BNR NU A AVIZAT ÎNCĂ PRELUAREAAchiziţia Băncii Româneşti de către OTP Bank, sub semnul întrebării

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări /

Achiziţia Băncii Româneşti de către OTP Bank, sub semnul întrebării

Surse: "În strategia de extindere a OTP Bank în Balcani există şi o componentă politică" 

După ce se anunţa ca fiind o achiziţie sigură şi foarte aproape de concretizare, preluarea Băncii Româneşti de către OTP Bank a fost pusă sub semnul întrebării.

Surse apropiate tranzacţiei ne-au spus că Banca Naţională a României (BNR) nu a avizat tranzacţia şi, mai mult decât atât, există posibilitatea să nici nu îşi dea avizul pe această preluare.

Banca Românească trebuie să fie mult mai bine capitalizată, iar OTP Bank să demonstreze că are capacitatea să o absoarbă, ne-au spus sursele citate, precizând că Banca Centrală este extrem de riguroasă în astfel de decizii. Acestea susţin că, în strategia de extindere a OTP Bank în Balcani există şi o componentă politică.

Grupul bancar ungar OTP Bank Nyrt are la dispoziţie aproximativ un miliard de dolari pentru achiziţii în Europa de Est, inclusiv în ţara noastră, a declarat, în martie, directorul general de la OTP Sandor Csanyi, într-un interviu comun acordat Bloomberg şi Reuters.

Sandor Csanyi a declarat, potrivit Agerpres: "Am aşteptat timp de un deceniu ca procesul de consolidare a pieţei să demareze, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Senzaţia mea este că acum acest proces a început".

Acesta a precizat că OTP derulează procedurile de due diligence pentru achiziţionarea unei bănci din ţara noastră şi este pe punctul de a finaliza o altă achiziţie în Muntenegru: "Sunt mai multe bănci de vânzare în România şi le vom examina pe fiecare în parte", a adăugat CEO-ul de la OTP.

Sursele noastre ne-au precizat că termenul până la care BNR trebuie să aprobare achiziţia Băncii Româneşti de către OTP Bank este sfârşitul lunii noiembrie.

National Bank of Greece (NBG) - care deţine Banca Românească (BROM) - a semnat, recent, un acord cu subsidiara de la noi a grupului financiar maghiar OTP pentru achiziţionarea pachetului de acţiuni deţinute la BROM, de 99,28%. Această tranzacţie implică şi achiziţia portofoliului suplimentar din ţara noastră aparţinând altor subsidiare ale NBG, potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul OTP Bank România. În document se arată: "Reprezentanţii National Bank of Greece şi ai OTP Bank România au semnat acordul privind achiziţionarea Băncii Româneşti. Părţile nu doresc să dezvăluie detaliile financiare ale tranzacţiei".

Sursele noastre apreciază: "Preţul tranzacţiei este negociat între acţionari, iar acesta cel mai probabil că va fi între 40 de milioane şi 60 de milioane de euro, în funcţie de anumite elemente". Se pare că OTP Bank va prelua şi datoria de 550 de milioane de euro pe care Banca Românească o are de plătit către acţionarul său elen National Bank of Greece SA (NBG), această sumă de bani trebuind rambursată băncii mamă.

OTP a depus dosarul în luna septembrie, potrivit surselor noastre. Societe Generale Corporate & Investment Banking a acţionat în calitate de consilier financiar unic al OTP Group în această tranzacţie, conform surselor citate.

Tranzacţia beneficiază de consultanţa băncii elveţiene Credit Suisse.

La finalul lunii februarie 2017, Laszlo Diosi, CEO OTP Bank, a anunţat că banca pe care o conduce este posibil să achiziţioneze o bancă în acest an, menţionând că instituţia financiară care ar urma să fie cumpărată ar trebui să aibă o cotă de piaţă în ţara noastră de cel puţin 1%, obiectivul OTP Bank fiind să atingă o cotă de piaţă de 5%, în trei ani. Acest lucru este aproape imposibil de realizat doar pe cale organică, conform domnului Diosi. Potrivit datelor BNR, Banca Românească se numără printre băncile cu o cotă de piaţă de cel puţin 1%. Dacă achiziţia Băncii Româneşti se va concretiza, atunci cota de piaţă a OTP Bank România (OBR) va creşte la aproape 4%.

NBG, al doilea mare grup bancar elen, urmează să vândă mai multe active din Balcani, conform declaraţiilor făcute recent de directorul general Leonidas Fragiadakis, într-un interviu acordat Reuters.

Vânzarea subsidiarelor NBG face parte din planul Comisiei Europene de restructurare a principalelor bănci elene, care vizează majorarea capitalului şi reducerea prezenţei lor peste hotare.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.hipo.ro
www.dreptonline.rowww.dreptonline.ro
modele cărţi de vizităInvitaţii de nuntăCărţi de vizită