Bursa a închis în creştere, cu cel mai ridicat rulaj al săptămânii

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier /

Bursa a închis în creştere, cu cel mai ridicat rulaj al săptămânii

Investitorii au devenit vineri mai activi şi au urcat rulajul la cel mai ridicat nivel al săptămânii, cu o contribuţie mai importantă din partea acţiunilor BRD - Groupe Societe Generale, care au asigurat 30% din lichiditate şi au susţinut evoluţia pozitivă a pieţei cu un avans de 2,3%.

Principalii indici, BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide acţiuni, au avansat cu 0,5%, după ce au scăzut cu acelaşi procentaj în ziua anterioară. BET Plus include cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Transferurile cu acţiuni au totalizat 34,69 milioane de lei (7,8 milioane de euro). Un rulaj mai ridicat a fost consemnat cel mai recent vineri, 14 noiembrie, când schimburile au totalizat 55,16 milioane de lei.

Cele mai mari operaţiuni au avut loc cu acţiunile BRD, însumând 10,6 milioane de lei, dar cu 3,4 milioane din această sumă provenind din patru tranzacţii pe segmentul deal al bursei. Acţiunile băncii, printre emitenţii cu pondere ridicată în principalii indici ai bursei, au avansat cu 2,3%.

Între acţiunile cu lichiditate ridicată a intrat şi OMV Petrom (SNP), care a cumulat tranzacţii de 5,9 milioane de lei, inclusiv 3 milioane de lei prin trei deal-uri. Acţiunile companiei de petrol şi gaze au crescut cu 0,7% şi au avut, de asemenea, un impact pozitiv asupra pieţei.

Tot în sectorul energetic, investitorii au tranzacţionat şi acţiuni Romgaz (SNG) de 3,2 milioane de lei, din care 1,63 milioane de lei printr-un deal, titluri Transgaz (TGN) de 3 milioane de lei, precum şi acţiuni Electrica de 1 milion de lei.

Electrica a avansat cu 1% şi a recuperat astfel o parte din scăderea de 3% din ziua anterioară, în timp ce Romgaz a urcat cu 0,5%, iar Transgaz a variat nesemnificativ.

Indicele sectorului energetic, BET NG, a crescut cu 0,5%, în linie cu piaţa, iar BET FI, format din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a urcat cu 0,6%, potrivit Mediafax.

Schimburile cu acţiunile Fondul Proprietatea au totalizat 3,1 milioane de lei, iar preţul a scăzut cu 0,2%.

Printre acţiunile care au depăşit 1 milion de lei în privinţa rulajului se numără şi cele Banca Transilvania (TLV), cu 0,5%, şi cele Erste Bank (EBS), cu 1,4 milioane de lei. În timp ce Banca Transilvania a urcat cu 0,5%, Erste a crescut mai puternic, cu 4,2%.

Pe segmentul deal al bursei au mai avut loc şi tranzacţii cu acţiunile a două SIF-uri. Astfel, investitorii au transferat prin operaţiuni deal titluri SIF Moldova (SIF2) de 990.000 de lei şi acţiuni SIF Oltenia (SIF5) de 887.000 de lei.

Indicele extins BET XT a avansat cu 0,6%, iar BET BK a urcat cu 0,9%, susţinut de evoluţia Erste.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS