BVBDebut pozitiv de săptămână pentru indicii bursei

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier /

Debut pozitiv de săptămână pentru indicii bursei

Rulaj de 36 de milioane de lei 

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat un debut pozitiv de săptămână din punctul de vedere al cotaţiilor, toţi indicii bursieri încheind ziua în urcare, evoluţie în ton cu cea a majorităţii indicilor europeni, care au înregistrat aprecieri importante, ieri, după ce săptămâna trecută s-au confruntat cu scăderi.

Rulajul consemnat a fost de 36,38 milioane de lei, sub valoarea medie consemnată în acest an, de circa 40,6 milioane de lei. 

În raportul zilnic al societăţii, brokerii de la Prime Transaction au caracterizat şedinţa de ieri de la BVB astfel: "Indicii au închis pe plus, revenindu-şi după scăderile de săptămâna trecută, variaţiile fiind cuprinse între 0,32% pentru BET-FI şi 1,33% în cazul indicelui BET-NG.

Valoarea tranzacţiilor de astăzi (n.r. ieri) este de 7,8 milioane euro. În şedinţa de astăzi (n.r. ieri) au fost realizate şi cinci tranzactii de tip "deal" cu acţiuni Sphera Franchise Group (SFG) în valoare de aproximativ şase milioane lei (n.r. la preţul unitar de 21 lei/titlu, similar cu cel din piaţa «regular». Din cadrul indicelui BET, cele mai mari creşteri au fost înregistrate de acţiunile Sphera Franchise Group (SFG), cu plus 4,76%, OMV Petrom (SNP), cu plus 3,39% şi Purcari Wineries (WINE), cu plus 2,78%. Două companii au închis pe zero, fiind vorba de Transgaz Mediaş (TGN) şi Bursa de Valori Bucureşti (BVB), iar la polul opus avem societăţile Digi Communications NV (DIGI) -0,85%, BRD - Groupe Societe Generale (BRD) -0,46% şi Transelectrica (TEL) -0,44%.".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile Banca Transilvania (TLV), care au însumat transferuri de 7,22 milioane de lei/acţiune, ultima cotaţie a emitentului fiind de 2,35 de lei/acţiune, în creştere cu 0,64%. 

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile Transgaz (TGN), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 350 de lei, în stagnare, rulajul consemnat cu acţiunile companiei fiind de 7,19 milioane de lei. 

Acţiunile SFG au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri la preţul unitar de 22 de lei, cu 4,76% peste referinţă, în contextul unei valori transferate de 5,38 milioane de lei. 

Locul al patrulea în acest clasament a fost ocupat de titlurile SNP, care au încheiat şedinţa bursieră la preţul de 0,3815 lei/acţiune, în apreciere cu 3,39%, pe fondul unui rulaj de 5,06 milioane de lei. 

Indicele BET Plus, al celor mai lichide 40 de titluri ale bursei, a raportat un avans de 1,09%, iar indicele BET-BK, reperul fondurilor de investiţii, a avut o creştere de 0,81%.  

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni ale pieţei, s-a apreciat cu 0,94%, în timp ce indicele BET, care include cele mai lichide cincisprezece titluri de la bursa locală, a crescut cu 1,10%.  

       Topul celor mai mari creşteri 

     1. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (EFO): +5,56%

     2. "Sphera Franchise" (SFG): +4,76%

     3. "Rompetrol Rafinare" (RRC): +4,31%

     4. "Electroargeş" (ELGS): +4,08%

     5. "Prebet" (PREB): +4,01%

      

       Topul celor mai mari scăderi

     1. "Uztel" (UZT): -8,70%

     2. "Aageş" (AAG): -6,13%

     3. "Patria Bank" (PBK): -1,88%

     4. "Teraplast" (TRP): -1,73%

     5. "SIF Banat - Crişana" (SIF1): -1,23%

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS