jure ca bancile sunt cinstite


 
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
18.10.2017
BVB
     * Creșteri pe linie pentru toți indicii bursei
     * Acțiunile "Impact Developer & Contractor" înregistrează un salt de 3,04%
       După evoluția mixtă de luni a indicilor Bursei de Valori București (BVB), ședința de tranzacționare de ieri a fost marcată de creșterea generală a pieței, în contextul unui rulaj de aproape 24...  detalii
18.10.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au scăzut ieri, în majoritate, în special cele din sectorul auto, din cauza slăbirii cererii din domeniu.  detalii
17.10.2017
BVB
     * Titlurile "Fondul Proprietatea" conduc topul lichidității
       Săptămâna de tranzacționare a debutat cu un rulaj de 32,54 milioane de lei, superior celui înregistrat vineri, de circa 23 milioane de lei, în contextul în care cinci dintre indicii Bursei de...  detalii
16.10.2017
BVB / ÎN ULTIMA ȘEDINȚĂ A SĂPTĂMÂNII,
     * Dragoș Mesaroș, "Goldring": "După demisiile miniștrilor, de joi seară, probabil că investitorii au prins curaj, intrând la cumpărare"
       Ultima ședință de tranzacționare a săptămânii a încheiat în teritoriul pozitiv, toți indicii Bursei de Valori București (BVB) marcând creșteri.  detalii
16.10.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate pe piețele europene au înregistrat creșteri vineri, în baza evoluțiilor de pe segmentul materiilor prime.  detalii
13.10.2017
BVB
     * Avans de 0,26% pentru BET-NG
       Piața Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în penultima ședință de tranzacționare a săptămânii, o lichiditate de doar 20,72 milioane de lei (4,51 milioane de euro), sub rulajul de...  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 17 octombrie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0589
2,3419
3,1070
3,9868
0,1778
0,6153
0,2206
4,5802
5,1608
1,4882
3,4723
0,2231
0,4911
1,0825
0,0679
0,4784
1,0651
3,8939
0,2911
1,2277
0,5882
0,0600
0,3442
0,2044
2,7972
0,0384
0,1465
1,0601
0,6102
0,1176
161,4840
5,4946
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
16.10.2017
EXCLUSIVE
     * "The US and Saudi Arabia - the main sponsors of terrorism in the world"
     * (Interview with His Excellency, Mr. Hamid Moayyer, ambassador of the Republic of Iran in Romania)
       Donald Trump, the United States president, must decide by October 15th whether or not he will certify if Iran has followed the terms of the nuclear agreement signed in 2015 by Iran and six major western powers.  details
12.10.2017
EARTHLY LAWS, IGNORED ON THE BSE PLANET
     The Bucharest Stock Exchange (BVB), the operator of the Romanian capital market, still stands by the nonsensical claim made by its former CEO Ludwik Sobolewski, that his contract expired on August 21st, but not his mandate.  details
12.10.2017
AT THE INVESTIGATIVE COMMISSION OF THE ACTIVITY OF THE ANRE
     * Sources: PSD has four names for the head of the ANRE
     * Rumored names: Florentin Pandele, mayor of Voluntari, Iulian Iancu, president of the Industries Commission, former prime-minister Sorin Grindeanu and deputy Eugen Nicolicea
       Niculae Havrileț, the president of the National Authority for Regulation in the Energy Sector (ANRE), together with other members of the Regulatory Committee of the ANRE, will arrive before the Commission for the Investigation of the activity of the ANRE.  details
11.10.2017
RADU CRĂCIUN, APAPR, ABOUT THE INVESTMENT OF PRIVATE PENSION FUNDS IN DIGI, A COMPANY WHICH HAS CRIMINAL ISSUES:
     Mandatory private pension funds which have invested in Digi Communications, the parent company of RCS&RDS, which was indicted on money laundering and offering bribes, have taken this operating risk into account, by offering a lower price in the IPO, Radu Crăciun, member on the Board of Directors of the Romanian Association of Privately Managed Pensions (APAPR).  details
09.10.2017
     President of BURSA Press Group, Florian Goldstein (MAKE), participated, as speaker, on September 26th, at a debate regarding the future of the European Union, in Brussels, at the invitation of Group of the European People's Party.
     The subject of the debate can be synthesized in four questions:
     1. Would it be recommendable for the EU Non-Eurozone States to adopt Euro currency?(...)
     -------------
     Question nr.1 answers given by my fellow citizens are divided, and this summer polemic between the Euro MP Theodor Stolojan and Daniel Daianu (member of the Romanian National Bank Board of Directors) in the financial newspaper BURSA has shaped up the idea we could adopt Euro anytime (given the condition of maintaining the macroeconomic balances), an idea opposed to the one claiming Euro adoption should wait till the convergence criteria would be fulfilled.  details
09.10.2017
UNICREDIT WARNS THAT THE ROMANIAN GOVERNMENT IS REPEATING MANY OF THE MISTAKES THAT HAVE LED TO THE RECESSION OF 2009-2010
     * Vasilescu: "There are many crystal ball readers, even in the banking system"
     * UniCredit estimates that the leu will continue to weaken against the Euro to 4.6-4.7, in the first quarter of 2018, and that the policy rate will increase to 2.5%
       UniCredit Bank analysts are issuing a warning that the Romanian government is repeating many of the mistakes that have led to the recession of 2009-2010. The quoted experts are mentioning both the fiscal policy that is risky for the economy, as well as the fact that the leu will significantly weaken in 2018, and the deficit may increase to 3.7%. Among other things, the UniCredit report issued on Friday predicts an EUR/RON exchange rate of 4.7 and a policy rate of 2.5%, for the beginning of next year.  details
05.10.2017
AFTER BEING FORCED TO MOVE THE BRD NĂSTASE ȚIRIAC TROPHY TOURNAMENT TO BUDAPEST
     * Ilie Năstase: "If I was Țiriac, I would sue Mugur Isărescu"
       PNL senator Daniel Zamfir, president of the Budget Commission in the Senate, a vocal critic of the banking system, of the NBR and of its governor is adamant about bringing up the activity of the NBR from all angles.  details
03.10.2017
     * The BSE may be taken off the watchlist
     * FTSE only noted improvements when it comes to stock lending, while the liquidity requirement has not yet been met
     * Poland, upgraded to the emerging market status
     * Mongolia and Nigeria, removed from the watchlists
       The Bucharest Stock Exchange (BSE) remains a frontier market, for at least a year, after, on Friday night, FTSE Russell did not give promote it.  details
02.10.2017
     * Iulian Iancu: "We shouldn't stand out by being silent in Brussels and be forced to give natural gas to the neighboring countries, by taking it away from our industrial consumers"
     * Emil Calotă: "If we do not take action, the natural gas stored by the Romanian producers will remain unused, because there will be far cheaper imported gas available"
       The National Authority for the Regulation of the Energy Market (ANRE) has asked for the reconsideration of gas storage policies in Romania to be made a priority, Emil Calotă, the vice-president of the ANRE recently said, in the debates in the Industry Commission of the Romania Parliament about the Draft Law concerning the approval of the Government Emergency Ordinance no.64/2016 for the amendment and completion of the Law of Electricity and of natural gas no. 123/ 2012.  details
29.09.2017
LUCIAN ANGHEL:
     We can't expect Romania to be upgraded to the emerging market status right now, BSE president Lucian Anghel said yesterday, as FTSE Russell will publish today its annual classification report.  details
28.09.2017
     Central European Media (CME), the owner of Pro TV, is currently in negotiations to sell the four TV stations it still holds in Central and Eastern Europe, according to Echo 24, which quotes several concerned sources.  details
27.09.2017
     The Romanian Commercial Bank (BCR) is saying for the first time, that the sale of the Cemacon was made at a price of 1 Euro, and the lender stressed that this was done to save the company.  details
26.09.2017
THE CONFERENCE "THE FUTURE OF THE ROMANIAN CAPITAL MARKET" - THE 6TH EDITION/MIRCEA URSACHE, ASF:
     * Cappon, Prodan and Sobolewski yesterday had their interviews for the position of CEO of the BSE
     Ludwik Sobolewski is no longer the CEO of the Bucharest Stock Exchange (BVB), Mircea Ursache, the vice-president of the Financial Oversight Authority (ASF) said yesterday. He added that the ASF has conducted an analysis concerning corporate governance at the BSE.  details
25.09.2017
FINANCE MINISTRY LAYS GROUNDWORK FOR BUYING GOVERNMENT BONDS DIRECTLY THROUGH THE TREASURY
     The Ministry of Public Finance (MFP) has created the legal framework which will allow it to sell government bonds to the population directly through the State Treasury and intends to use that system for the next issue aimed at individual investors as early as this year, according to market sources.  details
21.09.2017
ANDRE CAPPON, CBM GROUP:
     Andre Cappon, the president of the CBM, Inc. group of New York, comes with a different perspective on the future development of the Bucharest Stock Exchange than that of the current management of the market operator. In his opinion it would be better for the BSE to remain one of the best frontier markets than joining the emerging market and then be demoted, as he told us in an interview.  details
.