Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
UPDATE/ ÎNGROPATE ÎN DISCUȚII
BURSA 18.10.2017

OCTAVIAN DAN
 
mărește imaginea
     * ACTUALIZARE 14:10 BNR: "Suntem de acord să cedăm arenele de tenis dacă găsim o formulă legală de compensare"
     Banca Națională a României (BNR) este de acord să cedeze arenele de tenis dacă va fi găsită o formulă legală de compensare, iar suma de 35 de milioane de euro nu a fost niciodată avansată ca fiind un preț de vânzare, a declarat directorul de comunicare al BNR, Dan Suciu, potrivit unei surse din presă.
     Dan Suciu a menționat, pentru News.ro: "Suntem de acord dacă găsim o formulă legală de compensare. Vom forma un grup de lucru cu Ministerul Sportului în acest sens. Aceasta decizie trebuie impusă doar prin lege, nu prin HG. Am avut discuții la Comisia Economică din Senat, ei au zis că vor face proiectul de lege".
     (A.C.)
     ------
     Membrii Comisiei economice a Senatului au purtat discuții oficiale legate de viitorul Arenelor BNR cu reprezentanți ai Băncii Naționale a României și ai Ministerului Tineretului și Sporturilor.
     Eugen Nicolăescu, viceguvernator BNR, Dan Suciu, director Direcția Comunicare a BNR, Dan Darabont, director Direcția Patrimoniu și Investiții a BNR, și Cosmin Butuza, secretar de stat în MTS, și-au expus punctele de vedere în fața comisiei conduse de liberalul Daniel Zamfir.
     Ideea unei vânzări directe de către BNR către MTS sau Primăria Capitalei a fost abandonată, chiar dacă, la precedenta ședință a comisiei, ministrul Sporturilor Marius Dunca avansase suma de 35.000.000 de euro, pe care o aflase în urma unei discuții private cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu.
     De această dată, s-a vorbit exclusiv despre o cedare a arenelor sportive din Parcul cu Platani, în urma căreia BNR să primească în compensare anumite terenuri. De altfel, viceguvernatorul Eugen Nicolăescu a admis că discuțiile au ajuns într-un punct în care toată lumea poate avea de câștigat, inclusiv Banca Națională: "Reafirm disponibilitatea BNR de a găsi soluții ca aceste terenuri să poată fi utilizate în scop sportiv. Trebuie să facem totul conform legii, iar după toate analizele făcute în cadrul BNR, acest lucru se poate face printr-o legislație compensatorie. Dacă se face o tranzacție fără compensare, atunci totul intră la datoria publică și nimeni nu-și dorește acest lucru. Trebuie ca dumneavoastră (n.r. senatorii din comisie) să faceți un proiect de lege în acest sens ca să putem rezolva situația. BNR are și alte probleme legate de patrimoniu, plătește impozit de 27 de ani pe terenuri și imobile pe care nu le utilizează. Când vom avea gata acest proiect de lege vom face o evaluare corectă pe fiecare bucată în parte care este supusă acestui proces de schimb, acum noi avem o evaluare a întregului complex. Până acum, pe acest subiect al arenelor sportive, BNR s-a adresat la trei prim-miniștri și nimeni nu a făcut nimic".
     Senatorul Zamfir a vrut să știe de ce nu se poate ceda arena fără această nouă lege, prin vânzare directă către MTS sau Primăria Capitalei, la prețul dat în 1991 (aproximativ 250.000 de dolari), răspunsul viceguvernatorului punând discuția pe un nou făgaș: "Suntem în alt cadrul legislativ față de 1991, suntem membri UE. Acum ar trebui să facem licitație deschisă, dar prin compensare sau printr-o nouă lege se poate face această tranzacție. Noi avem mai multe clădiri, dar nu suntem proprietari pe terenurile de sub ele. Acum putem regla aceste lucruri. Vechiul raport de evaluare al complexului nu mai este relevant astăzi. Săptămâna viitoare avem Consiliu de Administrație și vom propune să se aloce banii ca să facem această evaluare".
     Vicepreședintele comisiei, senatorul Gheorghe Marin (PSD), a declarat că, alături de câțiva colegi, intenționează să prezinte un proiect de lege în maxim două săptămâni: "Am avut discuții cu reprezentanții BNR ca tot ce e bază sportivă în acest complex să treacă la MTS. S-a spus că trebuie mers pe varianta compensării și pentru a depăși faza de discuții și a face ceva concret urmează să demarăm un proiect de lege".
     Vizibil emoționat, secretarul de stat din cadrul MTS Cosmin Butuza a declarat că ministerul pe care îl reprezintă consideră oportună o preluare a bazei și a propus alcătuirea unui grup de lucru MTS - BNR, care să găsească rapid o soluție. În urma acestor discuții, a reieșit, de asemenea, că BNR nu dorește să cedeze tot complexul, existând clădiri pe care vrea să le păstreze, într-un eventual schimb urmând să intre doar terenurile de tenis și stadionul de fotbal.
     Daniel Zamfir a insistat că evaluarea trebuie să țină seama de faptul că respectivele terenuri, chiar dacă sunt în centrul Capitalei, au destinație dedicată exclusiv sportului: "Am înțeles că sunteți dispuși să cedați tot ce ține de sport, dar că sunt clădiri pe care vreți să le păstrați. Totuși, eu zic că un teren de sport are aceeași valoare și în Cotroceni și în Ferentari".
     Viceguvernatorul a ținut să precizeze că indiferent cine va administra arena centralului de tenis după o eventuală cedare a lui, nu va putea obține aviz de la ISU pentru tribune cu o capacitate mai mare de 3.000 de locuri, din cauza amplasamentului. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 18.10.2017, ora 16:12)  
 Căpușele statului au sperat să extragă ceva de la Țiriac.
 La fel se întâmplă cu echipa oierului. Genereluții au vrut mai mulți bani pe cimitirul Ghencea, au primit integrare în UE, iar acum au echipă cu nume original. Să vedem ce buget va aloca Ministierul Apărării când Steaua va lua campionatul. Din cei 2% alocați obligatoriu, sigur vom avea de 2-3 îmbape îng îng.


 
Aceeasi sectiune (Banci Asigurari)
ÎN PRIMUL SEMESTRU AL ACESTUI AN FAȚĂ DE ACEEAȘI PERIOADĂ DIN 2017,
CEDO, ÎNTR-UN MEMORANDUM DESPRE ÎMPRUMUTURILE ÎN CHF DIN SLOVENIA:
CU ANGAJAMENTE PRIVIND INVESTIȚII DE 2,9 MILIARDE DOLARI,
Piaţa de Capital
      Principalii indici bursieri asiatici au închis în scădere ședința de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 9,09 milioane lei (1,95 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
      Banca Națională a României (BNR) a anunțat, astăzi, un curs de referință de 4,6519 lei pentru moneda europeană, în depreciere cu 0,05 bani, comparativ cu ședința anterioară, când euro a fost cotat la 4,6524 lei.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 3,10%, valoarea înregistrată și în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Internaţional
     Indicii bursieri europeni au deschis ședinta de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
20.09.2018
BVB
     * Scădere de 0,53% pentru BET-NG
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,45 milioane de lei, dintre care...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urcat ieri, pe fondul câștigurilor din sectorul materiilor prime.  click să citești tot articolul
19.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri au închis în creștere
     * Tranzacții cu aproape 3% din MedLife, efectuate pe piața "deal"
     
     Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de ieri la...  click să citești tot articolul
19.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Piețele europene au urmat un curs mixt ieri, după ce administrația americană a decis să impună taxe vamale de 10% pe importuri chinezești de 200 de miliarde de dolari.  click să citești tot articolul
18.09.2018
BVB
     * Rulaj de 42 milioane de lei, în apropierea mediei acestui an
     
     Cinci dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat prima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în...  click să citești tot articolul
18.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au avut un curs mixt ieri după-amiază, pe fondul revenirii temerilor legate de escaladarea războiului comercial dintre cele mai mari economii ale lumii: SUA și China.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 20 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8891
2.3785
3.0794
4.1133
0.1820
0.6237
0.2218
4.6519
5.2505
1.4382
3.5403
0.2370
0.4849
1.0836
0.0599
0.4496
0.6375
3.9743
0.2747
0.9619
0.5797
0.0550
0.3541
0.2121
2.6477
0.0393
0.1417
1.0821
0.6262
0.1227
153.7281
5.5764
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.