Dezbaterea BURSA ELECTROMOBILITATEA - problematică şi soluţiiDezbaterea BURSA ELECTROMOBILITATEA - problematică şi soluţii

BVBIndicii, în scădere pentru a doua zi la rând

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier /

Indicii, în scădere pentru a doua zi la rând

Rulaj de numai 28 milioane de lei  

Şedinţa de tranzacţionare de la mijlocul săptămânii a fost caracterizată de o lichiditate în scădere, în comparaţie cu celelalte şedinţe de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) din acest an, a căror rulaj mediu este de 38,3 milioane de lei, ieri, valoarea schimburilor derulate fiind de numai 28,33 milioane de lei, în condiţiile în care mai mult de o treime din valoarea tranzacţionată a fost dată de OMV Petrom (SNP).

Anca Păltineanu, analist de investiţii în cadrul societăţii de brokeraj Tradeville, ne-a transmis: "Astăzi (n.r. ieri), indicii Bursei de Valori Bucureşti au avut o evoluţie negativă, spre deosebire de cea din principalele burse europene sau cele americane, care au crescut în prima parte a zilei. Indicele BET a scăzut 0,45% faţă de şedinţa precedentă, în timp ce restul indicilor au variat între -0,72% pentru BET-NG şi +0,44% pentru BET-FI. Valoarea totală a tranzacţiilor din piaţa reglementată a fost de 6,06 milioane de euro, sub media zilnică înregistrată de la începutul anului.

Cel mai mare avans din segmentul principal, în afara indicelui BET, l-a înregistrat Oltchim SA (OLT), cu +14,71%, pe fondul tranzacţionării unui volum sub media ultimelor şase luni. În cadrul indicelui BET, preţul titlurilor BVB a avut cea mai bună evoluţie, +2,74%, în condiţiile în care, cu acest simbol s-a tranzacţionat un volum de acţiuni aflat mult sub media ultimelor şase luni.

Cea mai mare scădere din piaţa reglementată au înregistrat-o astăzi (n.r. ieri) acţiunile Prodplast (PPL), cu -10,85%, volumul de acţiuni tranzacţionate fiind peste media ultimului semestru. Din cadrul indicelui BET, cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o titlurile Nuclearelectrica SA (SNN), -3,49%, pe fondul unui volum de acţiuni aflat mult peste media tranzacţionată în ultimele şase luni pentru acest simbol".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile SNP, ultima cotaţie a emitentului fiind de 0,2995 lei/acţiune, în scădere cu 0,66%, pe fondul unor transferuri în valoare de 10,81 milioane de lei. 

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile Banca Transilvania (TLV), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 2,04 lei, cu 1,21% sub referinţă, valoarea transferată cu titlurile instituţiei bancare însumând 5,33 milioane de lei.  

Acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 11,34 lei, înregistrând o scădere de 0,87%, pe fondul unei valori transferate de 4,83 milioane de lei. 

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul de 0,885 lei/titlu, în creştere cu 0,91%, în contextul unui volum de 2,33 milioane de lei. 

Prin piaţa "deal" nu a fost înregistrată nicio tranzacţie.

Indicele extins BET-XT, care include în structura sa cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la bursa noastră, a consemnat o scădere de 0,36%, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, s-a depreciat cu 0,26%.

Indicele BET Plus, al celor mai lichide 40 de acţiuni de la BVB, a suferit o retragere de 0,42%.

   Topul celor mai mari creşteri 

1. "Oltchim" (OLT): +14,71%

2. "Condmag" (COMI): +10,71%

3. "Impact Developer & Contractor" (IMP): +8,04%

4. "Electroputere" (EPT): +7,69%

5. "Amonil" (AMO): +4,35%

   Topul celor mai mari scăderi

1. "Prodplast" (PPL): -10,85%

2. "Mecanica Ceahlău" (MECF): -5,8%

3. "Nuclearelectrica" (SNN): -3,49%

4. "Electromagnetica" (ELMA): -2,19%

5. "Romcarbon" (ROCE): -2,07%

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSustainable Mobility ForumConferinţa CCIB 'Excelena în afaceri. Modelul EFQM – soluţie pentru creşterea competitivităţii'
Cabinet de avocatTMPS