Bulgaria vrea să renunţe la programul "cetăţenie contra investiţii"

Ziarul BURSA #Internaţional /

Bulgaria intenţionează să nu le mai permită străinilor bogaţi că cumpere cetăţenia în schimbul unor investiţii, a anunţat ieri Ministerul Justiţiei, afirmând că schema nu a reuşit să aducă beneficii economice semnificative statului membru UE, relatează Reuters.

Modificările legislative au fost anunţate la o zi după ce Reuters a relatat că executivul UE va avertiza că astfel de scheme ar putea ajuta grupurile de crimă organizată străine să se infiltreze în blocul comunitar şi să sporească riscul spălării de bani, corupţiei şi evaziunii fiscale.

Bulgaria este una dintre cele trei ţări UE, împreună cu Cipru şi Malta, care în prezent acordă cetăţenie în schimbul unor investiţii. Douăzeci de state membre, printre care şi cele trei, acordă contra cost permise de şedere.

În Bulgaria, străinii pot obţine un paşaport, care le deschide uşa aproape oricărei ţări UE, în schimbul unor investiţii între un milion de leva (580.922 de dolari) şi 2 milioane de leva. Investiţiile se pot face şi în titluri guvernamentale, potrivit Agerpres.

"Datele arată că obiectivul de a spori investiţiile străine reale şi dezvoltarea economică nu a fost atins. Nu au fost create noi locuri de muncă şi creşterea economică nu a fost stimulată", a precizat ministerul într-un comunicat.

"În unele cazuri s-a stabilit că într-o etapă ulterioară investiţia nu s-a materializat, de fapt din cauza vânzării titlurilor de trezorerie achiziţionate sau din alte motive", a adăugat ministerul.

Ministerul Justiţiei a precizat că numai 50 de străini - din Rusia, Egipt, Israel şi Pakistan - au primit un paşaport contra unor investiţii începând din 2013.

Amendamentele legale vor întări şi regulile pentru acordarea cetăţeniei persoanelor de origine bulgară.

În octombrie, procurorii bulgari au pus sub acuzare un oficial de stat de rang înalt, în cadrul unei investigaţii asupra unei escrocherii cu documente despre care ei susţin că le-a permis străinilor să obţină paşapoarte bulgare şi să călătorească liber în blocul comunitar.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS