"Bani de liceu", 31 milioane euro din fonduri europene

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură /

"Bani de liceu", 31 milioane euro din fonduri europene

Ministerul Educaţiei Naţionale a semnat două contracte de finanţare din fonduri europene, în valoare totală de 114 milioane euro. 

Contractul aferent programului "Bani de liceu", cu o valoare de 31 milioane euro, va permite susţinerea şi continuarea acestui program şi va acoperi cheltuielile realizate/estimate de stat pentru perioada anilor şcolari 2015-2019 pentru acest tip de sprijin. Astfel, potrivit ministerului Educaţiei, începând cu acest an şcolar, fiecare beneficiar al programului "Bani de liceu" va primi, lunar, pe întreaga durată a cursurilor, în situaţia respectării tuturor condiţiilor legale prevăzute, suma de 250 lei/lunar, faţă de 180 lei/lunar, suma primită anterior majorării. De asemenea, valoarea plafonului maxim de acordare a bursei a fost indexată de la 150 la 500 lei/membru de familie, urmare a corelării acestui plafon la situaţia economică actuală (salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată fiind stabilit, începând cu ianuarie 2018, la suma de 1.900 lei lunar).

În ceea ce priveşte contractul de finanţare semnat între Centrul Naţional pentru Dezvoltarea Învăţământului Profesional şi Tehnic şi Ministerul Fondurilor Europene pentru Programul "Bursa profesională", acesta are o valoare de 83 milioane euro. Banii vor acoperi cheltuielile realizate de stat în cadrul programului "Bursa Profesională" pentru perioada anilor şcolari 2015-2018 şi vor asigura continuarea acestuia în anii următori, în limita alocării financiare estimate din Programul Operaţional Capital Uman, prin care sunt derulate ambele proiecte. Prin "Bursa profesională", 80.132 de elevi din clasele IX-XI din învăţământul profesional, inclusiv învăţământul dual, vor fi stimulaţi să-şi continue studiile cu burse acordate din fonduri europene, 20% dintre elevi provenind din mediul rural.

Ministrul interimar al Educaţiei, Rovana Plumb, a declarat: "O prioritate a Guvernului României este de a investi, prin Fondul Social European, cu precădere în măsuri dedicate reducerii abandonului şcolar, dezvoltării învăţământului profesional şi de a asigura corelarea ofertelor educaţionale cu nevoile actuale ale pieţei muncii".

Bursa acordată în acest program, în valoare de 200 lei, se plăteşte tuturor elevilor, indiferent de veniturile părinţilor lor, dar în anumite condiţii de frecvenţă menţionate în art. 7 din HG 1062 din 30 octombrie 2012 sau în art. 7 din HG 951/2017, fiind o modalitate de a promova în mod direct participarea la programe de educaţie şi formare profesională iniţială.

Rovana Plumb şi Yekta Saraç, preşedintele Consiliului Învăţământului Superior din Republica Turcia (o instituţie autonomă care este responsabilă pentru planificarea, coordonarea şi guvernarea sistemului de învăţământ superior din Turcia), au semnat, la Ankara, un memorandum de Înţelegere pentru cooperarea celor două state în învăţământul superior. Documentul cuprinde prevederi referitoare la stagii de practică şi de cercetare ale studenţilor şi cadrelor didactice din instituţiile de învăţământ superior din cele două ţări şi schimb de materiale educaţionale. Memorandumul sprijină, totodată, schimbul de burse între cele două state şi organizarea unor ateliere, conferinţe şi seminarii în parteneriat.

Schimburile bilaterale, precum şi posibilitatea de a dezvolta proiecte destinate propriilor minorităţi din statul partener, sunt stipulate în Programul de cooperare între Guvernul României şi Guvernul Republicii Turcia în domeniile învăţământului, culturii şi artei, mass-media, tineretului şi sportului, semnat la Bucureşti, la 3 martie 2008.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
Invatamantul profesional dual - solutie pentru forta de munca
smart city industry awards 2019
PODUL DE LUT
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS