BVB estimează un profit net de 10,8 milioane de lei, în 2018

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

Bursa estimează că va cheltui 1,06 milioane de lei cu planul de remunerare a angajaţilor din acţiuni şi bonusuri 

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) estimează un profit net de 10,81 milioane de lei, pentru acest an, rezultatul net pe acţiune situându-se la un nivel de 1,34 lei, conform notei de prezentare a bugetului pregătită pentru Adunarea Generală din 16 aprilie.

"Fără a lua în calcul impactul fuziunii (n.r. BVB - Sibex), respectiv câştigul din fuziune din anul 2017, de 2.880 mii lei, şi utilizarea pierderii fiscale preluate de la Sibex care a avut un impact de 1.858 mii lei, creşterea profitului net în anul 2018 faţă de anul 2017 ar fi de 9%", conform documentului citat.

Valoarea tranzacţiilor pe Piaţa Reglementată de acţiuni estimată pentru 2018 este 12.708.909 mii lei, în creştere cu aproximativ 4% comparativ cu anul precedent. Oficialii BVB arată: "Această valoare ţine cont de tranzacţiile realizate în cursul anului pe piaţa secundară şi de valoarea ofertelor aşteptate pentru acest an. Valoarea medie zilnică a tranzacţiilor rezultată, inclusiv oferte, este de 50.836 mii lei, în creştere cu circa 4% faţă de 2017.

În ceea ce priveşte veniturile, se estimează că Piaţa Reglementată de acţiuni, inclusiv oferte, va genera venituri de 19.480 mii lei, în creştere cu 10% faţă de anul precedent. Această valoare ia în calcul de asemenea discounturile oferite market makerilor".

Pentru Sistemul Alternativ de Tranzacţionare, care include piaţa AeRO, a fost bugetată o valoare estimată a tranzacţiilor de aproximativ 160.921 mii lei, cu 1% mai mare decât valoarea înregistrată în 2017. Valoarea include activitatea de tranzacţionare înregistrată de companiile private listate în cursul anului şi tranzacţiile generate de obligaţiunile listate pe acest segment de piaţă. Veniturile sunt estimate la suma de 198 mii lei, cu 5% sub nivelul din 2017.

În ceea ce priveşte piaţa instrumentelor cu venit fix, pentru segmentul obligaţiunilor s-a estimat o valoare a tranzacţiilor de 1.732.155 mii lei (inclusiv oferte), valoare în creştere cu 36% în principal datorită creşterii ofertelor publice iniţiale, se mai arată în proiectul de buget: "Pentru valoarea tranzacţiilor pe segmentul titlurilor de stat se previzionează un nivel de 36.883 mii lei, cu aproximativ 5% peste valoarea din anul precedent. Veniturile totale generate de aceste instrumente financiare sunt estimate la 7,4 mii lei.

Pentru segmentul produselor structurate, valoarea tranzacţiilor este estimată la 253.406 mii lei, cu 35% mai puţin faţă de 2017, în principal datorită noilor cerinţe MIFID II, care vor reduce iniţial apetitul pentru lansarea de noi produse şi volumele tranzacţionate. Valoarea medie zilnică a fost estimată la 1.014 mii lei, cu 35% mai puţin faţă de anul precedent. Reducerea activităţii de tranzacţionare se va transpune într-o reducere a veniturilor".

Veniturile din tarife de menţinere şi admitere emitenţi au fost bugetate la un nivel de 2.351 mii lei pentru acest an, sau 9% din totalul veniturilor operaţionale. Cifra este cu 3% mai mare faţă de 2017, veniturile urmând să aibă o evoluţie apropiată anului 2017.

Veniturile din vânzarea de date bursiere sunt estimate la 1.373 mii lei, similare anului 2017, şi vor reprezenta aproximativ 5% din totalul veniturilor operaţionale.

Veniturile din servicii IT&C sunt bugetate la nivelul de 995 mii lei în 2018, reprezentând 4% din totalul veniturilor operaţionale, structura acestora fiind influenţată de introducerea unor noi tarife participanţilor începând cu 1 ianuarie 2018.

Veniturile generate de tarifele percepute Participanţilor au fost bugetate la o valoare de 207 mii lei, calculul fiind realizat utilizând numărul de Participanţi de la sfârşitul anului 2017 care vor plăti tarife de menţinere pe Piaţa Reglementată la vedere. De asemenea, s-a luat în calcul şi posibilitatea că o companie de brokeraj va solicita calitatea de membru al BVB în acest an, potrivit notei pregătite pentru acţionari.

BVB şi-a bugetat creşterea cheltuielilor de personal cu 3%

BVB şi-a bugetat pentru acest an cheltuieli de personal şi management la valoarea de 6.510 mii lei, în creştere cu 3%, în principal datorită unui număr mai mare de angajaţi bugetaţi în 2018 (46) faţă de sfârşitul anul 2017 (42), în vederea acoperirii necesarului de personal, se mai arată în documentul fiscal: "Pentru o mai bună comparabiltate, cheltuielile anului 2017 includ şi contribuţiile pentru asigurările sociale şi asigurările de sănătate transferate în sarcina angajaţilor începând cu 01/01/2018.

Remuneraţiile membrilor Consiliului de Administraţie şi Comisiilor Speciale sunt estimate la valoarea de 949 mii lei, în creştere cu 13% faţă de anul precedent. Creşterea este determinată de numărul mai mic de indemnizaţii achitate în cursul anului 2017, când două poziţii din cadrul Consiliului Bursei nu au fost ocupate pe întreaga perioadă a anului".

De asemenea, costurile estimate pentru stock option plan (n.r. plan de recompensare a angajaţilor cu acţiuni) şi bonusuri anuale au fost bugetate la un nivel mai scăzut faţă de anul precedent (1,06 milioane de lei, faţă de 1,42 milioane de lei, în 2017) şi presupun derularea unui program de acordare de acţiuni gratuite administratorilor, managerilor şi angajaţilor BVB şi/sau acordarea de bonusuri anuale, în baza unor criterii de performanţă. Derularea acestui program la nivelul BVB se va realiza în baza aprobării AGA, din aprilie 2017, a planului general multianual privind acordarea gratuită de acţiuni BVB, a programului de răscumpărare de acţiuni proprii, sub condiţia identificării resurselor necesare şi alocării acestora conform prevederilor legale sau a alocării acţiunilor proprii achiziţionate în cursul anului 2017, precizează reprezentanţii Bursei, care adaugă: "Bonusurile anuale se vor acorda în baza îndeplinirii criteriilor de performanţă şi în funcţie de nivelul de realizare a bugetului annual".

Cheltuielile cu servicii prestate de terţi, inclusiv costurile cu organizarea evenimentelor de promovare a BVB şi a pieţei de capital, sunt bugetate la un nivel de 1.709 mii lei, cu 4% mai mari faţă de cheltuielile anului 2017 din care au fost excluse costurile generate de fuziunea BVB-Sibex, dar cu 13% mai mici faţă de cheltuielile anului 2017 inclusiv costurile generate de proiectul de fuziune BVB-Sibex.

Cheltuielile de marketing şi promovare, inclusiv deplasările, sunt estimate la 8% din totalul cheltuielilor operaţionale sau 1.184 mii lei.

Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a propus acţionarilor distribuirea unor dividende de 13,55 milioane de lei, din profitul net realizat la nivel individual, anul trecut, în sumă de 14,246 milioane de lei, potrivit convocatorului AGA pentru 16 aprilie.

Astfel, valoarea dividendului brut este de 1,68 lei/titlu, care, la preţul de închidere al acţiunilor BVB din data de 6 martie, de 28,1 lei/unitate, oferă un randament de aproape 6%.

O sumă de aproape 696.000 de lei urmează să fie repartizată pentru rezerva legală.

La nivel de grup, în 2017, operatorul pieţei locale de capital a realizat un profit net consolidat preliminar de 14,68 de milioane de lei, în creştere cu 89% faţă de cel din 2016, 20% din acest rezultat, respectiv 2,88 milioane de lei, fiind obţinut ca urmare a fuziunii cu Sibex.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.hipo.ro
www.dreptonline.rowww.dreptonline.ro
modele cărţi de vizităInvitaţii de nuntăCărţi de vizită