Băncile ridică treptat ştacheta dobânzilor la depozite la peste 3%

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări /

De mai bine de un an, mai exact după 2016 când s-a trecut de la deflaţie la inflaţie, deponenţii se plâng că dobânzile oferite de bănci nu mai acoperă majorarea preţurilor fiind real negative. Rareori găseai până acum câteva luni dobânzi la termen peste 1-2% şi asta în condiţiile în care băncile plasau în continuare credite de nevoi personale la DAE în jur de 10%. Ţinta de inflaţie a fost redusă uşor de BNR până la 3,5% la finele acestui an, prin sistemul bancar s-au mai pompat lichidităţi pentru a forţa reducerea Robor care ameninţa să treacă la rândul său de 3,5% la 3 luni, dar, surpriză!, dobânzile la termen au început să urce uşor în acelaşi timp. Fenomenul se observă mai ales la băncile mici şi este probabil o chestiune de săptămâni până când va deveni palpabil şi la ghişeele băncilor de top.

Am descoperit, astfel, oferte cu randamente de peste 3% în cazul mai multor bănci de talie mică şi nu e vorba neapărat de scadenţe foarte lungi. Reperul de 3% mi se pare important în comparaţie mai ales cu randamentul ultimelor emisiuni de titluri de stat pentru populaţie, unde dobânda a fost de 5% (scadenţă la 5 ani) şi 4,5% (scadenţă la 3 ani). Or, la o perioadă de imobilizare a banilor mai mică, ar fi normal ca şi dobânzile să se mai reducă.

Cea mai mică maturitate unde primeşti cel puţin 3% este la Idea Bank (Web Depo). Suma minimă este de 1.000 lei, iar comisionul de administrare lunară a contului curent - doar 2 lei. În mod ciudat, la scadenţa de 6 luni nu am remarcat nicio ofertă de peste 3% (poate şi pentru că scadenţa la 3 luni este cea mai populară în rândul deponenţilor, deci cea mai targetată de marketingul bancar), dar am descoperit la OTP Bank un depozit atipic, oferit promoţional cu scandenţa la 7 luni şi o dobândă de 3,2% pe an dacă depozitul este constituit online şi 3% pe an dacă depozitul se face prin deplasarea la sucursală. Suma minimă solicitată la constituire este 2.000 lei, comisionul de administrare cont curent de 5 lei, iar campania promoţională se încheie pe 30 septembrie. Nici la 9 luni nu am găsit vreun produs de economisire la bănci care să ajungă la cel puţin 3% randament, dar la 12 luni sunt 3 bănci care plătesc în jurul acestei borne. Bank Leumi oferă 3,33% (suma minimă la constituire este de 1.000 lei şi 2,5 lei comisionul de administrare lunară a contului), TBI Bank are Depozitul Simplu cu 3,25% pe an iar Credit Agricole este ultima bancă ce plăteşte minim 3% (suma minimă 500 lei, comision lunar de 2 lei pentru administrarea contului).

În sfârşit, la 24 luni (2 ani de imobilizare a banilor) sunt 4 bănci care oferă cel puţin 3%. E vorba de Credit Agricole şi TBI Bank cu 3,5%, Patria Bank cu 3,25% (Depozitul Clasic, suma minimă 500 lei) şi Idea Bank cu 3,05% (Web Depo).

După cum se observă, încet-încet băncile încep să se mute în apropierea randamentelor oferite de Ministerul Finanţelor pentru persoanele fizice, iar, dacă statul se va ţine de cuvânt oferind şi posibilitatea ca deţinerile să fie valorificate înainte de scadenţă păstrând însă partea din dobândă pentru perioada în care titularul le-a păstrat, fenomenul se poate generaliza atingând şi băncile de talie mare care sunt deocamdată mai retincente în a majora dobânzile pentru economiile populaţiei.

Opinia Cititorului ( 2 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. ... aflai ca Unicredit ofera 3,5% pe an la depozitul pe 6 luni constituit online ...

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  La negociere pentru sume peste 50000 de lei se oferă și 3,5% pe an la Credit Agricole, fara a exista comision de administrare. Așa că vă recomand să vă documentați in piata nu doar in mediul on line.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS