BVBLichiditate de numai 18 milioane de lei

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier /

Lichiditate de numai 18 milioane de lei

Opt din cei nouă indici ai bursei, în creştere 

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a avut, în şedinţa de tranzacţionare de la mijlocul săptămânii, un comportament preponderent pozitiv din punctul de vedere al cotaţiilor, opt din cei nouă indici ai pieţei noastre încheind ziua în creştere.

Lichiditatea a fost de numai 18,32 milioane de lei, cu mult sub rulajele obişnuite de la BVB, în condiţiile în care, prin piaţa "deal", nu a fost înregistrată nici o tranzacţie.

Anca Păltineanu, analist de investiţii în cadrul societăţii de brokeraj Tradeville, ne-a transmis: "Astăzi (n.r. ieri), indicii Bursei de Valori Bucureşti au avut o evoluţie în general pozitivă, asemănătoare cu cea din principalele burse europene. Indicele BET a câştigat 0,29% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între -0,27% pentru BET-NG şi +0,47% pentru BET-FI. Valoarea totală a tranzacţiilor din piaţa reglementată a fost de 3,85 milioane de euro, mult sub media zilnică de circa 9 milioane de euro înregistrată de la începutul anului. Cel mai mare avans din segmentul principal, în afară indicelui BET, l-au înregistrat acţiunile Şantierul Naval Orşova (SNO), cu +6,92%, pe fondul tranzacţionării unui volum redus. În cadrul indicelui BET, preţul titlurilor MedLife (M) a avut cea mai bună evoluţie, +1,79%, în condiţiile în care pe acest simbol s-a tranzacţionat un volum de acţiuni aflat mult sub media ultimelor şase luni. Cea mai mare scădere din piaţa reglementată au înregistrat-o astăzi (n.r. ieri) acţiunile Oltchim (OLT), cu -10,10%, volumul de acţiuni tranzacţionate fiind sub media ultimului semestru. Din cadrul indicelui BET, cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o titlurile Electrica (EL), -0,89%, pe fondul unui volum de acţiuni aflat sub media tranzacţionată în ultimele şase luni pentru acest simbol."

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile Banca Transilvania (TLV), titlurile instituţiei de credit încheind ziua bursieră la 2,135 lei/unitate, în creştere cu 0,71%, pe fondul unei valori tranzacţionate de 4,87 milioane de lei.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au cumulat transferuri de 3,26 milioane de lei, cotaţia FP înregistrând un avans de 1,27%, până la 0,954 lei.

Acţiunile Nuclearelectrica (SNN) au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 10,48 lei, cu 0,77% peste cel din şedinţa anterioară, rulajul cu titlurile SNN fiind de 2,22 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), ultima cotaţie a emitentului fiind de 13,38 lei/titlu, în scădere cu 0,15%, în condiţiile în care valorea transferată cu acţiunile BRD a fost de numai 1,4 milioane de lei.

Indicele compozit BET Plus, al celor mai tranzacţionate 40 de titluri de la bursa noastră, a consemnat o creştere de 0,29%, iar indicele BET - BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a marcat un avans de 0,23%.

   Topul celor mai mari creşteri 

1. "Şantierul Naval Orşova" (SNO): +6,92%

2. "Ves Sighişoara" (VESY): +5,22%

3. "Socep" (SOCP): +5,16%

4. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (EFO): +2,81%

5. "Cemacon" (CEON): +2,61%

   Topul celor mai mari scăderi

1. "Oltchim" (OLT): -10,10%

2. "Altur" (ALT): -4,05%

3. "Bucovina -Club de Munte" (BCM): -3,42%

4. "Patria Bank" (PBK): -2,76%

5. "Rompetrol Rafinare" (RRC): -2,08%

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS