BVBDepreciere de 1,12% pentru BET-FI

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier /

Depreciere de 1,12% pentru BET-FI

Volum de doar 28 milioane de lei 

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat săptămâna de tranzacţionare în zona negativă, majoritatea cotaţiilor emitenţilor suferind pierderi. Toţi indicii bursei au scăzut, în şedinţa de vineri, cea mai mare depreciere, de 1,12%, fiind avută de indicele financiar BET-FI.

Rulajul a rămas redus, de doar 28 de milioane de lei (6 milioane de euro), în condiţiile în care, pe piaţa "deal", nu a avut loc nicio tranzacţie.

George Brande, analist în cadrul societăţii de brokeraj Interfinbrok ne-a transmis: "Indicii bursei locale s-au depreciat pentru a doua zi consecutivă, în ton cu evoluţia pieţelor vest europene, valoarea tranzacţionată fiind semnificativ mai mică faţă de media începutului de an (n.r. 62,9 milioane de lei). Societăţile de investiţii financiare au înregistrat volume mai reduse decât de obicei, scăderile cotaţiilor acestora fiind în concordanţă cu deprecierea generală pieţei. Rulajul mic poate indica o stare de expectativă a investitorilor, după un început de an bun pentru bursă".

Indicele DAX, al bursei din Frankfurt, a coborât cu circa 2,2%, depreciere similară cu cea a indicelui CAC 40, al bursei din Paris, în timp ce FTSE 100, referinţa pieţei londoneze a scăzut cu aproximativ 1,5%.

Topul lichidităţii pe piaţa "regular" a fost condus de acţiunile Banca Transilvania (TLV), ultima cotaţie a societăţii fiind de 2,405 lei/unitate, în scădere cu 1,23%, pe fondul unui volum de 6,85 milioane de lei.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile Romgaz (SNG), preţul de închidere fiind de 35,25 lei/acţiune, în contextul unor transferuri de 5,25 milioane de lei, în depreciere cu 1,95%.

Acţiunile Electrica (EL) au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 11,58 de lei, pe fondul unui volum de 2,97 milioane de lei, în coborâre cu 0,52%.

Locul al patrulea în acest clasament a fost ocupat de acţiunile OMV Petrom (SNP), a căror cotaţie s-a depreciat cu 0,33%, la preţul unitar de 0,3055 lei, în contextul unui rulaj de 2,76 milioane de lei.

Cea mai mare apreciere pe segmentul principal, de 7,84%, a fost avută de acţiunile Comelf (CMF), preţul acţiunii crescând până la 2,2 lei/unitate, în contextul unui rulaj de doar 100 de lei.

Cea mai slabă evoluţie a aparţinut titlurilor Uztel (UZT), care au coborât cu 8,43%, la preţul unitar de 1,52 lei, volumul înregistrat fiind de 1.000 de lei.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece companii ale bursei a scăzut cu 0,71%, iar indicele BET-Plus, al celor mai tranzacţionate 40 de acţiuni de la BVB, s-a depreciat cu 0,69%.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a avut un recul de 0,88%, iar indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni ale bursei, a înregistrat o scădere de 0,84%.

Topul celor mai mari creşteri 

1. "Comelf" (CMF): +7,84%

2. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (EFO): +7,46%

3. "Sinteza" (STZ): +5,76%

4. "Electroputere" (EPT): +5,00%

5. "Prebet" (PREB): +3,34 %

Topul celor mai mari scăderi

1. "Uztel" (UZT): -8,43%

2. "Aerostar" (ARS): -3,82%

3. "SIF Moldova" (SIF2): -2,77%

4. "SSIF BRK Financial Group" (BRK): -2,56%

5. "Dafora" (DAFR): -2,16%

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.hipo.ro
www.dreptonline.rowww.dreptonline.ro
modele cărţi de vizităInvitaţii de nuntăCărţi de vizită