BVBCădere de 1,21% pentru BET-NG

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier /

Cădere de 1,21% pentru BET-NG

Dragoş Mesaroş, Goldring: "Deprecierea cotaţiilor pieţei reprezintă o corecţie normală după creşterea din ultima perioadă" 

Şedinţă de tranzacţionare de la finalul săptămânii a fost marcată de scăderea tuturor indicilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB), cea mai mare depreciere, de 1,21%, fiind suferită de indicele BET-NG, al companiilor ce activează în domeniul energetic.

Rulajul consemnat a fost modest, de doar 22,63 milioane de lei (4,86 milioa­ne de euro), circa 40% din valoarea medie zilnică a acestui an, de aproximativ 57,37 milioane de lei.

Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul societăţii Goldring din Târgu Mureş a apreciat: "Astăzi (n.r. vineri) am avut parte de o scădere generalizată a pieţei, pe fondul unui volum foarte redus, ceea ce reprezintă, practic, o corecţie normală după aprecierile semnificative ale indicilor din ultima perioadă.

Dintre emitenţii importanţi ai pieţei a ieşit în evidenţă deprecierea mare a preţului pentru acţiunile OMV Petrom (SNP), de peste 3%, aceasta fiind tot o reacţie faţă creşterea puternică a cotaţiei societăţii petroliere din ultimele zile".

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile Banca Transilvania (TLV), ultima cotaţie a societăţii bancare fiind de 2,64 lei/unitate, în stagnare, volumul consemnat fiind de 6,73 milioane de lei.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile Fondul Proprietatea (FP), transferurile cu acţiunile emitentului însumând 3,62 milioane de lei, preţul de închidere al cotaţiei fiind de 0,97 lei/acţiune, în scădere cu 0,41%.

Acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au încheiat ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii la preţul unitar de 15,5 lei, în creştere cu 0,65%, pe fondul unei valori a transferurilor de 2,98 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au încheiat ziua bursieră la preţul de 2,23 lei/acţiune, în apreciere cu 0,22%, în contextul unui rulaj de 1,22 milioane de lei.

Cea mai mare creştere de preţ înregistrată în şedinţa de vineri, de 15%, a fost marcată de acţiunile Energopetrol (ENP), preţul de închidere al cotaţiei emitentului fiind de 0,368 lei, valoarea tranzacţionată fiind de doar 124 de lei.

Ce mai mare depreciere, de 12,7%, a fost suferită de acţiunile Ropharma (RPH), ultimul preţ de tranzacţionare al titlului distribuitorului de medicamente fiind de 0,33 de lei, pe fondul unor transferuri în valoare de 12.494 de lei.

Pe piaţa "deal" au fost derulate două tranzacţii cu acţiunile Purcari Wineries (WINE), însumând 0,76 milioane de lei, la preţul unitar de 19 lei, în creştere cu 1,06%.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece acţiuni ale bursei, a scăzut cu 0,64%, în timp ce indicele BET-Plus, al celor mai tranzacţionate 40 de acţiuni de la BVB, s-a depreciat cu 0,52%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus FP, a coborât cu 0,54%.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a avut un recul de 0,41%, iar indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de acţiuni ale bursei, a coborât cu 0,61%.

Topul celor mai mari creşteri 

1. "Energopetrol" (ENP): +15,00%

2. "Amonil" (AMO): +11,11%

3. "Carbochim" (CBC): +11,11%

4. "Retrasib" (RTRA): +9,85%

5. "Condmag" (COMI): +6,00%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Ropharma" (RPH): -12,70%

2. "Turism Felix" (TUFE): -6,19%

3. "Conted" (CNTE): -3,85%

4. "OMV Petrom" (SNP): -3,31%

5. "Altur" (ALT): -3,17%

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro